|
Тема
|
Връх Казбек, Грузия
|
|
Автор |
Яceн_ (като мъгла) |
Публикувано | 22.02.12 10:23 |
|
Това лято сме се прицелили натам. В тази връзка се нуждаем от информация.
Ще се пътува с леки коли, през Турция. Гледам на картата, че пътят основно върви покрай Черно море. В тази връзка: къде е удачно да се нощува (явно нощувка ще се прави по път в Турция)? Има ли там къмпинзи или нещо от сорта? Препоръчайте някое приятно курортно селище например. Или пък кажете къде е удачно да се направи пътьом един плаж.
Крайпътно има ли интересни върхове за изкачване? Като гледам из Турция бая планини има, знам, че има и интересни върхове. Има ли подходящи върхове за едно- или двудневно изкачване, докато се пътува?
После Грузия. Какво интересно може да се види, освен планината и върха? Има ли около върха други интересни за изкачване, макар и по-ниски? Интересуват ме и по-алпийски, и по не такива. Има ли проблеми някакви, свързани с пътуването из Грузия, най-вече в посока Кавказ. Гледам на картата, че върхът е точно в ъгъла между Русия и Южна Осетия. Някаква вероятност за проблеми в тази връзка? Информация за нощуването в района? Палатки, хижи, хотели, населени места, изходни пунктове... и т.н. Зареждане с гориво, разплащане, кои валути са вървежни.
Ако има някой, който е ходил скоро, ще ми бъде интересно всичко, което сподели. Въобще интересува ме всичко, което пряко или непряко може да бъде от значение във връзка с пътуването дотам, изкачването и пътуването обратно. И за двете страни - Турция и Грузия.
Открих в нет-а сайт на българското посолство в Тбилиси. Там има интересни неща, най-важното обаче е, твърдят, че грузинците са приятелски настроени и няма проблеми с пътуванията. Стига да не се влиза в Абхазия и Южна Осетия. В тази връзка, руският вървежен ли е, или не щат да чуват?
Има ли такси, свързани с изкачването на Казбек или който и да е друг връх? Задължителни водачи? Ако се влезе в Южна Осетия горе по високото, опасно ли е?
Иначе някой ми каза, че ракията им си я бива. Както и чаят.
Накратко да обобщя - искаме да качим Казбек, може би и някой съседен връх. Искаме да направим плаж някъде в Търция, по възможност де изкачим пътьом и там нещо. Какво, как, колко и защо?
Хомо Сапиенс - това означава възможност, но не винаги способност за мисленеРедактирано от Яceн_ на 22.02.12 10:26.
| |
|
| |
Тема
|
Re: Връх Казбек, Грузия
[re: Яceн_]
|
|
Автор |
tomov_st (непознат
) |
Публикувано | 22.02.12 20:36 |
|
приемате ли и други желаещи за това невероятно пътуване
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Пpacyнceн (грухтящ) |
Публикувано | 26.02.12 00:52 |
|
Бях в Грузия преди две години, но по върхове не съм ходил. Грузинците са готини, руски може да говориш без никакъв проблем. То ще ти е трудно и на друг език да общуваш, защото английския не е много на мода
Грузия си има валута - лари - обменяш си и си кешиш с тях.
Няма опасност да попаднеш в Южна Осетия по случайност, така че и това не е проблем. В Абхазия нещата отдавна са доста по-спокойни.
имам кратка сводка от ходенето, но не знам доколко ще ти е полезна. За съжаление нямам инфо относно върхове и планини, тъй като ние си бяхме на градско пътешествие.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Гьoko (Георги) |
Публикувано | 07.03.12 01:00 |
|
Привет, Ясене! В Турция по път ви е Качкар, за други върхове ще трябва доста да се отбивате (а и Качкар си заслужава най-много).
За Грузия: има много неща, които може да се видят. Ще минете през Тбилиси, на няколко километра от града е древната столица Мцхета - това е град на над 3000 години! После по военно-грузинская дорога е много живописно. Внимавайте с шофирането, че вицовете за джигитите отговарят на действителността. В околоностите на с.Казбеги има скални църкви и манастири. Нямам идея къде са, понеже ние бързахме за Сванетия след това.
Относно други върхове - Орцвери ви е точно срещу Казбек. По-нисък, но e по-труден връх. Aко имате време - пробвайте се :)
На море може и в Грузия да отидете. Така или иначе минавате през Батуми - отбийте се и на плажа.
За политическата обстановка не мога да кажа нищо, понеже ходихме по тези земи през 2007-а (конфликта беше през 2008-а, точно по това време бяхме пак там, но от руска страна). Но миналата година едни приятелчета ходиха нататък и нямаха оплаквания.
Коняка им е хубав - Тифлис е традиционния, освен него пробвахме и Сараджишвили (на мен той повече ми хареса). Виното също е хубаво.
Като заключение бих казал, че Грузия е една от най-красивите страни, в които съм бил. На морето имат мандаринови плантации, а 300км навътре - вечни ледове и снегове.
Рядко влизам тука, но ако ти трябва нещо конкретно - пиши ми на gioko@abv.bg или във фейсбук - Georgi Madzharov ми е профила там (там имам и подробен фоторазказ за Грузия).
Поздрави,
Гьоко
"О, неразумний юроде! Поради что се срамиш да се наречеш болгарин...."
| |
Тема
|
|
|
Автор |
ARMO66 (непознат) |
Публикувано | 17.04.12 11:13 |
|
относно първата част от въпросите ти- пътуването през Турция ще е най-безпроблемната ти част. Пътят е много добър. След като излезеш от магистралата Истамбул-Анкара тръгва по бих го нарекъл 'почти магистрала' път който минава през всички населени места по трасето първият голям град е Самсун. Ограничението на скоростта е 110км/ч. За дупки и тем подобни не си и помисляй. С изключение на участък който в се довършва.
Аз нощувах в Акчаабат в областта на Трабзон на 200км преди Грузия в хотел покрай "магистралата" цената беше 70 тл. за двойка стая. Бих препоръчал почивката да е по-близо до България някъде около Самсун. Иначе по пътя има и къмпинги не са малко но за тях не мога да кажа нищо освен че изглеждат западнали.
Планини за изкачване ми се струва че няма покрай пътя са предимно ниски върхове.
За Грузия! Пътищата в момента се строят. Иначе ориентация горе долу има.
Аз лично ползвах карта за Гармин бих казал че почти ме ориентираше.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
ab12345 (минаващ) |
Публикувано | 26.04.12 13:14 |
|
Петър Дънов е казал, че връх Казбек е станция на Бялото братство.
Ще се радвам, ако след завръщането си споделите тук впечатленията си.
| |
|
|
|
|