Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 02:45 09.06.24 
Непрофесионални
   >> Вегетарианство
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Европейската Комисия е за вегeтарианствотонови  
Автор Moд (вere)Модератор (минаващ)
Публикувано21.05.09 09:25




Европейската Комисия препоръчва намаляването на консумацията на месо, дори на мляко. Е, как да не съм горд, че сме членове?

Взето от:



"EU COMMITTEE takes radical position on livestock and climate change

The European Parliament’s temporary Committee on Climate Change has adopted important amendments that reinforce the need to reduce the greenhouse gas (GHG) emissions generated by the livestock sector.
Globally, 18% of GHG emissions originate from livestock production. This is a greater proportion of GHG emissions than is produced by all forms of transport.
The Florenz report on climate change was discussed on Tuesday 2 December. The Committee introduced a number of helpful amendments that Compassion in World Farming lobbied for.

Adopting the report, the Committee:

* recognises that the cultivation of cereals and soya as feed for livestock is responsible for substantial greenhouse gas emissions
* encourages a switch from intensive livestock production to extensive sustainable systems
* acknowledges that total meat consumption also needs to be reduced, especially in industrialised countries
* calls for any feeding and breeding [climate change mitigation] measures in the livestock sector to be subject to an animal health and welfare impact assessment and for such measures not to be introduced if there are any adverse effects on the animals concerned
* establishes that methane and nitrous oxide be included in the reduction targets for agriculture
* stresses that a reduction in the production of meat and dairy products would decrease GHG emissions
* sets down requirements for mandatory labelling regarding the production method of meat products as an aid to informed consumer decisions.

UK Climate Committee tackles meat consumption

A day before the EU vote, the UK government’s advisory Climate Change Committee issued its own call for more action on climate change, including possible “changed consumer behaviour (e.g. eating less carbon intensive types of meat).”

Compassion in World Farming’s position

Compassion in World Farming believes that the European Union and other high-income, developed countries should reduce production and consumption of meat and milk and choose only higher welfare products.

Compassion in World Farming calls for any forthcoming international treaty on climate change to include fair meat and dairy reduction targets for high-income countries, while allowing the poorer developing countries to enhance smaller-scale, welfare-friendly livestock farming.

Such a strategy would facilitate farmers moving to higher welfare systems, whilst providing important benefits for the environment and human health."

_______

Ето и един депутат вегетарианец от европейският парламент:



Кой е той: Jens Holm is a member of the European Parliament, representing the Swedish Left Party. He is a member of the GUE/NGL parliamentary group, and a member of the parliamentary committee on Environment and the parliamentary committee on International Trade. Author of Food, Environment, Justice – The Effects of Meat Consumption on the Environment and the Global Food Supply (Swedish, 2000; Finnish, 2001; English, 2003), Jens Holm was born and raised in Matfors outside Sundsvall, Sweden. He now lives in Stockholm.

_______

Ето какво друго e на страницата на Европейската комисия на български:

"Яжте зеленчуци! При производството на месо се отделя CO2 и метан и се изразходват огромни количества вода. Всъщност, преживните животни като кравите, овцете и козите произвеждат големи количества метан поради начина, по който храносмилателната им система обработва храната."



Редактирано от Moд (вere) на 06.06.09 03:25.



Тема Re: Европейската Комисия е за вегатарианствотонови [re: Moд (вere)]  
Автор Aмpитa (Скорпион)
Публикувано21.05.09 21:44



Благодаря ти за информацията!

Но не става ясно откога е това решение на Комисията по климатични промени.

С една моя бивша колежка неотдавна си говорихме по въпроса, горещо ми препоръча следната книга - - точно по този въпрос. Писана е от някакъв бивш журналист...

Вярно ли е, че изпражненията на прасетата не ставали за тор и само замърсявали Земята? Тя ми разказа, че в САЩ имало изтичане на тази смес върху някаква магистрала преди време, и въобще съхраняването й било много проблематично (това го пишело в книгата)...



Тема Re: Хм,нови [re: Moд (вere)]  
Автор Roxy (bittersweet)
Публикувано21.05.09 23:00



а калций откъде?!





