Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:32 13.07.25 
Компютри и Интернет
   >> UNIX
*Кратък преглед

Тема linux - freeBSD dualboot без мониторнови  
Автор phpGuruАдминистратор (минаващ)
Публикувано27.02.04 12:25

още не ми е дошъл момента, но от сега обмислям

ще ми трябва дев машина (без монитор и клавиатура) която от време на време да влиза в linux отвреме на време във freebsd има ли как предварително да се казва на бутлоудера какво да зареди и то от двете ОС (и кой бутлоудер lilo, grub, freebsd's да ползвам)

единственият вариант, който измислих, е преди рестарт от линукса казвам lilo то се слага в mbr и по подразбиране тръгва freebsd, и обратно преди рестарт от freebsd (тук незнам обаче командите ;-) пускам freebsd лоудера да се инсталира на mbr с тръгване на linux-а по подразбиране

Тема Re: linux - freeBSD dualboot без мониторнови [re: phpGuru]  
Автор DarkStar (.)(.)
Публикувано27.02.04 14:21

Ами да - това което си мислиш би ми хрумнало и на мен като първа идея ..... но on second thought започвам да обмислям възможността аджеба може ли Wake On LAN event да бъде предоставен към boot manager и в зависимост от key-а, който е зададен да зарежда различна OS ??????
ХАХАХА - сега като го прочетох и ми се вижда малумно ..... както е казал шопа пред клетката на жирафа - те такъв BIOS няма ;))). Няма значка - нищо друго не ми хрумва .......

И.

FreeBSD will root jOOr phat anus.

Тема Re: linux - freeBSD dualboot без мониторнови [re: phpGuru]  
Автор Labrett (трън)
Публикувано27.02.04 18:30

Може би може да се получи ако инсталираш GRUB от linux-а и му сменяш default-а преди рестарт - BSD-то може да mount-не ext2 read/write достатъчно стабилно за да свърши поне толкова работа :) (а GRUB си чете конфигурацията при всеки boot).

Другият вариант е с дискета - тя може да boot-не и да зареди kernel от hdd-то.
(Може и с две дискети - едната за linux, другата - за BSD), ама това става ако си на допустимо близко разстояние от машината.

Ако искаш изненада, защо просто не се влюбиш?

Редактирано от Labrett на 27.02.04 18:35.

Тема Re: linux - freeBSD dualboot без мониторнови [re: Labrett]  
Автор MartinT ()
Публикувано28.02.04 17:02

Samo da predupredia, ne 3nam vyv STABLE dali e taka ama vyv 5.2 predi da i3klu4ish BSD-to unmount-vaj vsi4ko shto e ext2/3. Imam predvid ry4no.

A 3a dual boot, lilo-to ima edna interesna opcia -R, 3na4i slagash default v lilo.conf da e Linux i kato iskash da pusnesh BSD pishesh lilo -R BSD i lilo-to 1 pyt shte 3aredi BSD, sled tova pak Linux.

Тема Re: linux - freeBSD dualboot без мониторнови [re: MartinT]  
Авторhmm... (Нерегистриран)
Публикувано10.03.04 02:42

Аз бих препоръчал виртуална машина - vmware например и си спестяваш главоблъсканиците.

Тема Re: linux - freeBSD dualboot без монитор [re: hmm...]  
Автор phpGuruАдминистратор (минаващ)
Публикувано10.03.04 12:51

(не ми е останало време да го правя, затова не съм казал решението още ;-) май с grub ми излгежда най-елегантно)

ами компютъра няма да е много читав и vmware малко май ще му дойде доста ...

Тема Re: linux - freeBSD dualboot без мониторнови [re: hmm...]  
Автор MartinT ()
Публикувано10.03.04 22:06

VMWare e pylen bokluk, ako ne si go pol3val ili ne e bilo dostaty4no dylgo da ti kajia.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.