|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Полезността на рибните мазнини
|
|
Автор |
бeзпътeн (обективен) |
Публикувано | 13.01.09 11:53 |
|
"Нормалното съдържание на холестерин в кръвта е до 5,2 ммол/л. Повишаването му означава повод за сериозна тревога и незабавно предприемане на усилени опити за понижаването му - чрез съответната диета, движение и медикаменти.
Но освен вредящите животински и полезните растителни мазнини в природата съществуват и други - рибните. Те имат чудното и малко известно на немедиците свойство да извличат холестерола навън и по този начин чувствително да го намаляват. (Известни са и други вещества, които регулират смутената мастна обмяна - наричат ги липотропни. Напр. незаменимите аминокиселини метионин и холин, съдържащи се в соята, изварата, граха.) Не само медицинските научни изследвания, а и обикновените статистически данни потвърждават необикновените свойства на морската и океанската риба като храна. От всички народи в света най-малко страдат от сърдечни заболявания ескимосите и японците, защото те консумират средно до 400 г океанска риба дневно. Според холандски медици 30 грама риба на ден снижават заболеваемостта от инфаркт наполовина, а равнището на холестерола - до една трета. Поз¬волявам си в този смисъл да препоръчам на тези, които ми вярват, една много проста моя рецепта, която лично аз прилагам от дълги години. Взема се скумрия, отделят й се главата, опашката и перките, разполовява се надлъж, почиства се от гръбнака и кръвта, измива се и парчетата се поставят в тавичка с вода, в която предварително е разтворена шепичка морска сол. Тавичката престоява в хладилника 24-48 часа, след което рибата се изяжда запечена на скара, или още по-добре - сурова. По този начин в организма ни попада не само рибното месо, но и всички микроелементи, съдържащи се в морската сол - магнезий, селен, флуор, калий, йод, силиций, желязо, хром. Прилагана веднъж-дваж седмично, тази диета има огромно полезно въздействие по отношение на атеросклерозата.
Морската и океанската риба е свръхценна храна. В Германия консумират над 17 кг годишно на глава от населението, в Англия - повече от 21, а у нас - под 8.
Съветът се налага от само себе си: рибата трябва да присъства на трапезата ни поне 2 пъти седмично. Това е напълно достатъчно, за да доставя на организма ни своите - и хранителни, и профилактични, и дори лечебни съставки."
От книгата на д-р Тотко Найденов, "Здравето и болестите на българите".
| |
|
Привет, колега. Описанaта от тебе есенциалност е по-точно на т. нар. "омега-3" мастни киселини. В рибите и в морските водорасли са дълговерижни омега-3. Такива може също организмът ни да прави от късоверижни омега-3 (също есенциални) - ако се храним здравословно. Късоверижни омега-3 има в орехите, лененото/рапиценото/соевото/конопеното олио.
Редактирано от Moд (вere) на 13.01.09 15:41.
| |
|
А като ще си говорим за ленено семе, дайте идеи с какво го комбинарите, че ми е супер гадно на вкус и не знам как да го ям - сухо, смърдящо на суров боб ... Даже с мед не ме кефи особено, голям мазохизъм е да се яде...
"Достатъчно е да се вслушате
във тишината на сърцето си."
| |
Тема
|
Re: Полезността на рибните мазнини
[re: mel_melani]
|
|
Автор |
Гpaдинap (с главно Г) |
Публикувано | 13.01.09 22:44 |
|
Аз смилам на кафемелачка ленено семе, небелен сусам и ги добавям в чаша с кисело мляко + мед. Може да престои една нощ и се яде на сутринта вместо закуска. Може и някакви смлени ядки, ако те са ти по-приятни.
| |
Тема
|
Re: Полезността на рибните мазнини
[re: Гpaдинap]
|
|
Автор |
mel_melani (фантастична) |
Публикувано | 13.01.09 22:59 |
|
Мерси, ще опитам с ядки, защото избягвам млечните :-) Много е ценно, макар и гадничко.
"Достатъчно е да се вслушате
във тишината на сърцето си."
| |
|
Аз просто ползвам рапицено олио вместо слънчогледово, няма разлика във вкуса на двете.
| |
Тема
|
Re: Полезността на рибните мазнини
[re: бeзпътeн]
|
|
Автор |
belife (непознат
) |
Публикувано | 14.01.09 01:42 |
|
При вегетарианското хранене храните, богати на холестерол са малко, така че това че няма причина за тревога от повишаване на холестерин и нужда от консумация на риба.
Редактирано от belife на 14.01.09 01:43.
| |
Тема
|
Re: Полезността на рибните мазнини
[re: belife]
|
|
Автор |
бeзпътeн (обективен) |
Публикувано | 14.01.09 04:12 |
|
Да, така е, вегетарианската диета си е напълно самодостатъчна. Може и без консумация на риба, но все пак е важно да се води здравословен начин на живот, защото холестеринът се покачва и от други неща, не само от месото, но също и от турското (свареното) кафе, захарта и др.
А холестеролът също така намалява в следствие на редовно консумиране на плодове и зеленчуци, активно спортуване и физическа дейност. Много полезни са и ядките - орехи, бадеми, фъстъци, кестени, лешници.
Според същият автор три били нещата, които са доказано здравословни, невредящи и могат да бъдат предозирани без никакъв страх от нежелани и опасни странични последици: плодове и зеленчуци, вода и секс.
Иначе що се отнася до рибата, аз съм установил, че умереното и консумиране от време на време ми се отразява добре. Когато е прясна разбира се, изобщо не натоварва тялото. Е, биричката, към която съм привикнал донякъде, го товари доста повече, но като се консумира само прясна риба с някаква гарнитура и преди това салата, след това се чувствам изключително леко.
| |
|
Благодаря за информацията.
| |
Тема
|
Re: Полезността на рибните мазнини
[re: бeзпътeн]
|
|
Автор |
kambam (слънце) |
Публикувано | 17.01.09 00:22 |
|
Аз си спомням като малък баща ни направи харпуни и отидохме да ловим риба под водата, по-едно време оцелих една и ми се сви сърцето щеше ми се да не съм я убивал.
Не е лоша рибата, но моята нека си плува
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|