Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 14:41 24.06.24 
Непрофесионални
   >> Вегетарианство
Всички теми Следваща тема *Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Рецепти  
Автор Mod vegeМодератор (старо куче)
Публикувано31.08.17 08:41



...



Тема Пудла (индийска палачинка от нахутено брашно)нови [re: Mod vege]  
Автор Mod vegeМодератор (старо куче)
Публикувано31.08.17 08:45





2 чаши (200 г) нахутен обрашно
1/2 (50 гр. бяло брашно)
1 ч.л. смлян кимион
1-2 зелени люти чушки, изчистени от семената и ситно накълцани
1/4 ч. л. асафетида
3/4 ч. л. куркума
1 1/2 ч. л. сол
1/4 ч. л. черен пипер
1 ч. л. смлян кориандър
2 с. л. нарязан пресен кориандър или магданоз
1 1/4 (300 мл) студена вода
1 ч. л. настърган пресен джинджифил
2 средни домата, нарязани на дребно
гхи или краве масло за пържене
3 с. л. лимонов сок


В голяма купа се смесва нахутеното брашно, бялото брашно и следващите 8 съставки. Бавно се прибавят студената вода, като непрекъснато се бърка, за да се получи полутечна смес за палачинки. Ако сместа изглежда прекалено гъста, сокът от доматите ще я разреди. Прибавя се настъргания джинджифил, нарязаните домати и чушката.
В тиганче за палачинки, на среден огън се нагорещява малко гхи или масло. Добавя се от сместа. Пържат се от двете страни, докато се зачервят и станат хрупкави. Готовите пудли се напръскват с лимонов сок и се сервират горещи.









(Източник: Ведическо кулинарно изкуство - Адирадж дас)



Тема Какаов сусамов тахан (като течен шоколад)нови [re: Mod vege]  
Автор Mod vegeМодератор (старо куче)
Публикувано31.08.17 09:28







Необходими съставки:

сусам 200 грама суров
олио 3 супени лъжици
какао 3 супени лъжици
мед 2 супени лъжици

Рецептата:
Ако обичате течен шоколад, но страдате от угризения, че не е от най-полезните неща, които човек може да похапне, то какаовият сусамов тахан е вашето решение. Приготвен в домашни условия и без консерванти, какаовият сусамов тахан е не само изключително вкусен, а и точно толкова полезен. Една лъжица какаов сусамов тахан напълно ще засити както гладът ви за сладко, така и гладът за шоколад, а същевременно ще ви зареди и с много енергия. За разлика от , който може да бъде използван за приготвянето както на сладки, така и на солени ястия, какаовият сусамов тахан е приложим при десертите, а намазан на препечена филийки, заедно с чаша ароматно кафе или чай, може да бъде и чудесна силна енергийна закуска.

1. Първата стъпка от рецептата за какаов сусамов тахан е изпичането на сусама. Печете сусама в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 10-15 минути, докато придобие леко розов цвят, като от време на време разбърквате, за да не загаря.

2. След като сусамът е изпечен и поизстинал го слагате в блендер, добавяте олиото, меда и какаото и разбивате на висока степен до получаването на еднородна гладка смес.

Рецептата за какаов сусамов тахан е изпълнена.

Бележки:
Рецептата за какаов сусамов тахан е подходяща за всеки, който се опитва да се храни здравословно и предпочита да приготвя храната си в вкъщи. Добра идея в такъв случай е и рецептата за , както и , които може да хапнете, както намазани на филийка, така и да използвате за различни дресинги и овкусяване на различни ястия. Ако желаете да избегнете купуването на подсладени напитки от магазина пък, може да пробвате да приготвите или пък , които също се приготвят много лесно, а са и много по-вкусни от готовите.



Тема Ябълков пай (без печене)нови [re: Mod vege]  
Автор Mod vegeМодератор (старо куче)
Публикувано03.12.17 22:22







Време за приготвяне: 30 минути

Необходими продукти за 16 парчета:
400 г овесени ядки
2 кг ябълки
400 г фурми Мириам
2 с.л. канела
1 ч.ч. орехи (накиснати за 12-24 ч.)
50 г стафиди (накиснати за една 8 часа)
3 с.л. орехов тахан
сока от 1/2 лимон
Необходими съдове:
Кръгла форма за торта

Начин на приготвяне:

1. В смелете овеса на брашно и прибавете към него 1 с.л. канела.

2. Измийте фурмите и ги обезкостете.

3. Изцедете орехите и ги измийте хубаво със студена вода. Сложете половината от орехите в блендера с 1/2 ч.ч. топла вода и ги блендирайте за 3-4 минути, докато станат на мляко. Прибавете към ореховото мляко половината фурми и блендирайте сместта до получаването на гладък крем.

4. Смесете овесеното брашно със стафидите, крема от орехи и фурми, останалите орехи и замесете твърдо тесто. Разстелете тестото на тънък блат във формата за торта, като го издърпате по стените нагоре, така че да заеме формата на тавата.

5. Измийте ябълките, почистете ги от семките и ги смелете в блендера. Смесете пюрето от ябълки със сока от лимон и получената смес варете в незалепващ тиган, докато се сгъсти доста, поне 15-20 минути (трябва ябълките да се дехидратират, т.е. влагата от тях да излезе и да се получи гъсто пюре). Прибавете останалите фурми, нарязани на по-едри парчета и изсипете сместа във формата за торта, върху блата.

6. Загладете отгоре пая и охладете в хладилник за 5-6 часа. Поръсете с останалата канела и аранжирайте с малко орехов тахан.
Време за приготвяне: 30 минути



Тема Кюфтета от леща с доматен сос и ориз басматинови [re: Mod vege]  
Автор Mod vegeМодератор (старо куче)
Публикувано06.12.17 03:22







Продукти:

200 гр. кафява леща
200 гр. кафяв ориз басмати
4 средни домата
3 червени чушки
1 морков
600 мл зеленчуков бульон
няколко стръка пресен магданоз
клонче пресен риган
1 ч.л. чубрица
½ ч.л. кимион
½ ч.л. смлян чимен
½ ч.л. черен или бял пипер
½ ч.л. червен пипер (може и пушен)
½ ч.л. асафетида
1 дафинов лист
хималайска сол (на вкус)

Приготвяне:
Накиснете лещата за една нощ, след което я промийте под течаща вода.
В достатъчно количество вода сложете лещата да поври около 20-30 минути. След като е готова я изплакнете с помощта на цедка и я оставете да се отцеди много добре - това е много важно за добрата консистенция на кюфтетата.

Накиснете ориза за една нощ или още по-добре за около 20 часа. Промийте го добре. Сложете в тенджера зеленчуков бульон (или вода) в съотношение приблизително 3:1 с ориза. След като водата заври добавете ориза и дафиновия лист и варете 20-30 минути. Отстранете тенджерата от котлона, добавете сол на вкус и оставете да се задуши за още 15 минути. Извадете дафиновия лист. От полученото количество ориз отделете част равна на ¼ от количеството сварена леща и без да го изплаквате го разбийте добре с пасатор, докато стане на лепкава паста. Останалото количество ориз изплакнете и изцедете добре.

Нарежете доматите на четвъртинки и отстранете семената им.
Червените чушки нарежете на половинки и също отстранете семената им.
Моркова нарежете на няколко парчета.

В тенджера с решетка за пара, напълнете вода до началото на решетката. Когато водата в тенджерата заври, добавете нарязаните зеленчуци и варете около 15 минути.
След като зеленчуците са се сварили ги оставете да се задушат за още около 10 минути.
Отстранете ципите на доматите и чушките.

Разбийте до хомогенна смес, в блендер или с пасатор, доматите, чушките, моркова и малко от бульона получен при варенето им. Полученият сос сложете в тенджера на слаб огън със стрък пресен риган, докато заври. Изключете котлона и задушете соса за около 10 минути, след което отстранете стръкчето риган.

Добре изцедената сварена леща сложете в процесор или блендер и пулсирайте един два пъти. Извадете сместа в купа и я смесете с лепкавата оризова паста. Омесете добре и добавете чубица, кимион, чимен, черен (или бял) пипер, червен (или пушен) пипер, асафетида, няколко стръкчета ситно нарязан пресен магданоз и хималайска сол на вкус. От получената смес оформете кръгли кюфтета с големина на топче за пинг-понг. Печете върху силиконова подложка или хартия за печене в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути. Извадете внимателно готовите кюфтета. Оставете ги да поизстинат.

Сервирайте ги поляти с топлия доматен сос и гарнирани с ориза.
По желание можете да поръсите с магданоз.



Тема сирене от ядкинови [re: Mod vege]  
Автор Mod vegeМодератор (старо куче)
Публикувано09.12.17 17:41





Така да обичам ядчици, вълшебни семенца. Хранителни и много полезни. Няма да ви пълня главите отново с такава информация….. 😉 Мислех си, че ще ми отнеме доста време докато си го приготвя, но се изненадах, че целия процес ми отне около 30 минути 🙂

за сиренцето ни трябват около 100 г. ядки – аз си взех смес от кашу, лешник и бадем.

