|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
***Относно Елдата***
|
|
Автор |
miro_sdi (непознат) |
Публикувано | 18.07.06 16:55 |
|
Много ми хареса на вкус това нещо и вече не сядам на масата бе елда - хляб не ям отдавна.
Та ако някой знае нещо относно т'ва вкусно нещо /състав, полезности или не, рецепти и.т.н/ много ще се радвам да споделите!!!
| |
|
сподели, моля те, някоя друга рецепта с елда.
| |
Тема
|
Re: ***Относно Елдата***
[re: miro_sdi]
|
|
Автор |
kaви (търсещият) |
Публикувано | 18.07.06 20:33 |
|
За елдата четох, че е може би единствената от зърнените храни, която е алкална, а не кисела при преработката в стомаха. А и си е доста специфичен вкуса-може да се консумира и със сладко и със солено, а и без нищо-пак е приятна.
Лично аз си я приготвях преди често-и със сирене и малко масло, и със мед и стафиди и още нещо--каквото се сетех и каквото имах. Но за съжаление тук , където съм сега , е непознато нещо. Освен това, можеш да си правиш и супа, като елдата я добавяш като пълнеж или като основна съставка.
Та дори и да я позабравиш на печката и леко позагори на дъното-пак има приятен аромат.
| |
|
За елдата знам, че е много полезна при анемии. (Да си дойда на темата ) Сподели наистина някоя рецепта, защото аз пък никак не я обичам. :(
Нищо, което не умира, не живее
| |
Тема
|
Re: ***Относно Елдата***
[re: miro_sdi]
|
|
Автор | И. (Нерегистриран) |
Публикувано | 18.07.06 22:47 |
|
Не знам подробности за състава и, но например знам, че не съдържа глутен - за тези, които са алергични към него е добра храна. Тя не е зърнен продукт, а е от сем.Лападови. На латински е Fagopyrum esculentum. При прекомерна употреба се получава свръхчувствителност към слънцеоблъчване - фагопиризъм. На мен ми е много вкусна след като я запаря и набъбне, да я смеся с кисело мляко или кефир и да я консумирам така. Почти се бях пристрастила. Използвам я като заместител на ориза също. Освен това си правя и кюфтета и веднага споделям рецептата. Чаша елда се залива с 2 чаши вряща вода, захлупва се и се оставя да "изпие" водата за около половин час. Ако все пак остане малко, се излива. Добавят се сол, 1 ч.л. кимион, чубрица, 3 яйца, 1-2 пълни супени лъжици брашно, 1 глава ситно нарязан лук. Получава се гъста смес, от която със супена лъжица се оформят кюфтета, които се избутват в сгорещеното олио. Не може да се оформя с ръце. Много са вкусни. Смятам да изпробвам и други начини и допускам, че руските сайтове ще са богати на информация. На руски елдата е "гречка".
| |
|
Освен каша с различни видове добавки като сушени плодове, ядки, сирене, мед или нещо подобно, просто нямам ни фантазия, ни особено желание да се занимавам.
Ако имаш проблем с постоянно чувство на отпадналост и постоянно желание да хапнеш нещо-имах го през почти целия ми период на вегетарианстване-продължил 6 месеца без яйца, месо и риба. Независимо от постоянното усъвършенстване на пропорциите в храненето между различните видове храни. Явно хем го искам, хем не ми стиска. И сега не съм удовлетворен от начина си на хранене, но поне не чувствам този постоянен лек глад и липса на енергия. Направо както съм и безработен от декември-просто преливам от енергия и сила.
| |
|
Имам една особено любима рецепта с елда:
В една купа слагам домати, печени чушки, малко лук, копър, магданоз, стопено масло или зехтин подправки /риган, чубрица, сол, джинджифил, коринадър, джоден,чер пипер и т.н. смлени с кафемелачка/, елда кисната една нощ или леко сварена. Взимам пасатора и го правя на пастет.
Невероятно е - никога не ми омръзва и има невероятно действие срещу лениви черва или гастрит.
Спортувам активно и с това ядене нямам глад за други неща!
| |
|
брей.. а отслабва ли се с елда (да си дойда и аз на темата хехехе)?
разпали ми любопитството за тая елда. никога не съм яла.
някой знае ли как е елда на англичански да видя в нета хранителните стойности? и да питам дали не се продава и тука.
:..Want not, lack not..:
| |
|
Хаха, като фиданка се става от нея :)))
Мисля че е това
| |
Тема
|
Re: ***Относно Елдата***
[re: фoтoнчиk]
|
|
Автор | И. (Нерегистриран) |
Публикувано | 21.07.06 13:52 |
|
Имам си един ботанически речник и веднага ти я пускам на всички упоменати там езици. На външен вид елдата представляват триръбести, обикновено кафеникави семена. На английски е както ти е писала Камбам :Backwheat или Beech Whest; на френски - Sarrasin, Bienoir, Bucail; а на немски - Buchweizen, Heidekorn.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|