Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 14:39 20.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Туризъм
*Кратък преглед

Тема За минералните банинови  
Автор Перла Свет ()
Публикувано20.08.99 16:56

Прочетох с интерес повдигнатата от Дора тема за туризма изобщо и по-специално въпроса с балнеолечението и минералните ни води. Надявам се и Чавдар, като специалист в бранша, да вземе отношение по това. Съгласна съм, че новата консепция за термализма е цяла политика. Тя вече не е само за болни и старци, бяга се от етикета”лечение” или “старчески грижи” и се подчертава почивката, спорта, грижата за тялото и козметиката. Обаче, не е само до броя на изворите, на лечебните качества на водата или нейния силен дебит, не е даже и въпрос на закон и разпоредби. Трябва да бъдем реалисти - разликата между нашите извехтяли съоръжения и подход към балнеолечението и този на развитите държави е много голяма, непреодолима, нещо като да се возиш на каруца и Конкорд.Грандоманията може да ни разори. Аз се вслушвам в думите на приятели, на които съм препоръчала българско балнеолечение, след завръщането им от България. Сега по-конкретно. Приблизителните “западноевропейски” цифри за един по-скромен проект за минерален комплекс, може да се каже, че струва около 80 млн германски марки, от които половината са само за баните и останалото за хотели, частни резиденции и други наоколо. След началната еуфория, често се оказва, че както на принципа на снежната топка, се увеличават разходите и не малко изпитват сериозни финансови затруднения. Един комплекс осигурява около 120-140 работни места, т.е не много и ако не е помислено да се съчетае с други/ ски, голф и пр./ за да се избегне мъртъв сезон, тази цифра намалява. Аз не мога да кажа за Финландия, но мога да говоря за Франция, Швейцария, Германия и др. и мога да ви уверя, че стандарта е направо “райски” – декор на римски бани или тези на Клеопатра - с няколко басеина, каскади, мехурчести легла, струи под налягане за масажи, пещери, “yiu yang”, тобогани за децата, кабинети с прочути специалисти, ледени струйки и т.н. И всичко това, за 10 швейцарски франка, но за деня, а не 25 долара на час както споменава госпожата от Финландия. И наистина гъмжи от руски и други туристи. Всички обекти са 80-90% частни капитали и банките осигуряват кредит при наличие на 50% начален капитал/ с посочен произход/. Има много да се направи за туризма в България, но надявам се, ръководителите да са адекватни и да дадът голяма свобода на частната инициатива в туризма. Поздрави Перла

Тема За минералните банинови [re: Перла Свет]  
Автор Dora ()
Публикувано20.08.99 21:47

