Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:24 24.06.24 
Непрофесионални
   >> Вегетарианство
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
Тема 20 Simple But Brilliant Ideas That Will Save Moneyнови [re: Mod vege]  
Автор Mod vegeМодератор (старо куче)
Публикувано13.11.15 03:13





1. Onions Tie a knot between every onion with a pair of nylon stockings. By doing so, the onions will last up to 8 months, because they're in fresh air and not squashed against each other.


2. Potatoes, Onions, Apples Should always be stored separately. When stored together their shelf-life is reduced. A system like this, for example, will help. The potatoes are stored in the dark so that they don't produce germs or toxic solanine.


3. Berries When you buy fresh berries, place them straight into a bowl with water and vinegar (ratio 10:1) and after 5 minutes drain them in a sieve and let dry. This kills off the small micro-organisms (of the biological kind) and makes the berries last longer.


4. Honey A tightly sealed glass jar stored in a cool area will provide honey with a long shelf-life. Actually, the sweet nectar is considered one of the longest lasting foods in the world.


5. Eggs Eggs can also be frozen, of course. Simply crack them into an ice-cube container, with a little salt or sugar (that prevents them from becoming grainy) and use as needed.


6. Tomato Sauce Tomato sauce that's leftover can also be put in a freezer bag and then frozen. After an hour, it should be frozen enough so that you can use the back of a knife and separate the mass into individual portions. As in, push the sauce back and forth.


7. Herbs When you want to pick your herbs then you just need a little olive oil in which to freeze them. Then they last for ages!


8. Bananas By wrapping the stem of the banana in cling wrap, they'll brown much more slowly.


9. Celery, Broccoli, Lettuce These vegetables last much longer and remain crunchy if stored in the fridge wrapped in aluminium foil.


10. Vegetables Vegetables should be frozen after being lightly blanched. This gives them a longer shelf-life.

[image][/image]

11. Lettuce Lettuce lasts longer when wrapped in a paper towel because the extra moisture can't make it go bad - instead it's soaked up by the paper towel.


12. Apples Apples last for a long time. In the fridge, they can last up to 6 months. You just need to keep an eye our for that famous rotten apple and get rid of it. Otherwise, it'll spoil the rest.


13. Carrots Carrots will last forever if stored in the dark in sand.


14. Mince With the same method used for the tomato sauce, you can freeze and portion the left over mincemeat. Then just thaw and use as required.


15. Cheese In Buckets Cheese in buckets lasts twice as long when it's stored up-side-down!


16. Instead Of Tupperware Instead of plastic containers, store your food in glass jars. It lasts much longer.


17. Cheese Store your cheese in special, grease-proof paper. It lasts longer, doesn't sweat, and doesn't taste like plastic.


18. Pineapple Remove the crown and stand the pineapple on its head. It'll make the pineapple enjoyable for longer.


19. Spring Onions Leave spring onions to grow by placing them in water. When you need them, they'll be fresh and crisp. From the bulb, you can even grow completely new onions.


20. Cake Cake will last much longer when protected by pieces of white bread. They remove the moisture from the surrounding air and at the same time prevent the cake from drying out, where it's been cut. twitter/STOMP These practical ideas can make your food last so much longer, and you'll also save money because you won't throw food away. As Leonardo da Vinci once said, “simplicity is the ultimate sophistication.”




Тема Pазработване на алтернативни методи заместващи ...нови [re: Mod vege]  
Автор Mod vegeМодератор (старо куче)
Публикувано18.11.15 19:29



ПРОФ. ДХН ОВАНЕС МЕКЕНЯН Е НОСИТЕЛ НА ТАЗГОДИШНАТА МЕЖДУНАРОДНА НАГРАДА "LUSH AWARD FOR SCIENCE" ЗА РАЗРАБОТВАНЕ НА АЛТЕРНАТИВНИ МЕТОДИ, ЗАМЕСТВАЩИ ЕКСПЕРИМЕНТИТЕ С ОПИТНИ ЖИВОТНИ.

