Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:34 12.07.25 
Религия и мистика
   >> НЛО
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Ново поколение оптика за наблюдениянови  
Автор FileO99 (оперативная )
Публикувано16.11.07 14:56

През следващите няколко години планирам покупката на още по-мощна оптика за целенасочено системно наблюдение на небето с цел засичане и заснемане на НЛО. На първо място като основа-гръбнак на всеки оптически арсенал от прибори стоят зрителните тръби. Вероятно ще става на въпрос за зрителна тръба с вдлъбнато огледало система Шмитд-Карлсегрейн или Максутов с апертура от 127 мм нагоре на фирмите Celestron, Meade или Skywatcher с напълно реална възможност за поддържане на добро изображение на увеличения от порядъка на 130х пъти което от своя страна предполага не само пълна стопроцентова гаранция за ID на всички самолети в радиус повече от 200 км, но за детайлизация на масивно орбитални обекти като МКС и Совалката. Главният проблем съвсем не опира до финансовото обезпечение на тези покупки поради фактът, че съвременната оптика е изключително евтина и достъпна на пазара, проблемът опира до изключително трудното управление на такава оптическа сила и нуждата от специални триноги и умения за боравенето с такъв клас изключително мощни зрителни тръби. Повечето от съвременните прибори на трите гореупоменати производителя работят с авангардни американски технологии и ноу-хау и изключително евтино китайско производство. Това означава съсредоточаване на огромна оптическа мощност на малки размери и почти незначително тегло на уредът. Най-важните качества на новите класове оптически тръби съвсем не са само мощността и силата им, а наличието на фотоадаптер и възможността сравнително лесно да се инсталира подходящ дигитален фотоапарат и с него да се изготвят съответните снимки на аномални обекти в небето под особено голямо увеличение които моментално да се предоставят на широката публика в интернет-форумите.

SPECIFICATIONS.

OPTICAL DESIGN Maksutov-Cassegrain.
APERTURE 130 mm (5.12 in).
FOCAL LENGTH 2000 mm (78.74 in)
FOCAL RATIO 15.38.
FINDERSCOPE 10x50.
MOUNT CG-5 Equatorial.
EYEPIECE 1 32 mm (1.26 in)
MAGNIFICATION 1 62.5 x
STAR DIAGONAL 1.25
ACCESSORY TRAY Yes.
TRIPOD 2 inch Stainless Steel.
CD ROM The Sky Level 1.
POWER SUPPLY Car Battery Adapter.
HIGHEST USEFUL MAGNICATION 300 x
LOWEST USEFUL MAGNIFICATION 18 x
LIMITING STELLAR MAGNITUDE 14
RESOLUTION 1.1 arc seconds.
RESOLVING POWER 0.91 arc seconds.
PHOTOGRAPHIC RESOLUTION 131 line/mm.
LIGHT GATHERING POWER 329 x
ANGULAR FIELD OF VIEW 0.83 °
LINEAR FIELD OF VIEW (@1000 YDS) 44 ft (13.41 m)
OPTICAL COATINGS Aluminum.
SECONDARY MIRROR OBSTRUCTION 1.5 in (38.1 mm)
SECONDARY MIRROR OBSTRUCTION BY AREA 9 %.
SECONDARY MIRROR OBSTRUCTION BY DIAMETER 29 %.
OPTICAL TUBE LENGTH 18 in (457.2 mm)
TELESCOPE WEIGHT 51 lb (23.13 kg)
COUNTERWEIGHTS 1-11lb.

Сега в момента най-мощният прибор с който разполагам е легендартното съветско МТО 1000 като експериментална покупка с цел изуване на този тип оптически системи. Моето МТО 1000 е произведено през 1962ра година, липсва му просветление, тежи общо с модификацията която му направих 4 кг без никаква тринога и не може да се използва зимно време поради свиване на огледалата следствие на ниската температура. Освен това старата съветска технология спечелила награда “Гранд При” от 1958ма година за най-добър обектив страда от недостиг на резолюция като тази на първите модели МТО 1000 с едно от които разполагам има резолюция не повече от 4 ъгл.сек., докато например полимерната тръба на Celestron C 90 по моя лична преценка притежава поне два-три пъти по-изострена резолюция, но няма право виждане на окулярът, а такова под 45/90 гр.ъгъл което усложнява и затруднява прицелването.

