Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:56 21.10.25 
Хоби, Развлечения
   >> Туризъм
*Кратък преглед

Тема Отново за Мусаланови  
Автор Динко Йорданов (непознат )
Публикувано10.07.12 11:08

Здравейте,
Сигурно е писано много за маршрут до Мусала, но бих искал да получа и прясна информация, затова моля за помощ.
Искаме да качим върха / жената, аз и наследника - 12 г/, като пътуваме от Варна. Идеята е да пътуваме в събота, да пренощуваме около Боровец, сутринта в неделя - с лифта Ястребец, после х. Мусала, з. Еверест - Мусала - нощувка на заслона и в понеделник - пеш надолу до Боровец.
Има ли и други варианти- например - лифт Ситняково - обаче не знам дали не е едно и също с лифт Ястребец или пък нощувка на х. Заврачица или х. Чакър войвода, вместо на з . Еверест?
Благодаря предварително.
Поздрави, Динко.

Тема Re: Отново за Мусаланови [re: Динко Йорданов]  
Публикувано10.07.12 11:15

Замислих се и търся информация дали може да направим прехода

Боровец -Заврачица -Боровец в рамките на два дена, тоест нощувката да е на Заврачица, а не з. Еверест. Или пък на х. Чакър войвода?

Поздрави, Динко.

Автор bst (~!~)
Публикувано10.07.12 23:03

То може и за 1 ден.
Иначе съм ходил с неподготвени хора от лифта през в. Мусала до х. Заврачица, отнема си 1 ден. На другия слизане към Боровец.

Тема Re: Отново за Мусаланови [re: bst]  
Публикувано11.07.12 05:36

Аз това се чудех - дали е възможно сутринта да тръгнем от Боровец - с лифта -около обед на Мусала и до вечерта да стигнем до Заврачица?
Дали е маркирана пътеката Мусала- Заврачица?
Поздрави, Динко.

Тема Re: Отново за Мусала [re: Динко Йорданов]  
Автор Mиcлeщ (имам мнение)
Публикувано11.07.12 11:31

Да възможно е да се направи за един ден, но си е ходене. С лифта до Ястребец ( 1-вия е в 9 часа) - х. Мусала - връх Мусала. После слизане към близнаците - Малък и Голям и после Маричин връх. Слизането и качването си е добро, за дванадесет годишния юнак ако не е много ходил ще си е предизвикателство. Седловината Заврачижа - хижата. Пътеката е маркирана. Но всичко е много относително. Вие трябва да си прецените !

Да се учим от миналото, живеем с настоящето и мислим за бъдещото !!!

Тема Re: Отново за Мусаланови [re: Mиcлeщ]  
Публикувано11.07.12 13:33

Горе - долу така съм планирал:
В 8.30 на лифта, 10 - най - късно от последната станция към Мусала. В един на Мусала, един час за снимки и някои сандвич и около два - към Заврачица. Ако е пет часа пътя, до към 7.30 - 8.00 вечерта - най -късно, трябва да сме на Заврачица живи - здрави.
Малкия е ватерполист и да се надяваме, че няма да се огъне.

Поздрави, Динко.

Автор bst (~!~)
Публикувано12.07.12 09:07

Имайте предвид, че след з. Мусала до х. Заврачица няма вода. Има само един извор, но не знам дали сега ще има вода на него.

А иначе няма смисъл да се напъвате да стигнете по светло, което сега е да 9,30 Там е доста открито и дори и на тъмно се ходи лесно.

Тема Re: Отново за Мусаланови [re: bst]  
Публикувано12.07.12 12:57

А, това за водата беше ценна информация, особено като чета, че за неделя дават 40 градуса

Поздрави, Динко.

Автор d.n.jordanov-209350 (непознат )
Публикувано23.07.12 15:54

Благодаря за помощта. В. Мусала наистина е лесно достъпен, а х. Заврачица и х.Чакър войвода предлагат сносни условия.
Вода има едва след връх Манчо, впрочем - тъй като след това прескочихме до Централен Балкан- сушата сериозно се е отразила и на Стара планина. Май това, което говорят за глобалното затопляне не е шега.

Снимки:

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.