, ръководител на Лабораторията по Математична Химия към Университет „проф. д-р Асен Златаров” гр. Бургас.

Проф. дхн Ованес Мекенян е носител на тазгодишната международна награда "Lush Award for Science" за разработване на алтернативни методи, заместващи експериментите с опитни животни. По време на официалната церемония проведена на 14 ноември в Лондон, Проф. Мекенян бе отличен сред номинирани изследователи от водещи световни университети и индустриални компании.
Награда “Lush Award”, се присъжда ежегодно на личности със значим принос към намаляване на опитните животни, използвани при научни изследвания. По данни на неправителствената организация „PETA” (peta.org), само в САЩ и Канада при изследователски експерименти годишно се унищожават над 103 милиона животни. Ограничаването на експериментите с употреба на опитни животни е засегнато в редица международни директиви и регламенти, чрез разработване и въвеждане на нови алтернативни методи за оценка на химически вещества. В рамките на голям научноизследователски проект, координиран от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD) и финансиран от Европейската химическа агенция (ECHA) екипът, ръководен от проф. Мекенян създава уникална компютърна система QSAR Toolbox, която позволява прогнозиране на остри и хронични токсични ефекти на химични съеднинения, както и ефекти на въздействие върху околната среда. Понастоящем QSAR Toolbox се използва от множество химически компании, както и от правителствени регулаторни органи. Високата научна стойност и ефективността на програмата бе категорично доказателство за експертите в състава на журито наградата „Lush Award for Science” да бъде връчена на ръководителят на международно известната в областта на молекулното моделиране „Лаборатория по математична химия”. В своето обръщение, проф. Мекенян представи своята визия за развитие на алтернативните методи за рискова оценка, като подчерта, че те освен научно предизвикателство пред изследоввателите се явяват и силен мотив за развитие на науката в посока ограничаване на употребата на опитни животни за изследователски цели.













Тема A glass of red wine is the equivalent to exerciseнови [re: Mod vege]  
Автор Mod vegeМодератор (старо куче)
Публикувано26.11.15 19:00





Love a good glass of vino but hate hitting the gym to work it off? This news will make your day.



Research conducted by the University of Alberta in Canada has found that health benefits in resveratrol, a compound found in red wine, are similar to those we get from exercise.

Red wine over a heavy session on the cross-trainer? Now that’s something we can definitely get onboard with.

According to lead researcher, Jason Dyck, will particularly help those who are unable to exercise. Resveratrol was seen to improve physical performance, heart function and muscle strength in the same way as they’re improved after a gym session.

“I think resveratrol could help patient populations who want to exercise but are physically incapable,” he says.
“Resveratrol could mimic exercise for them or improve the benefits of the modest amount of exercise that they can do.”

Discussion over the health benefits of red wine have been well documented. Studies have revealed that those who drink a glass of red wine a day are less likely to develop dementia or cancer, that it’s good for your heart, anti-ageing and can .

And now there’s research backing that fact that it boosts heart rate? This is literally the best thing ever.

Though, let’s be straight here – this is all in moderation, it only applies to red wine and the university’s study was carried out on rats, not humans.

Still, if you want to up your intake of resveratrol? Try blueberries, peanut butter, red grapes and dark chocolate. Remember, a balanced diet is everything.

Source:



Тема Филмът „Кравоспирация“ online + фактинови [re: Mod vege]  
Автор Mod vegeМодератор (старо куче)
Публикувано30.11.15 02:07





Превод: СВЕТЛА МИХАЛЕВА
Източник:

ГЛЕДАЙТЕ ФИЛМА НАЙ-ДОЛУ

Животновъдството е отговорно за 18% от емисиите на парниковите газове, повече отколкото са на всички видове транспорт, взети заедно.
Транспортът е отговорен за 13% от всички емисии на парникови газове.
Животновъдството и неговите странични продукти са отговорни за най-малко 32 000 милиона тона въглероден диоксид (CO2) на година, или 51% от всички емисии на парникови газове в световен мащаб.
Метанът е 25-100 пъти по-разрушителен от CO2.
Метанът увеличава глобалното затопляне 86 пъти повече от CO2.
Кравите произвеждат 567 милиарда литра метан на ден.
Селскостопанските животни са отговорни за 65% от всички емисии на азотен оксид – парников газ, който е 296 пъти по-разрушителен от въглеродния диоксид и който остава в атмосферата за 150 години.
Хидравличното разбиване на скали за достигане до находища използва около 265 -530 милиарда литра вода годишно.
Животновъдството използва около 130-288 трилиона литра вода годишно.
Селското стопанство използва 80-90% от консумираната вода в САЩ.
Отглеждането на фуражни култури за животновъдството изразходва 56% от консумиранта вода в САЩ.
Само 5% от консумираната вода в САЩ е от частни домове.
За да се произведе един хамбургер са нужни 2500 л. вода – еквивалент на два месеца вземане на душ.
Необходими са 9460 л. вода за производството на 500 гр. говеждо месо, 1800 л. вода – за производството на 450 гр. яйца, 3400 л. вода – за 450 гр. сирене и 3785 л. вода – за 4 л. прясно мляко.
Животновъдството покрива 45% от земята на планетата.
Месната и млечната индустрия взети заедно употребяват почти 1/3 (29%) от сладката вода в целия свят.
Животновъдството е водещата причина за изчезването на видове животни, за океански мъртви зони, замърсяването на водите и унищожаването на околната среда.
Всяка минута 3.5 милиона литра екскременти се произвеждат от животни, отглеждани за храна в САЩ. Това не включва животните, отглеждани извън USDA юрисдикцията или в задните дворове, както и милиардите риби, отглеждани в рибарниците в САЩ.
Ферма с 2500 крави произвежда същото количество отпадъци като град с население 411 000 души.
3/4 от рибарството в света е експлоататорско.
90 милиона тона риба се изважда от нашите океани всяка година.
За всеки 500 гр. уловена риба, средно 2.5 кг. други морски видове са улавяни и изхвърляни като боклук.
Около 40% (28.5 милиарда кг.) уловена риба в световен мащаб се изхвърля всяка година.
Учените изчисляват, че около 650 000 кита, делфина и тюлена се убиват всяка година от риболовни кораби.
Животновъдството е отговорно за 91% от унищожаването на Амазонските гори.
Между 4 и 8 декара тропически гори се изсичат всяка секунда.
Водещите причини за унищожаването на дъждовните гори са животновъдството и фуража за животните.
110 вида растения, животни и насекоми загубваме всеки ден поради унищожаването на тропическата гора.
105 милиона квадратни метра тропическа гора са изсечени заради производство на палмово масло.
550 милиона декара тропическа гора са изсечени заради животновъдството.
1100 активисти са убити в Бразилия през последните 20 години.
130 пъти повече животински от човешки отпадъци се генерират в САЩ – 1.4 милиарда тона от производството на месо годишно. 5 тона животински отпадъци се падат на всеки човек.
8-20 декара земя използва всяка крава за паша.
Около 95 кг. месо консумира всеки американец годишно.
Близо половината от земята в САЩ е потребявана от животновъдството.
30% от цялата земна повърхност се използва от животновъдния сектор.
1/3 от планетата е опустошена заради животновъдството.
Световната популация през 1812 г е около 1 милиард души; през 1912г – 1.5 милиарда; 2012г – 7 милиарда.
70 милиарда селскостопански животни се отглеждат годишно в световен мащаб.
Повече от 6 милиона животни се убиват за храна на всеки кръгъл час.
Хората пият общо около 19.7 милиарда л. вода и ядат 9.5 милиарда кг. храна всеки ден. Около 2.8 л. вода и 1 кг. 350гр. храна на ден на човек.
Кравите ползват за пиене 170 милиарда л. вода и поемат 61 милиарда кг. храна всеки ден в световен мащаб.
Земята, необходима да се изхрани един човек за 1 година, е:
Веган – 1/6-та акра земя.
Вегетарианец – 3 пъти повече от вегана.
Месояден – 18 пъти повече от вегана.
1.5 декара може да произведе 18 000 кг. растителна храна.
6 декара земя може да произведе 16 782 кг. растителна храна.
6 декара земя може да произведе 171 кг. месо.
Човек, който следва веган режим на хранене, е отговорен за 50% по-малко въглероден диоксид и използва 1/11 по-малко петрол, 1/13 по-малко вода, и 1/18 по-малко земя, в сравнение с месояден.
Всеки ден, всеки веган спестява 4 164 л. вода, 20.5 кг. зърно, 2.8 кв. м. залесени площи, 9 л. CO2 и животът на едно животно.

