Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:10 23.06.24 
Непрофесионални
   >> Вегетарианство
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
Тема Weblinkнови [re: Mod vege]  
Автор Mod vegeМодератор (старо куче)
Публикувано12.09.15 22:20







Тема Re: Доверете се на тези правила за хранене и оздравейнови [re: Mod vege]  
Автор Black Wolf (ловец)
Публикувано15.09.15 11:03



Така е. Но това е все в страни, които наричам топли.



постите вероятно са известни от много голяма древност, но постите са не да се яде постно, а както индианците - да не се яде определен брой дни.

Що се отнася до техния произход, категорично не е това, за което говориш. Когато континентите са били съединени не само хора, то още динозаври не е имало.
Или поне са се били току-що появили.

Добър лов на всеки по тези пътеки, Законът сега е със нас!

Тема РАК - ЕТО ОСНОВНИТЕ ВИНОВНИЦИ В ДОМА ВИ!нови [re: Mod vege]  
Автор Mod vegeМодератор (старо куче)
Публикувано16.09.15 20:54





Петдесет химикали, които приемаме ежедневно, могат да причинят рак при определена комбинация, предупреждават учените от Лондон, пише БГНЕС.

Нито едно изследване досега не е преценило опасността от комбинацията на няколко химикала. Това е направено от работна група от 174 учени от 28 страни, които установили връзка между някои химикали и болестта.

Петдесет от химикалите, които имат незначителен ефект върху тялото поотделно, се считат за опасни, когато се комбинират с други химикали. Тогава те предизвикват промени, които могат да доведат до рак. Сред тях са химикалите триклозан, в продуктите за пране, фталати, намиращи се в пластмасата, титанов диоксид, използван в слънцезащитните кремове и акриламид,който се намира в пържени картофи.

Натрупани в тялото ни, те могат да са причина за глобалната епидемия от рак, която се наблюдава в световен мащаб, смятат експертите.



Тема Re: РАК - ЕТО ОСНОВНИТЕ ВИНОВНИЦИ В ДОМА ВИ!нови [re: Mod vege]  
Автор Aulus Vitellius Celsus (semper spamens)
Публикувано18.09.15 18:04



страшна работа.



Тема Re: РАК - ЕТО ОСНОВНИТЕ ВИНОВНИЦИ В ДОМА ВИ!нови [re: Mod vege]  
Автор finntroll73 (Бунтовник)
Публикувано21.09.15 10:29



А бе вие ще живеете вечно ли?
Незнам но като зачета извадки и прекопирания за това или онова колко вредно било..и се замислям,как живеете с този вегетариански СТРЕС?
Че то,няма едно нещо от което да не пищите като опарени.
Че то това живот лие,вечно да си под напрежение и стрес да не вкараш някой токсин в тялото си.
А е доказано че стреса който си причиняваме и най-голенмия убиец.
Нали живях с вегетарианци приятели над 10 години.
То беше кошмарно,как четях всеки етикет на който и да е продукт какво съдържало.
И се вадиха големите книги и справочници кое да и кое не..
За мен беше лично,фанатично това поведение.
Даже съм оставал безмълвен понякога,при разни случки.
Незнам,но според мен истински балансираните хора,и щастливите хора за тях няма значение дали са вегетарианци,будисти,мюлсюлмани,как са политически или естетически ориентиране,те не живеят във помпозността,те не живеят в евтин сериал на доказвания пред света,те просто се наслаждават на живота.
Било то с пържола в ръка.
Или с цигара и чаша уиски в ръка.
Освен акои не са болни от алкохолизъм,като мен.
Поне аз си го осъзнах,кое ме разрушава.
И спях всички вредниости с изключение на месото.
Понеже месото няма да ме убие и докара до лудост,но алкохола го е правил.
Истинските хора са прагматици,и великодушни към чуждите обсебвания.
Макар те да стоят далече от фанатични течения.
Понеже знаят,че никого не можеш да промениш.
Всеки сам трябва да си извърви голготата.



Тема Re: РАК - ЕТО ОСНОВНИТЕ ВИНОВНИЦИ В ДОМА ВИ!нови [re: finntroll73]  
Автор finntroll73 (Бунтовник)
Публикувано21.09.15 10:36



Най-много човек да го е страх от убедени хора в доктрина,виждане или течение към нещо.
Такива хора са готови да убиват и с голи тела срещу танкове да защитават доктрините си.
А всъщност отстрани изглежда твърде смешно.
Понеже нищо не е само бяло или само черно.
Света е шарен,с превес на сивия нюанс,за съжаление.
Оттам идват и депресиите,понеже света не споделя дадени доктрини.
А вегетарианците са много ревностни в идеята да привличат още и още да стават като тях.
Един вид Месианство,откриване на топлата вода.
Истината е,че в последните два века всичко е достойно за подигравка.
Не остана непоругана доктрина или учение.
И всичко е теза и контра-теза.
Както Леми килмистър казва в едно интервю-Няма лоша или добра музика.
Има такава която ти харесва и която не ти харесва.
Същото важи и за вижданията и доктрините като цяло.
Затова,нека бъдем толерантни.
Нека не натрапваме никому големите си единственни истини.
Понеже има поне хиляди други също толкова големи истини.





