Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 20:40 15.12.25 
Компютри и Интернет
   >> Visual Basic
*Кратък преглед

Тема Tutorial за начинаещи.нови  
Автор ЩиpлицМодератор (разузнавач)
Публикувано26.09.05 01:03

Занимава ли ви се да направим такъв туториал? Нужно е да посъберем малко материали, една-две книги (подбрани де), Малко примери, които са с подреден за четене код, и най-вече - да измислим съдържанието на този тутириал, така че да не е претрупан, но да обхваща максимално материала.

Щирлиц

Тема Re: Tutorial за начинаещи.нови [re: Щиpлиц]  
Автор aginor ()
Публикувано27.09.05 19:19

Аз съм напълно зад твоята идея. С каквото мога ще помагам.

Автор nevil (Unikalen)
Публикувано27.09.05 20:10

Az sushto sum za!
Shte se opitam da pomogna s kakvoto moga!

Редактирано от nevil на 27.09.05 20:10.

Тема Re: Tutorial за начинаещи.нови [re: nevil]  
Публикувано29.09.05 19:31

Ок. Да почнем първо с идеята "къде и как да бъде разположен туториала?".

Мога да предложа директория на файловия си сървър, или някой от безплатните WEB пространства по фрийтата. В първия случай ще мога да променям бързо всичко от съдържанието на страниците и по-големите файлове, а във втория - който събира туториала - ще губи най-много време за правенето на промените.

Второ - на HTML с връзки към файловете ли е най-добре, или да бъде разпарчетосан на ТХТ-та, и примерите да са отделени в директорийка, подредени по имена, надписани прилежно, и в литературните ни творения да е описано за кой пример по име става дума. Ето пример на директорийката:

. Там съм събрал 2-3 примера, мога да кача още, но е по-добре да правим и краткото описание паралелно със събирането на примерите, за да не се събира много работа в последствие.

Трети въпрос за решаване - да направим съдържанието на темите. Имам две книги, които са подходящи откъм съдържание, и може да последваме тяхната подредба. Едната книга дори е сканирана и качена на файловия сървър, който адрес е малко по-горе. Това е книгата за начинаещи, описваща синтаксиса, функциите за операции със стрингове и числа, и т.н. неща, без които не може. Втората е за много по-напреднали, в която се описват хитринки за правене на ActiveX, връзка през Интернет, Обектно-Оприентирано Програмиране, API-та, работа с мултимедия, графични техники, работа с файлове и регистър, бази данни, някои професионални приложения, и още хитринки, с които човек може да направи много неща.

...

Ето, конкретно имам и аз какво да правя. Трябва да довърша двата постинга, които бях почнал в първата тема, и след това да опишем конкретно функциите за обработка на стрингове и математически операции, следва описание за работа с визуалните контроли и малко примери с картинки...

Кой каква работа си избира да свърши? Няма да се натоварваме да стане всичко за седмица, а просто да стане, без значение кога. Пък начинаещите - ако идват насам - ще питат каквото още не сме сътворили тук. Това не е издаване на книга. Нужно е да съберем (копираме) информация от други места, в които по принцип има много повече, но и много по-трудно се стига до това, което му е нужно на човек. А пък особено за начинаещи - е трудно.

Щирлиц

АвторBob (Нерегистриран)
Публикувано01.10.05 13:38

Ок, и аз съм навит. Смятам, че доста по-прегледно ще е през WEB. Можем да използваме PHP-Nuke. Има си вграден форум, статии, мнения, рейтинг и т.н., като може всеки от нас да го хоства отдалечено. Така ще си разпределим работата и по хостинга. Може и по-опростено да подходим. Съдържанието да е на MySQL като всеки от нас ще може да прави промени, а информацията да е на txt-та. С един таг /PRE и едно скриптче на PHP съдържанието му се показва като HTML без да се рабутва форматирането.Малък проблем остават картинките, ако трябва да са между текста.Тогава TXT-то трябва да е разцепено на необходимите места.Ако решим по този начин -> правят се TXT-тата и картинките, ъплоадват се и в таблицата с MySQL се добавя темата в съдържанието, заедно с имената на файловете и реда им. Това е.

По отношение на съдържанието можем да го направим освен за начинаещи, а и като обмяна на опит. Например за напоследък популярния във форума ActiveReport.Вместо всеки от нас да се главоболи докато му "хване" чалъма, отваря си туториала и ...готово. Пък ако открие нещо ново и полезно -> обратно там. Аз лично мога да се заема със работата с бази данни. По книжките тази тема съществува малко отгоре-отгоре, с изключение на тематичните(имам една такава, ама на руски - страхотна е!). Давай Щирлиц, като даваш идеи, сега трябва да ни организираш

Тема Re: Tutorial за начинаещи.нови [re: Bob]  
Публикувано01.10.05 14:44

Ако е за WEB с възможност за форумче, и т.н. - то по-добре да си пишем нещата тук. Темите са подредени, клуба приема и картинки... Просто самите файлове с картинките трябва да измислим къде да слагаме... Подреждането - за мен е въпрос само на "Редакция" + "Копиране" на постингите.

Ок, за теб ще са бази данни. Аз ще се заема с подреждането на операторите, с кратко описание за всеки от тях за какво служи.

Дай малко инфо за PHP nuke. Ако пък имаш и работещ линк - ще си супер. Може би може да се приложи частично. Абе, докато решим как ще изглежда - можем да си събираме материали.

Щирлиц

Автор nevil (Unikalen)
Публикувано05.10.05 22:57

Az imam dosta neshta za VB i VB.NET, na angliiski sa i shte mi trjabva vreme za prevod, a naposleduk njmam takova, no shte izmislim neshto.
Osven Web variant v kakuv drug predlagate da bude?

Тема Re: Tutorial за начинаещи. [re: Щиpлиц]  
Автор aginor ()
Публикувано15.10.05 15:18

Здравейте.

Според мен WEB за tutorial - a най доброто поне засега. Трябва да решим кой за какво ще пише имам предвид да предостави информация примери и т.н. И да решим какво ще е съдържанието на tutorial - а.

Аз с какво да започна?

Тема Re: Tutorial за начинаещи.нови [re: aginor]  
Публикувано15.10.05 15:51

Можеш да започнеш с дребни примерчета за работа с графики. Но трябва да са изчистени максимално. Зареждане на картинка в Image, запис на картинка, зареждане на ImageList, работа него, нареждане на иконки от ImageList по други компоненти във формата и т.н. Завъртане на растерно изображение, увеличаване на изображението в Image, скролиране на изображението в този Image и т.н. Темата е широка, материала не е нужно да е на професионално ниво, но да обхваща най-често използваните неща в дребните програми. Няма да правим "Corel" обаче. ;о)

Базите данни вече са започнати, а аз работя по обща глава "Functions and Statements". Т.е. оператори за работа с математически операции, стрингове, дати и т.н.

Щирлиц

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.