ГЛЕДАЙТЕ ФИЛМА ДИРЕКТНО ОТ ТУК :

Превод на филма: АНТОН ТАЧЕВ



Тема Re: Филмът „Кравоспирация“ online + фактинови [re: Mod vege]  
Автор ~@!$^%*amp;()_+ (целия горен ред)
Публикувано30.11.15 05:10



pro life вегета, дайте да уморим домашмите животни
същите лайна като pro life убиеца, борец срещу абортите



Тема Food sharing / Всеобщият хладилникнови [re: Mod vege]  
Автор Mod vegeМодератор (старо куче)
Публикувано18.12.15 05:50



/ Food sharing

И в България има два, но в Германия са десетки, макар инициативата да е едва на година. Намират се на открито и продуктите в тях са на разположение на всички



ЯНА ВАСИЛЕВА
Логиката съвсем не е сложна – вместо да изхвърлиш храната, която е в повече, можеш да я предоставиш на тези, за които би била добре дошла. А и едните, и другите не са малко. Ако се има предвид, например, че в Германия всеки гражданин изхвърля по 80 кг храна годишно – от една страна. От друга - хората с твърде ниски доходи, които разчитат на социалната система за изхранването си, определено биха се зарадвали на още една възможност за попълване на менюто.

„Всеобщи” хладилници има в повече от 60 германски града – най-много са в Берлин, но и в по-малките населени места проектът на платформата foodsharing.de печели все повече привърженици. Именно в тези хладилници могат да бъдат оставени продуктите, които все още са годни, но се оказват излишни. А ако наблизо няма хладилник, има създадена и съответната организация за извозване на продуктите докъдето трябва.


Снимка

Дори и в Германия явлението все още се възприема като необичайно и се случва хората да се чудят какво търси хладилникът на улицата, предполагайки, че все някому принадлежи. А той е отворен за всеки – както може да се установи при по-внимателно вглеждане в придружаващите го надписи, като основното му предназначение е да изиграе ролята на оръжие срещу изхвърлянето на храна.

Когато, например, се заминава в отпуска и няма какво да се прави с изостаналите продукти, или пък след някоя тържествена вечеря, по време на която съвсем не всичко подготвено е изядено, предоставянето на излишъците в един всеобщ уличен хладилник е много по-смислено решение, отколкото изхвърлянето им в кофата за смет. Стига да има кой да е поставил по места електроуредите, а и да са се намерили съмишленици, като например музеят в съседство, осигуряващ електроснабдяването.

А обслужващите се от хладилника всъщност няма нужда да са непременно бедни – може просто да са ръководени от интереса за неизхвърляне на продуктите.

„При нас всеки може да дойде и да се обслужи безплатно. Дори да кара „Порше”, казва сътрудничката на foodsharing.de Пиа Брунолд.

Всъщност правила не е да няма, но те не се отнасят до тези, които ползват продуктите от хладилника, а до онези, които са се впуснали да го пълнят – нищо не трябва да крие рискове за здравето. Затова определени хранителни изделия трябва непременно да се донасят в хладилна чанта, а има и забрани – за кайма, за продукти от сурово мляко, храни със сурови яйца, както и пресни кремове, тирамису или майонеза, т.е. бързоразвалящите се. А указанията по отношение на храните са изписани на хладилника не само на немски, но и на английски, руски, френски, испански, арабски и албански. Или поне така е в Магдебург.

