|
Тема
|
Овошна градина
|
|
Автор |
4e4aco (непознат
) |
Публикувано | 31.03.09 10:07 |
|
Новак съм в тази област имам около 2 декара стара люцерна[на 5г.] бих искал да засадя в/у нея овошки.Примерно- каисия,праскова,слива,вишна в равно съотношение като брои и да речем малко ябълка и круша.Дворът е в низина на около 50м. от река не е заливан при пълноводие.Въпросът ми е мога ли да засаждам направо, или да преоравам люцерната,на колко метра е наи добре да са дръвчетата едно от друго,и други важни неща за които не се сещам като лайк.Благодаря предварително.
| |
Тема
|
Re: Овошна градина
[re: 4e4aco]
|
|
Автор |
Zeus ((faber)) |
Публикувано | 01.04.09 20:44 |
|
В никакъв случай не преоравай люцерната. Засади дръвчетата на по около 7 м едно от друго. Поливай редовно и коси редовно люцерната по време на цъфтежа й.
Окосената маса трупай в редовете на дърветата. Така почистваш реда от плевели и увеличаваш невероятно почвеното плодородие. Възловата думичка е "поливай".
| |
Тема
|
|
|
Автор |
boltik (нашенец) |
Публикувано | 01.04.09 21:15 |
|
Чувал съм,че люцерната естествено наторявала местото.Образували се някакви гулйки в корените,които после се превръщали в тор.Но само така съм чувал?????
КЪДЕТО И ДА СИ СВИРКАЙ СИ
| |
Тема
|
[re: boltik]
|
|
Автор |
4e4aco (непознат
) |
Публикувано | 02.04.09 21:59 |
|
Благодаря още веднъж,и аз мислех да засаждам върху люцерната но нали знаете много хора много акъли,пък тук виждам хора с опит и предполагам и ценз.За поливането нямам ядове герана е на 10м.А има ли значение коя до коя овошка е, и на тиа 2дка.ако засадя 50дръвчета щe са много ли.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Zeus (faber) |
Публикувано | 04.04.09 20:19 |
|
Мисля, че около 66 - 68 дръвчета можеш да засадиш на 2 дка. Тук има и по-големи капацитети от мен, може и те да кажат. Аз лично си садя моите дръвчета по-нагъсто, пък като пораснат ще му мисля.
Ако си решил да се занимаваш с индустриално овощарство, трябва всеки вид и всеки сорт да са ти на един ред, за да можеш като тръгнеш с трактора, да береш само един и същи сорт.
Що се отнася до редуването на овошките, аз бих ги разбъркал максимално. Защото по този начин ще озадача вредните бръмбари. А отдолу, като "подлес" бих засадил плодни и декоративни храсти - малини, цариградско грозде, касис, степна вишна, лоницера, йошта, японска дюла и пр. . Медоносните храсти привличат полезни насекоми, които кльопат вредните.
| |
Тема
|
[re: Zeus]
|
|
Автор |
drwma (непознат
) |
Публикувано | 07.04.09 20:26 |
|
Very thanks
| |
Тема
|
[re: Zeus]
|
|
Автор |
4e4aco (непознат
) |
Публикувано | 11.04.09 09:07 |
|
Забравих една важна подробност,люцерната е до лозето което е около 300кв.м.-изложението е югозападно до него от североизток е къщата.Въпросът ми е ако овошките са много близо няма ли да задуша лозето по този начин,или да речем на колко метра трябва да отстоят дръвчетата от лозето за да не пречат.
| |
|
|
|
|