4 ч.л хранителна мая с Б12

1 и 1/2 ч.л агар – агар

сол

бода

къри

черен пипер

След като ядките престояха накиснати в буркан за една вечер, много добре се измиват и се изсипват в блендера. Добавят се всички съставки и се долива вода до покриване на ядките. След получаване на гъста смес, се изсипва в тиганче и се бърка непрекъснато на слаб огън до получаване на кремообразна и лепкава течност. Сиренето се изсипва в формички по ваше желание и се оставя да се охлади. Воала готово е 🙂 Можете да го намазвате на сандвичи или да го добавяте в салати , просто използвайте въображението си. Това беше от мен, насладете се на деликатеса от ядки.





Тема Vegan Raw Blueberry Cheesecakeнови [re: Mod vege]  
Автор Mod vegeМодератор (старо куче)
Публикувано02.03.18 17:54




! (alternative website:





Ingredients:
Crust:
1 cup raw walnuts
1 cup raw almonds
10 medjool dates. pitted
3 TBS melted coconut oil
¾ cup shredded unsweetened coconut
¼ tsp sea salt

Filling
3½ cup raw cashews (soaked 3 hrs or overnight)
1 cup coconut cream
¾ cup maple syrup
½ cup lemon juice
½ cup melted coconut oil
2 tsp vanilla
1 cup blueberries

Instructions
1. Blend - 5 mins
Using a food processor blend crust ingredients until fine crumbs. Pour into a 9in springform cake pan. Press down and smooth out with the back of a measuring cup. Set aside.

2. Blend - 5 mins
In a high power blender, blend together all the fillings except the blueberries until very smooth. Set aside half of the mixture.

3. Add - 3 mins
Add blueberries to the remainder of the batter in the blender and blend until smooth.

4. Pour - 3 mins
Pour the blueberry mixture onto the crust. Then pour the white mixture on top of the blueberry mixture.

5. Let Freeze - 15-20 minutes
Let freeze. Take out of freezer 15-20 minutes before serving.

6. For the Fruity Design:
Save or make extra white filling. Then add natural colorants.
For lavender color add a little blueberries.
For dark red color add beet juice and blueberries or raspberries.

Редактирано от Mod vege на 02.03.18 17:56.



Тема Re: Какаов сусамов тахан (като течен шоколад)нови [re: Mod vege]  
Автор holi_day (fire-fly)
Публикувано28.04.18 22:36



моят вариант

Сусамов тахан + мед + какао органик + няколко сурови бадемови ядки /настъркани и цели/





Тема 21 VEGAN RECIPES TO CELEBRATE SUMMERнови [re: Mod vege]  
Автор Mod vegeМодератор (старо куче)
Публикувано10.07.18 21:42






After years spent in school it feels like everyone’s programmed to believe summer’s over when September 1st rolls around. But would you believe we’ve got nearly 40 days left of summer? Let’s make the most of it!



This post is dedicated to our most summery recipes. We’ve got mains, sides, appetizers, dips, desserts, and drinks. We’re talking burgers, potato salads, macaroni salad, guacamole, rice rolls, smoothie parfaits, and of course, lemonade. Let’s celebrate another month of summer!

MAINS











SIDES DISHES









APPETIZERS & DIPS













DESSERTS & FROZEN TREATS







DRINKS







Редактирано от Mod vege на 10.07.18 21:44.



Тема 21 имитации на месо, щото изглежда гаднонови [re: Mod vege]  
Автор ~@!$^%*amp;()_+ (целия горен ред)
Публикувано11.07.18 23:54







Тема Lentil and Mushroom Shepherd’s Pieнови [re: Mod vege]  
Автор Mod vegeМодератор (старо куче)
Публикувано21.01.19 07:37







There are no words to describe this, other than as a deep dish of absolute comfort. It’s a bit of a project, but not difficult, and definitely worth it for a special occasion meal.

Ingredients

8 large or 10 medium potatoes (Yukon gold works well)
2 tablespoons vegan butter
1/2 cup rice milk
Salt to taste
2 tablespoons olive oil
1 large onion, finely chopped
2 cloves garlic, minced
6 ounces Cremini or Baby Bella mushrooms, sliced
Two 15-ounce cans lentils, lightly drained
2 tablespoons dry red wine, optional
1 to 2 tablespoon reduced-sodium soy sauce or liquid aminos
2 to 3 teaspoons all-purpose seasoning blend
1/2 teaspoon dried thyme
3 tablespoons cornstarch or arrowroot
8 to 10 ounces baby spinach or arugula leaves
Freshly ground pepper to taste
1 cup fresh bread crumbs

Preparation

Peel and dice the potatoes. Place in a large saucepan with enough water to cover. Bring to a simmer, then cover and simmer until tender, about 20 minutes. Drain and transfer to a small mixing bowl.
Stir the Earth Balance into the potatoes until melted, then add the rice milk and mash until fluffy. Season with salt, cover, and set aside until needed.
Preheat the oven to 400º F.
While the potatoes are cooking, heat the oil in a medium skillet. Add the onion and sauté over medium heat until translucent. Add the garlic and mushrooms and continue to sauté until the onion is golden.
Add the lentils and their liquid and bring to a gentle simmer. Stir in the optional wine, soy sauce, seasoning blend, thyme, and pepper. Cook gently for 5 minutes. Combine the cornstarch with just enough water to dissolve in a small container. Stir into the lentil mixture.
Add the spinach, a little at a time, cooking just until it’s all wilted down. Remove from the heat; taste to adjust seasonings to your liking.
Lightly oil a 2-quart (preferably round) casserole dish, or two deep-dish pie plates. Scatter the breadcrumbs evenly over the bottom. Pour in the lentil mixture, then spread the potatoes evenly over the top. If using two pie plates, divide each mixture evenly between them.
Bake for 30 to 35 minutes, or until the potatoes begin to turn golden and slightly crusty. Let stand for 5 to 10 minutes, then cut into wedges to serve.

Nutritional Information
Total Calories: 2873 | Total Carbs: 546 g | Total Fat: 38 g | Total Protein: 126 g | Total Sodium: 1584 g | Total Sugar: 42 g Per Serving: Calories: 359 | Carbs: 68 g | Fat: 5 g | Protein: 16 g | Sodium: 198 mg | Sugar: 5 g

About The Author
Nava Atlas




Тема Spicy Curry Cauliflower Rice With Kaleнови [re: Mod vege]  
Автор Mod vegeМодератор (старо куче)
Публикувано21.01.19 07:40







Gluten free, grain free, wheat free rice. Yes. Here I have for you an alternative to the typical grain. So tasty, simple, and a wonderful way to eat some cauliflower if you may be opposed otherwise. A healthy and quick side dish that's extremely customizable to fit any palate. You could even make this a meal if you add in some more veggies, legumes, gluten-free pasta, and maybe even tofu/tempeh would be swell. Feel free to make this sans the spicy spices if you're not a fan. I have a tad bit of a fixation towards spicy foods. I love when my sinuses start running ha...

Ingredients
1 large head of cauliflower
1 bunch scallions (or onion)
1-3 cups of kale, chard, spinach, broccoli, any greens shall do
3-5 whole fresh garlic cloves (depending on your preference)
olive oil
curry powder
cayenne powder and crushed red pepper flakes (optional)
smoked paprika

Preparation

Lightly sauté the scallions in olive oil, I used only 1/2 tbsp, use your preference. I keep my garlic raw and add it to my dish once I'm done cooking as the health benefits are immense, but add in the garlic (chopped) now if you prefer it cooked.
In the meantime, put the cauliflower in a food processor and blend until a rice-like consistency has been reached. Don't over do it or you may have yourself some cauliflower mash (still edible though).
Add the cauliflower to the pan once scallions have softened a bit. I prefer to heat on medium-low and water sauté for the remainder of cooking. Water sauteing is when you use solely water, no oils. Oil can become rancid when heated too high, thus losing nutritional content (and I've even heard detrimental to our health) argh. Use more oil if you please though. I added 1/4 cup water.
Add in your greens or perhaps other veggies that suite your desires. Add in spices to your preferred taste buds and finish cooking until heated and you're satisfied.
Serve 'n eat folks. Man, this is a pretty addicting healthy veggie side dish. Sweet smoky notes from the smoked paprika and curry, yet overall savory and spicy.

About The Author
Bridget Besoner




Тема Фъстъчени бонбони „Сникърс“нови [re: Mod vege]  
Автор Mod vegeМодератор (старо куче)
Публикувано20.02.19 00:32



"

"

Необходими продукти:
300 г овесени ядки
400 г почистени фурми
4 с.л. фъстъчен тахан
200 г сурови фъстъци
1 ч.л. цейлонска канела
1/4 ч.л. хималайска сол

Начин на приготовление:
Смиламе овесените ядки на брашно…
…изпичаме фъстъците с малко хималайска сол
Смиламе фъстъците за съвсем кратко…
…просто за 2-3 секунди, внимаваме да не станат на фъстъчено масло
Смиламе почистените фурми на крем със 100 мл вода
Смесваме всички съставки, без фъстъците и ги омесваме на тесто:

Оформяме бонбонките и ги овалваме във фъстъците
Подреждаме готовите бнбонки…
може и в кутия за бонбони да ги подредим:


Смиламе овесените ядки на брашно. Измиваме фъстъците и ги объркваме с хималайската сол. Изпичаме ги на 150°С за 15 минути и след като изстинат ги смиламе. Тук трябва да внимаваме да не прекалим със смилането на фъстъците, понеже забелязах, че те доста бързо си пускат маслото и започват да стават на крем. На нас са ни необходими като трохи, а не като масло, така че не ги мелим повече от 2-3 секунди с бързооборотен блендер. Измиваме фурмите и ги почистваме от костилките. Смиламе и тях със 100 мл вода, докато се получи гладък крем. Смесваме всички съставки без смлените фъстъци и замесваме тесто. Оформяме еднакви по големина бонбонки и ги овалваме във фъстъците. Поставяме готовите бонбонки в хартиени кошнички за бонбони и ги подреждаме в кутия за бонбони или подходящ за поднасяне съд.