В Мюнстер пък градските власти първоначално възпряли три студентки в намерението им за отваряне на обществен хладилник, но не защото някой бил против проекта, а защото ентусиастките не си давали достатъчно сметка за последствията. И трябвало да преработят концепцията си, тъй като биха могли да попаднат под ударите на закона, ако продуктите от хладилника причинят здравословни проблеми някому.

В интерес на истината, инициативата има не само привърженици – по форумите не отсъстват и крайно скептичните мнения по отношение на всеобщите хладилници, съмненията, че поставените в тях продукти са в достатъчно добро състояние. Но успехът им е факт, а обстоятелството, че с всеки следващ месец се отварят нови и нови, говори в полза на начинанието.



Тема Интервю с Julie Rosenfield за изминалия веган фестнови [re: Mod vege]  
Автор Mod vegeМодератор (старо куче)
Публикувано18.12.15 07:26



.

EVENT INTERVIEW: THE 14TH INTERNATIONAL VEGAN FESTIVAL, VARNA, BULGARIA
June 20, 2014 by Zarah Kerley



The 14th International Vegan Festival (IVF) was held in the Bulgarian seaside capital of Varna from 1 - 8 June 2014. Since the first International Vegan Festival in 1981, the Festival has been held in several locations throughout Europe, and has also made it to the United States, Australia, India, and Brazil. This year's Festival was organised by Lubomir Stoyanov and the found of the IVF, Kirsten Jungsberg. Veg Travel Guide caught up with one of the lucky attendees, Julie Rosenfield, after the festival to hear about her experiences in Varna. I had the pleasure of meeting Julie at vegan festivals in 2012 while travelling around the United States. As you will see from our interview, Julie is a seasoned vegan traveller, and if there's anyone who appreciates a good vegan festival, it's her!

VGT: Hi Julie! You recently attended the 14th International Vegan Festival in Varna, Bulgaria. How did you find out about the Festival and was it your first International Vegan Festival?

Julie: I found out about the Festival through one of the organisers, my good friend Kirsten Jungsberg, who incidentally organised the very first International Vegan Festival in Denmark back in 1981.

I have had the pleasure of attending a number of International Vegan Festivals over the years including in 1993 Tossa de Mar, Spain; 1995 San Diego, California; 2006 Skagen, Denmark and 2011 Malaga, Spain.

I have also attended festivals organised by the International Vegetarian Union and European Vegetarian Union including 1994 The Hague, Netherlands; 1997, Bussolengo, Italy; 1999: Widnau, Switzerland; 2000 Toronto, Canada; 2002 Edinburgh, Scotland, 2007 Vienna, Austria; 2008 Dresden, Germany; 2012 San Francisco and Los Angeles and 2013 Kuala Lumpur and Penang, Malaysia.

VTG: Wow! Can you tell us about your experience in general at the Festival and any highlights you had?

Julie: I had a wonderful time at the International Vegan Festival in Varna. It was great meeting and spending time with like-minded people both from Bulgaria and other countries including Germany, Czech Republic, Denmark, the Netherlands, India, Turkey, UK and USA. It was a treat to have delicious vegan food served three times a day and to attend a host of different thought-provoking lectures with topics ranging from nutrition to animal rights.

One of my highlights was spending time at a local animal sanctuary. Other highlights included an evening of Kurtan music and our very own special talent show on the last night “Vegans Got Talent!” which featured Bulgarian belly dancing, a yoga display, magic and a sock dance!



VTG: Sounds like a lot of fun! The theme of the Festival was “For the People, For the Planet, And for the Animals”. What kind of topics did this cover, and did you have a favourite session during the festival?

There was a wide range of topics covered during the festival, both from speakers who were attending the festival and those who talked to us via Skype.

Topics included lectures on health, nutrition, fundraising for veggie organisations, genomics, humane education, raw food, the case against palm oil, the 269 campaign etc.

