Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 20:08 12.11.25 
Хоби, Развлечения
   >> Туризъм
*Кратък преглед

Тема Седем дневен преход в Рила през август  
Автор asparuh82 (непознат )
Публикувано08.07.10 11:19

Здравейте!

Планирам един седем дневен преход из Рила през август, с начало 16.08.2010.
Имам нужда от съвети за маршута, какво да взема със себе си и т.н.

Та маршута за който си мисля е следния:

Начало - от София
ден 1 - Мързелив първи ден. Качване от Боровец с лифта. Спане на заслона ледено езеро. Ако няма места там, на х. Мусала. Това е единствената нощувка която мисля да резервирам предварително. Идеята е да съм на Мусала близо до залеза и да мога да снимам. Също и на следващата сутрин да мога да снимам около изгрева.

ден 2 - Преход от Мусала (хижата или заслона) до х. Грънчар.
ден 3 - Преход от х. Грънчар до х.Рибни езера.

След това обмислям два варианта:

Вариант 1:
ден 4 - Преход от х.Рибни езера до заслон Кобилено Бранище. Четох за този заслон, че било мизерно, но ако спя там не губя височина.
ден 5 - Преход от заслон Кобилено Бранище до х. Мальовица.
ден 6 - Преход от х. Мальовица до Седемте езера. Знам, че по това време последователите на Бялото Братсво са там. Имам някои познати. Ако няма места в хижите, ще бъдя при някои на гости. Пък и една нощ може да се изкара и в коридор на хижата Smile
ден 7 - Връщане към София

Вариант 2:
ден 4 - Преход от х.Рибни езера до Рилски манастир. Доколто знам там може да се преспи, дори имало и хотел. Пък и ще е добре един досег с цивилизацията - например една добра баня Smile Минуса е че се губи доста височина.
ден 5 - Преход от Рислки манастир до х. Иван Вазов. Много съм слушал колко трудно било това изкачване и бих искал да го направя Smile
ден 6 - Преход от до х. Иван Вазов до Седемте езера. За спането - по горе. Може да бъде пропуснат и направо да отида на Мальовица.
ден 7 - Преход от Седемте езера до х. Мальовица.
ден 8 - Връщане към София

Разбира се маршута може да се промени в зависимост от време, състояние и т.н.

Отдавна не съм ходил на такъв дълъг преход (от 2001). Но почти всеки месец ходя на някой двудневен преход.
На 27г. съм и сега съм в отлична физ. форма.
Проблема са ми обувките, тъй като няма планинарски обувки моя номер (49 или 50) и ходя с кубинки. Но пък съм си свикнал така.

Засега сам ще правя този преход. Но и усилено търся компания Smile

Та ще съм ви благодарен ако дадете някой съвет!

Тема Re: Седем дневен преход в Рила през августнови [re: asparuh82]  
Автор Бypaн (ентусиаст)
Публикувано08.07.10 11:42

16 август е понеделник. в понеделник и вторник лифта почива - http://www.borovets-bg.com/main/summer_adventures.php?lang=bg&cell=48

Автор Joy_Boy (Изтрещял)
Публикувано09.07.10 20:13

Здрасти - по първия вариант.
Пътя не е тежък, аз минавах почти същото /от лифта до грънчар -> рибни езера -> мальовица. аз съм далеч от добрата физическа форма :)..
по принцип може да подминеш кобилино бранище и директно в мальовица. на кобилино само спряхме да разгледаме, не беше мизерия, но си е заслон все пак..
другарчетата много ги измори спускането към мальовица, коленете им окапаха :).. помисли си за щеки. ние затова и не можахме да се доберем до рилски езера.
но ако имаш време остани на кобилино, защо да препускаш :). там за безопасността по принцип си знаеш нали? уточнявай с някой маршрута, та ако стане нещо да те знаят де си :).. по пътя на изненадващо много места няма обхват :)