Това се оказа доста сполучлива рецепта и затова я споделям. Името произлезе от първата реакция на дъщеря ми, когато ги опита, а именно… „Сникъъъъъъъъъъъърс“ … и всичко просто си дойде на мястото
__

PS: аз бих добавил и какао под някаква форма



Тема Веган Салам с маслини, чесън и сушени доматинови [re: Mod vege]  
Автор Mod vegeМодератор (старо куче)
Публикувано23.02.19 02:15







Необходими продукти:
250 г грахово брашно

750 мл вода

½ малка глава цвекло

1 с.л. агар-агар

1 ч.л. смлян черен пипер

1 ч.л. червен пипер или 2 бр. натрошени сушени червени пиперки

1/2 ч.л. черна хималайска сол

1/2 ч.л. калиева сол

1/2 ч.л. смлян чимен

1 ч.л. градинска чубрица

1/4 ч.л. кимион

щипка куркума

1 с.л. сминдух

3 дафинови листа

3 зърна бахар

щипка семена ким

щипка индийско орехче

шипка цели зърна черен пипер

1 шепа сушени домати

3-4 скилидки чесън (на вкус)

шепа обезкостени маслини „каламон“

шарена сол (за оваляне на готовите саламчета)

Начин на приготовление:
В този веган здравословен салам, всеки може да сложи своите любими подправки и добавки и така да се наслади на един наистина любим и автентичен вкус.

Завираме 500 мл вода в тенджера с незалепващо покритие или касерола. Останалата 1ч.ч. студена вода заедно с граховото брашно, цвеклото, агара и подправките (без дафиновите листа, зърната черен пипер и бахар) се разбиват хубаво в блендер, до получаването на хомогенна смес. След като заври водата към нея прибавяме получената смес, при непрекъснато бъркане. Когато сместа заври отново, прибавяме дафиновите листа, зърната черен пипер и бахар. Получената гъста смес трябва да поври така в продължение на 10-15 минутки, при непрекъснато бъркане, на слаб огън. След това я махаме от огъня и прибавяме нарязаните сушени домати, обезкостените маслини и целите скилидки чесън. Разбъркваме добре и охлаждаме сместа до стайна температура. Изсипваме в найлонови торбички, които предварително сме намазнили с малко зехтин. Хубаво притискаме саламчетата, за да им изкараме въздуха и да ги оформим добре. От това количество излизат три саламчета. След като го извадих от найлончето го овалях в малко шарена сол, която сама си приготвям от домашна чубрица, планинаска чубрица, домашен сминдух, хималайска сол, черен пипер, червен пипер, самардала и смляна сушена левурда. Получава се наистина вкусен и питателен веган салам, който може да се използва за пици, палачинки, сандвичи или просто като мезе



Тема Re: Веган Салам с маслини, чесън и сушени доматинови [re: Mod vege]  
Автор Цар Из Род (Цар Из Род)
Публикувано08.03.19 20:00



А мазнина?

Отново клецах.


Тема Re: Веган Салам с маслини, чесън и сушени доматинови [re: Цар Из Род]  
Автор Mod vegeМодератор (старо куче)
Публикувано11.03.19 15:40



маслини





Тема Тирамису – веган алтернативанови [re: Mod vege]  
Автор Mod vegeМодератор (старо куче)
Публикувано25.04.19 19:28





Tова е веган алтернатива на класическото тирамису с бадемова основа и соев крем.



Съставки:
Основа:
180 г кафява захар
2 с.л. сироп от агаве
60 мл. кафе еспресо
1 с.л. сода бикарбонат
400 г бадеми смлени
50 г бадемово брашно
2 ч.л. кафе на прах
1 ч.л. инстантно кафе от ръж и цикория

Топинг:
1 бр. бял шоколад Гайо с оризово мляко
1 с.л. марсала
50 мл. соева сметана
2 с.л. какао на прах

Начин на приготвяне:
Основа: Захарта се разтопява на слаб огън заедно с агавето и еспресото. Към тях се добавя содата и по този начин се увеличава обема на сместа. Добавя се при смлените бадеми, и се разбърква добре. Към тях се изсипват кафето на прах и инстантното кафе. Оставя се сместа да изстине.



За крема е необходимо да се блендират кашуто, агавето, сметаната, марсалата и соевият специалитет до гладък крем. Добавя се и какаовото масло.

В малка елипсовидна стъклена тавичка се раздробява 1/2 от сместа за основата. Върху покритото дъно се излива 1/2 от крема и отгоре се разстила останала смес от основата. Залива се с останалия крем.

За направата на топинга се разтопява шоколадът на водна баня. Добавят се марсалата и соевата сметана. Разбърква се до гладка смес и се излива върху крема. Заглажда се и се оставя в хладилник за няколко часа да стегне. Преди сервиране се поръсва с какао на прах.

Автор на рецептата е Теодора, а на снимките – Бояна от Зоя.бг. Още вкусни и здравословни рецепти можете да видите в блога Кукуряк.



Тема Pretty Pastels: 20 Vegan Desserts for Springнови [re: Mod vege]  
Автор Mod vegeМодератор (старо куче)
Публикувано30.04.19 05:17







Spring is arriving and soon, all things colorful will start to bloom again. The leaves fill in the trees with vibrant greens and flowers start to pop up and transform the world into a beautiful pallet of color. Our food becomes more colorful, as well. Besides the abundance of fresh fruits and veggies, it’s time for decorating Easter eggs and making delicious, sweet desserts in pretty pastel colors.

Instead of reaching for chemical food colorings, we can use plant-based foods for natural food coloring that is healthy and delicious. With beautiful foods like lemons, raspberries, blueberries, mint, watermelon, and cherries, it’s easy to make colorful desserts that are perfect for spring. Here are 20 vegan desserts that are pretty in pink and other pastel colors for spring.

1. Four Layer Raw Rainbow Ice Cream Cake
Four Layer Raw Rainbow Ice Cream Cake
Get ready for not one, not two, not three, but four layers of bliss. Raspberries, avocados, blueberries, and saffron lend their colors and flavors to this show-stopping
Four Layer Raw Rainbow Ice Cream Cake
. The pastels make it look like something out of a fairytale! As if this cake wasn’t amazing enough, it’s topped with coconut-crusted vanilla bliss balls – mega yum!
2. Probiotic Blueberry Yogurt Bites
Pretty Pastels: 25 Vegan Desserts for Spring
These sweet, frozen Probiotic Blueberry Yogurt Bites are a real treat in disguise! Fresh blueberries turn these cups a gorgeous purple color, but you can experiment with any kind of fruit. The added probiotics aren’t a necessity, but they give your gut that extra boost of healthy bacteria!

3. No-Bake Cherry Chocolate Cheesecake
No-Bake Cherry Chocolate Cheesecake [Vegan, Gluten-Free]
This
No-Bake Cherry Chocolate Cheesecake
is definitely a chocolate lover’s cherry cheesecake. The dark chocolate and cherry combination is already divine, but it somehow manages to get even better when it meets the cashew cream and hazelnut crust. Drooling yet?
4. Matcha Mochi Strawberry Popsicles
Pretty Pastels: 25 Vegan Desserts for Spring
Are you excited for these Matcha Mochi Strawberry Popsicles? We’re excited. Popsicles are so much fun and when the weather warms up, and they’re so easy to make. Having different popsicles in rotation is a must! These sweet, creamy strawberry popsicles are speckled with chewy bits of mochi throughout.

5. Key Lime Coconut Cheesecake Cups
Pretty Pastels: 25 Vegan Desserts for Spring
These Key Lime Coconut Cheesecake Cups are super easy and simple to make! The crust is made from raw almond, walnuts, and dates and is topped with a creamy coconut filling combined with fresh lime juice and zest, to give it a pastel green color. Garnish them with extra lime zest for when you’re taking these along to parties.

6. Vanilla Cupcakes With Blackberry Cream Cheese Frosting
Pretty Pastels: 25 Vegan Desserts for Spring
Rich blackberry cream cheese frosting is piled high on these pretty Vanilla Cupcakes With Blackberry Cream Cheese Frosting. The pink color of the frosting comes naturally from the blackberries — no food coloring necessary. These cute little cupcakes are perfect for spring weddings and other parties!


7. Vanilla Lavender Cupcakes

Pretty Pastels: 25 Vegan Desserts for Spring

These Vanilla Lavender Cupcakes are sure to be a hit at your next get-together. From bridal showers to picnics, these mini cakes are sure to have party guests asking, “Where did you buy these?” Only for you to respond proudly that it was homemade!