One of my favourite speakers was Guarav Jain who was both entertaining and inspirational when he spoke of his involvement with PETA campaigns in India. Another was Vesanto Melina who spoke to us at length via Skype on vegan nutrition and answered many of our important questions.

VTG: Now onto the food! The program included vegan breakfast, lunch and dinner each day. How did you find the vegan meals during the festival? Did you discover any foods that you hadn’t tried before?

Julie: Yes indeed. We were very well fed during the festival on three vegan meals a day. We were very lucky to have vegan chef Kye on board, ably assisted by Petra, from the Czech Republic. The food was delicious and plentiful and was served buffet style. Kye had done lots of research on Bulgarian food so there were plenty of new dishes to try as well as old favourites like hearty soups, stews, lasagne, stuffed peppers as well as a range of delicious cakes, desserts and pancakes.

An interesting food I encountered for the first time was Einkorn – an ancient variety of wheat. This seems to be much healthier than modern-day types of wheat and can be used in a variety of dishes such as porridge, salads and curries or baked into bread, scones and biscuits. I have been carrying on with my adventures with Einkorn since I returned home from the Festival.



VTG: Did you have an opportunity to do any sightseeing around Varna or visit any local vegan-friendly restaurants?

Julie: In the middle of the Festival, we had a day of sightseeing which included a trip to the Four-Legged Friends Animal Sanctuary and the botanical gardens. We also had a couple of enjoyable evenings in Varna at some lively beach bars.

Although we didn’t get a chance to visit any vegan-friendly restaurants as we were on full board at the hotel, those who stayed on after the festival were able to visit a local Hare Krishna centre, the Vitarama, and to have dinner at a vegan-friendly restaurant, the Jasmine Tea-House.

VTG: Can you tell us more about your visit to the Four-Legged Friends Animal Sanctuary?

Julie: Visiting the the Four-Legged Friends Animal Sanctuary in Varna was a highlight of the Festival. It was started by a lovely Bulgarian couple in 2006 and began with one rescued goat. They now have a collection of rescued animals including donkeys, goats, dogs, sheep, a pig, dogs, and, more recently, during the course of our visit, a pair of terrapins.

There are no animal protection laws in Bulgaria and the sanctuary is in a dire financial situation following the loss of a recent sponsor and is desperate for funds. If anyone would like to donate to this vital organisation, you can find more details on their Facebook page (posting on 28 May).



VTG: Do you have any travel tips for vegan travellers visiting Varna (or Bulgaria in general)?

Julie: You will need the local currency Bulgarian Lev for taxis, shops and restaurants.

Check out Happy Cow for details of where to eat in Bulgaria.

VTG: Where to next? Have you got plans to attend any upcoming local or international vegan festivals?

Julie: There are lots of vegan festivals coming up. There is a vegan festival in Berlin 29 - 31 August 2014and an International Vegetarian Union festival happening in September/October in Ghana.

As for myself, I am planning to stay a bit nearer home as there are two vegan festivals happening in London UK. The London Vegan Festival is on Sunday 17th August 2014 and VegFest London is on 27th and 28th September 2014.

VTG: What an exciting vegan festival calendar ahead!!! Thank you so much for sharing your photos and experiences from the 14th International Vegan Festival in Varna with us!

Julie: Happy travels!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



Julie Rosenfield has been a vegan for 26 years and lives in London, England. She is the Co-Organiser of the London Vegan Meetup group, a former trustee and currently a local contact of the Vegan Society UK. Julie is the Co-Owner of a vegan resources website, www.veganlondon.co.uk and editor of the book Vegan Stories. You can read Julie's bog which features a number of vegan articles at http://julierosenfield.wordpress.com.



