Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 02:43 15.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Туризъм
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Кръстова гора - Мостовонови  
Автор boni1109 (непознат )
Публикувано07.06.11 22:25

ако е ходил някой да разкаже маркирано ли е и може ли да се разгледат Караджов камък и белинташ и колко време ще отнеме

Тема Re: Кръстова гора - Мостовонови [re: boni1109]  
Автор БoянlYl (магесник)
Публикувано09.06.11 12:00

Пеша ли ще се разхождаш там или с кола. Ако е с кола до белинташ и мостово се стига лесно има си път до тях. Ако е пеша от къде мислиш да тръгваш и от къде да се прибираш. Като цяло няма маркирани пътеки, но има пътеки по които да се обиколи района, ако имаш подробна карта и питаш където срещнеш човек се намира всичко. От вилно селище сабази до караджов камък има вече маркировка една червена линия без бели от страни като нормалните туристически.

Публикувано09.06.11 22:12

Смятам да ходя пеша с приятели, които да водя и целта ми е да ида до Мостово през караджов камък и като си оставим раниците в къщата за гости, която сме ангажирали (Бялата къща) да отидем до белинташ. Въпросът ми е дали има туристическа маркировка Кръстова гора - Мостово.

Автор БoянlYl (магесник)
Публикувано10.06.11 10:04

Това ще е сериозна обиколка

Ами от кръстосва гора до караджов камък няма много ясна маркировка или поне аз не си спомням да съм се водил по такава. Макар, че като се стигне района на ловен парк Кормисош именно една такава маркировка ни помогна да не се загубим.

Иначе от Караджов камък до вилно селище сабази пътя е маркиран с червена линия по дърветата започва веднага в ляво от караджовия камък и се спуска надолу през гората, обикаляйки камъка там също има местенца които си струват да се видят и чешма. Маркировката ще ви изведе и на хайдушкия камък и той си струва да се види.

След хайдушкия камък ще се спуснете от дясно в едно полу изоставено село, през което минава река сушица тази дето минава и през мостово, махалата е отбелязана на картата като сини връх, но май си има друго име.
На долу по течението на река сушица ви е най прекия път до мостово за час и половина два сте там. Нагоре по течението има една пътечка за белинташ. Ще вървите първо по една пътека на северния бряг на реката. Много внимателно ще гледате за маркировката защото завоя към белинташ не е много ясно различим. Ако ще ви помогне аз като ориентирам ползвам едно дере по което може би тече река в по влажните периоди на годината веднага след него в ляво е пътеката за на горе и има маркировка като стигнете скалите преди Сабази от там на горе вече няма къде да се объркате има пътека която ви извежда директно на скалите а и ще има кого да питате като си починете на по бира в селището

Иначе за участъка от Кръстова гора до караджов камък много се притеснявам да не ви объркам. Но горе долу пътеката като описание е следната тръгва се от голямата църква в центъра на комплекса срещу нея има едни заведения и нещо като хотел и широк път завиващ на ляво и заобикалящ кръстова гора. Тръгвате по него и веднага в дясно ще видите едни химически тоалетни и там има хубава пътека на долу. Тук пътеката е ясна вървите по широкия път през боровата гора има едно качване на горе и излизате на открито с красиви скали до вас. Ще видите и постройки стари ловни вишки, от тук се вижда белинташ. През полето пътя е ясен до гората, може и да има някакви разклонения но вие държите основния път който се движи по билото и не слиза никъде по на долу. От гората на татък става по сложно. Първо трябва да подминете едно отклонение за сини връх което ще ви се падне в дясно.
Стига се до една поляна там има вишки хранилки и една вила в единия край. Като стигнете тук се спрете че да не се загубите Има един път до тая поляна със синя или зелена маркировка и го хващате него. Накрая преди камъка пак има едно отклонение от основния път в дясно което ви извежда на камъка. Ама всичко това може вече и да е маркирано
Ако искаш ще ти пратя снимки ще ти бъде по лесно после да се ориентираш.

Редактирано от БoянlYl на 10.06.11 10:06.

Тема Re: Кръстова гора - Мостовонови [re: БoянlYl]  
Публикувано12.06.11 22:28

Безкрайно много благодаря!
Ако ми изпратите снимки ще съм още по-благодарна. Имам време ние ще тръгваме на 23 юни. Дано случим с времето!

