Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 07:02 09.05.25 
Хоби, Развлечения
   >> Туризъм
*Кратък преглед

Тема какво е състоянието на тарзановата пътеканови  
Автор Wiko (непознат )
Публикувано04.06.10 10:48

Бихте ли ми казали дали мога да мина от х. Рай до вр. Ботев заедно със сина ми, който е на 8 години, трябва ли да имаме осигуровка? Благодаря!

Тема Re: какво е състоянието на тарзановата пътеканови [re: Wiko]  
Автор Orнeдишaщ (змей)
Публикувано04.06.10 15:53

Може.
Чак за осигуровка не е, но това си зависи и от личната преценка.
При всички случаи, внимавайте. Пътеката си е опасна. Стръмно е, от някои места едно подхлъзване може да е фатално. Дръж хлапето изкъсо. Не тръгвайте, ако е мокро или е очевидно, че валежът е предстоящ.

Автор koko_1983 (непознат)
Публикувано04.06.10 23:43

За пътеката осигуровка не трябва, но с 8-годишно дете категорично не те съветвам да тръгваш. Отидете до хижа Рай и до там.

Автор мapaтoнeц (непознат)
Публикувано05.06.10 15:42

Не ме плашете бре хора! Аз също бях намислил слезане през Рай със сина и дъщерята (10 и 11 годишни) това лято. Минавал съм много пъти от там и зиме и лете, но спомените ми са доста избледнели (това беше преди 15+ години)... За кои участъци точно става дума? Имате ли снимки? Как можете да сравните Тарзановата пътека с минаване по връх Козя Стена (това го направихме преди 2 години)?

Благодаря за информацията!

Wiko, пиши като/ако минете с юнака да кажеш как е било.

Редактирано от мapaтoнeц на 05.06.10 15:44.

Автор Wiko (непознат )
Публикувано05.06.10 16:29

Първо- благодаря за съветите. Всъщност аз съм качвал вр. Ботев 7-8 пъти точно по този път. Обаче последния път когато минах от там беше преди 10-11 години. Купихме си въже за осигуровка по стръмните места ( за всеки случай и се научихме как да го ползваме адекватно) , малкия човек е доста пъргав и енергичен. Все пак, ако някой знае дали има пропадания на пътеката или други рискови места по изкачването нагоре нека да пише. Всяка информация ще е от полза.

Автор Orнeдишaщ (змей)
Публикувано05.06.10 16:44

Виж сега, пътеката си е читава, няма нужда да се катериш или да правиш някакви геройства. Просто ще повторя пак - стръмно е и има определени места, от които, ако имаш неблагоразумието да се търкулнеш надолу, си мъртъв. Не че има защо да падаш, но трябва да се внимава. А пълна безопасност и в града няма, нали така? Пресичат се улици например, а по тях едни малоумни изроди карат двутонни коли...

Тема Re: какво е състоянието на тарзановата пътека [re: Orнeдишaщ]  
Автор paдokaл (непознат )
Публикувано05.06.10 23:58

Извинявай, обаче не става ясно като се качите на Ботев пак ли по Тарзановата пътека ли ще се връщате или поемате в някоя друга посока. Питам защото в края на май бях в района няколко дни и за мое учудване все още от северната страна имаше големи преспи и лятната пътека за хижа Плевен май не беше безопасна. Иначе качването винаги е по-лесно от слизането. Всъщност може би снегът вече се стопил. Поздрави и успех, Радо.

Автор won (cool)
Публикувано06.06.10 18:20

Едва ли е толкова опасна пътеката(аз съм я минавала само по веднъж в двете посоки), но ти трябва да познаваш добре синчето си.
Има ли вече опит като турист? Слуша ли те като го предупредиш за нещо?
Ако се движи опасно и из парка, хич не ти трябва да го водиш по стръмни пътеки.
Носете си дрешки, защото на "Рай" времето е едно, а на върха друго. Ама това сигурно го знаеш.
Хубави емоции и успех!

Което не заложиш, не го губиш.

Редактирано от won на 06.06.10 18:24.

Тема Re: какво е състоянието на тарзановата пътеканови [re: won]  
Автор Wiko (непознат )
Публикувано11.06.10 21:22

Благодаря на всички за съветите. Отидохме до х. Рай без проблеми. На следващие ден тръгнахме за вр. Ботев, времето беше относително добро - с малко облачета. На малкия човек много му хареса пътеката и най-вече, че сме вързани като алпинисти. Пътеката наистина е в прилично състояние. Над скалите обаче (както очаквах) духаше вятър и върхът се скриваше и показваше в мъгла. Неможахме да видим кулата. После се върнахме по същия път до х. Рай. На следващия ден (вчера) отново тръгнахме към върха. Времето вече беше много по-добро. Горе-долу по средата на Тарзановата пътека видяхме (и снимахме) усойница - на самата пътека. На върха заедно с едно семейство с дете на годините на сина ми тръгнахме заедно към заслон Маринка и Паниците. Получи се голям преход, но децата не разбраха, че прехода е дълъг и изморителен, защото винаги си намираха теми за разговор.
Детето си има опит като турист и ме слуша като го предупреждавам и обяснявам за опасностите и интересноте неща в планината, така че, това наистина е много важно за безопасноста по време на поход.
Иначе с него сме ходили на вр.Орфей, Малък Персенк, Преспа, Сини връх, Беланташ, Харамийската пещера, Голубовица и доста други преходи.

Автор won (cool)
Публикувано14.06.10 12:58

Желая ви само хубави емоции по планинските пътеки!

Което не заложиш, не го губиш.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.