Тема Тайната на японското дълголетиенови [re: Mod vege]  
Автор Mod vegeМодератор (старо куче)
Публикувано19.12.15 03:54







Най-възрастният човек в света е 117-годишната японка Мисао Окава от Осака, родена на 5 март 1898 г.
До юни 2014 г. най-старият мъж на планетата бе Александър Имич, роден 1903 г. Той почина в Ню Йорк. След това щафетата на мъжете, доживели най-дълбоки старини, без да е изненада за мнозина се предава на японец - 111-годишния Сакари Момори, пише Мениджър NEWS, цитирайки материал на Business Insider.
Японците са нацията, чиито граждани имат най-дълъг живот. Жените в страната живеят средно до 87 години, а мъжете - до 80. До 75-годишната си възраст японците са в повечето случаи в добро здраве, без тежки недъзи и жизнено активни, посочва Световната здравна организация (СЗО). В продължение на десетилетия тяхното дълголетие подхранва мания на имитиране на начина им на живот в други държави, особено в САЩ, където са модерни принципите им на хранене.
Съвременна Япония обаче е стресираща. Преобладават хиперурбанизирани мегаполиси, където всеки ден с часове се пътува до работа и обратно. Средно, японците в градовете прекарват в транспорт до офиса или друг обект на фирмата 1,745 часа седмично, според статистика от 2012 г. Едно закъснение на метрото или успиване може да бъде решаващо за бъдещето на служителя в японската фирма. Натискът от мениджмънта за добро представяне е висок, провалът се посреща със сърдити лица.
Как тогава японците успяват да поддържат живот, който им позволява дълбоки старини, след като работят толкова много и усърдно? Според Business Insider кухнята действително играе роля, въпреки че има дебати по въпроса доколко е решаваща.
Японците винаги се хранят с малки порции. Те ядат нискокалорична храна като рибата и зеленчуците. Техните привлекателни и на вид местни ястия допринасят за дългия им житейски път, според Наоми Морияма, съавтор на книгата "Японките не остаряват и напълняват: Тайни на кухнята на майка ми от Токио".
"Японското меню е iPod-ът на храната", шегува се пред американците Морияма. По думите й диетата в Япония съдържа невероятна енергия, събрана в стегната порция с приятен размер. В Америка например е известна диетата "Окинава". Тя носи името на японския остров, родно място на хората с най-дълъг живот в света. Състои се от 30% зелени и жълти зеленчуци, по-малко количество ориз от традиционното за Централна Япония. Вместо основно ястие като рибата или друго, се залага на лилавия сладък картоф от Окинава.
Някои лекари посочват, че тенденцията на дълголетието на японците може да се обясни и с присъствието на тофу, водораслите конбу, калмарите и октопода в обичайния им начин на хранене, защото тези продукти снижават трайно риска от рак на стомаха или атеросклероза.
Но храната не може да е единственият отговор за дългия живот в Япония. Особено като се имат предвид недостатъците на някои японски ястия с високо солено съдържание или на други, които са недостатъчно сготвени. Сушито например може да подложи хората на риск от инфекция хеликобактер пилори - заболяване, което в най-крайния си вид може да доведе до рак на стомаха.
Други наблюдатели посочват, че дълголетието на японците може да се дължи на остаряването им без стреса, породен от невъзможно големите сметки за здравеопазване, благодарение на помощта на децата им. В страната дори има "традиция" двама възрастни хора да разчитат финансово на снаха си, след масивното навлизане на жените в работната сила. Най-старите японци могат да се радват на финални години на живот без да се измъчват в болници или заради липса на ресурси за грижа за здравето им. Те живеят на старини по-висококачествен живот.



Тема This Is What Your Farts Reveal about Your Healthнови [re: Mod vege]  
Автор Mod vegeМодератор (старо куче)
Публикувано23.12.15 00:42





Farts can send you many signs about your health.

There are some foods that cause smelly farts, like broccoli, almonds, cauliflowers, and Brussels sprouts. Moreover, foods that are rich in sulfur like eggs and meat can cause smelly farts. However, this doesn’t mean you should not consume these foods.

Consuming foods that cause gas help the microbes in the gut to get nutrients. If these microbes are not fed carbohydrates, it would be more difficult to live in the gut.



