Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:52 19.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Туризъм
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема хижа "Пробойница"нови  
Автор Яшo (непознат )
Публикувано08.02.01 14:25

Може ли някой да ми даде информация за състоянието на хижа "Пробойница"?
Има ли маршрут от водопада над гара Бов до хижата или трябва да се следва течението на р. Искър и от гара Лъкатник да се тръгне към хижата?
предварително благодаря

Редактирано от Яшo на 08.02.01 15:46.

Тема Re: хижа "Пробойница"нови [re: Яшo]  
Автор Typиcт (непознат )
Публикувано08.02.01 16:07

Здравей,

Може и по двата варианта, примерно да се отиде първия ден по пътеката от гара Лакатник срещу течението на р. Пробойница и да се върне по маркираната пътека през селата Заноге и Заселе и се слезе на гара Бов. Може и обратното. Маршрутът е много приятен и лек.

Поздрави,
Турист

Тема Re: хижа "Пробойница"нови [re: Яшo]  
Автор Topepo (непознат )
Публикувано08.02.01 17:03

Хижа Пробойница е една от интересните и добри хижи у нас. Построена е от П. Таков в битността му на председател на БТС, през годините 1980 - 83. Дълги години хижар беше един бивш бензинджия, който я стопанисваше и поддържаше много добре. А и сега състоянието й не е лошо. Времената, когато човек я заварваше пълна с пияни миньори от близките обекти, за добро или лошо, отминаха.
Миналото лято хижари бяха едно младо семейство и ни посрещнаха добре.
От гара Лакатник до хижата се отива за около три и половина часа, по добре маркирана пътека. Има и рейс - около 15,30 ч от г. Лакатник (има връзка със съответния влак от София), който стига малко над с. Губислав - това е около половината път.
От хижата може да се стигне до г. Бов, през с. Заселе и водопада Скакля, по така наречената Вазова пътека. Разстоянието се взема за около 5 - 7 часа. При ясно време това е един от най-красивите и обзорни маршрути в българските планини. Панорамите и изгледите по него спокойно съперничат на Швейцария. ВНИМАНИЕ! Маркировката по тази пътека прекъсва на няколко твърде възлови места!
Възможно е да се мине и по обратния път - от г. Бов до хижата, но това е по тежко, заради необходимостта да се изкачи същия водопад, отдолу нагоре.
И последно - много е желателно по тези места строго да се следят маркировките, защото местностите са твърде пресечени и вероятността от сериозни изгубвания при изпускането им е доста голяма.

На добър път и хубаво време!

Редактирано от Topepo на 08.02.01 17:17.

Тема Re: Благодарянови [re: Topepo]  
Автор Яшo (непознат )
Публикувано08.02.01 19:13

на Турист и Тореро за информацията.
Аз мислех да тръгнем от водопада. Качването на самия водопад не е голям проблем. Притеснява ме по-скоро факта, че не си спомням /не съм обръщала внимание/ горе на платото да съм виждала маркировка. Вероятно тръгва успоредно на ръба.
Вероятно ще последвам съвета на Тореро и ще тръгнем от Лъкатник, за по-сигурно.
Планирам го за другата събота и неделя. Ще разказвам.
поздрави

Тема Re: Благодарянови [re: Яшo]  
Автор Typиcт (непознат )
Публикувано09.02.01 11:09

Няма проблем, маршрутът минава точно през центъра на село Заселе и е маркиран сравнително добре, на излизане от селото се напуска пътя и се завива вдясно към близкото с. Заноге. Малко след селото пътеката (по-скоро коларски път) постепенно слеза към долината на р. Пробойница

Тема Re: Благодарянови [re: Яшo]  
Автор Topepo (непознат )
Публикувано09.02.01 11:38

Пак ще отбележа - ако не сте минавали скоро през тия места, по разумно е да се спуснете от хижата към селото и водопада.
И при този вариант главоблъсканици с посоките, разклоняващите се пътища и прекъсващата и неподдържана маркировка има повече от достатъчно.

Редактирано от Topepo на 09.02.01 11:40.

