|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
Тема
|
Резултатите...1 година по-късно
|
|
| Автор | 1 (Нерегистриран) |
| Публикувано | 02.02.07 10:17 |
|
|
Печалба от 130 млн. лв. имат общо бТК и Вивател. Оперативният резултат на БТК е 336 млн. лв., а мобилният оператор е на загуба от 168 млн. лв.
Ами с безумните промоции с цел първоначално натрупване на клиенти - толкова. Само дето клиентите не смеят да изговорят и секунда над пакета.
Година след старта си "Вивател" все още не може да покрие средствата за изграждане на мрежата си с приходите от клиентите.
Какви средства, бе - подарен лиценз, наследена инфраструктура, безплатен наземен пренос, някои и друг $ за Хуйовини. Разходи само за оперативна дейност и пак на минус с 168 млн. Ебаси клиентите, дето са си събрали.
Приходи от над милиард лева е генерирала БТК за 2006 г. От тях 312 млн. лв. са от месечния абонамент, който след месец отново се увеличава. 427 млн. лв. са приходите от изходящ трафик, а над 53 млн. лв. са тези от преноса на данни, сочат предварителните данни.
Само преди няколко години абонамента беше допълнение към приходите от разговори, сега вече се изравняват. Сериозен повод да се замисли човек за дейността и "величието" на оператора. На този фон 53 млн. лв. от покрилия цялата страна и невероятно добър АДСЛ са просто смешни, даже звучат саркастично.
През тази година ще бъдат изградени близо 1000 нови базови станции в мрежата на "Вивател".
Това не трябваше ли да стане приоритетно още първата година? Какво ли може да се каже за мобилен оператор, който оставя покритието за по-последващ период?
Ще бъде даден старт и на мрежата от трето поколение
Абе с нормална GSM-мрежа не можем да се похвалим, ама поне ще имаме 3G.
В края на 2006 г. третият мобилен оператор има близо 700 хил. абонати, или 6-7% пазарен дял
Преди 5 години, при ужасни икономически условия, при ужасно скъпи разговори и устройства, Глобул за първата си година набра към 1.5 млн. абонати. Във вече европейска и стабилна България и въпреки неземните уж промоции на Вивател те излъгаха наполовина по-малко. Бравос.
| |
|
Тема
|
Re: Резултатите...1 година по-късно
[re: 1]
|
|
| Автор | kлиeнтka (Нерегистриран) |
| Публикувано | 02.02.07 11:20 |
|
|
Цитат:Преди 5 години, при ужасни икономически условия, при ужасно скъпи разговори и устройства, Глобул за първата си година набра към 1.5 млн. абонати. Във вече европейска и стабилна България и въпреки неземните уж промоции на Вивател те излъгаха наполовина по-малко. Бравос
- ами просто хората свършиха в България. Дали ще има клиенти за четвърти оператор, съмнявам се
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
cтpaннa птицa (без крила) |
| Публикувано | 02.02.07 11:36 |
|
|
Ще уточня първо, че ползвам услугите на Глобул, за да стане ясно, че не съм пристрастен.
Коментара ти определено е тенденциозен. Нормално е през първата година един оператор да е на загуба (за информация Глобул и доста след първата си година работеше на загуба). Но иначе за промоциите на Вивател съм съгласен, по-скоро това беше неудачен подход, а именно евтини или безплатни разговори в собствената мрежа (при условие, че абонатите са малко) и доста дебели цени към другите два оператора. Глобул в това отношение подходиха перфектно - с равни цени към всички мрежи. Ясна е идеята на Вивател - да привлекат групи от хора, близки, познати и т.н., дано да имат успех така.
Относно базовите станции ще кажа, че Вивател през изминалата година са инвестирали в мрежата си и са поставили много нови базови станции. Просто маркират, че и през новата година ще работят по въпроса. А ако включат още хиляда базови станции ще е чудесно.
| |
|
|
|
Само за прецизност бих искал и аз да се намеся - да, Глобул не само първата, но и няколко след това беше на загуба. Но да не забравяме, че влезе в играта с -135 млн. евро за лиценз и почна от абсолютната нула като инфраструктура . Тези неща на Вива бяха спестени (а всъщност това са най-големите разходи).