8. Raw Raspberry Cheesecake With a Chocolate Crust
Raw Raspberry Cheesecake With a Chocolate Crust
This
Raw Raspberry Cheesecake with a Chocolate Crust
is pretty in pink. You’ll marvel at this wonderful balance of dark chocolate and fresh fruit. The mousse-like cheesecake filling hides raspberries within, providing vibrant pops of sweet and tart flavors. Don’t wait for an occasion to make this luscious berry cake with a delicious chocolate crust — it’s perfect for any time.
9. Mini Matcha Cheesecakes
Pretty Pastels: 25 Vegan Desserts for Spring
These delightful Mini Matcha Cheesecakes get their creaminess from cashews and coconut milk and their pretty, pastel green color from matcha powder! Drizzle the tops with melted chocolate for an even prettier presentation.
10. Watermelon Banana Ice Cream
Watermelon Banana Ice Cream [Vegan, Raw, Gluten-Free]
Sweet watermelon and creamy banana come together to make a cold treat from heaven. This
Watermelon Banana Ice Cream
is so good, you’ll want it no matter what the temperature is outside. With its pretty pastel color, this is a perfect way to welcome in spring.
BONUS Recommendation: Download the Food Monster App
Berry Cashew Dream Bars 3
If you enjoy articles like this and want more, we highly recommend downloading the Food Monster App. For those that don’t have it, it’s a brilliant food app available for both Android and iPhone. It’s a great resource for anyone looking to cut out or reduce allergens like meat, dairy, soy, gluten, eggs, grains, and more find awesome recipes, cooking tips, articles, product recommendations and how-tos. The app shows you how having diet/health/food preferences can be full of delicious abundance rather than restrictions.
The Food Monster app has over 8000+ recipes and 500 are free. To access the rest, you have to pay a subscription fee but it’s totally worth it because not only do you get instant access to 8000+ recipes, you get 10 NEW recipes every day! You can also make meal plans, add bookmarks, read feature stories, and browse recipes across hundreds of categories like diet, cuisine, meal type, occasion, ingredient, popular, seasonal, and so much more!

11. Simple No-Churn Lemon Balm Ice Cream
Simple No-Churn Lemon Balm Ice Cream [Vegan]
Making this Lemon Balm Ice Cream version of “nice cream” is really the easiest thing in the world. It only takes five simple ingredients and there’s no churning involved. There is also no sweetener included in this recipe, as the frozen bananas are usually already very sweet on their own. It’s really quick, easy and fuss-free to make this lovely treat.

12. Raw Baobab Strawberry Cheesecake
Pretty Pastels: 20 Vegan Desserts for Spring
These Raw Baobab Strawberry Cheesecake slices start with a crust of almonds and dates, sweetened with just a touch of maple syrup. It’s then topped with a rich and creamy layer of cashew and baobab and a layer of cashew, baobab, and strawberries. They’re soft, creamy, and because they’re stored in the freezer, you can choose to let them thaw completely, or to enjoy them while still slightly frozen for a cool treat on warm days.

13. Raspberry and Elderflower Macarons
Pretty Pastels: 25 Vegan Desserts for SpringThese crisp Raspberry and Elderflower Macarons get their pastel pink color from just a few drops of natural food coloring, such as just the lightest touch of raspberry juice. Between the two puffy macaron cookies is an elderflower liqueur frosting. These adorable cookies are perfect for spring holidays and parties.

14. Rosemary Lemon Sandwich Cookies
Pretty Pastels: 20 Vegan Desserts for Spring
In these Rosemary Lemon Sandwich Cookies, a creamy lemony filling is sandwiched between two vanilla-rosemary sugar cookies. The sweet, yet herbal flavor of the cookies complements the creamy and tart lemon flavor of the filling. These are best enjoyed during moments of leisure, like cool, crispy sunny afternoons on the weekend with a cup of chamomile tea.

15. Date Plum Sorbet
Date Plum Sorbet [Vegan, Raw, Gluten-Free]
How pretty is this Date Plum Sorbet? Fresh, juicy, red plums are blended smooth with flavorful, sweet, and nutritious dates and churned into a delicious frozen treat! There are no added sugars so this is a healthy treat. Serve this after dinner as a light dessert or anytime for a refreshing treat.

16. Naturally Delicious Key Lime Pie
Naturally Delicious Key Lime Pie
At last. Finally. You can eat your cake-pie and have it, too. This raw
Key Lime Pie
is just as decadently rich as its original version. It has the right amount of sweetness and tanginess. It even has an irresistible melt-in-your-mouth texture. And the coconut-date pie crust is so good. Forget graham crackers, butter, and sugar because this healthy version is the ultimate winner.
17. Mini Margarita Cheesecakes
Mini Margarita Cheesecakes [Vegan, Raw, Gluten-Free]
Full disclaimer — these Mini Margarita Cheesecakes are family-friendly. Think of them as more “margarita inspired” than actually full of margarita. They’re also vegan, gluten-free, raw, and completely delicious. They’ll be the hit of your next party, if they last long enough for the guests to arrive!

18. Raspberry Rose Macarons with Aquafaba
Raspberry Rose Macarons (With Aquafaba!) [Vegan]
Macarons are back, thanks to the magic of aquafaba. That’s right – the brine from a can of chickpeas can help you make these light and delicate Raspberry Rose Macarons. These are slightly floral, fruity and creamy – everything you want in a good macaron. These are springtime in a cookie.

19. Marshmallow Cream Cake
Marshmallow Cream Cake
Chia seeds are the magic ingredient in this Marshmallow Cream Cake. They give the cake a light and fluffy texture that’s just like marshmallows. It’s also a pretty cake with a mint layer, a vanilla layer, and a pink layer that gets its color from beets. This should definitely be on your table this spring.

20. Raw Acai Mini Cheesecakes
Raw Acai Mini Cheesecakes
These adorable
Raw Acai Mini Cheesecakes
are pretty in purple. They have the creamy, authentic flavor of cheesecake you love. It’s all thanks to the magical combination of cashews, lemon juice, and dates. Açai offers the perfect fruity note to balance out the citrusy lemon flavors.
Everyone loves springtime. It’s one of the most beautiful times of the year and these pastel desserts are perfect for spring. When a dessert is as pretty as it is delicious, it’s a win-win.



Тема Рецепта за приготвяне на веган сирененови [re: Mod vege]  
Автор Mod vegeМодератор (старо куче)
Публикувано15.05.19 08:01







Тема Магданозено песто с кашу, конопено семе и шарланнови [re: Mod vege]  
Автор Mod vegeМодератор (старо куче)
Публикувано16.05.19 07:25







Ароматно, вкусно, здравословно и много свежо магданозено песто с кашу, конопено семе и шарлан ще бъде рецептата, за която ще ви разкажа днес 🙂

Почти всеки ден си правя чай от магданоз, но освен това си го хапвам и в различни салати, допълнително добавен към супи, вкуснотии на фурна и дори се опитах да си засадя в саксия, но опита ми не беше особено успешен… Истината е, че няма по-добър дом за любимите ни плодове, зеленчуци, билки и подправки от собствената ни градина /за щастливците, живеещи в къща/



За пестото използвах следните продукти:

- огромна връзка пресен магданоз;
- 2 скилидки чесън;
- 2 супени лъжици конопено семе /не се накисва предварително/;
- около 30-40 грама сурово кашу /накиснато за два часа/;
- 5 супени лъжици шарлан;
- 2-3 щипки сол /на вкус, естествено/.


Суровото кашу накиснах предварително за два часа, защото по този начин ензимните инхибитори се неутрализират и се извлича максимална полза при консумацията му. След това, естествено, го измих добре и добавих към останалите продукти за моето магданозено песто с кашу, конопено семе и шарлан.



Блендера ми не е от най-мощните, а и вместимоста му не е особено голяма – обикновен малък уред “три в едно”, затова първо се въоръжавам с малко търпение и след това действам 😃

Измих магданоза и чесъна, нарязах ги на ситно и ги сложих в блендера, заедно с конопеното семе, кашуто и солта. Ако ви допада по-пикантния вкус, може да си добавите и прясно смлян черен пипер 🙂

Накрая сложих шарлана, който може да се замести или комбинира със зехтин и се заех с блендирането. Използвах точно студено пресовано нерафинирано слънчогледово масло, защото много харесвам специфичния му ядков вкус и характерната за него миризма – за мен, шарлана е най-подходящия вариант за тази рецепта.

При блендирането периодично спирах, разбърквах с лъжица и след това продължавах и така докато се получи задоволителен краен резултат 🙂

Страхотния аромат веднага ме накара да си представя как ще си похапвам сладки розови домати, гарнирани с вкусното ми и здравословно магданозено песто с кашу, конопено семе и шарлан.

Ако пък си търсите други идеи за нещо леко, постно и вкусно – можете да видите предложения за такива салатки тук.

Гответе с любов, обичайте се и бъдете здрави! ❤️

Ако ви е харесало, не се стеснявайте да споделите с приятели и да like-нете страницата ми!

Благодаря!





Тема “Сникърс” – веган...нови [re: Mod vege]  
Автор Mod vegeМодератор (старо куче)
Публикувано19.05.19 21:13





Tези веган и безглутенови десертчета ще впечатлят всички любители на фъстъчените сладкиши “Сникърс” с лесната си направа, както и с изкусителния си вкус.



