Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:33 12.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Туризъм
*Кратък преглед

Тема гр. Златица - х. Свищиплаз?нови  
Автор niki_leo (член)
Публикувано18.06.13 08:25

Здравейте,

Никога не съм се качвал от Златица. Можете ли да ми дадете някакви най-общи ориентири накъде да вървя от жп гарата така че да хвана без много лутане пътеката за х. Свищиплаз? Гледам на картата, че има един манастир...минава ли се покрай него? Ако се минава пътят към манастира сигурно е указан и това би могло да бъде добър ориентир.

niki_leo = Ники
Човек и добре да живее... един ден се регистрира в дир-а

Тема Re: гр. Златица - х. Свищиплаз? [re: niki_leo]  
Автор niki_leo (член)
Публикувано26.06.13 18:44

Здравейте,

Ходихме и сега да споделя малко инфо за който се интересува от района.

1. Качване от Златица към х. Свищиплаз: от жп гарата най-общо казано се тръгва в посока към планината и където може надясно докато се достигне манастир "Свето Възнесение Господне". При манастира се пресича рекичката, качвате се по едни стълби до параклис и от там се тръгва по един черен път покрай реката. Маркировката е доста занемарена. В началото няма никаква, после се появява една половинчата / две бели ленти, а по средата празно /, която е положена тук таме. Като ориентир може да ви служат прозрачни пластмасови ленти закачени по клоните на дърветата по маршрута - явно наскоро е имало някакъв вид състезание, може би планински маратон или нещо подобно, и тези ленти маркират маршрута. По-нагоре тук-таме се появяват и табелки с името на х. Свищиплаз. Качването на теория е 3 часа, но според мен е много индивидуално зависимо от групата и начина на ходене. Ние бяхме 2 души с тежки раници - палатка, спални чували, а освен това с нас водехме и малко куче с размерите на котка, което от време на време се налагаше да носим. Така че ние се качихме за 6 часа вкл. почивките и губенията. Смятам, че 4 - 4.30 ч е реалистично време за този маршрут.

2. Хижите по пътя.

х. Свищиплаз беше заключена и нямаше никой. Отвън личи, че е в ремонт или е вече ремонтирана, но нямаше кого да попитаме. Пред хижата нямаше кьорава табела за маршрутите, които тръгват от нея, така че хванахме една пътека в гората над хижата директно към билото. Пътеката скоро се изгуби из алпийските ливади над гората.

х. Паскал над Пирдоп - мярнахме я отдалеч с бинокъл. Нямаше движение край нея, нямам представа дали работи - може би работи с предварителни заявки по телефона.

Бившата х. Планински Извори продължава да е конюшня, каквато беше преди 12 г., когато за последно минахме от там. Разликата е, че конете сега бяха много повече. Чешмата, която е на 10 мин. от хижата е в пълна изправност и има много вода.

х. Момина Поляна, х. Бенковски и х. Вежен - не сме се отбивали до тях - нощувахме на палатка, но доколкото знам работят.

х. Ехо - работи. Не сме се отбивали до нея, завихме по пътеката към с. Розино на 10 минути преди хижата, но видяхме отдалече, че има туристи и работи.

По принцип времената, които видях от различни източници са следните:

х. Свищиплаз - х. Планински Извори - 3 часа. Според мен по-реалистично е 4 часа. Ние го взехме за 6 часа, но объркахме пътеките - вместо да се качим до билото и да караме по него първо тръгнахме по подсичаща пътека, която слезе много надолу. После ни стана ясно, че води към х. Паскал, ама от къде да разбереш... няма кьорава маркировка, а само някакви маркерни колове без табели по тях.

Х. Планински Извори - в. Вежен - 4.30 ч. Според мен реалистичното е 5.30 ч.
Връх Вежен - разклон за гр. Клисура - 1 - 1.30 ч
Разклон гр. Клисура - х. Ехо - 4 часа

Ние ходихме миналата седмица в периода 20.06 - 23.06. Тръгнахме от Златица в 11.00 ч на 20.06 и слязохме в с. Розино в 9.00 на 23.06 т.е. отне ни 3 дни. Смятам, че ако се спи по хижи и се ходи с по-лека раница може да се мине и за 2 дни този маршрут, но ще трябва да се ходи повече часове през деня.

Беше необичайно горещо за сезона, имаше страшно много мухи дори и на 2000 - 2100 м височина. От Свищиплаз до в. Вежен не срещнахме нито един човек, но затова пък беше пълно с коне.

