Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:33 08.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Туризъм
*Кратък преглед

Тема Върхове на Витошанови  
Автор dura1-204509 (непознат )
Публикувано17.05.11 03:37

Привет!
По-лесно се качва Витоша, отколкото се качват снимки в нета. Имам питане - кои са седемте върха, които съм означил с червени линии и номерирал отляво надясно?
Ето заветната снимка

Погледът е от пътеката от Черни връх към Ярлово, малко преди връх Ярловски Купен с кутията.
За ориентир, понеже не се справих на ниво с качването на снимката, вдясно от номер 5 е чайната на Черни връх, но тези скали на номер 5 дали се числят към него?
Освен това, в дясната част на снимката с две жълти линии съм означил посоката на коловете - мястото е характерно с този завой на пътеката.

Питане второ - кои са шестте върха, които съм означил на тази снимка
?
Погледът е от скалите с кутията на връх Ярловски Купен. Връх 1 е съвсем в левия край на снимката, останалите са по-вдясно. Посоката в средата на снимката е горе-долу изток.

Имам известна сигурност кой връх кой е, но умишлено поставям така простовато въпросите, за да не повлияя нечий отговор в евентуална грешна посока.

П.п. Един път като си цъкна на плюсчето на снимката, я увеличава без размазване, един път я размазва без да се изчисти въобще, без логика, но предполагам, че няма да затрудни запознатите с тази страна на Витоша.

Редактирано от dura1-204509 на 17.05.11 04:30.

Тема Re: Върхове на Витошанови [re: dura1-204509]  
Автор Typиcт ()
Публикувано18.05.11 22:00

Здравей,

Снимките наистина са доста неясни, за да се различат детайлите, пък номерата почти не се виждат. Първата снимка явно си я направил като преди да стигнеш вр. Ярловски Купен, си се обърнал назад - към Черни връх. На Витоша повечето върхове не са ясно изразени от всички страни, пък и има групички скали, изглеждащи като върхове от определена гледна точка. От дясно наляво би трябвало да са: Безименен ("Карачаир" в някои по-нови карти?!?), Скопарник, Голям Резен, Черни връх, Самара и Селимица.

Втората снимка, доколкото се вижда, основно обхваща водосборния район на горното течение на река Палакария и билото, спускащо се към село Ярлово. Върховете, отляво надясно: Голям Котор (незнайно защо нарече в някои нови карти "Сиврикая"), Сива грамада, Войчинов рид, Острица (странично било), Голям Ветрен, Малък Ветрен.

Турист

--------------------------------

Тема Re: Върхове на Витошанови [re: Typиcт]  
Автор goro_levskara (планинар)
Публикувано19.05.11 07:59

Здравей Краси,
Според мен на първата снимка 3,4 и 5 са от масива на Черни връх. Гледната точка ме кара да мисля така. Селимица е обозначено с 1, а Самара с 2. Голям Резен не е обозначен с номерче, а Скопарника е 6. Въпреки че буди съмнение, заради неудобния ъгъл, от който е правена снимката, номер 7 си мисля, че е Карачаир.
Относно втората снимка си мисля, че съм малко по-убеден в предположенията си. Номер 1 за мен е вр.Купена (2196 м). От премката между него и номер 2 - Голям Котор се спуска пътеката за Железница. Сива грамада е под номер 3, а 4 и 5 са от масива на Войчинов рид. Краси, за мен Острица ако въобще се вижда е малката издатина между Сива грамада и номер 4, което е основния връх на Войчинов рид. Номер 6 и аз си мисля, че е Голям Ветрен.
И двете снимки са наставяни и трудно може да се определи точно кое, кое е, но все пак това е моето мнение.
Бъди Здрав!!!
Жоро

Тема Re: Върхове на Витошанови [re: goro_levskara]  
Автор Typиcт ()
Публикувано19.05.11 09:23

Здравей Жоро,

Мисля, че си прав. Сега гледам снимките на служебния монитор и се виждат доста по-добре, както и надписите. Освен това в албума има и още

, която не е публикувана в темата, но внася допълнителна яснота. Голям Резен от гледната точка на снимащия не изглежда връх и може би затова не е означен с чертичка. Над село Ярлово има и едно връхче Погледец, обрасло с иглолистна гора, но то трудно може да се различи на тази снимка.

Поздрав,
Краси

Редактирано от Typиcт на 19.05.11 09:24.