Продукти:

ОСНОВА И ТОПИНГ:

200 г кулинарен шоколад
100 мл оризово-лешникова напитка

КРЕМ:
200 г кашу, накиснато за около 6 часа
100 г агаве
50 г бадемово брашно
1 с.л. мака на прах
50 мл оризово-лешникова напитка
150 г какаово масло, разтопено
1 с.л. лешников тахан

КАРАМЕЛ ОТ ФУРМИ:
250 г фурми
50 мл оризово-лешникова напитка
2 с.л. фъстъчен тахан
250 г белени фъстъци



Приготвяне:
За крема е необходимо всичко освен какаовото масло да се блендира до гладка смес, като накрая се добавя и то.

Карамел от фурми: Всичко се блендира до гладка лепкава смес.

За основата се разтопява половината шоколад на водна баня. Добавя се половината лешникова напитка и се разбърква до гладка смес. Разстила се в правоъгълна тавичка, предварително застлана с хартия за печене. Охлажда се шоколадовата смес, за да стегне. Отгоре се излива кремът от кашу и се замразява.

Над замразения крем се разстила карамелът от фурми и се посипват отгоре фъстъците. Леко се притискат и се замразява отново.

Замразеният десерт се изважда от тавата, отлепя се хартията и се позиционира върху дъска за рязане.

Разрязват се 12 продълговати десертчета, които се заливат с топинг от кулинарен шоколад и оризово-лешникова напитка.

Рецепта от блога на Зоя.БГ –



Тема Alkaline Foods? Try These 15 Delicious Recipes!нови [re: Mod vege]  
Автор Mod vegeМодератор (старо куче)
Публикувано28.05.19 19:03







We know that we can make anything vegan, from ice cream to recreating our favorite comfort foods. Plant-based foods may be slowly stealing the spotlight, but one diet that’s still hanging around the outskirts is the alkaline diet. So, what is an alkaline diet and how can we incorporate it into our everyday meals?

Proponents of the diet believe that the human body functions best in an alkaline state, which is when the body’s pH is at around 7.4. It’s believed that an alkaline diet can improve digestion, help prevent osteoporosis, allergies, fatigue, and other conditions. Anything below 7.0 is considered acidic, which can lead to a number of health problems. Alkaline diets are believed to release minerals such as calcium, phosphorus, and magnesium into our bloodstreams. But, when we aren’t consuming enough alkaline foods, then our bodies have to absorb these essential minerals from our bones, teeth, and organs. This can make us fatigued or susceptible to illnesses. To be fair, there is little scientific evidence that backs the health benefits of a high-alkaline diet. In spite of that, alkaline foods are among the healthiest plant-based foods that we could eat, while acidic foods include fast and processed foods, meat, and dairy.

Some of the many foods considered alkaline include avocados, tomatoes, peas, bell peppers, eggplant, broccoli, cauliflower, sweet potato, lentils, and more. So, if you’re interested in trying your hand at some delicious plant-based alkaline food-rich recipes, get started with these 15 delicious recipes!

...



Тема Палачинки от тиквичкинови [re: Mod vege]  
Автор Mod vegeМодератор (старо куче)
Публикувано06.06.19 07:19







Приготвяне:

30 мин

Готвене:
60 мин

Общо: 90 мин

Хранителна стойност:
500 kcal

Лятото дойде и ви се ще да пробвате някоя нова рецепта, с която да изненадате цялото семейство. Например, добавете към обичайните палачинки, богатите на витамини нискокалорични тиквички и определено ще приготвите един истински шедьовър



Дори и да имате някакви съмнения сега ще ви дадем 7 причини да си приготвяте такива палачинки



Изобщо не е трудно. Особено с блендер.
Съставът на тиквички – 95% вода, те се считат за диетичен продукт и не само имат ниско съдържание на калории, но и осигуряват чувство на ситост за дълго време.


Палачинките са с ниско съдържание на мазнини, с минимум калории.
Това е нереално вкусно! Палачинките с тиквички не се различават много от обичайните. Леко сладки са, въпреки че нямат захар. Синът ми ги яде с мед, а аз ги обичам със заквасена сметана.
Възможност да заинтригувате гостите си. Никой няма да повярва, че съставът на ястието включва тиквички.
Това е доста бюджетно ястие. Поне през лятото.
Тези палачинки ще се консумират от деца, които не искат да ядат зеленчуци
Това са полезни палачинки! Затова запишете рецептата.
Тънките палачинки от тиквички с мляко ми станаха перфектна закуска. Готвя ги буквално всеки ден. Много е вкусно, полезно и лесно.

Палачинки от тиквички

СЪСТАВКИ


800 g тиквички
2 яйца
1 чаша мляко
1–1,5 чаши брашно
китка магданоз
2 супени лъжици растително масло
1 ч. Л сол

ПОДГОТОВКА

Леко узрелите тиквички са най-вкусни. Те не само имат най-добрия вкус, но и имат най-висока концентрация на витамини. Именно тях избирайте

Измийте добре тиквичките и ги настържете на ренде. Можете да ги сложите ив блендер. В първия случай вкусът на тиквичките ще бъде ясно усетен. Във втория – палачинките ще бъдат по-гладки и по-равномерни по структура.



Ситно нарежете подправките. Може да бъдат копър или магданоз, както желаете.

Разбийте яйцето със сол с помощта на блендер или размахване.
Добавете млякото в разбитото яйце и разбъркайте.
В същия контейнер, се изсипва пресятото брашно и разбивате тестото до гладка текстура.
Изсипете тестото в купа с настъргани тиквички. Добавете нарязания магданоз и две супени лъжици масло.
Разбъркайте всичко до гладка текстура

Загрейте тигана и разпръснете тестото с черпак. Растителното масло вече е в тестото, така че не е необходимо да се смазва тигана.



Когато палачинката се оцвети от едната страна, обърнете я.

Палачинките от тиквички са особено вкусни със заквасена сметана и чеснов сос. За да го направи, смесете 250 мл гъста заквасена сметана с натрошен чесън и нарязан копър.



Сложете вкусни палачинки от тиквички върху чиния и добавете една супена лъжица сметана от чеснов сос. Храната може да се сервира на масата!



Тема Нисковъглехидратни ореховки с канела и стафидинови [re: Mod vege]  
Автор Mod vegeМодератор (старо куче)
Публикувано10.07.19 06:00







Спокойно, момичета, спокойно, наясно съм, че стафидите съдържат висок процент захари, но за да ви успокоя направих някои предварителни изчисления. От използваните продукти се получават 13 уникални нисковъглехидратни ореховки с канела и стафиди, като въглехидратите общо за всички тях са само 25 грама! Така че, насладете им се подобаващо, а и съм сигурна, че повече от две няма да може да хапнете наведнъж 😃



И така, за тези 13 домашни хрупкави симпатяги използвах само:


160 г сурови орехови ядки:
3 белтъка;
1 чаена лъжица канела;
30 г стафиди
.

Имаме една огромна торба с домашни орехи, а освен това ни подариха и много полезна машинка за чупене на ядки, затова с този процес нямаме абсолютно никакви проблеми и всичко е точно! Та, в приятна домашна обстановка и спокойствие, докато си пиехме винцето, си начупихме и орехите. След това ги изсипах в блендера, към тях добавих канелата, стафидите и разбитите предварително белтъци. Блендирах за няколко минути – толкова, колкото да натроша орехите на прилични малки парченца, да усетя канелата и аромата на някоя стафида, минала доброволно през ножа на блендера. Всичко дотук звучи страхотно, нали? Ооо, а след това става още по-добре!



Готовата смес разпределих на 13 нисковъглехидратни ореховки с канела и стафиди с помощта на лъжица и ги наредих в плитката си тава за пица, покрита с хартия за печене. Престоя във фурната беше само за 15 минути на 180 С в режим “вентилатор”. А след този аромат, който се носеше в кухнята, и изпитото вино – света ни изглеждаше много по-добър и гостоприемен 😃💁🏻‍♀️🎈

За виното е ясно, но ореховките наистина станаха уникално вкусни, утре пак ще забъркам нова доза и не за друг, а само за мен!

...





Тема Your Liver Will Be Like New: Smoothieнови [re: Mod vege]  
Автор Mod vegeМодератор (старо куче)
Публикувано14.07.19 05:10



- Pineapple and Celery Smoothie

January 21, 2019 by Ivana Saragjinova
The human organism is a perfect mechanism that synchronizes millions of functions. In addition to its primary function, some organs also have an extremely important task-detoxification of the organism.

Today, with everyday stressful lifestyles, poor nutrition, and polluted environment, our organism is too burdensome.

Therefore, it is necessary to help our organs to better perform their function, and the buffers keep the pH at normal and optimal limits.

When is detoxification required:
in unexplained headaches
back pain
weak concentration
brittle nails and hair
frequent allergies
frequent exposure to chemicals, cleaning agents, pesticides, drugs …
Detox system of the body
The first defensive line in the body occurs in the liver, which acts as a filter of the toxic substances that we enter through food. He is a blood cleanser.

There are over 700 species of bacteria (good and bad) in our colon.

The kidneys work like clocks. They are filters that eliminate toxins in the urine.