Биноклите като своеобразни помощни средства даващи значителен обзор над определени сектори от небето задължително вървят в комплект с мощните зрителни тръби в рамките на наблюдението като основен принцип за който съм писал в една от основните си теми с особено значение “Инструментална база и Тактическа организация”. Експерименталните покупки в тази област показаха, че бинокъл с данни 20х80 не е достатъчен като мощност и особено като сила за провеждането на сериозни наблюдения с цел засичане на НЛО и съобразно зрителна тръба с минимални основни данни 80х127 е нужен бинокъл с основни данни 25х100. Уредът на който съм се спрял е Telescope Service 25x100 поради наличието на трети изчистващ изображението елемент в обективните лещи наречен “триплет”. Следователно минималният разчет с които смятам да провеждам системните си наблюдения е полимерна зрителна тръба 80/130х127& полимерен призмен бинокъл 25х100. През следващото десетилетие благодарение на новите технологии, адекватното финансиране и осигуряването на достатъчно време за системни наблюдения очаквам големи успехи в тази област.

Objektiv Durchmesser 100mm
Vergrößerung 25fach
Gesichtsfeld 2,5°

Durchmesser Augenpupille / Augenabstand 4mm / 18mm (für Brillenträger geeignet)

Vergütung Volle Breitband Multivergütung
Prismen BAK4 Prismen

Gewicht 5000 Gramm

Тема Re: Ново поколение оптика за наблюдениянови [re: FileO99]  
Автор пpocтo1чoвek (разпътник)
Публикувано19.11.07 20:13

Ще наблюдаваш слънцето?! Нали знаеш, колко пъти можеш да погледеш към слънцето...

Тема Re: Ново поколение оптика за наблюдениянови [re: пpocтo1чoвek]  
Публикувано19.11.07 20:51

Никъде не съм писал, че ще наблюдавам Слънцето. Като човек с почти 20 годишен опит в наблюденията съм наясно с последиците ако обърна оптичен прибор към него.

Публикувано19.11.07 21:20

Не съм се осъмнил в обратното. Не разбрах: имаш ли намерение и възможност да се сдобиеш с такава оптика или вече си се сдобил? Мога да ти пожелая успех в наблюдението, интересно може да излезе.

Публикувано19.11.07 21:32

Имам и намерение и възможност да се сдобия с такава оптика, но не и сега в момента става въпрос след време. Засега разполагам с няколко перфектни оптични прибора най-мощният сред тях съветско МТО 1000 на увеличение от 75-80х пъти. А от толкова години наблюдения два пъти съм гледал със зрителна тръба към НЛО над София. Ако те интересуват подробности питай ще отговоря на всяка цена.

Публикувано20.11.07 09:46

Аз не вярвам в съществуването на извънземни. И не съм особено пленен от идеята за НЛО. Но симпатизирам на дейни хора и с откривателски дух. Обаче, трябва и снимки да правиш. И не мога да приема снимки с отвратитлено качество като достоверни. С такава оптика и с наличните фотоапарати спокойно се правят снимки като за изложение. Не е никакъв доказателствен и какъвто и да е матерял, снимка с ГСМ. Като знам през какъв цифров просецинг минава първоначалната картинка буквално се чудя, как не се получава ефектът "снимаш кон, излиза магаре". Апаратите с наистина хубави сензори не са евтини. Но като се мине през няколко интерполации и гейнове, включае изчистване на многото шум от сензора и вече не е истинската картина. В скъпото му е майката, но в противен случай е загуба на време, никой не приема приказките на доверие, че дори и снимките.

