| 
	
 | 
 
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     ***Относно Елдата*** 
 | 
 
 |  
| Автор | 
miro_sdi (непознат) |  
| Публикувано | 18.07.06 16:55 |  
             |  
           | 
            
           
  Много ми хареса на вкус това нещо и вече не сядам на масата бе елда - хляб не ям отдавна.
 Та ако някой знае нещо относно т'ва вкусно нещо /състав, полезности или не, рецепти и.т.н/ много ще се радвам да споделите!!!
  
           
  
             |   |  
           
             | 
               
                |  
           | 
            
           
  сподели, моля те, някоя друга рецепта с елда.
  
 
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: ***Относно Елдата*** 
[re: miro_sdi]
 | 
 
 |  
| Автор | 
kaви (търсещият) |  
| Публикувано | 18.07.06 20:33 |  
             |  
           | 
            
           
  За елдата четох, че е може би единствената от зърнените храни, която е алкална, а не кисела при преработката в стомаха. А и си е доста специфичен вкуса-може да се консумира и със сладко и със солено, а и без нищо-пак е приятна.
 
 Лично аз си я приготвях преди често-и със сирене и малко масло, и със мед и стафиди и още нещо--каквото се сетех и каквото имах. Но за съжаление тук , където съм сега , е непознато нещо. Освен това, можеш да си правиш и супа, като елдата я добавяш като пълнеж или като основна съставка. 
 
 Та дори и да я позабравиш на печката и леко позагори на дъното-пак има приятен аромат.
  
           
  
             |   |  
           
             | 
               
                |  
           | 
            
           
  За елдата знам, че е много полезна при анемии. (Да си дойда на темата ) Сподели наистина някоя рецепта, защото аз пък никак не я обичам. :(
  Нищо, което не умира, не живее
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: ***Относно Елдата*** 
[re: miro_sdi]
 | 
 
 |  
| Автор | И. (Нерегистриран) |  
| Публикувано | 18.07.06 22:47 |  
             |  
           | 
            
           
  Не знам подробности за състава и, но например знам, че не съдържа глутен - за тези, които са алергични към него е добра храна. Тя не е зърнен продукт, а е от сем.Лападови. На латински е Fagopyrum esculentum. При прекомерна употреба се получава свръхчувствителност към слънцеоблъчване - фагопиризъм. На мен ми е много вкусна след като я запаря и набъбне, да я смеся с кисело мляко или кефир и да я консумирам така. Почти се бях пристрастила. Използвам я като заместител на ориза също. Освен това си правя и кюфтета и веднага споделям рецептата. Чаша елда се залива с 2 чаши вряща вода, захлупва се и се оставя да "изпие" водата за около половин час. Ако все пак остане малко, се излива. Добавят се сол, 1 ч.л. кимион, чубрица, 3 яйца, 1-2 пълни супени лъжици брашно, 1 глава ситно нарязан лук. Получава се гъста смес, от която със супена лъжица се оформят кюфтета, които се избутват в сгорещеното олио. Не може да се оформя с ръце. Много са вкусни. Смятам да изпробвам и други начини и допускам, че руските сайтове ще са богати на информация. На руски елдата е "гречка".
  
           
  
             |   |  
           
             | 
               
                |  
           | 
            
           
  Освен каша с различни видове добавки като сушени  плодове, ядки, сирене, мед или нещо подобно, просто нямам ни фантазия, ни особено желание да се занимавам. 
 
 Ако имаш проблем с постоянно чувство на отпадналост и постоянно желание да хапнеш нещо-имах го през почти целия ми период на вегетарианстване-продължил 6 месеца без яйца, месо и риба. Независимо от постоянното усъвършенстване на пропорциите в храненето между различните видове храни. Явно хем го искам, хем не ми стиска. И сега не съм удовлетворен от начина си на хранене, но поне не чувствам този постоянен лек глад и липса на енергия. Направо както съм и безработен от декември-просто преливам от енергия и сила.
  
           
  
             |   |  
           
             | 
               
                |  
           | 
            
           
  Имам една особено любима рецепта с елда:
 В една купа слагам домати, печени чушки, малко лук, копър, магданоз, стопено масло или зехтин подправки /риган, чубрица, сол, джинджифил, коринадър, джоден,чер пипер и т.н. смлени с кафемелачка/, елда кисната една нощ или леко сварена. Взимам пасатора и го правя на пастет.
 Невероятно е - никога не ми омръзва и има невероятно действие срещу лениви черва или гастрит.
 Спортувам активно и с това ядене нямам глад за други неща!
  
           
  
             |   |  
           
             | 
               
                |  
           | 
            
           
  брей.. а отслабва ли се с елда (да си дойда и аз на темата хехехе)?
 разпали ми любопитството за тая елда. никога не съм яла.
 някой знае ли как е елда на англичански да видя в нета хранителните стойности? и да питам дали не се продава и тука.
  :..Want not, lack not..:
           
  
             |   |  
           
             | 
               
                |  
           | 
            
           
  Хаха, като фиданка се става от нея :)))
 Мисля че е това
 
  
           
  
             |   |  
           
             
               
               
                 
                   | 
                   Тема
                    | 
                     Re: ***Относно Елдата*** 
[re: фoтoнчиk]
 | 
 
 |  
| Автор | И. (Нерегистриран) |  
| Публикувано | 21.07.06 13:52 |  
             |  
           | 
            
           
  Имам си един ботанически речник и веднага ти я  пускам на всички упоменати там езици. На външен вид елдата представляват триръбести, обикновено кафеникави семена. На английски е както ти е писала Камбам :Backwheat или Beech Whest; на френски -  Sarrasin, Bienoir, Bucail; а на немски - Buchweizen, Heidekorn.
  
           
  
             |   |  
  |   
 
 
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
 |  
 |   
 |