|
Тема
|
Виното тази година
|
|
Автор |
Kuzmanin (минаващ) |
Публикувано | 05.10.09 12:04 |
|
Тази година от 25 декара лозе един приятел каза че направил 4 тона вино и дал на винпрома 2 тона грозде. Това нормално ли е? малко ли е много ли е?Редактирано от Kuzmanin на 05.10.09 12:08.
| |
Тема
|
Re: Виното тази година
[re: Kuzmanin]
|
|
Автор |
Kиpo ( ) |
Публикувано | 05.10.09 22:50 |
|
Зависи от лозето и гледането. Границата е от нищо, до 600-800 кг грозде от декар. Аз, примерно, от 12 дка в едната местност направих 3 тона перфектна Гъмза. Разбира се, на никакъв шибан винпром не съм давал нищо, нито имам намерение, тъй че горе долу като количества съм като твоя познат, в същия порядък.
След дъжда днес и утре приключваме и по-слабия като качество баир, но там поради тая причина има доста некачествено грозде, тъй че реколтата ще е на две трети примерно.
Добре е, но винаги може още по-добре.
| |
|
Няма да влизам за пореден път в конфронтация с Киро,прочетох му мнението и го уважавам.Но не го приемам.Средния добив от декар от повечето винени лозя при мен е по-скоро 800-1000кг,че и повече.Т.н. "златен" стандарт ,пак за повечето лозя,е около 60% рандеман.Да не говорим,че някои дават и повече.Даже и да приема цифрите на Киро,от 25 дка по минимум 600 кг са 15000кг грозде.Махаме 2000кг за винпрома и какво става?От 13 тона грозде са произведени/на този етап/ едва 4000кг гроздов сок/то още не е станало на вино/.Ами то това си е около и малко над 30%.Да не говорим,че предстои преточване,изчистване от утайки и.т.н. и ще падне още надолу.Говоря с хипотетични цифри,понеже не ги споменаваш.Но при всички положения е малко.Дори и каберне да е,което за мен е най-неблагодарното от гледна точка на рандеман,пак трябва да е доста повече.Ако са редовни лозята-и това да уточним.
| |
|
а не да отговарям чрез другите,ще драсна и тук.Добре,бре,Киро,ти поне си работиш лозята.И вярвам,че не са занемарени,т.е. са цялостни и нямат липси.Е,пак сигурно ще поспорим,но не може да ме убедиш,че от 12 дка правиш 3 тона вино.Или че с част от гроздето правиш толкова вино,а друга част оставаш за ракия?Уточни,че нещо хич не ми се връзва,това не може да е реален добив,бе човек!А за винпрома,мисля че всички можем да се изразим така-"това какво е"?
| |
|
Това са 40-годишни лозя бе, човек! Каква конфронтация-90 на сто от тях, с които се сдобих последните 2 години, са в процес на(или плачат за)нподновяване и поне още 3-4 години ще е така, аз не съм някакъв мошеник-сапардаджия-:реновирам си ги по малко и на пазарен принцип: колкото мога, по няколкодекара на година.
Няма смисъл да изпадаме в теоретизации, практиката познава случаи и с по 3-4 тона от декар, но все пак говорим за средностатистически лозя, минали отдавна златните си години.
Тая година 4,утре 5 дка подновени и тъй устойчив растеж. От нула преди 3 години, когато бе най-студения февруари от поне 120 години и част от лозята(най-хубавите, или повече от половината тогава) замръзнаха, та добивът бе нула, сега имам над половин тон от декар. Лично аз съм МНОГО доволен, защото догодина отново ще имам 20 или 30 на сто от това конкретно лозе ОТГОРЕ, което реално вече ще е в рамките на оптимума. Въпрос на приоритети. Впрочем, ако имах 1 или 2 декара поливни лозя за вино и ракия само за мен и семейството, уверявам те, че щях да го докарам до над тон от декар. И за каква конфронтация иде реч? Аз му отговарям на човека, ти-също. Какво правиш лозята си аз не коментирам- ако щеш ги тори, осветлявай ги с поп, или си присаждай пръчка да не казвам в кое място, ти коментираш моя отговор, а той просто отразява реалността.
| |
|
Това е друга работа,след като уточни нещата.А за теорията-да,сигурно има и по 3тона от декар,аз нямам такива сортове.И по-важното-НЕ ДЪРЖА ДА ИМАМ.Предпочитам редовния добив всяка година.
| |
|
По принцип при добра реколта от декар добро лозе трябва да се налеят около 600 литра вино , и да ти остане около 25% течност в кадуза .
Така че твоят приятел по-скоро ти се е оплакал със плачевно лошата си реколта .
| |
|
|
|
|