Така че, ако изнесените данни са верни, то и аз съм склонен да смятам, че голяма част от тези -168 млн. са именно оперативна загуба...което преведено на български означава сбъркан мениджмънт. Като "сбъркан" не значи непременно поради неумение или грешки
| |
|
Тема
|
[re: Cтepн™]
|
|
| Автор |
motek (ombre) |
| Публикувано | 02.02.07 12:33 |
|
|
Като "сбъркан" не значи непременно поради неумение или грешки
Внимавай какви намеци правиш на днешната светла дата
| |
|
Тема
|
[re: Cтepн™]
|
|
| Автор |
C_H (новак) |
| Публикувано | 02.02.07 13:32 |
|
|
Никой не спомена факта, че при влизането им пазара беше доста наситен. Не е ли този фактор много важен?
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
abc.new () |
| Публикувано | 02.02.07 13:36 |
|
|
Вече се изтърках ама този коментар е в стил "Стандарт"
Помислете сериозно как се прави ГСМ оператор и колко пари се влагат в това. А още повече и като трябва да се пребори срещу бивш монополист, който е работил около 10 години в този бранш. Ако по въпроса със сбъркания мениджмънт, мога да добавя, че е точно обратното. За 1 година 7% пазарен дял при 7млн население и 2 работещи ГСМ оператора - евала на мениджърите във Вивател. Само че не бих казал, че са толкови добри, а повече допринася отвратителния имидж на Мтел и Глобул сред хората
| |
|
|
|
Относно базовите станции ще кажа, че Вивател през изминалата година са инвестирали в мрежата си и са поставили много нови базови станции
относно тези базови станции - много странна политика водят тези Вивател (поне в софия). Прави ми впечатление че от края на лятото до сега са сложили БС работещи на 1800 MHz и БС работещи на 900 MHz в съотношение поне 30-40:1. Като на много места (особено в центъра) новопоставените БС на 1800 MHz (аз поне не съм видял там да са слагали друг тип БС) се използват като основни. А на всички им е ясно, че тези на 1800 MHz се използват основно за капацитет. Какво мислите вие?
| |
|
Тема
|
[re: abc.new]
|
|
| Автор | keke (Нерегистриран) |
| Публикувано | 02.02.07 15:57 |
|
|
Кое е точно обратното? Че мениджмънта е перфектен ли? Защото набрал 7% за година?
Аз пък си мисля, че за една частна фирма добрия мениджмънт осигурява печалбата й. Това е първата цел. Следваща е вече разрастване с цел увеличаване на печалбата.
"Отличният" мениджмън е платил, образно казано, 7% пазарен дял за милиони левове. Значи би трябвало да е калпав този,който осигури печалба, макар и с по-малък дял?
Еми ето ти още по-добър мениджмънт - да почнат да раздават безплатно перманентно карти с по 1000 мин. в тях към всички. Айде на бас, че за месец ще удвоят дяла си.
Тука ми нашепват, че така не се правело печеливш бизнест. Че кой е твърдял, че Вива (разбирай Адвенчър инвестиционен фонд) прави бизнес и то печелевш? За него целта е препродажба с печалба, а наследника да мисли за последиците
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор | onzi (Нерегистриран) |
| Публикувано | 02.02.07 16:38 |
|
|
Разбрахме намека. Вивател е мъртво роден оператор без преспектива. Набира клиенти не чрез PR и монопол/картел, а чрез цени - какви мизерници само. Да умират, мамка им.
Не им гърми мрежата - щото имат 20 клиента общо и техниката им е боклук.
Работи им билинга - щото не е сложен.
Дават добри цени за мобилен интернет - щото нямат капацитет.
Активират картите веднага - щото гонят цел 30-ти абонат.
Не таксуват безплатните разговори - щото не могат (вж. билинга).
Не продават международните разговори с 700% надценка - щото са нелоялни.
Не пускат платена бета версия на услуги - щото и това не могат.
Смешни и жалки стават напъните на разни пишман хейтърчета да оплюват 3-ят оператор. Всички оператори си имат силни и слаби страни. Вярно, за Глобул не мога да се сетя за много силни страни, но и те си набират клиенти.
Истината е, че борбата настана след старта на Вива. Преди това си ни работеха на общо основание и трябваше да се чудиш към кой да се закачиш за да припариш до някои привилигирован договор и да си мислиш, че си станал голямата работа. Това се промени и най-малкото за това трябва да се уважава Вивател.
Гледам в съседните форуми има доволни клиенти, но 99% от тях са служители или привилигировани абонати.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|