Тема Re: Върхове на Витошанови [re: Typиcт]  
Автор goro_levskara (планинар)
Публикувано19.05.11 11:48

Не трябваше да го споменаваш Погледец

Този връх ме вкарва в размисли от много време. На картите най-високата точка е дадена в горския пояс, но лично за мен самия връх е точно хълмчето след гората...

Местните казват на целия масив Погледец, но си мисля, че самото наименувание потвърждава моята теория. От гората определено няма видимост, а от хълма тя е доста добра във всички посоки.
Друг е въпроса, че не винаги там, където е котата е най-високото място на даден връх.
Иначе на снимката всичко след Голям Ветрен се размива и е невъзможно да се разпознае каквото и да е.

Тема Re: Върхове на Витоша [re: dura1-204509]  
Публикувано19.05.11 13:09

Здравейте! Радвам се, че темата предизвиква интерес и дискусия. По късно през деня, когато имам подръка карта, ще си кажа и моето мнение кой връх кой е, та да си засечем мненията и да изчистим този интересен въпрос. Благодаря на всички, които са отговорили!

Тема Re: Върхове на Витошанови [re: goro_levskara]  
Автор Typиcт ()
Публикувано19.05.11 13:22

Да, пряката пътека от Ярлово, след края на селото, достига един каптаж, след което почва да подсича връхчето, обрасло с гора (вдясно на снимката). Дори си спомням, че ходих да търся дали има някакъв знак в гората. След това пътеката излиза на поляните, сред които е голото връхче - но то може да е с друго име или да е безименно

Тема Re: Върхове на Витошанови [re: dura1-204509]  
Публикувано19.05.11 23:34

Здравейте пак! Аз проучих картата, доколкото успях, още на място и почти напълно споделям предположенията ви. Горе взе, че задуха следобяд, аз не си взех новата карта и бях със старата, която е на 8-9 хвърчащи парчета разпокъсана. Така нямах възможност да я наложа с компаса и да проследявам по нея върховете в далечина, а и нямах много време да си играя с това. Затова за всеки случай, нащраках тези снимки, та да умувам на спокойствие. Ето какво „измислих”.
На първата снимка Селимица е 1, Самара е 2. За обозначенията 3, 4 и 5 се чудех какво са, но съпоставяйки с вашия поглед, се съгласявам напълно, че са от масива на Черни връх. Гледайки сега оригиналната снимка в по-голям размер и с по-добро качество от качената в Интернет (съжалявам за което), получават се нещо като три била, три отделни „хоризонта”, които се наслагват един ПРЕД друг спрямо точката на гледане. Най-далечният е на Селимица, средният е на Самара, а най-близкият е на този скалист масив, който започва от 3 надясно. Стигам до извода, че този масив е точно обратната страна на скалистия и стръмен склон, който се пада отляво, в началото, ако човек се спуска от Черни връх по пътеката към Конярника (сиреч, към заслон Самара). За Скопарника и Карачаир – категорично 6 и 7. Тя и пътеката така е дадена, затова ви обърнах внимание на този характерен завой там, който означих на снимката с жълто. Голям Резен не го означих с чертичка, защото мисля, че е ясен от радарите.
За втората снимка спор няма, че номер 1 е Купена, номер 2 е Голям Котор (Сиврикая), а пътеката към Железница е точно между 1 и 2. Сива грамада си е „сивата” грамада под номер 3. За връх Острица мога само да гадая, дали е тази издатина, за която Жоро казва, но така или иначе наистина линията на погледа по картата е точно в тази посока. Ако не късчето, което се вижда, то по-нататък от онази му страна трябва да е Острица.
Между номер 4 и номер 5 на снимката има една премка. Като гледам хоризонталите на картата, точката за вр. Войчинов рид са я дали да е номер 5 по моята снимка, а точно преди тази премка, от другата страна на рида (т.е., от изток, от обратната на погледа страна) дават изворите на река Бяла вода. В такъв случай, за номер 4 няма означен връх на картата, но е видно, че може да се причисли към „рида” на вр. Войчинов рид. Номер 6 много вероятно е Голям Ветрен, както казвате. Аз също така го виждам, но някак си не се чувствам съвсем сигурен, защото ъгълът на гледане е малко кофти. В това ще се „убеждавам” при следващ преход и от друга гледна точка. За по-нататък от номер 6 не мога да определя какво точно виждам.
Въпросът за Погледец остана отворен между вас. Аз не се чувствам компетентен по този въпрос, но имам една снимка с малко по-голямо увеличение и ще я кача в същия албум – в случай, че ви помогне да се уточните и на мен ще ми бъде интересно да разбера кое е вр. Погледец.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.