Общо взето това е, дано да съм бил полезен за хората, които имат намерение да ходят из района.

Пускам един линк към сайт, където са дадени хижите по всички планини в България с телефони и маршрути. Лично аз го намирам за много полезен и го ползвам от 10 години откакто го открих.

Приятни летни походи на всички туристи!

niki_leo = Ники

Тема Re: гр. Златица - х. Свищиплаз?нови [re: niki_leo]  
Автор Евдокия Йорданова (непознат )
Публикувано26.06.13 20:33

Много благодаря.
И този няма да е нашия маршрут

. Това за липсата на маркировка, както и неработещи хижи ме плаши .
А случайно да знаеш (все цапам темите на хората) х. Мазалат -х. Триглав - като разстояние (време и тн.) как е? Покрай Тъжа ли се минава или има друг вариант?

Тема Линк за хижи, маршрути, времена и др.нови [re: Евдокия Йорданова]  
Автор niki_leo (член)
Публикувано27.06.13 11:57

Здравей,

Писал съм, че пускам линк, а съм пропуснал да го дам:

Търсиш в раздел "В помощ на туриста", подраздел "Хижите в България", след това избираш име на планина от полето вдясно. Стара планина е разделена на Западна, Средна, Източна и Предбалкан.

Относно маршрута по който ние минахме: маркировката не е точно липсваща, а по-скоро занемарена. Не е подновявана отдавна и има участъци, където липсва. Опитен турист, който е свикнал да ходи сам или е водил група ще се справи. Веднъж стигнете ли билото няма да имате проблем, освен при гъста мъгла. Маршрутът по билото е добре маркиран с колове, вярно има и доста счупени, но ако няма гъста мъгла не виждам особени проблеми.

За хижите: Свищиплаз и Паскал може би работят по заявка - трябва да се провери по телефоните от линка, който пускам. Ако не работят обаче става малко сложно. Трябва да се тръгне рано сутринта от Златица и да се ходи до х. Момина Поляна за нощувка. След това М. Поляна - х. Вежен и трети ден х. Вежен - х. Ехо.

Що се отнася до въпросът ти за х. Триглав - никога не съм ходил там. Ако обаче търсиш комфорт искам да те предупредя, че съм чел теми тук в клуба за тази хижа, че условията са доста спартански. Иначе не би трябвало да се ходи чак до х. Тъжа. Тръгваш от х. Мазалат и по някое време / може би 30 - 40 минути преди да стигнеш х. Тъжа / завиваш наляво по ждрелото на р. Тъжа и тръгваш в посока с. Тъжа. Някъде в началото на този преход по реката е х. Триглав / може би след около час, час и половина /. Общото времетраене на прехода би трябвало да е около 5 - 6 часа. Всичко това го казвам по мои предположения като си спомням картата, времената дадени в линка, който пускам за хижите и преходите, които съм правил в района между х.Мазалат, х. Соколна и х. Тъжа.

Аз по-скоро бих направил х. Мазалат - х. Тъжа и на другия ден
х. Тъжа - с. Тъжа, като пътьом може да се отбие човек и да види х. Триглав.

Друг вариант е:

1 ден: с. Габарево - х. Соколна
2 ден: х. Соколна - х. Тъжа - преходът е много живописен - покрай в. Триглав
3 ден: х. Тъжа - с. Тъжа

или

1 ден: с. Габарево - х. Соколна
2 ден: х. Соколна - х. Мазалат - преходът е също много живописен - покрай в. Триглав и през резерват "Пеещите Скали"
3 ден: х. Мазалат - м. Лъгът или х. Мазалат - х. Узана - Габрово

Може и наобратно от х. Мазалат за х. Соколна и с. Габарево.

Варианти - най-различни. Вие ще си решите най-добре.
Приятно изкарване!

поздрави
Николай Николов

niki_leo = Ники

Тема Re: Линк за хижи, маршрути, времена и др.нови [re: niki_leo]  
Автор Евдокия Йорданова (непознат )
Публикувано27.06.13 21:35

Благодаря, весело лято!

Тема Re: Линк за хижи, маршрути, времена и др.нови [re: niki_leo]  
Автор headless_fly (непознат)
Публикувано01.07.13 10:50

За хижа Триглав - много приятно място, ако не търсите хотелски лукс. Чисто е, винаги има топла вода в банята, предлагат вкусна храна и приятелско посрещане. Информацията ми е от началото на май. Тогава хижата работеше само в петък, събота и неделя, така че не е зле да се обадите предварително.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.