Тема Re: РАК - ЕТО ОСНОВНИТЕ ВИНОВНИЦИ В ДОМА ВИ!нови [re: finntroll73]  
Автор Mod vegeМодератор (старо куче)
Публикувано22.09.15 01:56



В статията не пише нищо за вегетарианството, така че да я ползва всеки както иска.



Тема Ракът дебне и у дома – 7 рискови факторанови [re: Mod vege]  
Автор Mod vegeМодератор (старо куче)
Публикувано29.09.15 20:49





Все повече хора осъзнават, че до голяма степен развитието на болестта може да се дължи на нездравословен начин на живот – неправилен хранителен режим, прекаляване с цигари и алкохол, заседнал живот. Малко хора обаче се замислят, че рискът от рак може да бъде намален дори чрез малки промени у дома, предупреждава 7mednews.ru.

Във всеки дом има безброй химикали, които използваме за почистване. Голяма част от съставките им водят до опасности от рак и от други здравословни проблеми. Не можете сами да промените околната среда и да я направите по-чиста и безопасна, но поне можете да ограничите риска в дома си. Предлагаме ви да се запознаете лесни стъпки за да подобрите средата в къщата си и да се предпазите от страшната болест – рак.

Не на препаратите

Не използвайте толкова много готови препарати. Заменете част от тях с еко-алтернативи или си ги приготвяйте сами. Разбира се, препаратите са нужни и някои от тях не могат да бъдат избегнати. Други обаче много лесно могат да се заменят. Така ще бъдете полезни и за околната среда.

Четете преди ползване

Прочитайте внимателно етикетите на препаратите преди да ги ползвате. В крайна сметка, веществата, които купувате и използвате ще останат поне за известно време във въздуха, а така и цялото семейство ще ги вдишва. Това не се отнася само за препаратите за почистване, а и за ароматизаторите, перилните препарати и козметиката.

Кои са опасни

От почистващите препарати, опасни са тези, които избелват като белината например. Избягвайте и продукти с хлор и амоняк – вредни са при вдишване. Особено в помещения като бани и тоалетни, които доста често нямат прозорци.

Откажете се от пластмасата

Намалете употребата на пластмаси. Особено в кухнята. Доста от модерните кутии за съхранение на храна са пластмасови. За съжаление е почти неизбежно да ги не ги използвате. За това се информирайте добре и изберете най-малко опасното. Със сигурност трябва да избягвате готвенето в микровълнова в пластмасови съдове, особено за деца. Както и повторната употреба на пластмасови бутилки.

Загряването на пластмасата дава още по-голям шанс от нея да се емитира вредно вещество, което да попадне в храната и водата. Така че търсете кутии, на които специално е отбелязано, че стават за използване в микровълнова. А най-добре е да са стъклени.

Вредните тигани

Почиствайте редовно и много добре плотовете в кухнята. И всички други повърхности, на които оставяте храна. Внимавайте и с тиганите. Доста са експертите, които смятат, че тефлоновите покрития са вредни за здравето ни. Много са и тези, според които дори да има вредни вещества в тях и те да се отделят, не са достатъчно, за да ни навредят. Така че не можем да бъдем сигурни вредят ли или не.

Изхвърлете всички пестициди и отрови

Избягвайте да държите у дома си препарати като пестициди, хербициди, отрови, дори препаратите против бълхи за домашните ви любимци. Някои от веществата, които се използват в препаратите против молци и комари например, са били открити в големи количества в урината на деца с левкемия. Друго изследване свързва хербициди с развитие на рак на мозъка при децата. Метилбромидът се свързва с рак на простатата. Атразинът с рак и проблеми при новородените.

Забравете ароматизаторите и свещите

Избягвайте да ароматизирате дома си със ароматни свещи или пръчици. Има безброй други начини, по които да го направите. Като използвате лавандула, ванилия, канела, етерични масла например. Ароматизаторите за въздух са едни от най-опасните за замърсяването у дома. Много от тях съдържат карциногенни вещества, вредни за белите дробове, черния дроб и бъбреците.

Превод и редакция: БЛИЦ



Тема МОЖЕ ЛИ ЛЕНЕНОТО СЕМЕ ДА СЕ КОНСУМИРА В ПЕЧИВА ...нови [re: Mod vege]  
Автор Mod vegeМодератор (старо куче)
Публикувано11.10.15 20:55





