|
Тема
|
Моят малък турист и неговите преходи.
|
|
Автор |
cтpaжapa (баир будала) |
Публикувано | 24.11.10 23:32 |
|
Така и аз реших да споделя какви ги вършим с моят син, малкият ми турист, който е на 4години и направените доста добри преходчета. Тази година се съсредоточих да посвикне с изкачванията и слизанията и в крайна сметка съм страшно доволен от това, че на него му харесва туризмът. През изминалите месеци направихме няколко леки преходи от Петрохан до вр.Тодорини кукли и като видях, че му харесва. Направихме първият по-голям преход от пр.Петрохан до вр.Ком и обратно. От този преход направо останах очарован от това, че той много мъжки се държа, все пак това са 18км отиване и връщане. Следващият по сериозен беше Клисурски манстир - вр.Тодорини кукли и обратно с деневилация от 1200м, като това беше най-голямата му изкачване за сезона. Последваха няколко поредни разходки от х.Ком до вр.Ком и така докато стигнем може би до най-трудният му връх. Това беше изкачването на вр.Копрен през местн.Сбек разклона за водопадите местн.Равно буче, вр.Копрен и обратно пак през Равно буче вр.Видичов камък- х.Копрен.
Пътеката до местн.Сбек беше затрупана от паднали дървета, а самата тя не се виждаше от падналата шума. Този неприятен участк го преминахме, като си играехме кой ще мине под или прескочи по-голямо дърво. В откритите чсти пътеката е много трудна за ориентиране, особенно докато навлезиш в гората и я откриеш. На няколко места се минава през потоци, които през зимата лавините които падат и се плъзгат по тях са донесли големи камъни и е трудничко за преминаване. До Равно буче се справихме мъжки, но от там нататък беше предизвикателството за малкия турист, тъй като ни чакаше денивилация от 500м, без пътека и със висока хвойна и малка гъста борова горичка. През цялото време си играехме, кой ще мине следващото припятствие и така с повечко почивки се качихме до полуразрушената застава.Там имаше подкрепа с неговите любими кексчета Барни, малка почивка и газ нагоре. Лека полека със закачки и измислени игри се качихме и се насладихме на красивите гледки, които ни предостави вр.Копрен и околните вр.Трите чуки вр.Вража глава и в далечината вр.Миджур(може би следващият за изкачване ). Но нямаше време за размотаване и потеглихме за разрушената застава, където и хапнахме за обед. След кратка почивка набърже се смъкнахме надолу до Равно буче и от там по пътеката през вр.Видичов камък слязахме до х.Копрен. Малкият остана много доволен и при първата добра възможност от към време съм му обещал вр.Ботев. Мисля че след тези преходи е готов за този достоен първенец.
Ето и снимките от последния преход и от другите преходчета:
| |
Тема
|
Re: Моят малък турист и неговите преходи.
[re: cтpaжapa]
|
|
Автор |
niki_leo (член) |
Публикувано | 25.11.10 11:00 |
|
Здравей,
Добре си решил от малък да го приучиш на любов към природата и планината. Малко амбициозни ми се виждат начинанията за 4 годишен турист, но щом няма последствия физически или в духа, значи всичко е наред. Гледам, че се усмихва на повечето снимки, наистина му харесва.
Много хубави снимки, браво и за тях!
niki_leo = Ники
Човек и добре да живее... един ден се регистрира в дир-а
| |
|
Ехаааа само така... това дете ако знае какво го чака!!! Само дето и тати не знае него какво го чака, когато малчугана влезе в топ-форма
| |
Тема
|
Re: И другата година на К2
[re: apollo75]
|
|
Автор |
cтpaжapa (баир будала) |
Публикувано | 26.11.10 13:10 |
|
Като се върнем от преход, вместо да легне и да заспи уморен, започва да играе и тича с малката си систричка до към 11часа. Направо му се чудя откъде я има тази енергия.
А в началото на две години и половина ходихме на почивка на Боровец и там направихме няколко прехода от Ястребец до х.Мусала. По пътя до хижата беше голям зор и го носех на доста места. Направо се бях отчяел. Но пък сега е направо фурия. Дано и сестра му да е така!
Редактирано от cтpaжapa на 26.11.10 13:11.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
ve_san () |
Публикувано | 26.11.10 20:43 |
|
Ти си един щастлив баща на едно прекрасно малко човече:
Редактирано от ve_san на 26.11.10 20:44.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
viachi (Вървя по Пътека) |
Публикувано | 01.12.10 23:13 |
|
Ашколсун :) !
Все се опитвам и нашата дъщеря да приуча. Не, че няма енергия, но бързо и доскучава и започва да се глези и да иска да я нося.
Но мисля, че ако има компания няма да се сети толкова скоро.
Може напролет да пробваме един малък (за начало) излет :)
| |
Тема
|
[re: viachi]
|
|
Автор |
Acпapyx () |
Публикувано | 02.12.10 13:03 |
|
Няма страшно, просто се зареждаш с търпение и по пътя разглеждате всички възможни мравуняци, хвърляте камъчета във всички рекички, яхат се на конче паднали дървета, измислят се приказки, берат се боровинки, събират се листа и т. н. И най-важното - на децата са им скучни точно лесните пътеки! Миналата година с дъщеря ми на 4 г. ходихме до Елениното езеро - покрай х. Мальовица и на терасите от време на време се носихме, но от Втора тераса нагоре по стръмното само я убеждавах да не бърза излишно. Пък ако иска на конче - на конче, важното е на детето да не му опротивее и да свързва планината само с хубави неща!
| |
Тема
|
[re: Acпapyx]
|
|
Автор |
cтpaжapa (баир будала) |
Публикувано | 05.12.10 23:30 |
|
Да във всичко казано по горе си прав. При нас даже носим и камъчета да не би около някоя локва да няма такива и случайно да я пропуснем. И наистина най-важното е да не му омръзне, защото това стане ли губи търпение и започва да си измисля какви ли не неща само и само да спрем или да си отиваме. Поне засега след всекя разходка е пълен с енергия и започва да пита, кога пак, ще ходиме. Дано и за напред да е така.
Няма проблеми за пролетните преходи.
Редактирано от cтpaжapa на 05.12.10 23:34.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Florimel (непознат
) |
Публикувано | 16.12.10 08:25 |
|
Страхотно е да споделиш своята страст към планината и въобще към природата с децата си. Винаги съм се чудела на родители, които оставят с бабите детето, за да отидат сами на почивка. Нашият син го качихме на Мальовица за първи път като стана на годинка. Тогава му беше и първата палатка. На две - на седемте езера. По баира го носих на гръб в самара, а той искаше непрекъснато да слиза, за да събира камъни и да яде малини. И там спахме на палатка. На връщане тича надолу през целия път сам. Като стана малко по-голям (сега вече е на 11) почна да му доскучава, но му намерихме цаката като почнахме да ходим и с други деца. Изживява се като водач на групата от дечурлига и им обяснява за всичко което е научил - билки , дървета, как се пали огън..... . Имаше един период от време когато непрекъснато пъхаше из раницата ми камъни. Спрем някъде, намери някой по-интересен и хоп тайничко ми го пробута да го нося. Бях почнала да проверявам след всяка почивка по маршрута с какво още ме е натоварил.
А енергията на децата наистина е безкрайна. От където и да се върнем, което и време да е задължително се минава през кварталната градинка, за да се види с приятелите си и да поиграе още малко.
| |
|
|
|
|