Здравейте Перла, Rадвам се че се включихте в дискусията.Искам да коментирам част от засегнатите от Вас проблеми,по които и аз съм мислела. И аз исках да подчертая,че Западът има нови концепции по балнеологията от 10-15 години.В България балнеологията се разви много,върхът беше 70-те години,но от 85 година насам има пълно застиване,впрочем явление отнасящо се до цяла България.Но тогава балнеологията се развиваше по друга наклонена-нямаше пазарно и частна инициатива,балнеологията и базата бяха сведени до чист медицински стационар.Имаше само т.н.Санаториално-курортно управление към Министерството на здравеопазването,пълно с лекари и нито един специалист по туризма. Западът има съвсем друго мислене по балнеология.Той свърза балнеологията с туризма и се раздели с медицинския стационар и както пишете"Тя вече не е само за болни и старци, бяга се от етикета”лечение” или “старчески грижи” и се подчертава почивката, спорта, грижата за тялото и козметиката". Внесоха се в балнеологията супер технологии-предимно електроника за да обезпечи атракционната страна и както пишете"стандарта е направо “райски” – декор на римски бани или тези на Клеопатра - с няколко басеина, каскади, мехурчести легла, струи под налягане за масажи, пещери, “yiu yang”, тобогани за децата, кабинети с прочути специалисти, ледени струйки "и плюс разните тропици(басейн с тропическа гора),най-различно поднесени видове масажиращи струи и...какво ли не ,само човек фантазия да има.Във Финландия тези бази са строени най-малко за 100 мил.долара едната и вярвайте ми,толкова струват на час и пак са пълни с руснаци.Не знам как е при вас,в Швейцария,Германия,Франция,но във Финландия схемата на балнеологията е много проста-те използуват само обикновена вода и се "освежават". Но нещата в България са много сложна,защото има минерални извори,които не са само трапезна минерална вода,но и са лековити,при това,изследвани и доказани качества и при това за повечето от тях са съставени точни схеми: какво и как се лекува.И това е заслуга на не малка армия български учени-балнеолози.И това е уникалното на България,в неповторимостта и уникалността на нейните минерални води.Чели ли сте книгата за "Минералните извори на България"? В споменатите от Вас страни има тук таме мин извори,но не с подобни лечебни качества.Дори прочутата френска минерална вода "Евиан",е само трапезна,но няма лечебни свойства. Прочели ли сте ,колко болести лекува Хисарската вода,тя няма равна в света със себе си-списъкът с води кто нея в България е огромен,хисарските извори са 22 на брой.Ами калонаходищата?Например Поморийското калонаходище,по химически състав няма равно в Европа,лекува повече от 108 болести?Разви го един лекар-балнеолог д-р Продромов.Сега по неговите трудове,четат лекции в по големите университети в Германия,Англия,Франция. Едно е да се прави балнолечение с обикновената минерална вода,друго е-с лечебна,уникална,нямаща равна на себе си. Тук една възрастна финландска двойка,с която случайно се запознахме, като разбраха,че съм българка 3 часа ме прегръщаха,защото мъжът беше вечно благодарен на поморийската кал-преди 20 години се излекувал от тежка форма на радикулит в Поморие и останал вечно признателен.Не разказвам това за та предизвикам сълзички,просто е един случай,който и аз не можах да забравя.Поморийския санаториум в калолечебната част има 600 места,с хотелска 200,строен 70-те години с безумно остаряла база, държавата само прибираше валутата, която печелеше,без да дава нищо за поддържане.Сега от две години едни немци чакат търпеливо на опашката да го купят.А еднодневен комплект от процедури струва за чужденци 45 долара.Заявки има от всички краища на света,5 пъти повече,отколкото е капацитета. Ето това е голямата сила на България.Вие сте права,че базата е жестоко остаряла,трябва да се строи нова,да се разработват нови извори.В Родопите/Смолянско има извори с ураново съдържани,там е пълно с уникати такива. Има топли извори,има студени,всеки има различна схема за лечение,следователно технологиите за използуване и оборудване на базите ще се различават.Има такива,които са в съчетание с климата-Сандански,Вършец-списъкът е огромен.Ето ,от тази гледна точка е сложна балнеологията в България и се нуждае от законодателство.и "собствен модел" на такова,както и "собствен модел на балнеология".Освен това България има и на високо ниво балнеолози,има и специалисти в областта на технологиите,специалисти по електроника,Познавам личност,която с раница на гърба е обиколил Европа и се е запознал с всички възможни технологии за оборудване на бази,може да ти проектира какво ли не,цели схеми на лечение преобръща в технологично оборудване.Тези хора са изхвърлени на улицата,безработни ,това е сега действителността в България.Че България има специалисти във всички направления на балнеологията има,но няма пари. Дадох пример с Финландия,как е привлякла инвестиции на базата на разработване на природните си богатства.А е била страшно бедна страна,до края 70-те години само картофи и ръжен хляб са яли.сега е 4-та в Европа по БНП на глава от населението,за по-малко от 15 години направиха тези чудеса. Защо България да не последва тоя пример за привличане на инвестиции в строителството на бази и както Извор пишече приподните богатства,и то иникатите са привличали най-силно пари и инвестиции..Просто трябва да си направи схема,по подобие на Агенцията за приватизация,да се използуват посредници по Европа и Америка.И там е следващата "голяма баница"!. Аз също подкрепям Извора в идеята,че трябва да има политика в привличане на инвестиции и строителството на бази.Инвеститорът да си вложи парите в България ,но да му се продаде пакет:със схемата на лечение,на технологията,на строителството.Това е и голяма баница за българските строители,технолози,балнеолози. И политиката да бъде в туризма следната:да се поощрява базите да бъдат повече процедурни комплекси,с по малко собствена хотелска част,а да се поощрява развитието на хотелиерството в селището,където е базата ,заведенията,другите атракции в туризма.Да се развият разни видове планински туризъм,селски,земеделски,семеен.Особени в планинките селища,където няма други поминъци. Да се създадат и фондове за подпомагане хотелиерството и др и там ще влезнат много свободни пари,стига да има за какво.А какви инвестиции ще влезат в инфраструктурата,например в локалните летища,където ще кацат чартери и т.н. Извинете за дългото писане,може да съм Ви отегчила,освен това бързам и сигурно не добре съм се изразила навсякъде. С поздрави Дора