Тема Re: Хм,нови [re: Roxy]  
Автор Moд (вere)Модератор (минаващ)
Публикувано22.05.09 04:30



В Китай, където азиатците почти не консумират млечни продукти, хората нямат проблеми с костите си.
В САЩ и Европа, където е най-високата консумация на млечни продукти, има и най-висок процент болни от остеопороза.





Тема Re: Европейската Комисия е за вегатарианствотонови [re: Aмpитa]  
Автор Moд (вere)Модератор (минаващ)
Публикувано22.05.09 04:32



Здравей, не знам за свинската тор, трябав да питам хората на село.

И аз мерси за книгата.
А решението на ЕК мисля е от скоро, трябав да видя точната дата...



Тема Re: Хм,нови [re: Moд (вere)]  
Автор huanjiМодератор ()
Публикувано22.05.09 07:45



При тези химии, няма какво друго да очакваме...




Тема Re: Хм,нови [re: huanji]  
Автор Moд (вere)Модератор (минаващ)
Публикувано22.05.09 19:06




Така е. Но и причините за остеопорозата не са само химиитe които поемаме.

Редактирано от Moд (вere) на 06.06.09 03:26.



Тема млякото и калциянови [re: Roxy]  
Автор Moд (вere)Модератор (минаващ)
Публикувано06.06.09 03:51



PS: Относно млякото, биологичната достъпност на калция в него е около 30%, докато в повечето зеленчуци е почти двойно повече. Предполагам че това се дължи на пастьоризацията...



" Калций

Калций се съдържа в много растителни храни и обогатени храни (вж. Таблицата). Зеленчуци с ниско съдържание на оксалат (китайско зеле [bok choy], броколи, бамя, бяло зеле, ряпа, "collards") осигуряват калций с висока биологична достъпност (49% до 61%), в сравнение с тофу сгъстено с калций, обогатени плодови сокове, и краве мляко (биологична достъпност в диапазона от 31% до 32%) и с обогатено соево мляко, сусамови семена, бадеми, и червен и бял боб (биологична достъпност от 21% до 24%) (69-71). "

69. Heaney R, Dowell M, Rafferty K, Bierman J. Bioavailability of the calcium in fortified soy imitation milk, with some observations on method. Am J Clin Nutr 2000;71:1166-1169.



70. Weaver C, Plawecki K. Dietary calcium: Adequacy of a vegetarian diet. Am J Clin Nutr 1994;59:1238S-1241S.



71. Weaver C, Proulx W, Heaney R. Choices for achieving adequate dietary calcium with a vegetarian diet. Am J Clin Nutr 1999;70:543S-548S.





Тема Германците ще ограничават яденето на месонови [re: Moд (вere)]  
Автор Moд (вere)Модератор (минаващ)
Публикувано15.06.09 17:37



На още нещо по темата се натъкнах:



24 Януари 2009

e-vestnik
Шницелът може да остане в историята на Германия, след като немците бяха призовани да ядат месо само в неделя.

За нация, която обожава братвурстите и шницелите, новината не е съвсем добре дошла. Германците са принудени да преосмислят навиците си за ядене на месо. От доста време експертите твърдят, че промяната на хранителния режим е важна стъпка в борбата срещу климатичните промени, тъй като животновъдството допринася за отделянето на парникови газове. Какво правят в Германия, пише в. “Гардиън”.

Германската федерална агенция за опазване на околната среда (UBA) издаде строги препоръки, в които настоява хората да се върнат към предвоенните традиции в храненето и да посягат към месото само в специални случаи. Диетата им трябва да бъде оформена по примера на средиземноморските страни.

Германците са сред хората, които ядат най-много месо в цяла Европа. 39 процента от всички калории, които поемат, идват от месо и месни продукти (за сравнение – в Италия процентът е 25). “Трябва да преосмислим високата си консумация на месо,” каза Андреас Троге, президент на UBA, която е консултативен орган на правителството по въпроси, свързани с околната среда. “Препоръчвам на хората да се върнат към “неделното печено” и да преориентират хранителните си навици към модела на средиземноморската кухня.”

