|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
понеже съм бил обещал нещо :-) и не само
|
|
Автор |
A3_ () |
Публикувано | 08.09.07 17:40 |
|
Днес като четох и видях, че преди време щях да снимам кълнове и т.н. Не съм се отказал и в неопределено време ще направя още по въпроса, за което ще пиша тук.
А за да не виси това във въздуха, ще сложа две чинии - едната с кълнове от леща, другата със салата от кълнове от слънчоглед и соя. Относно лещата - повече ми харесва току що покълнала, когато кълна е 1 мм
Все пак скоро пъпешите ще свършат и ще стане време за кълнове
| |
Тема
|
Re: понеже съм бил обещал нещо :-) и не само
[re: A3_]
|
|
Автор |
Ocoгoвeц () |
Публикувано | 10.09.07 11:00 |
|
Страхотно е. Лещата по принцип не ми се нрави, как са й кълновете?
| |
Тема
|
Re: понеже съм бил обещал нещо :-) и не само
[re: A3_]
|
|
Автор |
Trendi () |
Публикувано | 10.09.07 13:47 |
|
Чудесна тема. Добре ще бъде ако имаш възможност да казваш на колко време са тези кълнове.
Късмет и със здраве!
| |
Тема
|
Re: понеже съм бил обещал нещо :-) и не само
[re: Ocoгoвeц]
|
|
Автор |
A3_ () |
Публикувано | 10.09.07 15:22 |
|
Лещата е особена на вкус, особено като по-големи кълнове. Познавам обаче хора много я обичат. Тази ситната е по-вкусна от едрата.
| |
Тема
|
Re: понеже съм бил обещал нещо :-) и не само
[re: Trendi]
|
|
Автор |
A3_ () |
Публикувано | 10.09.07 15:25 |
|
За дните ми е трудно да кажа в момента, защото когато имам кълнове, а не им е дошъл реда да ги ям - ги слагам в хладилника и ги промивам и така могат и над седмица да изкарат, зависи колко са големи, колко е студено в хладилника и т.н. За това не мога да кажа, пък и аз правя еин буркан и всеки ден ям от него примерно и така в различни етапи.
Предпочитам слънчогледа
| |
Тема
|
Re: понеже съм бил обещал нещо :-) и не само
[re: A3_]
|
|
Автор |
-TOШE- (момец) |
Публикувано | 11.09.07 14:53 |
|
Ще съм благодарен ако ми кажеш откъде си купуваш лещата и ако има някаква марка каква е. Просто съм покълвал 2 пъти все нещо не ми е харесвала след покълване. Не е просто до това, че не ми харесва на вкус. Знам интуитивно , че просто не съм случил на леща.
Иначе ти знаеш, но да кажа за другите, че кълновете от леща са може би най- ценните. Количеството на желязо е над дори до между 10 и 20 пъти повече от от пилешки и свински меса и колбаси. Изобщо лещата се явява рекордьор по съдържание на желязо. Същото тя е рекордьор по съдържанието на фолиева киселина. Белтъчините също са и повече от на месото, а освен тях съдържа и повече енергия и въхгглехидрати които липсват в него. При покълване се качва с няколко пъти съдържанието на витамините от група B. Eдна част от белтъчините се превръща в свободни аминокиселини, които се усвояват много по-бързо. Освен това има и доста магнезиий и калий и малко калций. Изобщо лещата и най-вече кълновете и са една изключително качествена и силна храна без аналог.
| |
Тема
|
Re: понеже съм бил обещал нещо :-) и не само
[re: -TOШE-]
|
|
Автор |
A3_ () |
Публикувано | 11.09.07 17:20 |
|
Лещата, която най-много ми харесва е тази ситната българска - за места от където съм копувал се сещам за МЕТРО. Това е най-дребната лещата. А докато кълновете са малки е супер. Забелязвам, че към нахута ми е същото отношение и към житото - докато са малки. То има разни изследвания относно това и цели теории, че до кое време бил витаминозния бум, а от друга гледна точка след 4 мм вече не са семена, а растение и не толкова подходящи за хранене. Това за мм ми го каза една жена беше интересно, спомена че мисията тогава на семето била различна. Интересно ми е да помисля над това.
Ти знаеш ли нещо по това за? Това с 4 мм предполагам е условно за някакъв момент в развитието.
| |
Тема
|
Re: понеже съм бил обещал нещо :-) и не само
[re: A3_]
|
|
Автор |
-TOШE- (момец) |
Публикувано | 11.09.07 20:06 |
|
Да това е така с кълновете. Имам и специална книга която е само за кълновете и там също пише така. Там има и хуави рецепти за салати със кълнове. Като имам време ще пусна някоя по интересна.
Сега дали 1, 2, 3 или 4 милиметра не е важно. Процесите, които правят семената по-полезни започват още след първите няколко минути след като са потопени във вода. Житото и слънчогледа може да се яде дори още като едва на половината семена кълнове им едва са се показали.
Това с милиметрите обаче изглежда не важи примерно за кълновете от люцерна и тези от мунг наричани соеви.
П.С. Най-лошото е че съм се вкарал в такъв филм, че за кълнове се сещам 1-2 пъти в годината :(
| |
Тема
|
Лещата малко си я изпуснал като гледам...
[re: A3_]
|
|
Автор | Ayur (Нерегистриран) |
Публикувано | 12.09.07 09:13 |
|
Аха аха и да върже :-) Да, тая едрата ми дращи нещо на гърлото....ама ситната си е супер...Аз по принцип ги ползвам и двата вида...от едрата правя яхнии и по гъсти манджи като цяло а ситната е добра за супи... потърси из интернет ливанска кухня....тиа хора са царете на лещата... имат 100000 салати и супи и ястия от леща... и са много убави
| |
Тема
|
Re: Лещата малко си я изпуснал като гледам...
[re: Ayur]
|
|
Автор |
lex () |
Публикувано | 12.09.07 23:58 |
|
жената каква супа от леща прави друга едва ли има по-хубава
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|