Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 12:49 04.11.25 
Хоби, Развлечения
   >> Туризъм
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема х.Мазалат- с. Скобелевонови  
Автор БoянlYl (магесник)
Публикувано12.12.10 19:06

А някой да има представа как е тази пътека, дали е добре маркирана, проходима ли е зимата :)
Бързо ли се стига от хижата до селото

Видях, че по пътя има и пещера Евкая някой случайно да е бил там.

Редактирано от БoянlYl на 12.12.10 19:12.

Тема Re: х.Мазалат- с. Скобелевонови [re: БoянlYl]  
Автор Яceн_ (като мъгла)
Публикувано13.12.10 09:46

Хвърлил си око на района нещо...

Моят съвет е без ски/снегоходки да не ходиш там, когато има сняг. Това преминаване през Габровница през зимата си е... кофти е меко казано. Първо, там трудно се уцелва пътеката, дори и лете. Второ, не познавам някой толкова откачен, който да се навре там зимата, но това не означава, че няма. (Всъщност май има, но това е било преди двайсетина години). Трето - зарежи тия карти, които ползваш. Или поне които показваш тук. Те дори обща представа трудно дават... Четвърто - тази пътека, която е дадена по ръба (най-дясната, над реката), не съм сигурен, че съществува като пътека. Това разбира се не пречи да се слезе по реброто. Пето - по долината на река Габровница има път (даден е на картата), но зимата как е... аз не съм минавал оттам и лете, не знам. Шесто - ако изпълзиш до Танас тепе, най-добре си карай по класиката, през "Соколна". С уговорката, че има един МНОГО терсене участък при зимни условия. И седмо - успех и важи това от предната тема - после разказ и описание на маршрута!

Късмет!

Хомо Сапиенс - това означава възможност, но не винаги способност за мислене

Тема Re: х.Мазалат- с. Скобелевонови [re: Яceн_]  
Автор БoянlYl (магесник)
Публикувано13.12.10 11:58

Опитвам се да измисля маршрут, който да е лесно достъпен от северна и южна България, да е кръгов или поне да не се повтарят точки от маршрута. За човек със среден опит и пълна екипировка и за някой без опит в зимна стара планина и без екипировка освен раница и дрехи.
Незнам защо съм се концентрирал върху този район може би тъжа ми се вижда лесно достъпна и поне до то там пътя е закътан при лошо време.
А и ми се вижда лесно прибирането по обратния път при влошаване на времето.
За сега знам само че качването и слизането трябва да е от юг, защото транспорта от северна за южна българия е много сложен.
Ако имаш някаква друга добра идея как от мазалат може да се слезе на юг аз мисля че съм виждал някаква маркировка за южна България някъде след Мазалат по пътя към узана.

Изобщо приемам идеи за 4 дневни маршрути всякакви стига да не са с висока сложност и да са с удобен транспорт за северна и най вече южна България

А то пътя от Мазалат за соколна не минава ли през същото дере на река габровска като пътеката за Скобелево

За карта аз имам и нова, гледам и по сателита за сега от вкъщи, просто тука няма каква друга карта да използвам за илюстрация

Автор Яceн_ (като мъгла)
Публикувано14.12.10 14:58

Лошо в това няма, да се търсят маршрути, но ти все в едни нестандартни забиваш... Още повече като за хора със среден и никакъв опит.

Четиридневен маршрут в този район е класиката - по билото. Нощувка на "Тъжа" (подходът откъм юг е по-кофти, но има по удобен транспорт), след това нощувка на "Мазалат", после на "Узана" и на четвъртия ден надолу. От "Узана" лесно се слиза до Габрово, дори и да няма транспорт (там автобусите до Габрово вървят само събота и неделя). При хубав сняг проблем е изкачването до "Тъжа" и после преминаването от "Мазалат" до "Узана", в района на върховете "Бухала" и "Корита". Трябва да се върви непременно по билото, защото в гората, където е лятната маркировка, трупа по два метра. И пак има участъци, където се гази сериозно.

Кръгов маршрут в Стара планина без да се повтаря дадена отсечка е трудна работа. Особено през зимата. Не се сещам такава възможност сега, но обещавам да помисля.

Слизането на юг след "Мазалат" може да стане в посока село Ясеново (ако не се лъжа за името, но май така беше). Има маркировка - жълта - но как е пътеката, особено зиме, не знам. Не съм минавал оттам.

Пътят от "Мазалат" за "Соколна" минава през река Габровница. Това, за което ти питаш, се покрива с този път до Танас тепе. Оттам е разклонението - за "Соколна" и за Скобелево.
Но както вече казах, там зимата не е добра идея. Пък като се замисля, не знам дали не е и лавиноопасно. Трябва много внимателно да се хване реброто от Габровница, но познай как се уцелва в гората, без видимост нагоре...
Този маршрут при зимни условия аз бих минал по билото - Мазалат - Росоватец - Малък Кадемлия - Танас тепе - Соколна. Като разстояние е по-дълго, но като време се басирам, че ще е същото като през Габровница, че и по-бързо.

Сега се сещам, че на няколко места срещнах информация за старата военна база на Голям Кадемлия. Че вече работи като заслон, стопанисван от ТД "Сърнена гора". Това е вариант за четиридневен маршрут: "Тъжа" (нощувка) - Голям Кадемлия (нощувка) - "Соколна" (нощувка). Но как ще е този заслон през зимата... идея се нямам.

Хомо Сапиенс - това означава възможност, но не винаги способност за мислене

Редактирано от Яceн_ на 14.12.10 14:59.