An average person farts fourteen times daily. Farts, and including even the smelly ones, are a sign that the digestive system is working properly. Farts are a mixture of swallowed air and gas produced by the bacteria in the lower intestine.

However, those really terrible farts do not always show that you’re eating healthily. Also, they can indicate that you have lactose intolerance. Gases right after consuming dairy means that your body has difficulties to break down the lactose. Moreover, frequent and really stinky farts can indicate a chronic problem, like irritable bowel syndrome or celiac disease, or an infection like gastroenteritis.

Farting more than 22 times daily shows you may consume something that pumps more air into your guts. It does not pose a threat for your health, and it can be changed easily. Frequent farts can be caused by drinking a lot of coffee, consuming lots of carbs, foods that are difficult to be broken down by the intestines, consuming a vegetarian diet, or eating your food really quickly, leading to swallowing lots of air.

If you want to prevent smelly farts, try avoiding foods that are rich in sulfur, such as beef and pork. Replace these meats with low sulfur counterparts such as fish and chicken.

Additional tips:

Chew food more before swallowing. This will help the stomach and intestines break down the food.
Consume more fresh fruits and vegetables because they are natural laxative. It will help you have regular bowel movement.
Stomach troubles have been treated with peppermint, garlic, sassafras for centuries.

Source:



Тема A. Schwarzenegger: lets put climate change aside.. [re: Mod vege]  
Автор Mod vegeМодератор (старо куче)
Публикувано23.12.15 08:36





or:

"I see your questions.
Each and every time I post on my Facebook page or tweet about my crusade for a clean energy future, I see them.
There are always a few of you, asking why we should care about the temperature rising, or questioning the science of climate change.
I want you to know that I hear you. Even those of you who say renewable energy is a conspiracy. Even those who say climate change is a hoax. Even those of you who use four letter words.
I've heard all of your questions, and now I have three questions for you.
Let's put climate change aside for a minute. In fact, let's assume you're right.
First - do you believe it is acceptable that 7 million people die every year from pollution? That's more than murders, suicides, and car accidents - combined.
Every day, 19,000 people die from pollution from fossil fuels. Do you accept those deaths? Do you accept that children all over the world have to grow up breathing with inhalers?
Now, my second question: do you believe coal and oil will be the fuels of the future?
Besides the fact that fossil fuels destroy our lungs, everyone agrees that eventually they will run out. What's your plan then?
I, personally, want a plan. I don't want to be like the last horse and buggy salesman who was holding out as cars took over the roads. I don't want to be the last investor in Blockbuster as Netflix emerged. That's exactly what is going to happen to fossil fuels.
A clean energy future is a wise investment, and anyone who tells you otherwise is either wrong, or lying. Either way, I wouldn't take their investment advice.
Renewable energy is great for the economy, and you don't have to take my word for it. California has some of the most revolutionary environmental laws in the United States, we get 40% of our power from renewables, and we are 40% more energy efficient than the rest of the country. We were an early-adopter of a clean energy future.
Our economy has not suffered. In fact, our economy in California is growing faster than the U.S. economy. We lead the nation in manufacturing, agriculture, tourism, entertainment, high tech, biotech, and, of course, green tech.
I have a final question, and it will take some imagination.
There are two doors. Behind Door Number One is a completely sealed room, with a regular, gasoline-fueled car. Behind Door Number Two is an identical, completely sealed room, with an electric car. Both engines are running full blast.
I want you to pick a door to open, and enter the room and shut the door behind you. You have to stay in the room you choose for one hour. You cannot turn off the engine. You do not get a gas mask.
I'm guessing you chose the Door Number Two, with the electric car, right? Door number one is a fatal choice - who would ever want to breathe those fumes?
This is the choice the world is making right now.
To use one of the four-letter words all of you commenters love, I don't give a damn if you believe in climate change. I couldn’t care less if you're concerned about temperatures rising or melting glaciers. It doesn't matter to me which of us is right about the science.
I just hope that you'll join me in opening Door Number Two, to a smarter, cleaner, healthier, more profitable energy future."




Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.