Тема За минералните бани [re: Dora]  
Автор Перла ()
Публикувано23.08.99 17:18

Здравейте Дора, В този форум разговаряме обикновенно на "ти", но понеже се обръщате към мен на "вие" длъжна съм и аз да направя като вас. Мисля, че ентусиазмът и идеите ви са обнадеждаващи, бих казала пламенни и дълбоко желая да не сте една от малкото, които мислят по въпроса. Аз съм сигурна и не пропускам да говоря около мен за уникалността на българските извори. Нямам вашите данни в детайли за съставките и лечебността на водата и калонаходищата, разглеждам по-скоро перспективите да издържим едно състезание с другите без да се разорим финансово. Мисля, че трябва да бъдем щастливи ако/както казвате вие/ чужденци чакат на опашка да купят Поморийския санаториум. Нито там, нито в Смолян или Вършец не може да бъде по-различно от другаде, от другите европейски държави - в смисъл, че подобряването на инсталациите и разрастването може да се осъществи само чрез влагане на крупни частни инвестиции. Вие казвате : "Инвеститорът да си вложи парите в България ,но да му се продаде пакет:със схемата на лечение,на технологията,на строителството." Знаете ли, че инвеститорът купува само това което иска и ако реши да купи, той вече предварително си има схема на лечение, технология и т.н. Не мога да разбера, защо мислите, че минералните води в другите страни не са лековити. Възможно е във Финландия да не са, но в повечето термо-центрове водата лекува, може би друга патология, но лекува. И ако не е така, лечението в тях нямаше да бъде изплащано от здравно-осигурителните каси. Някъде по-долу вие казвате : "...безобразно се раздават минерални извори на концесии на бутилиращи фирми". Не знам дали това става "безобразно" /за да го твърдите, сигурно сте го проверила/, но на мен ми се струва/ извинявайте, че ви противореча/, че това е една отлична стратегия, гледаща към следващото десетилетие и по-нататък. Вярвам, че знаете какъв недостиг на питейна вода в световен аспект се задава и че десетки години трябват на една марка минерална вода да се наложи на пазара. Фирмите трябва да се обединят и осигурят общ маркетинг и реклама и само ако визират 1% от световния пазар на минерални води, т.е стотици милиони бутилки ще бъде фантастично. Да имаме предвид напр. че Virgin има претенции с новата Virgin cola(наречена Pammy по Памела Андерсон) да завладее до десетина години 10% от пазара на coli - те. Поздрави Перла

