|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
Тема
|
За спокойствието
|
|
| Автор |
oddisei (изчезнал) |
| Публикувано | 20.02.02 08:48 |
|
|
"Една-едничка ума дума, която носи спокойствие, превъзхожда дълга реч с хиляди безсъдържателни слова."
"Не страдай, защото нетрайна е всяка човешка радост и скръб."
Древни индийски мъдрости
Няма лабиринт, на който да не може да намерим входа...
| |
|
Тема
|
Re: За спокойствието
[re: oddisei]
|
|
| Автор | зy (Нерегистриран) |
| Публикувано | 20.02.02 09:02 |
|
|
По мисъл № 1:
Ако с по една дума можем да заместим хиляда (безсъдържателни, но това е без значение), какво ще правим с останалоното време на живота си, с какво ще го запълваме? Те, безсъдържателните, си имат твърдо основание за съществуване.
По мисъл№ 2:
Защо не "и не се радвай"? Още по-добре - ампутирай си емоциите, защото те хабят жизнена енергия, а по Земята има протеинов глад. По-малко емоция, по-малък разход, по-малка необходимост от храна, по-голяма реализирана икономия. Мдааааам.....
Одд, бе тия работи, дето са кратки, вечни и страхотно стъкмени като изречения, ма те много нечовешки, бе? Много роботски, много механични. Верно, тия ли са най-вечните? Във всичките книжки все такива ли са събрани?  
| |
|
Тема
|
и не само
|
|
| Автор | wasteLAND (Нерегистриран) |
| Публикувано | 20.02.02 10:31 |
|
|
напротив, аз бих казала: "Страдай, именно защото нетрайни са и радостите, и скърбите човешки"!
А връзката между думата и спокойствието определено ми се губи. Все пак, нали има друг живот...
| |
|
|
|
Някой беше казал "Пиша ти това дълго писмо, защото нямам време за по-кратко" .... а пък всички ние се радваме на дълги писма ... Защото има и още нещо: ако оставиш един човек да говори достатъчно дълго, той в крайна сметка ще ти каже всичко 
]Истината е в науката! Не се оставяйте фактите да ви заблудят![
| |
|
|
|
колко хубаво....
| |
|
Тема
|
[re: зy]
|
|
| Автор |
oddisei (изчезнал) |
| Публикувано | 21.02.02 08:38 |
|
|
По въпр.№1 - отг. : Ще си мислим какво да кажем.
По въпр.№2 - отг. : Не става въпрос за емоцията, а за преходността й... например да не вземе някой да си пререже вените, защото са му отвърнали лошо в нета .... или пък да си умре от кеф, че си е уредил среща с някоя също от нета, а тя (той) вземе, че не надхвърли очакванията ...
Извинявай...мислите са малко стари, прашасали... не препоръчвам на хора с алергия към домашния прах да ги четат , може да са й опасни за здравето. Поемам вината за всички отрицателни последици.
А бе има едни на O.W. и Конфуции, ама ще възникнат междуполови борби... въздържам се.
| |
|
|
|
Който си го уреди - има... при всички случай обаче този трябва да се изживее
| |
|
|
|
Няма абсолютни мъдрости... да се приеме, че някога нещо е казано гениално и по-добре не може да се каже днес, според мен е заблуда... опитайте
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор | зy (Нерегистриран) |
| Публикувано | 21.02.02 09:39 |
|
|
Ти пък откога се страхуваш от междуполови войни? Изглеждаше ми по-курназ момче. Давай го Конфуций да го сдъвчем или поне да се успокоим, че светът не е останал до него.
По т.1 - да мислим? Това пък как се превеше? Сигурна съм, че в училище сме го учили, ама....
По т. 2 - хак им е на тия от нета! Хич и не им трябва да знаят, че емоцията е преходна.
| |
|
|
|
блаженни са вярващите.........
Ама щом повтаряме мъдростите казани преди нас и не ги променяме, значи са гениални...... толкова точни и непроменими като някой стойности в математиката.......
Просто може сега да измислим мъдрост, която да пасва на съвременните ситуации от живота...... но се изисква много разсъждение и обмисляне, за да стане изказаната мисъл мъдрост и да се приеме от много голяма група хора, не казвам на човечеството по света........
Такива условия имат само мисля будистите, защото в момента само те разсъждават над ценностите на живота.........
Айде кажете ми мъдрост създадена в близките 40-50 год. освен, че колелото на историята се върти......и блаблабла......
Всички болести идват от ядове,всички ядове идват от г а д о в е!
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|