By nourishing your body and proper nutrient intake, you will maintain these three key organs. To help and make your liver like new and also to look years younger, prepare this cucumber smoothie.

Required Ingredients:
2 large cucumbers
1/2 cup of pineapple
1 bundle Kale without stem (only soft part of the leaf)
1/2 lemon, juiced
1 – 1.5 cm ginger
1 mint (1/2 cup)


How to prepare and consume
Put all the ingredients into a blender and blend them. Drink this smoothie between meals, when you feel hungry.

Benefits
Your appearance will improve, dark circles under your eyes will disappear, also your skin, and complexion will become fresh and therefore you will look rejuvenated. The gut will work like a watch, you will forget about constipation and digestive problems. You will feel healthy and with very positive energy.

Read these other health benefits of cucumber smoothie here.

Your liver will also improve its work and will detoxify. This will allow the liver to re-perform its filtering function impeccably.


Burn Belly Fat and Lose Weight at an Incredible Rate with This Pineapple and Celery Smoothie
Ginger Tea: Dissolves Kidneys Stones, Cleanses Liver And Reduce Joint Pain – Recipe



Тема КАК ДА СЕ ХРАНИМ ЗДРАВОСЛОВНО ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР..нови [re: Mod vege]  
Автор Mod vegeМодератор (старо куче)
Публикувано14.07.19 11:44





Занимавам се със здравословно хранене от над 10 години вече, направо не знам кога отлетя това време… но все още помня първите си дни, месеци и години, когато пред мен се откри един напълно нов свят.

Свят, изпълнен със сурови десерти от ядки и фурми, за които не бях чувала никога преди, морковени торти, ядкови сирена, спагети от тиквички, сушени крекери, сурови равиоли и смутита.

Помня, че бях толкова впечатлена и запленена от всичко това, че исках да опитам всяка една рецепта, всеки нов вкус и съставка. Но не можех, защото освен, че всички тези рецепти звучаха като нещо идващо от друг свят, приготвянето им също не беше толкова лесно изпълнимо, колкото си мислех.

Защото не се вписваха в кухненското оборудване, познато ми от мама, като тигани, печки и котлони, а изискваха намесата на нещо различно. И в моята кухня, бавно и постепенно, започнаха да се появяват уреди като кухненски робот, блендер, сокоизтисквачка, дехидратор и спиралайзер.

И истината е, че този нов свят от рецепти и кухненско оборудване, промениха живота ми завинаги. Тогава започнах и първият си блог по темата, natureinsider, записах да уча нутриционистика в CSNN и се появи жената, която познаваш днес – жена, превърнала живота си в мисия да споделя наученото по темата хранене, здраве и красота.

И не съжалявам за нито един миг.

Една част от уредите и рецептите не издържаха теста на времето и вече не са част от настоящия ми дом, но друга, използвам всеки ден и до днес.

Затова, днес, 10 години по-късно, споделям как успявам да приготвям вкусни, лесни, бързи и много здравословни ястия от сутрин до вечер. И тайната ми е проста – използвам най-мултифункционалното кухненско оборудване, за което винаги намирам място на плота си вкъщи – кухненският робот.



Първият уред, който си купих в началото беше точно кухненски робот, и той ми позволи супер бързо и лесно, в рамките на 2-3 до 10 минути да си проготвя всяка вкусотия, за която мечтаех. И до ден днешен, това е уредът, който използвам от сутрин до вечер за какво ли не.

Уредът, който най-изчерпателно и ясно за мен означава едно – бързо и лесно здравословно хранене, което не изисква кой знае какви кулинарни умения, а дава невероятни резултати!

Защото без него, то е почти невъзможно…

Как ще направя трюфели от ядки и фурми за 5 минути без робот… няма как.
Как ще смеля ядките на бадемово, фъстъчено или лешниково масло за Нутела…
Как ще приготвя любимата на всички вкъщи морковена торта за 10 минути…
Как ще нарежа за 2 минути салата от настъргани моркови, ябълки и цвекло…
Как ще направя за минута основата за киш, пай или тарт…
Как ще приготвя вкусните брокочини… мисля, че разбра, без робот – няма как.

Затова, без повече предисловие, ето и робота на Kenwood, който използвам вкъщи, и за какво можеш да разчиташ на него от сутрин до вечер, за да си приготвяш вкусни, здравословни, бързи, лесни и засищащи ястия за всяко едно хранене от деня.

Ядково масло за закуска

[image]https://nadiapetrova.bg/eng/wp-content/uploads/2018/09/fullsizeoutput_16a3.jpeg[/image]

Споделяла съм неведнъж, че аз лично спазвам периодично гладуване от години насам и първото ми хранене за деня е на обяд, но съпругът ми не е като мен и сутрешното му хапване е табу. Задължително присъствие в деня.

Любими са му овесените ядки, които се опитвам да разнообрязавам с екстри, за да добият малко по-нестандартен вкус и любимото ни напоследък е да им добавям домашно ядково масло. Което, между другото, пасва перфектно също на чиа пудинг, върху филийка, крекер, яйчено хлебче или самостоятелно.

За да си го приготвиш имаш нужда само от ядки и кухненски робот.

За целта – накисни ядките за 8 часа, изцеди и добави в робота. Включи на максимална степен и пасирай, докато не се втечнят на масло, отнема около 10 минути. Добре е да се спира робота на всеки 1-2 минути, за да не прегрее, както и да се свалят парченцата ядки от стените на каната.

По желание, може да добавиш малко кокосово или краве масло, за да добие още по-маслен вкус, да го подсладиш с мед или фурми, както и да оставиш парченца ядки в него. Точно както го предпочиташ, нали е домашно.

Съхранява се в хладилник и се консумира с мярка ;))

Фреш от нар за междинна закуска

[image]https://nadiapetrova.bg/eng/wp-content/uploads/2018/09/fullsizeoutput_168e.jpeg[/image]

По темата мисля, че мога да напиша поне 1 книга и пак да е малко, защото съм убедена, че няма сокоизтисквачка, която да не съм ползвала вкъщи. Като се започне от стандартните, мине се през ръчни, дъвчещи, пресоващи, едновалови, двувалови и какви ли не.

Сокоизтисквачката, за съжаление, се оказа сред уредите, които не издържаха теста на времето в моята къща и отдавна нямам такава под ръка. Не защото не обичам прясно изцедени сокове – напротив, обожавам ги и все още силно вярвам в ползите от тях. Но просто нямам място на плота в кухнята за тях…

Въпреки това, от време на време, ми идва желанието за сок от нар, за да си набавя ресвератрол или просто за бърз домашен фреш със зеленчуците от градината, и тогава центруфугата на Kenwood за фреш влиза в действие и спасява деня. А плюсът на всичко, е че не се налага да поддържам отделен уред за целта, а само да извадя приставката от шкафа. Win win.

А вкусът на смути с прясно изцеден сок от нар вместо вода е… пръстите да си оближеш. Мисля, че няма аналог.

Брокочини и дипове за обяд



За обяд идва ред на любимата ми рецепта, която освен, че е уникално вкусна, лесна и много, много свежа, замества и всички видове хлебчета вкъщи. Точно така, става въпрос за БРОКОЧИНИТЕ на Надя, или казано по друг начин – зеленчукови хлебчета само от 3 съставки – броколи, яйца и каквото брашно имаш под ръка ;)))

Мисля, че няма нужда да обяснявам, че са подходящи за всякакви режими – безглутенов, кето, Средиземноморски, палео и т.н. Могат да се хапват спокойно за закуска, обяд, следобедно ядене и дори вечеря. И са вкусни както топли, така и студени. Рецепта с толкова различни приложения, че ще е грехота да не я включиш и в собствения си арсенал.

[image]https://nadiapetrova.bg/eng/wp-content/uploads/2018/09/fullsizeoutput_1690.jpeg[/image]

А самата рецептата за 15 бр. брокочини е:
4 кокоши яйца
300-400 г сурови броколи
3 с.л. кокосово брашно
1 връзка див лук, chives

Сложи всичко в кухненския робот и блендирай докато не получиш хомогенна смес.
Не добавяй сол, за да не втечниш яйцата и загрей предварително тигана/тавата, отново, за да не се разтекат.

[image]https://nadiapetrova.bg/eng/wp-content/uploads/2018/08/fullsizeoutput_1691.jpeg[/image]

Оформяйки на кръгчета приготви в тиган на котлона или в тавичка във фурната. Ако печеш във фурната – 15-20 минути на 180 градуса са достатъчни или докато не покафенеят. Ако са на котлона – обръщай като палачинки когато покафенеят леко в краищата.

И понеже брокочините, колкото и да са вкусни сами по себе си, все пак са си една основа, заместител на хлебче, препоръчвам горещо да ги комбинираш с дип за бърз и лесен обяд.

Добри идеи са гуакамоле, хумус, разядка от сирена, дип от червена леща, кьополу, домашна лютеница и т.н. – всичките отново се приготвят в кухненски робот за нула време. Само добавяш съставките в него и пасираш за минута. E, voila!