Публикувано20.11.07 10:31

Да, абсолютно сте прав. Без снимки работата няма да стане, съвсем не е достатъчно да вдигнеш мощна оптика към даден неидентифициран летящ обект и после да се задоволиш с няколко докладни постинга в уфологичните форуми. И снимките трябва да са с перфектно качество правени със свръхкачествена оптична система и най-добрите фотоапарати за целта. Сегашното ми незавидно икономическо състояние не позволява поръчката и покупката на такава апаратура, нито имам достатъчно време за провеждането на системни ежедневни наблюдения на небето които ще дадат резултат чак след години, но нещата рано или късно вероятно ще се променят следствие на не малко наследство и планирам да хвърля хиляди евро за чисто ново оптическо оборудване включително задължително със системи за заснемане без който просто не може и не трябва. В такава светлина поставен проблемът не опира до пари в дългосрочна перспектива, а опира до съществената трудност да се управлява голяма оптична сила от порядъка на 130 х пъти с фотоапарат и да се правят снимки с нея като за целта ще са нужни доста години упражнения с изготвяне на експериментални снимкови фотодокументи на обикновени пътнически самолети в небето и изкуствени спътници вечерно време. Но нещата не опират само до пари, оптика и умението тя да се управлява особено като се има на предвид, че съм може би единственият човек на света който си позволява да води ръчно наблюдение без тринога с тежко 4 кг МТО 1000 на увеличение 75-80х. Който и астроном да питате ще ви каже, че това си е чисто безумие и, че с повече от 20х използването на тринога е задължително. Снимките съвсем не се правят спокойно първо защото не се знае точно в кой етап е идентифициран даден обект като НЛО и съответно колко време остава до края на видимостта му. Колкото до цената на такива фотоапарати отново ви повтарям няма да жаля средства защото това за мен е едно от най-приоритетни направления още от 1998ма година и ще осигуря всичко което е нужно като материално-техническа база и време за наблюдения което означа хиляди и хиляди евро и поне в най-оптимистичен план 3-4 години системни наблюдения всяко едно с продължителност поне 3-4 часа докато се засече и заснеме такъв обект. Но предвид сегашното ми икономическо състояние говорим за следващото десетилетие съвсем не за сега защото има неща в юридически аспект които изобщо не зависят от мен. Всеки случаи трябва добре да се знае и от вас и от другите хора, че аз правя каквото мога по силите си но не съм всесилен веднага на момента да осигуря достатъчно пари и качествено и адекватно за целта оборудване и достатъчно време за наблюдения. Това може да стане реалност и след една година, може да не стане и след цели 10 години но се предполага, че рано или късно ще се превърне във факт и снимките на истински НЛО изготвени през изключително мощна оптика ще се появят във форумите включително в този в който сега си пишем. От друга страна трябва да е пределно ясно едно много важно нещо!Аз съм в голяма трудност за избор на подходяща за целта оптика защото производителите на оптични изделия примерно като Celestron далеч нямат предвид на чертожните дъски инструменти за наблюдение и заснемане на НЛО, а прости астрономически прибори. Какво по-точно имам предвид в случая? Имам предвид, че окулярите са им под 45 или 90 градусов ъгъл което изключително много затруднява провеждане на динамично наблюдение върху подвижни обекти. Поради тази причина съвсем не е изключено да се откажа от покупката на друго освен на руски огледално-рефлексни обективи МТО където адаптерите, окулярите и фотоапаратът са в една линия с обективните огледала.

АвторБM (Нерегистриран)
Публикувано20.11.07 11:15

Аз не вярвам в съществуването на извънземни. И не съм особено пленен от идеята за НЛО.

Като не вярваш и не си пленен защо идваш в тоя клуб и спамиш, бе боклук?

Тема Re: Ново поколение оптика за наблюдениянови [re: БM]  
Публикувано20.11.07 13:46

"Като не вярваш и не си пленен защо идваш в тоя клуб и спамиш, бе боклук?"

Разговарям с вашия другар, на темата с оптиката и фотографията. Тясната област в която имаме пресечни точки и евентуално мога да изкажа мнение. Незаконно ли е? А и Вашето изказване може да се разглежда като спам. А най-основната причина е, че ДИТЦ не са ме извозили още. :)

АвторБM (Нерегистриран)
Публикувано20.11.07 14:33

Извинявай, ама не аз се правя на остроумен в други 4-5 теми.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.