Тема Re: Благодарянови [re: Topepo]  
Автор Typиcт (непознат )
Публикувано09.02.01 13:41

От хижа Пробойница към с. Заноге е изкачване, а не слизане!

Тема Re: Благодарянови [re: Typиcт]  
Автор Яшo (непознат )
Публикувано09.02.01 15:18

Не съм минавала по този маршрут. Обикаляла съм Лъкатнишките скали, водопада също, но не съм ходила към хижата. Като минавам по непознат маршрут, предпочитам крайната ми точка да ми е позната. Затова ще предпочета да тръгна първо от гара Лъкатник до хижата. По този маршрут проблем с объркване, предполагам няма. По рисковия хижата - водопада ще го оставя за втория ден.
Преди години друг маршрут в района ме поизмъчи. От ман. "Седемте престола" до с. Лъкатник. Не е труден, но маркировката е в лошо състояние и тук таме я няма никаква. Когато бързаш за да гониш разписание на влаковете, а спътника ти е непредсказуем / като начало падна в първата срещната локва, а времето беше студено и влажно/, притеснението започва да надделява над удоволствието.
Още веднъж Ви благодаря за информацията.

Тема Re: Писанията на Туристанови [re: Яшo]  
Автор Topepo (непознат )
Публикувано12.02.01 14:08

Като подход при планиране на излет, струва ми се, е напълно правилно.
И не се учудвайте, Яшо - той, Туриста, в този сайт се изявява все така. Много усилено пише по въпроси и теми, с които или изобщо не е запознат и не са му ясни, или има схематични и твърде огрубени представи. И най-редовно ни ги поднася като окончателни истини от последна инстанция.
И сега е така. Че не е минавал скоро по ония места - е повече от ясно. Не става съвсем ясно само дали ИЗОБЩО НЯКОГА е стъпвал там.....
Но това съвсем не му пречи да дава напътствия и препоръки, да поучава, да държи високомерен тон и т.н. и т.н. И то при положение, че местността е толкова пресечена, че полкове могат спокойно да се изгубят из деретата и ридовете, без населени места и жива душа на километри наоколо, по безбройните и пресичащи се стари коларски пътища. А маркираното трасе е сменяно няколко пъти. Толкова е лесно да се тръгне или към Своге, или към Петрохан, или в друга посока, вместо към хижата.
Разбира се, казаното по-горе за прелестите на тази част на Стара планина си остава изцяло в сила. Но трябва да се внимава.....

Редактирано от Topepo на 12.02.01 14:44.

Тема От Турист за Тореронови [re: Topepo]  
Автор Typиcт (непознат )
Публикувано12.02.01 16:09

Драги Тореро,
Не виждам с какво съм те засегнал, просто се учудвам? Не знам и какво те дразни това, което пиша.

И не виждам какво високомерно има в тона ми - просто уточнявам някои неверни неща, като например:

"Пак ще отбележа - ако не сте минавали скоро през тия места, по разумно е да се спуснете от хижата към селото и водопада. " Просто от хижата към с. Заноге е качване, ако човек е минавал, разбира се, но може да се види и на всяка карта.

Убеден съм, че човек с карта, чувство за ориентиране и следене на маркировката, няма опасност от загубване. Как може от с. Заселе да тръгнеш вляво за гр. Своге, вместо вдясно - към с. Заноге и долината на р. Пробойница? Това е абсурд! А, че човек може да се загуби навсякъде, това е очевидна истина. Просто при ориентирането си има някои правила и ако те се спазват няма никакъв проблем. Истината е, че в Стара планина рядко се маркира и подновява маркировката на доста места, но когато дълго време я няма, тя се търси, което при хубаво време не е проблем

С поздрави,
Турист

P.S.
Не съм си позволявал да пиша за нещо, за което не съм компетентен. Не пиша и не си позволявам да давам идеи, съвети и други подобни неща, за места където не съм бил. Но пък с удоволствие споделям за неща, от които други биха имали полза. И смятам да го правя и за в бъдеще.

Предлагам ти да се видим и пред картата на Стара планина да направим разбор на маршрута, иначе общи писания с лични нападки, не са от полза за никой. Пък може и да обменим някоя интересна идея:-)

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.