| 
	
 | 
 
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     понеже съм бил обещал нещо :-) и не само
 | 
 
 |  
| Автор | 
A3_ () |  
| Публикувано | 08.09.07 17:40 |  
             |  
           | 
            
           
  
 Днес като четох и видях, че преди време щях да снимам кълнове и т.н. Не съм се отказал и в неопределено време ще направя още по въпроса, за което ще пиша тук.
 
 А за да не виси това във въздуха, ще сложа две чинии - едната с кълнове от леща, другата със салата от кълнове от слънчоглед и соя. Относно лещата - повече ми харесва току що покълнала, когато кълна е 1 мм
 
 
 
 
 
 
 
 
 Все пак скоро пъпешите ще свършат и ще стане време за кълнове 
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: понеже съм бил обещал нещо :-) и не само 
[re: A3_]
 | 
 
 |  
| Автор | 
Ocoгoвeц () |  
| Публикувано | 10.09.07 11:00 |  
             |  
           | 
            
           
  Страхотно е. Лещата по принцип не ми се нрави, как са й кълновете?
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: понеже съм бил обещал нещо :-) и не само 
[re: A3_]
 | 
 
 |  
| Автор | 
Trendi () |  
| Публикувано | 10.09.07 13:47 |  
             |  
           | 
            
           
  Чудесна тема. Добре ще бъде ако имаш възможност да казваш на колко време са тези кълнове. 
 
 Късмет и със здраве!
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: понеже съм бил обещал нещо :-) и не само 
[re: Ocoгoвeц]
 | 
 
 |  
| Автор | 
A3_ () |  
| Публикувано | 10.09.07 15:22 |  
             |  
           | 
            
           
  Лещата е особена на вкус, особено като по-големи кълнове. Познавам обаче хора много я обичат. Тази ситната е по-вкусна от едрата.
 
 
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: понеже съм бил обещал нещо :-) и не само 
[re: Trendi]
 | 
 
 |  
| Автор | 
A3_ () |  
| Публикувано | 10.09.07 15:25 |  
             |  
           | 
            
           
  За дните ми е трудно да кажа в момента, защото когато имам кълнове, а не им е дошъл реда да ги ям - ги слагам в хладилника и ги промивам и така могат и над седмица да изкарат, зависи колко са големи, колко е студено в хладилника и т.н. За това не мога да кажа, пък и аз правя еин буркан и всеки ден ям от него примерно и така в различни етапи.
 
 Предпочитам слънчогледа 
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: понеже съм бил обещал нещо :-) и не само 
[re: A3_]
 | 
 
 |  
| Автор | 
-TOШE- (момец) |  
| Публикувано | 11.09.07 14:53 |  
             |  
           | 
            
           
  Ще съм благодарен ако ми кажеш откъде си купуваш лещата и ако има някаква марка каква е. Просто съм покълвал 2 пъти все нещо не ми е харесвала след покълване. Не е просто до това, че не ми харесва на вкус. Знам интуитивно , че просто не съм случил на леща.
 
 Иначе ти знаеш, но да кажа за другите, че кълновете от леща са може би най- ценните. Количеството на желязо е над дори до между 10 и 20 пъти повече от от пилешки и свински меса и колбаси. Изобщо лещата се явява рекордьор по съдържание на желязо. Същото тя е рекордьор по съдържанието на фолиева киселина. Белтъчините също са и повече от на месото, а освен тях съдържа и повече енергия и въхгглехидрати които липсват в него. При покълване се качва с няколко пъти съдържанието  на витамините от група B. Eдна част от белтъчините се превръща в свободни аминокиселини, които се усвояват много по-бързо. Освен това има и доста магнезиий и калий и малко калций. Изобщо лещата и най-вече кълновете и са една изключително качествена и силна храна без аналог.
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: понеже съм бил обещал нещо :-) и не само 
[re: -TOШE-]
 | 
 
 |  
| Автор | 
A3_ () |  
| Публикувано | 11.09.07 17:20 |  
             |  
           | 
            
           
  
 
 Лещата, която най-много ми харесва е тази ситната българска - за места от където съм копувал се сещам за МЕТРО. Това е най-дребната лещата. А докато кълновете са малки е супер. Забелязвам, че към нахута ми е същото отношение и към житото - докато са малки. То има разни изследвания относно това и цели теории, че до кое време бил витаминозния бум, а от друга гледна точка след 4 мм вече не са семена, а растение и не толкова подходящи за хранене. Това за мм ми го каза една жена беше интересно, спомена че мисията тогава на семето била различна. Интересно ми е да помисля над това.
 Ти знаеш ли нещо по това за? Това с 4 мм предполагам е условно за някакъв момент в развитието.
 
 
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: понеже съм бил обещал нещо :-) и не само 
[re: A3_]
 | 
 
 |  
| Автор | 
-TOШE- (момец) |  
| Публикувано | 11.09.07 20:06 |  
             |  
           | 
            
           
  Да това е така с кълновете. Имам и специална книга която е само за кълновете и там също пише така. Там има и хуави рецепти за салати със кълнове. Като имам време ще пусна някоя по интересна. 
 Сега дали 1, 2, 3 или 4 милиметра не е важно. Процесите, които правят семената по-полезни започват още след първите няколко минути след като са потопени във вода. Житото и слънчогледа може да се яде дори още като едва на половината семена кълнове им едва са се показали.
 
 Това с милиметрите обаче изглежда не важи примерно за кълновете от люцерна и тези от мунг наричани соеви.
 
 П.С. Най-лошото е че съм се вкарал в такъв филм, че за кълнове се сещам 1-2 пъти в годината :(
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Лещата малко си я изпуснал като гледам... 
[re: A3_]
 | 
 
 |  
| Автор | Ayur (Нерегистриран) |  
| Публикувано | 12.09.07 09:13 |  
             |  
           | 
            
           
  Аха аха и да върже :-) Да, тая едрата ми дращи нещо на гърлото....ама ситната си е супер...Аз по принцип ги ползвам и двата вида...от едрата правя яхнии и по гъсти манджи като цяло а ситната е добра за супи... потърси из интернет ливанска кухня....тиа хора са царете на лещата... имат 100000 салати и супи и ястия от леща... и са много убави
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: Лещата малко си я изпуснал като гледам... 
[re: Ayur]
 | 
 
 |  
| Автор | 
lex () |  
| Публикувано | 12.09.07 23:58 |  
             |  
           | 
            
           
  жената каква супа от леща прави друга едва ли има по-хубава 
  
           
  
             |   |  
  |   
 
 
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
 |  
 |   
 |