|
Страници по тази тема: 1 | 2 | >> (покажи всички)
Тема
|
Вторник-четвъртък, циклончето
|
|
Автор |
Kиpo (homo pro se) |
Публикувано | 30.12.07 18:34 |
|
няма да е от най-добрите образци, но все пак ще е достатъчно да създаде една хубава двудневна(поне) снежна обстановка, в комплект с виелиците в СИ Бг, пак повтарям, далеч от най-добрите образци в детството ни, но...както знаем, на носталгията очите са големи.
Муден, бавноподвижен и сравнително плитък...наистина ми е интересно колко валежи и какъв вятър ще донесе- гледам флаговете за Разград са като по учебник- отначало източен, до 20-ина м/с, после- север-северозападен малко по-слаб.
Чудя се каква е вероятността красивата и яка издънка на Сибирския антициклон да му вдъхне втори живот макар за малко и да видим и едно хубаво ретроградно движение на депресията, не помня такова нещо от поне година и половина , ако не две...ееееех. едно време какви циклони имашее..!))))Редактирано от Kиpo на 30.12.07 18:42.
| |
Тема
|
Re: Вторник-четвъртък, циклончето
[re: Kиpo]
|
|
Автор |
Mpakorop (Българскифашист) |
Публикувано | 30.12.07 20:09 |
|
Ех, спомени, не знам 93 ли беше, 94-та ли, празнувах новата година в Димитровград, а сутринта на първи като се прибирах към 6 часа, имаше звезди и беше ясно. В 10 сутринта се будя и не вярвам на очите си - СП над 5см и вали обилен сняг. 3 дена валя със силни североизточни ветрове, твърдо беше под нулата, натупа над 40см. А след туй хвана един студ с Т в Тракия под -20. Прогнозите на 31 бяха едни мижави тогава - в източна и севверна България на места ще вали слаб сняг..............................
А да видим сега може ли приказката да се повтори отново.
Сакар планина - перлата на Тракия
| |
Тема
|
[re: Mpakorop]
|
|
Автор | Пeтьo (Нерегистриран) |
Публикувано | 30.12.07 21:46 |
|
Аз помня беше между 92 и 94, но не помня коя нова година и бях в с. Главан - Сакар планина ... там натрупа над 100 см, ако не беше и повече, но валежа започна още вечерта, защото цяла нощ валя ... как сме слизали от Сакара после не е истина ... помня само огромни тунели 2 пъти по-високи от мен (роден съм през 1985 година) ...
| |
|
май беше, имаше серия от няколко средиземноморски циклона в опозиция с "пипало" на Сибирския антициклон в разцвета на силите му на североизток-от 16 януари до края на календарния месец. Почти 2 седмици нонстоп виелици- тогавя бах младо момченце, но помня ЯСНО . НЯМА, пичове, други такива виелици, както в Делиормана. Има по планините, но специфичният вой на вятъра, не в някакви клони или препятствия- самите вихърчета, триенето на въздуха в самия себе си в равнината, не може да се сравни с нищо.
Оттогава не се е случвало нещо подобно- не и с тая продължителност и сила на вятъра.
| |
Тема
|
п.с
|
|
Автор |
Kиpo (homo pro se) |
Публикувано | 30.12.07 22:04 |
|
тоя, обаче, ми се вижда хилавичък.
А моментните очаквания за центъра на антициклона отидоха с 1500 км на север, което означава, че основната арктична маса ще направи елегантен завой над Молдова, а тук ще е само едно въз-нежничко проникване. Все пак, още е на кантар работата
| |
Тема
|
|
|
Автор |
yogimax (идеалист) |
Публикувано | 31.12.07 08:55 |
|
Понякога и плитките циклони предизвикват обилни валежи. Справка 15-16 март 1982 г., когато тук натрупа 43 см СП, както и 31 декември 1999 г.
Нека не го подценяваме. ДЖЕМ дава по-голяма дълбочина и изразеност на циклона. Ако стане неговия сценарий и 50 см няма да са чудо.
Прав си за 1981 г. Циклон след циклон, тук СП беше стигнала 52 см в края на януари след неколкократно натрупване пласт след пласт. Помня, че газех над колене в снега (е малки са ми били краката още ...)
А другата обстановка, за която Мракогор говори беше на 1 януари 1993 г. Тук цяла ден чаках да завали и започна чак в 14 ч. следобяд съвсем дребен слаб сняг, сутринта все още слънцето прозираше зад високослоестата облачност, едва вечерта се усили на парцали, но като цяло беше слаба обстановка тук, и не натрупа повече от 7 см. Сега нещата изглеждат къде къде по-добре. Щом професионален синоптик се нагърби и даде височини на СП от порядъка на 35 см, значи нещата стават сериозни
Всяко нещо, до което се докосваш е част от пътя
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Nigel Roebuck (Fifth column) |
Публикувано | 01.01.08 02:08 |
|
ще доживеем сняг тази зима ? ае стига бе
Редактирано от Nigel Roebuck на 01.01.08 02:09.
| |
Тема
|
в Сф заваля преди около час
[re: yogimax]
|
|
Автор |
Kиpo (homo pro se) |
Публикувано | 01.01.08 14:26 |
|
слабо засега, облаците още "прозират" на моменти, тенденция за усилване към полунощ. Ще видим
| |
Тема
|
притеснява ме
[re: yogimax]
|
|
Автор |
Kиpo (homo pro se) |
Публикувано | 01.01.08 14:31 |
|
упоритостта, с която ГФС на НОАА поддържа прогнозата за МНОГО НИСКИ температури към края на седмицата...
| |
Тема
|
от 19 ч.
|
|
Автор |
Kиpo (homo pro se) |
Публикувано | 01.01.08 19:57 |
|
тук вече вали много интензивно и за около час има 5-6 см нова покривка.
Според метеограмата на НОАА отпреди малко, валежът ще е най-интензивен през нощта, като ще вали и утре. Аз залагам на най-малко 20 см покривка утре заран
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | >> (покажи всички)
|
|
|