Автор Cтyдeнт_EE (помощник)
Публикувано09.07.10 21:54

Вариантите са Ти много добри. Аз имам само препоръка по втория вариант. За спането в Рилския манастир си направи добре проучването, защото в непосредственна близост до манастира има само един хотел, който преди 1 годима беше затворен, а из форумите нищо добро не пишеше за него като цени и условия.
В манастира става да се спи ама стаите с баня са много малко и трябва да се резервират предварително, защото има голям наплив от туристи и поклонници по това време на годината, а и монасите много не долюбват туристите :) манастира си има много хубав сайт с пълна информация (потърси го в гугъл). Непосредственно до манастира има и нещо като туристическа спалня с общи бани и тоалетни ( все пак е тур.спалня и все е нещо :) ), но нямам телефони за връзка, но дори и там ще трябва да запазваш щото туристи много даже и чужденци със срещал на групи.
За изкачването от Рилски манастир до х.Иван Вазов :) ще ти е интересно :), аз съм го слизал два пъти от хижата до манастира и всеки път си казвам, че не бих го качил, но не се знае :), само бих те предупредил за жегата, която те очаква. Качването наистина е сериозно, най-вероятно ще тръгнеш рано сутринта от манастира и до обед ще си излязъл от гората и ще катериш рида Баучер и там ще те хване жегата, а се оглеждай за змии, поне в часта от гората до кошарата.
Успех!

С желание и труд всичко се постига!

Автор diana1OO (Димитрова)
Публикувано11.07.10 10:05

Имай готовност около х."Рибни езера" и за среща с вълци. Скоро са разкъсали едно конче около хижата. Бяхме там на 03.07.2010 и видяхме пресни доказателства за присъствието им.

Автор asparuh82 (непознат )
Публикувано12.07.10 10:17

Благодаря ви за мненията!

@Бypaн
Много мерси за инфото. 16ти не е фиксирана дата. Може и на 18ти. Но може и пеша да се кача, въпреки че ще съм с тежичка раница. Просто първия ден няма да е мързелив :)

@Joy_Boy
Щеки със сигурност ще имам. За обхвата, вече попрочетох къде има и къде не.
Иначе засега се замислям директно да отида към мальовица.

@Cтyдeнт_EE
Варианта за рилския манастир остава само при лошо време засега. Посто ще избегна губенето на височина.

@diana1OO
Мерси за предупреждението. Разбира се, дано няма близки срещи!

Автор Florimel (непознат )
Публикувано18.07.10 10:08

Преди известно време направихме подобен маршрут, но в обратна посока- Езерата, х. Мальовица, Страшното езеро, през Кобилино бранище, Рибни езера, манастира. Помисли за вариант вместо да спиш на Кобилино бранище- заслона наистина е мизерничък, поляната обикновено е цялата в кравешки л....., да превалиш билото и да спиш на заслона на Страшното езеро. Не знам в какво състояние е в момента, но има вода в изобилие и е много по-красиво. На Кобилино бранище не си спомням дали имаше откъде да се точи вода, май имаше някаква рекичка към манастира. Имай предвид , че минаването през Водния връх в жегата пие много вода. На самия връх църцореше някакво изворче ама незнам има ли го още. Моят съвет е да си вземеш спален чувал и шалте и да спиш по поляните. Под Страшното езеро има още няколко езера със страхотни полянки и високи клекове(или хвойни ли са що ли?) над които можеш да си опънеш дъждобрана за покрив

. От там мисля , че има някаква пътека по билото покрай Злия зъб и направо към Връх Мальовица, защото слизането към хижата също сваля много височина. Под Злия зъб също има заслон - на БАК, вода обаче май няма. За тоя заслон можеш да питаш в клуба по алпинизъм. И оттам към Иван Вазов и т.н.

Тема Re: Седем дневен преход в Рила през августнови [re: Florimel]  
Автор hri1OO ()
Публикувано19.07.10 10:08

Денят от Кобилно бранище до Мальовица:
-Много приятна пътечка от Кобилино бранище д Попова Капа- по лятната маркировка качваш постепенно до Поповокапски езера (много приятно за спане на чувал). Горе по маркировката ще те свали на Страшното езеро. По-добре по зимната колова маркировка качваш Голяма Попова капа и от върха поемаш живописната пътека през Голям Купен. На подсичането от юг на Ловница по-добре пътеката през върха, иначе последните метри над улея преди Зля прелез са не за всеки. На заслон БАК водата е на 400 метра под заслона, но има и наблизо друга.
- Маршрут през Орловец не ползвай!!! Улея между Злия Зъб и Орловец се качва, можеш и на Оровец да се качиш, но от там до Петлите е алпинизъм. Обратно се прави, но изрично трябва да се каже в този клуб, че това не е пътека (поне не за туристи). Аз минах по терасите северно от Орловец и излезнах в началото на Петлите- пътеката върти между скалите чак до под Еленин връх и от там Мальовица. Но и това не е туристическа пътека- особено ако падне мъгла или си зле с вестибуларния апарат. По-добре слез на втора тераса и от там Мальовица.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.