Автор momtchi (новак)
Публикувано13.06.11 11:41

Здравей!
Не ми стана много ясно от къде ще дойдете до Мостово, но от там тръгва маркирана пътека към Кръстова гора, която след това продължава към Караджов камък и води до връх Проглед, от където минава червената маркировка на Е8. Преди години маркирахме пътеката със синьо, но после мина някакъв идиот и я направи зелена, така че сега може да се видят и двата цвята (на картата Източни Родопи на Картография е със синьо, което е объркващо). Има и няколко табели.
За Карджов камък, Хайдушки камък и Беленташ нещата са както ти е казал колегата - не е добре маркирано. Понеже последните години района стана популярен, са се очертали по-основните пътеки. Махалата в реката между Беланташ и Хайдушки камък се казва Ряката. Има пътека към билото, която минава покрай Хайдушки и Караджов, с две пещери, красива е пътеката но има възможности за затриване особено в горната част преди билото със синьо-зелената маркировка.
От една полянка на 45 мин над Мостово до Кръстова гора е по-малко от 10 мин, а до Караджов камък около час, завис къде искаш да отидеш...
Районът е много благодатен за губене, но това не е страшно, по-скоро внимавайте да не ви отстрелят...

Тема Re: Кръстова гора - Мостовонови [re: momtchi]  
Автор N_i_k_s_i (скитник)
Публикувано14.06.11 11:41

Съвсем пресен снимков мат'рял от въпросния участък ...

Дано с фотописа добиеш представа за района.

П.С: Момчи, не плаши жената. Няма нищо страшно.
Страшното е в гората...при мечките ! :-)

Апропо: Онези дни като бях, местните казаха, че наскоро били пуснали 5 нови мечки из района.

Тема Re: Кръстова гора - Мостовонови [re: N_i_k_s_i]  
Автор momtchi (новак)
Публикувано14.06.11 14:25

Ле-ле-е-е! Какъв е тоя асфалт, какви са тия табелки, какъв е тоя парапет на Караджов камък!!! В днешното динамично време, човек като не посети някое място една-две години, след това не може да го познае... Особено дивите места, на които им предстои цивилизоване

Никсир да не са дигнали и църквата/манастир/хотела на поляната преди Беленташ, каквито бяха плановете преди няколко години?
Не ме е страх от мечки, а от пишман ловци с мощни пушки, дето ще те гръмнат преди да разберат какво става. И ще се окаже, че туриста е виновен, щото е на територията на ловен резерват...

Тема Re: Кръстова гора - Мостовонови [re: momtchi]  
Публикувано14.06.11 15:36

Благодаря за снимките! Много е красиво, надявам се да се справим с маршрута. На Мостово ще дойдем от Кръстова гора, надявам се да минем покрай Караджов камък. А като дойдем в Мостово, да оставим раниците и да се разходим до Белинташ. Разумен ли е този вариант или по-разумно е предния ден, когато ще спим в Борово, да си направим разходка без раници до Караджов камък а на другия ден от Кръстова гора направо да идем в Мостово и от там да се разходим без раници до Караджов камък. Това е дилемата ми, защото аз ще водя още 11 човека с мен

Автор momtchi (новак)
Публикувано14.06.11 16:36

О-о-о, колежка значи

Пак ми е трудно да ти отговоря, не мога да разбера каква ви е логистиката - с коли ли сте, как стигате до Борово, как се прибирате...
Борово е чудно място.
Кръстова гора, откакто почнаха строежите я подминавам без да спирам, съсипаха всичко, не представлява интерес (мое лично мнение).
Мосотово е добър старт за Беланташ (по пряката пътечка към реката, пък защо не и по асфалта, за да видте защо се казва Мостово ). За Караджов камък се тръгва със стръмния баир, който сте слезли предния ден и е на слънце от ранни зори...
Воже би е най-добре от Кръстова към Караджов, слизане в Ряката (+ Хайдук таш ако не ви мързи и прибиране до Мостово по реката).
Също не знам колко ще са ви тежки раниците, това също е важно при планирането

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.