Морковен/тиквен сладкиш за следобедна закуска



Мисля, че няма нужда да те убеждавам колко са вкусни суровите десерти, като трюфели, блокчета от фурми и ядки и т.н. Днес обаче ми се иска да те подсетя за звездата сред всички тях за есента, сладкишът, който не можеш да си купиш от магазина, а на вкус бие всичко налично – морковеният/тиквен сладкиш. За да си приготвиш, ще ти трябват:

Суров сладкиш с моркови/тиква

500 гр. настъргани моркови (или тиква)
300 гр. фурми без костилките
100 гр. сурови орехи (бадеми или кашу)
100 гр. обелен суров шам-фъстък, натрошен на едри парчета
100 мл. кокосово или краве масло
кокосови стърготини и канела, по желание

[image]https://nadiapetrova.bg/eng/wp-content/uploads/2018/09/fullsizeoutput_1694.jpeg[/image]

Изчисти фурмите от костилките и блендирай на паста.
Смели бадемите и орехите на брашно. Натроши шам-фъстъка на едри парчета.
Настържи морковите/тиквата на едро и разбъркай на ръка с блендираните фурми и ядки.
Разтопи кокосовото масло на водна баня, добави към останала смес и разбъркай добре. По желание добави кокосови стърготини и 2 ч.л. канела на прах.
Изсипи сместа във форма за торта, заглади и прибери в хладилника да стегне.

По желание запечи леко във фурната за около 20 минути. Изчакай да изстине преди да извадиш от формата за торта. Поръси с натрошен шам-фъстък, орехи, изсушени розови цветчета или годжи-бери и поднеси с чаша чай, например от джинджифил.

Киш със зеленчуци за вечеря



А ето и моята безглутенова, супер вкусна и здравословна 3-минутна рецепта за хрупкава основа за пай, киш или тарт:

1 чаша безглутеново брашно, аз използвам микс елда и оризово
1/3 чаша краве масло или кокосово масло
1 яйце
1 ч.л. бакпулвер и 1 ч.л. каменна сол
1-2 с.л. ледена вода

Добави яйцето, брашното и студено масло, нарязано на кубчета и блендирай докато сместта не стане на трохи.
На работещ робот добави 1 с.л. ледена вода, ако се налага добави втора, докато тестото не се завърти на топка в робота.
Извади, опаковай във фолио и съхранявай в хладилник.



Когато решиш да го използваш – работи със студено тесто, за да се разточва лесно и да не лепне. В идеалния вариант на мраморен плот с мраморна точилка (или такава, в която се добавя ледена вода).

Разстели сместта, изрежи във формата за печене (използвай стените на самата форма за резачка), сложи във форма за тарт, добави тежести (аз използвам боб 😅) и запечи в предварително загрята на 180 градуса фурна за 15-20 минути или докато основата не се втвърди и запече леко. Махни тежестите и печи още 15-20 минути за хрупкава коричка. Добави солена или сладка плънка и му се наслади. Най-лесната солена плънка включва няколко разбити яйца и нарязани зеленчуци.

Дресинг за салата с портокалов сок

[image]https://nadiapetrova.bg/eng/wp-content/uploads/2018/09/fullsizeoutput_168c.jpeg[/image]

Всеки, чието ежедневие минава от салата до салата със сигурност е научил едно – дресингът е важен (а може и да не го е научил, но никога не е късно!). В началото просто си задаваш въпроса “защо салатата в къщи не е толкова вкусна, като овкусената в ресторанта?”. После започваш да експериментираш. Търсиш информация. Учиш се. И рано или късно стигаш до поредната тайна на професионалните готвачи… че дресингът е важен, много важен.

Защото нека бъдем честни, простото заливане на салатата със зехтин и оцет не винаги дава нужните резултати. Все нещо не достига или пък е в повече, а е толкова лесно да ядеш вкусна и перфектно овкусена салата всеки път! Просто трябва да вложиш знания в приготвянето на домашен такъв.

Тук има подробна информация за основите на перфектният дресинг, а днес ще споделя и един по-нестандартен такъв – с портокалов сок:

Сокът от 1 1/2 портокали (около 1/3 чаша)
1 с.л. оцет или сок от лайм
1 с.л. зехтин
1/2 с.л. мед (по желание)
1/2 с.л. горчица
1/4 ч.л. сол
1/4 ч.л. черен пипер

Портокалите се изцеждат на фреш, всичко се добавя в блендер кана и се пасира.
Съхранява се в хладилник до 8 седмици и се наслаждаваш на перфектно овкусена салата всеки път.

[image]http://nadiapetrova.bg/eng/wp-content/uploads/2018/09/fullsizeoutput_168d.jpeg[/image]

Както виждаш храненето вкъщи буквално се крепи на наличието на кухненски робот, особено предвид факта, че кухнята ми е доста малка и заради живота на село, готвя абсолютно всеки ден. Така че, ако още се колебаеш дали имаш нужда от един – мога да го препоръчам смело с 2 ръце :))

Подарък
Моделът, който виждаш тук е на – MultiPro, с различни приставки...



Тема 10 best vegan cheeses that taste like the real deaнови [re: Mod vege]  
Автор Mod vegeМодератор (старо куче)
Публикувано05.09.19 15:49





From cheddar to feta, here are the plant-based alternatives that pass our taste tests



The rise of veganism shows no signs of slowing down and last year the UK launched more vegan products than any other nation to keep up with demand. Whether you shun animal products full-time or are just trying to cut down, one food that’s often cited as the most missed by those following a plant-based diet is cheese (closely followed by bacon, FYI). Thankfully, avoiding dairy no longer means you need to miss out, with a vegan substitute now available for all of your favourite cheeses.

There are two main types of vegan cheese to look out for – those with a coconut base and those made from nuts, with the latter most often created with almonds or cashews for a creamy, smooth, spreadable texture.

How we test
When putting our cheese to the test, we were looking for those that were as similar to the real deal as possible. If a cheese described itself as a gouda, for example, we wanted to be unable to tell the difference in a blind taste test. Some failed at this, tasting pleasant but unmistakably not dairy-based. We’ve only included the ones that passed with flying colours, although we put many more to the test.

Cheeses were tried straight out of the packet and melted or grated where suitable, with us on the lookout for a creamy, salty quality. Happily, there are also a number of pre-prepared options on the market (grated or pre-sliced “cheddar”, for example) – so no need to pass up on convenience food if that’s something you’d normally buy.

As well as trying replacement ricotta, parmesan, cheddar and feta, we also tried a variety of flavoured cheeses, which would make a great addition to a vegan cheese board. These added herbs and spices also did a great job of masking any telltale non-dairy flavours that might have lingered otherwise.

All of the below cheeses are 100 per cent suitable for a vegan diet and are listed in price order.

Sheese Vegan Smoked German Style

Violife Vegan Sliced Cheese

Violife Feta Style Non-Dairy Cheese Alternative

Nush Almond Milk Cream Cheese Style Spread Natural

Follow Your Heart Dairy Free Smoked Gouda Slices

Kinda Co Farmhouse

Nutcrafter Creamery Organic Aged Black Peppercorn Cashew Cheese Alternative

Palace Culture Almond Ricotta

Tyne Chease Za’atar Spice

The Naturally Vegan Food Company Smoked Vegan Cheeze Balls

...



Тема THESE ARE THE 10 MOST POPULAR VEGAN DISHES PEOPLE нови [re: Mod vege]  
Автор Mod vegeМодератор (старо куче)
Публикувано09.05.20 14:33





As numerous people worldwide continue to stay home during the pandemic, people are continually cooking and getting creative in the kitchen. There is even a rising trend for plant-based eating for beginners, as more people are looking for ways to change their lifestyle in order to better support their health and immune system. And while finding new ways to cook vegan mac and cheese and veggie burgers are popular searches on Google and Pinterest, it seems there are particular niche dishes people are enjoying to cook. From different kinds of baked goods, sweets, and even creative dinner ideas, here are some of the food trends we’re noticing while people are stuck at home in quarantine.

1. HOMEMADE VEGAN BREAD



healthy vegan bread

Also check out our Full Coronavirus Quarantine Healthy Meal Plan

With lines that are incredibly long at grocery stores, it makes sense that people want to eat up all the food they possibly can at home before going out to buy more. Which is why everyone seems to be baking homemade bread lately!

Your typical loaf of bread is not really that healthy. It uses flour, which has often been stripped of much of its fiber, bran, essential fats, and unless milled mere hours before baking has lost most of its nutrients through oxidation. It is high in carbohydrates (often refined ones at that) and low in protein and healthy fats. It is high in gluten, something many of us are trying to eat less of. And sometimes bread has kooky ingredients like corn syrup and food coloring. Seriously. Read those labels.

The Life-Changing Loaf uses whole grains, nuts, and seeds. It is high in protein. It is incredibly high in fiber. It is gluten-free and vegan. Everything gets soaked for optimal nutrition and digestion.

2. MELTY VEGAN MOZZARELLA STICKS
vegan mozzarella sticks

How To Stockpile Healthy And Nutritious Plant Food For The Lockdown

Healthy comfort food is something people have been going crazy about during the lockdown. It’s a way to ease down stress, while aiming to keep your waistline and health on check. These mouthwatering vegan mozzarella sticks have become an absolute hit!

The little time and effort investment to prepare you own vegan cheese is so much worth it, not only because you know EXACTLY what you put inside, but most importantly – it will lack the preservatives and stabilizers store-bought vegan cheeses are bound to contain. Oh, and by the way this is a good thing to lack!

