Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 06:51 18.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Туризъм
*Кратък преглед

Тема Как да стигна от София до Черни връхнови  
Автор svoboda_a (минаващ)
Публикувано27.08.14 23:39

Здравейте
Решили сме другата неделя да покорим Черни връх

и да попитам как да стигнем от София центъра до началната точка на изкачване.
Благодаря много на тези,които ще ми отговорят

Тема Re: Как да стигна от София до Черни връхнови [re: svoboda_a]  
Автор Mrany (Мръни)
Публикувано30.08.14 00:19

Преди имаше едни маршрутки, които тръгват от Руски паметник в посока Златните мостове. Може би още съществуват, но тази година не съм се качвала до там и не зная как е положението с транспорта.
Иначе лятото бяха пуснали безплатен автобус до Златните мостове, който тръгваше от стадион "Васил Левски" и пак отиваше до "Златните мостове".
Третия ви вариант е с кола. През Бояна и нагоре, но не мога да ви опътя.

Като се качите на "Златните мостове" има една река от морени. В дясната страна има пътека, има и маркировка. От там нататък е много лесно, следвате само маркировката. Ще минете през една горичка, после ще стигнете до едно заведение, може да си хапнете кебапчета на скара със салатка. Там може да си налеете и вода, има чешмичка. Продължавате по маркировката и ще излезете на равнина. Ако не се лъжа май го наричаха конярника, но не съм сигурна вече. Пак си следвате маркировката , но няма да вървите сред дървета. В ляво ще видите в далечината върха. Пътеката свива към него. Когато съвсем го наближите ще стане доста стръмничко и каменисто заради морените. Важно е да сте с удобни планински обувки. Не маратонки за града и не ежедневни обущета, а планински обувки. В противен случай, ще ви се набият краката и после ще ви болят. Не е голям проблем, но е неприятно.
Когато се качите на върха ще видите хижата, то всъщност на нея ще излезете. То е всъщност заведение и вътре може да си хапнете шкембе чорба, кебапчета, боб...
После може да се върнете по същият маршрут.
Ако обаче предпочитате преходите може да тръгнете пак по маркировката през морените в посока лифта. Пътеката ще ви изведе на хижа "Алеко". От сега ви казвам, не минавайте през стената, ако не сте с планински обувки. Това е стръмна част от камъни по която ще трябва да слизате, ако вземете десния разклон на пътеката за хижа "Алеко". Когато стигнете до хижата, знам, че има автобус следобед, но не знам какъв номер е и в колко точно часа извозва за към града.

По принцип има много маршрути. И от Княжево, и от Драгалевци, но аз този съм го минавала и затова ви го давам.
Също може и с лифт да се качите до Голи връх и после пеша до върха, но не знам сега дали работи лифта.

Това е моето виждане. Не го налагам на никого. Просто го споделям.

Тема Re: Как да стигна от София до Черни връх [re: Mrany]  
Автор svoboda_a (минаващ)
Публикувано30.08.14 10:03

Здравейте
Благодаря за подробното обяснение. Тези дни рових в нета и всички препоръчаха с лифта до Голи връх и после пеша, било малко по-лесно,ще бъдем и с дете на 12 години. Само не се знае дали работи лифта

. Ще проверя,но тази екскурзия ни е за другата неделя,така че има време...
Разбрах,че утре щяло да има масово изкачване на върха,но ние сме от провинцията и няма да може да се организираме толкова бързо.

Автор Mrany (Мръни)
Публикувано30.08.14 19:14

Това е моето виждане. Не го налагам на никого. Просто го споделям.

Тема Re: Как да стигна от София до Черни връхнови [re: Mrany]  
Автор Blagun (Explorer)
Публикувано31.08.14 18:00

От Хладилника до Алеко с автобус 66. Ето го разписанието му:

От хижа Алеко вдясно до чешмата тръгва пътека нагоре, следва сравнително стръмно изкачване нагоре по Стената, излиза се на черен път и по коловата маркировка - до върха. Ако това изглежда стръмно, от последната спирка на автобуса (при хотел Морените) слизате 50 метра надолу е хващате черния път в гората, който излиза на Платото, вървите по него, без да катерите подсечките, и накрая - по коловата маркировка правите само последния щурм.

Лучше гор могут быть только горы, на которых еще не бывал...

Редактирано от Blagun на 31.08.14 18:05.

Автор won (cool)
Публикувано03.09.14 17:37

Кабинковият лифт от Симеоново ми се струва по-подходящ за детето.
От хижа Алеко с подходящи за каменисти пътеки обувки, вода,лека храна и при хубаво време - ще се качите...

Носете някое пуловерче и яке, че нагоре е ветровито. Може и резервни чорапи и блуза, ако се припотите много.
Хубаво време и хубави емоции желая!

No esperes que te olvide, ni olvides que te espero.

Редактирано от won на 03.09.14 17:38.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.