Тема За Перланови [re: Перла Свет]  
Автор Дора ()
Публикувано28.08.99 13:40

Здравей Перла, Преминавам на ти и май ще си останем само ние,които ще дискутираме по въпроса за минералните бани.Аз наистина съм взела този проблем присърце и много съм разсъждавала по въпроса.Не съм специалист в бранша,но съм разговаряла с много специалисти в България и за това твърдо съм решила ,че съм на прав път в достигнатите си изводи за развитието на балнеологията в България. В министерството нямат никакви виждания за държавна политика в балнеологията и това много ме възмущава.Имам чувството,че там работят много аматьори в бранша и за това нещата се движат на доста посредствено ниво.За това,когато употребих думата"безобразно" за начина на раздаване на концесии на минералните извори,имах предвид точно това.Аз също съм на мнение,че има амбиции да се утвърдят имената на определени минерални води, определено да пробият пазара с марките си.Но специално в този бранш още работят много непрофесионално,произвеждат се много ментета, просто наливали обикновена чешмяна вода,и я пускат на пазара под разни видове известни имена,дори я предлагат за износ.Освен това ме възмущава,начина на даване на концесия на извора.Често фирмата,получила концесия грабва,окупирва целия извор,което е и напълно грешно.Би трябвало концесията за извора,да не се дава на един концесионер,а и на друг-за друго предназначение.Например, трябва да се пита мнението на общината,и ако извора е със силен дебит и с много специфични качества,общината да има предвид и строежа на балнолечебна база,като за целта определя место и включва базата в застроителния си план. Именно такова мислене в държавен мащаб няма,а от там и се възпира по-инициативните общини,които имат лечебни извори и имат амбициите за строителство на бази. А,че балнеологията е един голям отрасъл в България, в това съм убедена. Да погледнем реално.Една страна, ако иска да вдигне жизненото си ниво, да подобри БН си продукт, особено страна като България, трябва да разчита единствено на себе си, на собствените си сили.И за това съм съгласна със Светец,от форума "Косово", който не един път изказа подобни мисли.Ние видяхме,колко инвестиции привлече икономиката на България.Почти нищожни и повечето не от стратегически инвеститори-гърци и турци.Това от една страна се дължеше и на лошото състояние на българската икономика,така и на събитията в съседна Югославия.Но считам,първото за главната причина. Тогава,какво ни остава,природните си богатства-това са нашата сила.Съседка Гърция прави половината си годишен нац.продукт от туризма,предимно морски,като го съчетава с историческите си паметници. Ние можем да правиме също туризъм,но балнеоложки и да го съчетаем също с историята си(имаме великолепни музеи и исторически паметници),както и прекрасната природа на България,и с многото възможности за зимен туризъм,земеделски туризъм и какво ли не.Освен това балнеологията има възможност за целогодишен туризъм,което е голямо предимство за базите и хотелиерството. Аз също съм съгласна,че в страните,които ти споменаваш има минерални извори,които лекуват.Но когато споменавам за уникалност на българските извори имам предвид,че качествата им са уникални-т.е те лекуват определени болести,или пакет от такива и имат установени и доказани качества за въздействието си и нямат другаде подобие.Освен това са в изобилие в България,докато в споменатите страни са единици,а повече се използува определено само обикновеното водолечение. Те са големите природни богатства на България и това България трябва да осъзнае и да си изгради разумна политика в тяхното използуване, експлоатиране,експлоатиране в полза на общество ето.Те са тези,които поради своята уникалност, могат да докарат големи инвестиции в България.Инвестициите в строителство на балнеоложки бази,ще докарат и други инвестиции,които са свързани верижно с този отрасъл.Хотелиерството,ресторанството, строителния и технологичния бранш,електрониката,други като туристически атракции, летища, инфраструктура...и т.н. Защо например,един инвеститор да не ползува местните строителни фирми,евтината работна ръка в България,когато строи базата?Може да си докара отвън инженеринга,1-2 консултанти,които да показват и изискат какво и как го иска инвеститора,но всичко останало да бъде българско.Не знам инвеститор,който да е дошъл да строи в България,да не използува тези нейни предимства.Защо да не се използуват и българските архитекти,те са не само много по евтини,но ще ти направят каквото искаш,на високо професионално ниво.Също са и строителите, същото и са нашите проектанти на технологическото оборудване на базите.Имат фантазия,могат да проектират всичко,познават добре технологиите в света.Там разбира се,голяма,част от технологическото оборудване се внася от вън,но пак се използува евтина работна ръка,което ще намали себестойността на обекта.Не мисля,че някой инвеститор ще се откаже от подобни възможности. Просто трябва да се създаде такава организация на силите в страната,че без проблемно инвеститора да получи пакета от информация и предложения и така поднесена,че да го спечели. Познавам отлични специалисти по електроника в България,които имат собствени разработки в областта на балнеологията и искат да ги приложат в действие,но нямат къде и нямат пари да ги произведат.Тук вече въпросът се прехвърля на въпроса а производството в България,за начина по който малкия и среден бизнес се подпомага(а такова подпомагане въобще няма,както и още закон за малкия и среден бизнес),което е и предмет на друга дискусия. Но ако нашите държавници въобще не мислят по въпроса за балнеологията и се ограничават да дават интервюта в стила на някогашната"гранична статистика".,то бизнеса мисли.Сега се готви една недържавна организация,обединяваща целия частен специализиран бизнес в бранша на балнеологията,същевременно и започна да се мисли за създаване на такова звено към нея притежаващи някои от функциите на сегашната Агенция за приватизация,но много повече специализирана.Мисли се по организация на външна мрежа от консултантки фирми,които да търсят инвеститори по конкретни обекти ,в подпомагане на съществуващата агенция в България и т н.Аз мисля да се включа в нея,предлагам и на теб,ако имаш интереси в тази област. С поздрави и благодаря за приятното събеседване.Можеш да ми пишеш по е-майла,ако имаш желание за това. Дора