3. BLACK BEAN BURGERS
Tantalizing Cream Cheese Stuffed Vegan Black Bean Burger Recipe

Another nutrient-rich, flavor-packed meal, made with ingredients that are easy to store during quarantine!

4. IMMUNE-BOOSTING SOUPS



creamy vegan wild rice soup

Now, more than ever, people are looking for nourishing ways to support their immunity and health! Thankfully, a delicious plant-based diet is the best way to do that!

5. VEGAN PANCAKES AND CREPES
date walnut pancakes

Pancakes are a classic Sunday indulgence, but during the quarantine, every day is an indulgent day! What a great way to bond with family like never before. Enjoy!

6. CREATIVE PASTA RECIPES



vegan eggplant spaghetti

These eggplant spaghetti have become an all-time favorite to spaghetti lovers, who are aiming for nutrient-rich meals that won’t break the bank during quarantine.

7. VEGAN COOKIE RECIPES
moist banana vegan cookies

Who said it can’t feel like Christmas during lockdown? Thousands of our readers have been cozying up with these aromatic cookies with their favorite Netflix movies. Try them out now!

8. CREATIVE WAFFLE RECIPES
potato waffles with hummus

Another comfort food you can enjoy guilt-free during quarantine! People are going crazy over these potato waffles that literally take a few minutes to make!

9. DESSERT BARS


Dessert is certainly a comfort food most people are turning to these days, and it seems people are prepping desserts to go with their meals for the week. Just like this simple cake recipe, dessert bars—like brownies, lemon bars, blondies, coffee cake, even pie bars—are all easy to make with a simple 9×13″ dish. Not only that, but dessert bars are easy to portion control when you’re looking for a sweet treat to snack on! Enjoy that sweet treat with your afternoon tea as a pick-me-up to keep you going through the day.

10. DUMPLINGS


Being stuck at home has fueled some serious amounts of creativity from people around the globe, and there are a lot of people challenging themselves to make new types of foods they haven’t created before. Dumplings have turned out to be one of them, and people are making them in all kinds of forms!

There has never been a more critical time to focus on healthy living and eating. You can easily do this with The Complete Vegan Recipe Solution – a complete wellness package that not only gives you 145 delicious plant-based recipes, scientifically designed to boost your health and strengthen your immune system, but also equips you with ALL the beginner guides + shopping lists you need in case you are just starting out on your healthier lifestyle. If you would like to take it even further, check out The Family Comes First Vegan Recipe Bundle, where you are getting The Complete Vegan Recipe Solution in a highly discounted package with an additional 928 quick, delicious, and unique vegan recipes from any international cuisine you can imagine!

Редактирано от Mod vege на 09.05.20 14:34.



Тема 5 високопротеинови закуски за повече мускулинови [re: Mod vege]  
Автор Mod vegeМодератор (старо куче)
Публикувано24.12.23 13:13







...



Тема Сиромашка "дроб-сарма" без агнешконови [re: Mod vege]  
Автор Mod vegeМодератор (старо куче)
Публикувано17.03.24 14:42



"дроб-сарма" без агнешко

Великденска трапеза без агнешко? Има и такива домове, нашият е един от тях. Споделям с вас нашата рецепта за пролетния ни заместител на дроб-сармата. Ако не сте вегетарианци, сложете вътре какъвто дроб обичате - телешки, свински, пилешки. Аз не слагам никакъв, само мариновани гъбки, рецепта за които има тук.

ПРОДУКТИ

10 стръка зелен лук

300 грама (след отцеждане) задушени зелении (лапад и/или спанак)

100 грама ориз (накиснат за няколко часа и изцеден)

300 грама мариновани гъби

60 мл зехтин

сол на вкус

20 грама сух джоджен

1 връзка пресен джоджен

2 яйца

300 грама кисело мляко

по желание 200 грама телешки, свински или пилешки дроб

ПРИГОТОВЛЕНИЕ

Пуснете фурната на 200 градуса.

Пригответе си зелениите. Аз имам в тази част на годината замразени. Ако имате пресни, измийте и леко задушете да омекне и изцедете.

Нарежете зеления лук и го разбъркайте със сухия джоджен.

Загрейте зехтина в тенджера и леко запържете зеления лук със сухия джоджен.

Добавете ориза и запържете за кратко

Добавете изцедените зелении.

Добавете гъбите.

Добавете нарязания на ситно суров дроб - ако ползвате.

Излейте 400 грама вода и овкусете на сол. Изчакайте да заври и изсипете в тавичка с размери 20/30 см.

Чак сега добавете нарязания пресен джоджен и слагайте да се пече.

Печете 30 минути, за това време трябва водата да поизври и оризът да набъбне.

Разбийте двете яйца с млякото и шипка сол. Може и малко нарязан пресен джоджен да сложите в нея. Извадете тавичката и размажете поливката отгоре.

Печете още 10-15 минути, до зачервяване тук-там.

Сервирайте с кисело мялко и зелена салата.

[image]https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/5c22045a710699655702797f/1587221402903-T21WGEE6QIFAGF0J9P6V/IMG_6223.jpeg[/image]



Тема Лека вегетарианска мусака (без картофи)нови [re: Mod vege]  
Автор Mod vegeМодератор (старо куче)
Публикувано17.03.24 14:46







Отдавна ми се хапваше мусака и реших да пробвам да си приготвя една вегетарианска версия за малко разнообразие. Тази чудна мусакичка е засищаща, без да ви става много тежко, и е супер лесна за приготвяне. Не ви трябват много продукти, а ако сте заредили шкафа с консерви, значи вече имате почти всичко, което ви трябва.

Нужни са ви:
2 средни патладжана
5/6 гъби
1 малък лук
консерва нахут
консерва леща
консерва грах
консерва/буркан белени домати
2 с.л доматена паста (аз ползвах цяла от онези мънички консерви)
сол
пипер
джоджен

За полива:
1 опаковка сирене котидж (150 грама)
1 яйце и 1 жълтък
половин чаша кисело мляко (аз ползвах йогурт 10%)
50 грама сирене
3 с.л. прясно мляко

Начин на приготвяне:
Пуснете фурната да загрява на 200 градуса. Нарежете патладжана на ленти, намажете със зехтин, поръсете със сол и пипер и сложете да се пече. След около 15 мин го обърнете, и печете още 10. Трябва да е мекичък. Извадете го от фурната.

Докато той се пече, сложете половин консерва нахут и половин консерва леща, сол и пипер в блендър и разбийте, докато се получи хомогенна смес.





Нарежете лука и гъбите. Запържете лука в малко зехтин, когато омекне, добавете и гъбите. След като омекнат малко (не е нужно да са чак разкашкани), добавете консервата белени домати и бъркайте. Изсипете и сместа от леща и нахут, разбъркайте, добавете доматената паста и граха и овкусете с джоджен, сол и пипер (или каквите подправки ви харесват :) ). Намалете огъня и оставате за 5-6 мин да си покъкри малко. Междувременно в блендър си пригответе полива, като просто смесете всички съставки.





Изсипете част от сместа в тавичка, след което наредете патладжани и така повтерете, докато ви свърши пълнежа. Накрая изсипете полива, поръсете с черен пипер и печете 35 минути.

[image]https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/5c22045a710699655702797f/1585553545248-VDIB0JK4KVDWHG0VWLIP/IMG_0432.jpg?format=1000w[/image]

[image]https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/5c22045a710699655702797f/1585553718570-L50ZWXYI075BNVIVBQGH/IMG_0431.jpg?format=1000w[/image]

[image]https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/5c22045a710699655702797f/1585553783281-0Z4EVAPJFY6KJPPHA50Z/IMG_0435.jpg?format=2500w[/image]

Oставете да изстине и нападайте :)

[image]https://images.squarespace-cdn.com/content/v1/5c22045a710699655702797f/1585554361528-VRLZG8GJNJYARVG1MKZ1/IMG_5335.jpg?format=2500w[/image]



Тема Кюфтета от тиквички и броколинови [re: Mod vege]  
Автор Mod vegeМодератор (старо куче)
Публикувано17.03.24 15:50





Необходими продукти:

140 г тиквички, настъргани
3 средно големи яйца
86 г броколи, нарязани на ситно
Малка връзка копър, нарязана на ситно
3 с.л. брашно
Олио за пържене

Начин на приготвяне:

Изстискайте тиквичките, след като сте ги настъргали, за да изцедите излишната им вода. Може да го направите с ръце или през тензух, или памучна кърпа.
Разбийте яйцата в купа, сложете броколите, тиквичките, голяма част от копъра и ги смесете добре. Накрая сипете брашното и разбъркайте пак. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Загрейте малко олио в тиган с незалепващо покритие. Сложете малко повече от супена лъжица от сместа в него и леко притиснете, за да се оформи като плоско кюфте. Повторете още два път, така че да станат три броя. От цялата смес трябва да се получат около 6 кюфтета.
Преди да сервирате, поръсете с останалия копър. Поднесете с млечен сос и прясна салата.
* Ако страдате от глутенова непоносимост или спазвате определена диета, може да замените обикновеното брашно с такова без глутен.

ИЗБРАНО






Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Всички темиСледваща тема*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.