|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
Тема
|
Натриев глутамат?
|
|
Автор |
Фeйщицa (ДаНеТиЕнаПътя) |
Публикувано | 02.12.06 14:51 |
|
Това го има в подправката, дето я ползвам за супи. Пише също Е127 и Е131. До много скоропостижна смърт ли води?
P.S. Вие ме развалихте бе хора. Извратихте ме. Никога през живота ми не ми е пукало кви консверванти и химии има в храната ми.
We are such stuff as dreams are made on and our little lives are rounded with a sleep...
| |
Тема
|
Re: Натриев глутамат?
[re: Фeйщицa]
|
|
Автор |
Люб () |
Публикувано | 02.12.06 15:59 |
|
Спорна субстанция. Естествено вещество е в метаболизма ни - и в малки количества не вреди. В големи е вероятно. Четох за изследване, намалявал нивото на хормона на растежа при изследване над животни (мишки май бяха)... Китайците много го използват, ефтин е - като овкусвател.
За Е127 и Е131 не знам.
| |
Тема
|
какъв е вкусът му?
[re: Люб]
|
|
Автор | paди (Нерегистриран) |
Публикувано | 02.12.06 20:05 |
|
какъв вкус добавя?
солено-сладко? кисело?
| |
Тема
|
Re: Натриев глутамат?
[re: Фeйщицa]
|
|
Автор |
jeni4ka (otnesena) |
Публикувано | 02.12.06 20:59 |
|
Аз пък четох една книжка на майка ми писана от лекари - пише , че натрия в солта (а и по принцип) е от основните виновници за високото кръвно налягане. Пишеше да се избягват храни съдържащи думите или комбинации от думи с - сол, натрий, сода
За е-тата
Описани са подробно..
| |
Тема
|
Re: Натриев глутамат?
[re: Фeйщицa]
|
|
Автор |
kiko64 (балък) |
Публикувано | 02.12.06 21:22 |
|
Начи , малко копи - пейст :
Е 127 Еритрозин
Е 131 Патент синьо V
Друг изключително разпространяващ се продукт на хранително-вкусовата промишленост в последно време е вкусовата добавка "мононатриев глутамат" (МНГ) – наречен сполучливо “вкусът, който убива". Според Правилника на Европейската общност мононатриевият глутамат (MSG) и производните му съединения се обозначават с Е-621-Е623. 14
Мононатриевият глутамат попада в обсега на проблема храни с пристрастяващ ефект , защото има леко адиктивно действие. Масовото му разпространение изобщо не е случайно - и при него действа правилото: най-сигурният клиент е зависимият клиент!
Хранителни добавки, свързани с канцерогенни ефекти, или за които има данни за връзката им с развитието на рак у животни: E123, E127, E129, E407, E905, E952, E954.
Хранителни добавки, забранени за употреба в хранителни продукти в някои страни:
E102, E104, E107, E110, E116, E117, E122, E123, E124, E127, E128, E129, E131, E132, E133, E142, E151, E154, E155, E160c, E160d, E173, E174, E175, E180, E214, E215, E216, E217, E219, E226, E227, E230, E231, E233, E236, E237, E238, E239, E320, E363, E370, E385, E432, E434, E463, E470, E474, E483, E493, E494, E495, E513, E524, E525, E527, E528, E530, E540, E541, E544, E545, E553a, E576, E635, E907, E927, E952, E954. Източник: www.pudriera.com
Ами това намерих набързичко из моите архиви.
Да ти е сладко!
P.S. Няма такова нещо. Според мен , от извратена хранителна вагханка(бахмааму , с г или с к се пишеше???) постепенно навлизаш в правия път.
Не мисли с небцето си , а с унуй нещо "5 пръста по- нагоре"!
Моят домашен арест
| |
Тема
|
"умами"/„апетитен“
[re: paди]
|
|
Автор |
Люб () |
Публикувано | 02.12.06 22:49 |
|
"умами" - този вкус се смята за основен в японската и китайската кухня, но не се среща толкова често в западната кухня, където понякога бива наричан „апетитен“.
Natriumglutamat cигнализира на мозъка чрез определени рецептори, че храната съдържаща го има много белтъчини.
Има го като естествен продукт в месото, отлежалото сирене, доматите, соевия сос, гъбите.Редактирано от Люб на 02.12.06 22:54.
| |
Тема
|
Re: "умами"/„апетитен“
[re: Люб]
|
|
Автор | paди (Нерегистриран) |
Публикувано | 02.12.06 23:42 |
|
...значи това не е вкус, ами виртуална реалност на вкуса.
аз се чудех какво толкова са ми вкусни всичките шишенца със шарена сол в последните години!
а натрият въобще не е вреден - това е пълна дивотия. аналогията с окисите на водорода и изследванията за вредността им приляга точно. ;)
| |
Тема
|
Re: Натриев глутамат?
[re: Фeйщицa]
|
|
Автор |
Фeйщицa (ДаНеТиЕнаПътя) |
Публикувано | 03.12.06 09:52 |
|
Мерси на всички. :) Щом мнозинството не вижда непосредствена смъртна опасност и щом китайците са оцелели, че даже и са на път да превземат планетата, продължавам да си подправям супичките с въпросния глутамат. :)
We are such stuff as dreams are made on and our little lives are rounded with a sleep...
| |
Тема
|
Re: "умами"/„апетитен“
[re: paди]
|
|
Автор |
jeni4ka (otnesena) |
Публикувано | 03.12.06 09:59 |
|
Ми аз казвам какви съвети четох в книгата за понижаване на кръвното налягане. Правени са и редица изледвания, че солта влияе на кръвното налягане и кават че главния виновник за това е натрия в нея. Майка ми използва сол с намалено съдържание на натрий.
Редактирано от jeni4ka на 03.12.06 10:21.
| |
Тема
|
Re: Натриев глутамат?
[re: Фeйщицa]
|
|
Автор |
титaн () |
Публикувано | 03.12.06 13:44 |
|
С този невротоксин ?? Съжалявам те ....
www.homecinema-bg.com
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
|
|
|