Автор niki_leo (член)
Публикувано14.12.10 16:42

Здравей,

Този маршрут съм го ходил веднъж през октомври 2003. Както е казал вече Ясен пътеката на слизане от Мазалат до р. Габровница се губи в гората и трудно се нацелва при пресичането на реката дори и през лятото при хубаво време. Зимно време там е само за опитни хора. По-добре е да не се пъхаш там. Освен това в района шетат мечки, а долу край реката където пътеката пресича е доста усамотено. Има два почти разрушени моста, които се минават по железни релси - това е единственото, което е останало от мостовете. Трябва да се внимава - да не се подхлъзне човек, особено ако е с мокри обувки. Черният път, по който се ходи покрай Габровница до Скобелево се вие край реката и е доста дълъг и общо взето тягостен маршрут. На някои места има сипеи от които се свличат камъни върху пътя.

Аз лично бих ти препоръчал да слезеш до прохода Шипка и оттам да си хванеш автобус до Казанлък / предварително си провери разписанията /. Преходът Мазалат - Шипка за един ден разбира се е възможен само ако няма или почти няма сняг. Другият вариант е слизане в Габрово и от там сложни влакови и/или автобусни връзки към южна България.

Трети вариант е да го направиш наобратно - качване с автобус до прохода Шипка и преход до Узана / нощувка /, 2ри ден - Узана - Мазалат / нощувка /, 3-ти ден - Мазалат - Тъжа / нощувка /, 4-ти ден - слизане към с. Тъжа. По принцип при лошо време преходът Мазалат - Тъжа е невъзможен така че може да се наложи да се върнете наобратно или да слезете на север директно от Мазалат към курортната местнос Лъгът.

Мазалат - Соколна зимно време не бих препоръчал за не особено опитни хора. А ако става въпрос за декември - направо се откажи от сега. Декември е лош месец за преходи по билата - доста често времето е нестабилно с валежи, вятър, мъгла и ниски температури. С жена ми бяхме пробвали една Нова година на Мазалат преход по билото към Тъжа и стигнахме едва до в. Вълчата глава - то не бяха мъгли, вятър, снеговалеж. Мани.

Ами това е.

niki_leo = Ники
Човек и добре да живее... един ден се регистрира в дир-а

Тема Re: х.Мазалат- с. Скобелевонови [re: niki_leo]  
Автор ИвaнXpиcтoв (непознат )
Публикувано14.12.10 23:00

niki_leo, всичко което казваш е вярно, но от къде имаш тая информация за мечките. Не спят ли зимен сън сега. Аз също съм го минавал този маршрут през лятото, но и на ум не ми е минавало за среща с мечка там.

Автор Aяpa (същата)
Публикувано15.12.10 11:46

И предишният и този маршрут не ти ги препоръчвам да ги минаваш зимата, особено сам, особено ако нямаш опит. Поздрави!

Тема Re: х.Мазалат- с. Скобелевонови [re: ИвaнXpиcтoв]  
Автор niki_leo (член)
Публикувано15.12.10 13:00

Информацията ми е от хижарите на Мазалат, но е стара - отпреди 7 години. Все пак не смятам, че мечките са изчезнали от там. Мястото е доста подходящо - абсолютен пущинак, особено още малко по-нагоре към изворите на Габровница.

А дали спят зимен сън - тази тема се е обсъждала неколкократно тук в клуба и бяха цитирани статии на специалисти, че зимният сън не е задължителен т.е. ако мечката не е натрупала достатъчно мазнина не ляга да спи защото е гладна или ако заспи се буди от време на време и обикаля за храна и през зимния период. Дали наистина е така - божа работа.

Аз лично не бих се отказал от даден преход по тази причина. Срещите с мечки така или иначе са малко вероятни, те са предпазливи животни и избягват среща с човека. А това, което се случи в Родопите според мен са изключения.

niki_leo = Ники
Човек и добре да живее... един ден се регистрира в дир-а

Тема Re: х.Мазалат- с. Скобелево [re: Aяpa]  
Автор paдokaл (непознат )
Публикувано15.12.10 22:24

Бояне, преди около месец ти се интересуваше за пътека от хижа Русалка до Голям Кадемлия. Сега питаш за маршрут хижа Мазалат, хижа Соколна. Аз тогава се опитах да ти дам някои съвети. По начина , по който задаваш въпросите стигам до извода, че кракът ти никога не е стъпвал по тези места. Ако това е така, няма смисъл въобще да занимаваш аудиторията със зимни маршрути в района на Триглав. Накратко, ако не познаваш тази част на Стара планина през лятото, за зимата не си и помисляй. Аз обичам много тези места, но повярвай ми няма нищо по лесно да се загубиш в този район. Ако те интересуват летни маршрути в района, ще ти кажа каквото знам. Поздрави, Радо.

Тема Re: х.Мазалат- с. Скобелевонови [re: paдokaл]  
Автор БoянlYl (магесник)
Публикувано16.12.10 00:24

Кракът ми не е стъпвал по тези участъци за които питам

Аз и затова питам иначе из района по основния маршрут съм бил(ком-емине) и лете и зиме, е зиме по малко

Отсечката х.Триглав-вр Голям Кадемлия ми е непозната и отсечката х. Мазалат - с. Скобелево.

Принципно зимата не ми се рискува с непознат маршрут при положение, че не съм подготвен за зимни нощувки

Иначе лятото ако не съм притиснат от времето ама никак не ме притесняват горите телисейски
Много благодаря на всички за съветите аз май ще го дам по най безопасния вариант

Редактирано от БoянlYl на 16.12.10 00:27.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.