В кулоарите на берлинската Зелена седмица – една от най-големите селскостопански изложби в света – Троге заяви, че селското стопанство е отговорно за около 15 на сто от парниковите газове на Германия, а производството на месо е най-енергоемкият отрасъл. Затова той настоя, че намаляването на консумацията на месо е логичната стъпка напред. “Това по никакъв начин не означава, че трябва да жертваме начина си на живот,” продължи Троге. “Не вярвам италианците да са по-нещастни от нас заради храната си.”

Коментарите на Троге бяха критикувани от експерти в селското стопанство и от политици. Едмунд Гайзен, съветник на либералните “свободни демократи”, го обвини в призив за бойкот на немските продукти. “Андреас Троге трябва да спре да се опитва да развали апетита на нацията като дискредитира селскостопанската продукция,” заяви той като нарече атаката срещу месото “популистка и едноизмерна”. “Осведомените ни консуматори трябва сами да решат какво искат да ядат.”

Хилмар Щепат от Германската асоциация на вегетарианците приветства апела на Троге и каза: “Приятно е да видиш, че политиците най-накрая отвориха очи за факта, че количеството месо, което ядем, вреди на околната среда”. Той добави, че макар броят на вегетарианците се е увеличил от 0,4 процента през 1983 година до близо 10 процента днес, германците все още ядат много месо.

“За разлика от Великобритания, въпреки че интересът към вегетарианството расте, то все още не се практикува масово, каза Щепат. Заради икономическия подем след войната хората започнаха да ядат месо, защото то беше лукс. Преди и след войната хората ядяха месо веднъж в седмицата, а понякога варяха и кокали. Сега е нормално да се яде месо всеки ден.”

Според него безмесните ястия предизвикват недоволство, а месните продукти като гъшия дроб и телешкото – чиято употреба все по-често се смята за нехуманна – може да се намерят навсякъде. Троге предупреди, че производството на месо не само е много енергоемко, но и отделяните от животните метан и азотен окис (произвеждани от тор, която фермерите често оставят по полето, откъдето тя се изпарява в атмосферата) също вредят на околната среда.

Данните на Световния фонд за дивата природа също подкрепят твърденията, че производството на месо вреди на природата. В последния си доклад Living Planet организацията твърди, че за производството на един килограм говеждо месо са необходими 16 000 литра вода, като в сметката трябва да се включи и храната и водата за три години живот на една крава.

Според Немската федерална статистическа агенция Destatis консумацията на месо в страна е спаднала от 64 кг на година на глава от населението през 1991-ва до 58,7 кг днес. Основната причина за намалението са съображенията за добро здраве. Според Германската асоциация на вегетарианците от всички, които отказват месото от притеснения за околната среда, най-много са младите жени. “По-трудно е да накараме да го направят немските мъже, казва Щепат. За много от тях яденето на месо е прекалено тясно свързано с мъжествеността.”

Месо и жега

Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие производството на месо е отговорно за почти една пета от парниковите емисии в целия свят. Други експерти обаче считат, че тези цифри са завишени. Британската организация Food Climate Research Network твърди, че във Великобритания консумираната храна допринася за почти една пета от емисиите на държавата, а месните и млечните храни са отговорни само за половината от тях.

Високият процент се дължи на фуража, който се отглежда с химикали, на разходите за гориво и на парниковите газове, които бълва добитъкът. От правителството твърдят, че в сравнение с производството на хляб емисиите, свързани с птицефермите, са четири пъти повече. При свинското те са шест пъти по-високи, а при говеждото и агнешкото – 16 пъти по-високи. Освен това - за да може да се произвежда все повече фураж за добитъка - се изсичат тропически гори, което също е източник на парникови газове. Затова експертите твърдят, че намаляването на консумацията на месо наполовина ще бъде по-ефективно от намаляване на използване на транспортни средства.



Тема Re: Германците ще ограничават яденето на месо [re: Moд (вere)]  
Автор stan_mo (непознат )
Публикувано15.08.09 03:53



http://chetday.com/strictvegandiet.htm

http://beyondveg.com/index.shtml
http://www.drbass.com/primitive.html
http://www.drbenkim.com/

Редактирано от stan_mo на 15.08.09 04:08.




Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.