| 
	
 | 
 
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Кажете какво става с виното ми... 
 | 
 
 |  
| Автор | 
dido1966 (непознат) |  
| Публикувано | 09.10.09 19:42 |  
             |  
           | 
            
           
  Здравейте,реших да се допитам до по-опитните,тъй като имам чувството,че нещо нередно става с ферментацията на гроздето ми тази година...
 Та ето хронологията:
 В понеделник набрах от асмата 70кг(то е от това дето не се пръска),захарност 15%,сложих 9кг захар и 16 л. вода та я догодих до 23%.
 Както и миналата година,така и сега реших да го бъркав 3-4 пъти,а през останалото време да е завито с найлон и ластик хлабаво.
 Вторник и сряда нямаше признаци да започва ферментация,в мазето е около 18-24 градуса.
 В сряда вечер реших да позатопля мъстта като използвах бутилка 10л. от минерална вода пълна с гореща вода и потопена  в бидона.
 В четвъртък сутринта вече имаше резултат-шапката изплува и бълбукаше добре.Вечерта към 8 отивайки да го разбъркам усетих странна миризма...не мога да я определя,но не е като на бурно ферментиращо грозде,а по-различна,удря те в носа .Нещо сякаш ме накара да погледна след час-два и какво да видя,мъстта ври със страшна сила и излиза розова пяна,а странната миризма се е увеличила.Мъстта доста затоплена,та реших да я поохладя...
 Отвих бидона за през нощта,на сутринта същата работа...днес даже беше малко прелял,пяна до небето...
 Още нещо странно за мен...снощи захарността беше 22%,а днес наобед 15%Нормално ли е това?
 Опитвах го днес,сладичко е,сякаш не се усеща гадната миризма като го пиеш,но над бидона е доста неприятно
 Малко дълго стана описанието ми,но съм изненадан от това,че миналата година по същия начин на седмия ден си извадих  страхотно вино,а сега нещата като че ли са по-различни...
 Може би са смешни въпросите ми,надявам се да ме успокоите,че всичко това е нормално
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Кажете какво става с виното ми... 
[re: dido1966]
 | 
 
 |  
| Автор | 
Kиpo  ( ) |  
| Публикувано | 09.10.09 22:03 |  
             |  
           | 
            
           
  Не виждам нищо за произхода на дрождите. Какви дрожди използва?)
 Ако отговорът е "Никакви", прочети внимателно темата за виноправенето от по-миналата година.
   
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Кажете какво става с виното ми...
[re: Kиpo]
 | 
 
 |  
| Автор | 
dido1966 (непознат) |  
| Публикувано | 09.10.09 22:33 |  
             |  
           | 
            
           
  Наистина не съм слагал дрожди...а и миналата година също,пък стана добро вино.Всъщност преди малко го протаках и опитах малко....май положението не е толкова зле,във вкуса не долавям нищо обезпокоително .Ще го следя тия дни и ще пиша как се развиват нещата.
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Кажете какво става с виното ми... 
[re: dido1966]
 | 
 
 |  
| Автор | 
hadjiyata (дядо) |  
| Публикувано | 10.10.09 19:26 |  
             |  
           | 
            
           
  Нищо им няма на джибрите , затова ги остави да си ферментират на спокойствие без да им се месиш .
 И ако решиш да захаросваш мъстта , не я разреждай с вода , ами си наточи малко шира ... и така де . 
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Кажете какво става с виното ми... 
[re: dido1966]
 | 
 
 |  
| Автор | 
spasss () |  
| Публикувано | 12.10.09 21:46 |  
             |  
           | 
            
           
  Според мен си объркал пропорцията на захарта. Водата е в повечко. Това естествено не пречи на ферментацията. Даже тръгва и ферментира по-бързо. Ще стане вино, но трябва да го натиснеш и да го изпиеш максимум до Нова Година.
 Не го мятам с ЕлКа в момента, но май тези 16 литра вода са в повечко.
 На 100 кг грозде е трябвало да сложиш 7-8 кг захар, без никаква вода. Ако искаш повече вино, слагаш три към едно вода/захар към нормално подсилената смеска от грозде и захар.
 Ако е по слабо виното, ще стане доста по-бързо, но и ще трябва да го изпиеш по-бързичко.
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Кажете какво става с виното ми... 
[re: spasss]
 | 
 
 |  
| Автор | 
dido1966 (новак) |  
| Публикувано | 13.10.09 10:15 |  
             |  
           | 
            
           
  Наистина май му дойде повечко водата,ама като и гроздето беше малко,та реших да изкарам повечко винце.Захарността вече е към 2%,тъй че тия дни ще го източвам.Колкото до изпиването до Нова година,едва ли ще стигне дотогава.
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Кажете какво става с виното ми... 
[re: dido1966]
 | 
 
 |  
| Автор | 
spasss () |  
| Публикувано | 16.10.09 22:19 |  
             |  
           | 
            
           
  Не съм напълно сигурен, но мисля, че ако в момента сложиш допълнитено захарен разтвор, ако успееш да го сметнеш колко силен да е, да речем две към едно вода захар или нещо такова, понеже ферментацията не е приключила напълно ще можеш да подсилиш захарта, респективно алкохолния градус и ще заздравиш виното. Естествено ферментацията ще продължи още поне две три седмици, но ако не го бързаш, може да пробваш.
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Кажете какво става с виното ми... 
[re: spasss]
 | 
 
 |  
| Автор | 
tatasisiivi (непознат
) |  
| Публикувано | 16.10.09 23:17 |  
             |  
           | 
            
           
  Колега,мнението ти е,меко казано, странно.
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Кажете какво става с виното ми... 
[re: spasss]
 | 
 
 |  
| Автор | 
dido1966 (новак) |  
| Публикувано | 16.10.09 23:39 |  
             |  
           | 
            
           
  Вече е късно да експериментирам,вчера го източих(на 10-тия ден).Какво се получи-понеже нямам канелка на бидона,използвах надупчена пластмасова тръба,в която сложих маркуча.Изтеглих 2*10л.чисто вино в бутилки от минерална вода,после 10л.мътно,а накрая с прецеждане с гевгир успях да налея още 15,но гъсто като боза.Общо 45л.Към момента утайката в последните 3 бутилки ясно личи докъм средата....дали ще може да се поизбистри...?Инак на вкус е добро,макар и да не толкова,колкото миналата година.
 Залях остатъка  с 8кг.захар и 24л.вода и вече ври силно.
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Кажете какво става с виното ми... 
[re: dido1966]
 | 
 
 |  
| Автор | 
hadjiyata (дядо) |  
| Публикувано | 20.10.09 20:03 |  
             |  
           | 
            
           
  Добре си се сетил да заложиш джибрите за "джиброва" ракия , но водата ти е малко .  Това води до "изсъхване" на джибрите , оттам и до забавена "тиха" ферментация . 
 При приготвяне на ракиени джибри за собствена консумация , се слага 10% захар и вода в съотношение 1:3 . Когато се правят джибри "втора цедка" (като в твоя случай) , съотношението е 1:5 за да се компенсира липсата на източената течност .
 А винцето можеш да го избистриш в хладилника - хем ще е без химии , хем ще е добре охладено .    Всъщност ако виното е добро на вкус и мирис ,  на кого му пука дали е добре избистрено ?  
 Наздраве
  
           
  
             |   |  
  |   
 
 
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
 |  
 |   
 |