|
Тема
|
Зимнина на Грънчар и кюнци в Заврачица
|
|
Автор |
Vasil_71 () |
Публикувано | 29.08.11 18:51 |
|
Какво се случва на две от любимите рилски хижи?
Текст и снимки тук:
Поздрави!
| |
|
Разходили сте се пак добре, време хубаво сте улучили.
А иначе на младежа не му трябва да знае кой е Георги Димитров
| |
|
Здравейте! Хубав маршрут, хубави снимки! Споменавате, че преминаването на цар Фердинанд и кайзер Вилхелм II по т.н. Кайзеров път не се е състояло. Това се твърди и в други сайтове, обаче не е вярно. Ето какво пише Павел Делирадев в ненадминатата си книга „ Рила” (том 2, стр. 111,1932 г):
...”По-рано тук минаваше само една тясна пешеходна пътечка, обаче по заляганията на цар Фердинанд, с наемен и робско-пленнически труд и мъки през голямата война, се привърши едно чисто алпийско шосе, което минава през дивни местности – Чамкория, Ситняково, Саръгьол, горната долина на Марица, Заврачица, водопадите на Ропалица, Грънчарското езеро и по-нататък по южните рилски склонове за Белица и Разлог...През него на 13 октомври 1917 г. цар Фердинанд преведе своя гост германския император Вилхелм II”...
Интересно е, че царят, кайзерът и тяхната свита по време на същата визита гостуват в Банско в къщата на Йонко Вапцаров – бащата на Никола Вапцаров, което се посочва в много източници.
Накрая – по друг въпрос. Наскоро прочетох, че се извършва обновяване на маркировката Мусала–„Грънчар”. Какво е направено досега?
Всичко най добро!
| |
|
Благодаря за уточнението. Може би объркването идва от това, че след въпросния преход започва изграждането на други участъци и кайзерът не е дошъл за тях.
Не го твърдя със 100% сигурност, наистина има противоречива инф. и легенди.
Да, както пишеше във в-к ЕХО, маркировката е подновена от Актавис.
Нови табели и аптечки в хижите.
| |
|
..."Е, вярно е, че се нагледахме на млади момичета с голи кълки и бели чорапи с маратонки, но в планината това все пак не е приоритет."
Тва вашето е нищо. Аз видях пичка по монокини под Мальовица (и то доста хубава), но и аз не го счетох за приоритет, понеже едно че при всяко минаване от Малка до Голяма Мальовица ми се спича говното от страх от високото, пък и беше с някъв татуиран Здравко Желязков, дето едва ли му е готино да му зяпат гаджето....
| |
|
|
|
|