|
Тема
|
Данни през EDGE = не работят входящи разговори
|
|
Автор |
checho () |
Публикувано | 10.07.12 21:42 |
|
Ползвам карта на Виваком с HTC Desire HD апарат и констатирам нещо доста неприятно. Когато имам активна сесия за пренос на данни, и ми позвънят, позвъняващият чува че абонатът не е достъпен.
Моля тествайте следното:
- мрежа: EDGE/GPRS
- генерирайте постоянен поток на данни към телефона. Например стрийминг радио
- направете входящо обаждане от друг телефон към обичайния Ви номер.
С други оператори при подобна постановка се прекъсва входящия поток данни и разговорът идва. При Виваком се задейства поне при мен пренасочването за недостъпен абонат. И то след много време, тоест все едно абонатът мистериозно е изчезнал от покритие без да обяви на мрежата например спиране на телефон.
Този резултат го получавам навсякъде където тествам във Варна. Искам да събера информация дали засяга други хора и градове.
| |
Тема
|
Re: Данни през EDGE = не работят входящи разговори
[re: checho]
|
|
Автор |
16:28 (непознат
) |
Публикувано | 10.07.12 23:35 |
|
Не се хаби, при тях никъде не може да бъдеш търсен, докато имаш активна сесия.
Редактирано от 16:28 на 11.07.12 00:11.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Stefan Pan (М&М) |
Публикувано | 11.07.12 04:07 |
|
Преди да прочета какво са ти отговорили другите, ще ти кажа така - ЕДГЕ е 2Г. При 2Г не могат да вървят едновременно и данни, и телефония, ако не се изказвам твърде лаически.
За това ми е много интересно, че при другите оператори прекъсва активната сесия, за да се даде път на телефонията. Искам да те питам проверявал ли си го сериозно това и можеш ли да го кажеш със сигурност?
Питам те, защото аз имам богат опит с ползване на 2Г като основен нет и мога да ти потвърдя, че навсякъде при Виваком данни и телефония не могат да вървят едновременно при 2Г и по време на трафик, входящите повиквания са невъзможни. Понякога, обаче, много радко и без всякаква закономерност, се е случвало по време на активна сесия някое входящо повикване да пробие. Но съм си го обяснявал с някое моментно прекъсване на трафика и съвпадението на входящото повикване с този момент.
Разбира се, е напълно възможно самият оператор да може да направи такива настройки на мрежата, че при иницииране на входящо повикване да прекъсва трафика и да пуска повикването с приоритет.
В такъв случай потвърждавам, че при Виваком това го няма.
------------------------
Слушай беззвучието...
| |
Тема
|
[re: 16:28]
|
|
Автор |
checho () |
Публикувано | 11.07.12 07:52 |
|
Аз по-скоро исках конкретна информация дали и при други го има този проблем. Кажи ми с какъв телефон си и дали го имаш или нямаш този проблем и така ще си ми по-полезен.
| |
Тема
|
[re: Stefan Pan]
|
|
Автор |
checho () |
Публикувано | 11.07.12 07:57 |
|
Да, така е, не могат да вървят едновременно данни и телефони. И никой не го иска.
Иска се когато вървят данни и някой ти позвъни, оператора да спре данните и да се появи разговора, а не разговора да бъде отсвирен към трета глуха и после шефа да е нервен че телефонът е изключен.
За да стане така, трябва да се поддържа както от телефона, така и от настройки на мрежата. В случая моя телефон поддържа необходимото и с карти на други оператори този проблем го няма.
При Глобул данните се прекъсват и разговора идва дори и когато данните са само на GPRS а не EDGE. При МТел също е тествано. На единични адреси - но е тествано и го няма този проблем. Както SMS, така и разговори, пробиват данните през EDGE.
| |
|
Станах един от ония смешници, дето много уверено и със самочувствие твърдятнещо, а то се оказва абсолютна лъжа. Имат спиране на трафика и пускане на входящото повикване Виваком. Проверено току що в София, с Xperia S. За трафик пуснах да зарежда клип от ютюб, а с другия телефон в ръката набирах няколко пъти. Работи безотказно, стрелките под иконката за мрежа (показващи активен трафик) изчезват и миг след това телефона зазвънява.
Моят "богат" опит, на който се позовах, е отпреди 2 години, в тутраканско, но, забележи, със СЕ К770 и след това, пак там, а и на други места, мисля - със СЕ Виваз. Вече ме обхвана едно дълбоко съмнение в правотата на спомените ми, за съжаление в момента Виваза не е в мен, да се уверя, но съм почти сигурен, че и с него тогава беше така. Като проверя тия дни и ще пиша.
Възможно е да се окаже, че времената са били други. :)
Накратко: в София, към днешна дата, в режим GSM, EDGE (те Виваком и никога не саимали чист GPRS, започнаха да си градят мрежата направо на EDGE), с Xperia S, при активен трафик и инициирано входящо повикване, трафика спира и се осъществява повикването.
------------------------
Слушай беззвучието...
| |
Тема
|
|
|
Автор |
16:28 (непознат
) |
Публикувано | 11.07.12 19:26 |
|
http://en.wikipedia.org/wiki/GPRS_Core_Network
виж какво пише за Gs interface
дано сега съм ти по-полезен
| |
Тема
|
Re: Нека да внеса допълнително объркване
|
|
Автор |
Stefan Pan (М&М) |
Публикувано | 26.07.12 23:41 |
|
Не проверих с Виваза, но проверих отново с Експерията. В родния градец. По Русенско. Не работят входящите, когато има активен трафик. Значи не е от модела телефон, а и аз не знам от какво.
------------------------
Слушай беззвучието...
| |
Тема
|
Re: Нека да внеса допълнително объркване
[re: Stefan Pan]
|
|
Автор |
checho () |
Публикувано | 28.07.12 11:08 |
|
И аз имам спомен че преди два месеца го нямах този проблем когато пътувах, но тогава бях около Севлиево. А сега го имам във Варна. Може в крайна сметка да се изясни, че не е в цялата страна.
| |
|
|
|
|