|
Тема
|
оцет или лимон?
|
|
Автор |
фoтoнчиk (в зехтин) |
Публикувано | 19.05.06 19:09 |
|
никога не съм обичала оцет, но напоследък налитам на един ябълков-сайдер оцет, много приятен
и балсамикото не е лош.
какво знаете за оцета?

:..Want not, lack not..:
| |
|
Лимон май е по -добре. Но и ябълковия оцет го водят че е полезен. А балсамикото мисля че нещо не ставаше за вегани ама сега не помня що и ме мързи да гледам
| |
|
етествено че лимонче :)
| |
Тема
|
Re: оцет или лимон?
[re: DarkMoonRising]
|
|
Автор | миa (Нерегистриран) |
Публикувано | 22.05.06 19:28 |
|
Лимон:).
| |
|
джинджи, къде са да ни обясниш, за хим.състав на оцета и влиянието му върху нас?
и мен ми е интересно .. защо виното да е полезно, а оцетът не?
..how full of death is the life of momentary man..
| |
|
а, и да не е полезен е много вкусен.
особено сайдеровия. не мисля че е нормално съзнателно да ограничиш всичко дето не е "полезно". то това е много условна категория. науката постоянно се преобръща на 180 градуса, така че не е хубаво прекаленото вманиячаване.
но все пак е интересно за оцета кво има в него и на какво влияе.
и аз го чакам джинджи ама никакъв го няма
заради изпитите ще да е.
твойте минаха ли?
:..Want not, lack not..:
| |
|
Ябълковият оцет казват, че е много полезен. Даже го продават на капсули и твърдят, че намалявал чувството на глад. Освен това съдържал много калий.
Иначе обикновеният винен оцет го получават чрез оцетно-кисела ферментация на вино или плодови сокове. Причинител на ферментацията са бактериите Acetobacter aceti, Acetobacter pasteurianum. Те окисляват алкохола до оцетна киселина и вода. Ако си спомняте малко химията, ето го уравнението:
С2Н5ОН + О2 -> CН3СООН + Н2О + топлина
Влиянието на оцетната киселина е нито полезно, нито вредно - влиза в метаболизма ни, свързвайки се с коензим А - става ацетил-КоА и изгаря до CO2 и H2O в цикъла на Кребс. Когато се приема в големи количества дразни лигавицата на храносмилателната система. Оцетната киселина, както знаете е и естествен консервант, защото убива бактериите, развалящи някои хранителни продукти, затова се използва в приготвянето на туршии.

| |
|
|
|
|