Тема За Доранови [re: Дора]  
Автор Перла ()
Публикувано30.08.99 16:33

Здравей Дора, По липса на време ще ти отговоря накратко. Не бива да прекъсва дебата по туризма и в този клуб и изобщо, всички сме убедени какво съществено перо от икономическата тъкан на България представлява туризма. И от такива запалени хора като теб има голяма полза. Ти казваш: " Освен това ме възмущава,начина на даване на концесия на извора.Често фирмата,получила концесия грабва,окупирва целия извор,което е и напълно грешно.Би трябвало концесията за извора,да не се дава на един концесионер,а и на друг-за друго предназначение.Например, трябва да се пита мнението на общината,и ако извора е със силен дебит и с много специфични качества,общината да има предвид и строежа на балнолечебна база,като за целта определя место и включва базата в застроителния си план." Водите спадат към националното богатство/patrimoine/. Концесиите, които се дават са за голям срок, примерно 50 години - концесията върху водата и право на терен. Кое пречи на общината да даде концесии и да запази над 50% от акциите? Да не би закона да е против колективния монопол? "...Ние можем да правиме също туризъм,но балнеоложки и да го съчетаем също с историята си(имаме великолепни музеи и исторически паметници),както и прекрасната природа на България,и с многото възможности за зимен туризъм,земеделски туризъм и какво ли не." --------------------- Да, точно така. Туризъм, история и изкуство - това е трилогия. Аз съм повдигала този въпрос в едно писмо, но сигурно са го сметнали за не важно. -------------------- "...Те са големите природни богатства на България и това България трябва да осъзнае и да си изгради разумна политика в тяхното използуване, експлоатиране,експлоатиране в полза на обществото..." ------------------------ Наблягам особенно на думата "разумна", като имам предвид непрекъснатите фалити на грандомански проекти в това отношение. Не знам дали следиш, как се дезангажират общини и банкери от създадените мега-центрове в годините на "лудите пари" и се водят процеси за стотици милиони долари. За инвеститорите На практика се оказва, че никой не може да задължи един инвеститор да избере този или онзи архитект/ той избира обикновенно спечелилия конкурса/, тази или онази строителна фирма, инженери и прочее. Желая ти успех в по-нататъшното ти усърдие в тази изключителна дейност за подпомагане на балнеолечението. Надявам се да продължим този разговор, а така също и да привлечем към него повече интерисуващи се от туристическите проблеми. Поздрави Перла ПП Включвам отвреме навреме Интернет и отговарям или пиша между другото. Става доста спонтанно, но в замяна на това сигурно правя правописни грешки.

Тема Re: За минералните банинови [re: Перла Свет]  
Авторпpиpoдa (Нерегистриран)
Публикувано01.05.07 17:15

да ли е възможно продължаване на темата минерални води От тези публикации са минали доста години но болежките по минералните ресурси си остават

Тема Re: За минералните банинови [re: пpиpoдa]  
АвторДжeнraлa (Нерегистриран)
Публикувано01.05.07 19:14

Сега работи ли открития минерален басейн в градския парк в Сандански, до едноименния хотел?

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.