Лененото семе днес е фаворизирано и е често рекламирано като една от т.нар. суперхрани. Интересен факт е обаче, че то далеч не е нещо ново и е познато на човешките цивилизации от древност. Използвано е от хилядолетия, но забележете – преимуществено за технически цели, а не за храна. Случаен ли е този факт и допуснали ли са древните грешката да не разпознаят нещо толкова ценно и полезно? И най-хубавите неща в живота, както е известно, често тъти могат да носят една „тъмна“ и недотам известна страна. Освен богатия си хранителен състав и особено изтъкваните омега-3 мастни киселини, лененото семе съдържа изключително висок процент протеазни инхибитори(в частност трипсин-инхибитори). Това са защитни вещества в семето, с които то се предпазва да не бъде изядено. Всяко семе ги съдържа в малка доза, но лененото е един от рекордьорите. По този начин силно подтиска ензимите на нашите смилателни сокове и нарушава сериозно храносмилането ни. Резултатът е подуване, газове, диария и неусвояване на редица ценни хранителни вещества. Затова при хора със стомашно-чревни проблеми и със съмнения за дефицити, лененото семе не е препоръчително. Протеазните инхибитори са термолабилни и се неутрализират при термична обработка (подобно при готвенето на бобените култури). При лененото семе обаче топлинната обработка е изключително нежелателна, защото то е богато на мазнини с ненаситени мастни киселини (включително омега-3), които силно деградират при този процес, превръщайки се в акролеини и други силно дразнещи и канцерогенни вещества. Затова отговорът е – не, лененото семе не е подходящо да се добавя към печива. Препоръчителен вариант за обезвреждане на протеазните инхибитори е предварителното накисване на семето. Недостатъкът на този метод е, че поради високото влакнинно съдържание, като резултат се получава една не особено приятна слузеста каша. Съветът в случая е последната да се изплаква обилно с вода, след което може да се изсуши на температура не по-висока от 40 гр.С.

Друг изключително спорен момент в лененото семе е съдържанието на лигнани. Това са влакнини, които чревните бактерии превръщат в усвоими естрогеноподобни (с ефект на женски полови хормони) вещества – ентеролактони и ентеродиоли. Много семена съдържат лигнани, но в лененото те са екстремно високи (335мг на 100г, за сравнение при нахута – 35мг на 100г). Всяко нещо всъщност в биологичния свят е с двупосочен ефект. В малки количества тези фитоестрогени подпомагат жената в менопаузата, а при млади жени със свръхпродукция на естрогени, конкурирайки се за естрогенните рецептори, те регулират това свръхпроизводство и предпазват от редица заболявания, включително и от рак на гърдата. При мъжете в малки количества, по същаия механизъм, те предпазват от рък на простатната жлеза, както и от сърдечно-съдови и обменни заболявания. Несравнимо високият процент на тези естрогеноподобни вещества при лененото семе обаче поставя сериозен въпрос особено пред репродуктивното здраве на мъжа. Същият принцип важи и за описаните вече протеазни инхибитори. В малки количества те намаляват гликемичния индекс на въглехидратните храни с всички полезни последици по отношение на обмяната. Във високи – нарушават храносмилането.

Относно съдържанието на полезните омега-3 мастни киселини, лененото семе съдържа всъщност само алфа линоленова к-на(ALA). От нея нашият организъм синтезира другите две особено важни – ейкозапентенова (ЕРА) и докозахексенова (DHA) к-на. Този процес е силно подтиснат, ако ползвате дабавени изолирани мазнини, богати на омега-6 мастни к-ни, като слънчогледово олио, зехтин и т.н. Омега-3 мастни к-ни се съдържат и в много други семена – конопено, орехи,тиквено, шам-фъстък и др, както и в зеленолистни. Това, че те са в по-малко количество не е грешка на природата. Добавени изкуствено в големи количества омега-3 мастните к-ни могат да бъдат опасни, като предизвикват нарушение в кръвосъсирването, включително и кръвоизливи .

Като обща препоръка лененото семе е желателно да се ползва до 1-2 чаени л. дневно, предварително изкиснато и термично необработено. Може да се смила и добавя към храните, без млечни, тъй като последните свързват неразтворимо редица съставки.

Д-р Гайдурков



Тема Вег(етари)анството празнува: World Food Dayнови [re: Mod vege]  
Автор Mod vegeМодератор (старо куче)
Публикувано16.10.15 16:00








Автор: ЛЮБОМИР СТОЯНОВ (моя милост )

Следните цифри дават храна за размисъл: за времето, нужно ви да прочетете тази статийка, на планетата ни от глад умират 10 деца. За да привлекат общественото внимание към това трагично състояние на нещата, Обединените нации са провъзгласили 16-ти октомври за Световен ден на прехраната. Наред с консуматорската презадоволеност и нехайство на „напредналите“ западни общества, една съществена причина 840 милиона човека по света да страдат от недохранване, е все по-нарастващото потребление на месо. 1/3 от световната зърнена реколта и 2/3 от реколтата на соя са потребявани като фураж за т.нар. селскостопански животни. Тези животни също са храна за човека, но за „производството“ на 1 животинска калория се потребяват до 30 растителни калории. Тази неефективна уотреба на ресурси прави от месото най-разточителната храна. Това е повод днес да е празник и за вег(етари)анството, чрез което човек може освен да се храни здравословно и балансирано, също и да допринесе за прехраната на всички хора на планетата (както и за щадене на околната среда и животните). Организацията на обединените нации също знае това и призовава за да се консумира по-малко месо.
Българско Вегетарианско Общество носи посланието днес: Вег(етари)анството засища всички!

Редактирано от Mod vege на 16.10.15 16:05.




Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.