Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 20:41 03.11.25 
Хоби, Развлечения
   >> Туризъм
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема За хижаря на х. Иван Вазовнови  
Автор razdela (непознат )
Публикувано21.04.10 17:00

На х. Иван Вазов в момента и от 2-3 месеца непрекъснато като хижар е един Емо. Видяхме го в събота/неделя 17. и 18.04.10. Положението му е незавидно и буди тревога:

- на хижата няма ток
- Емо не разполага с мобилен телефон (имал, но се бил развалил)
- старата радиостанция от времето на сеансите по системата на БТС е развалена, може би не сериозно

Ако се наложи, този Емо няма как да съобщи на някого за случилото се - дори ако примерно се самонарани с брадвата, или пристигне бедстващ турист без работещ мобилен телефон и т.н.

Предлагам:

- да се занесе (подари) работещ телефон със зарядно устройство
- който ходи на Ив.Вазов, да бъде така добър да занесе по 1-2 литра бензин А-95: на хижата май има агрегат, който работи, но му трябва гориво. Който разбира, да опита да запали агрегата заедно с Емо. Почти сигурно ще трябва и поне 1 литър двутактово масло, защото най-вероятно агрегатът е с двутактов бензинов двигател и работи със смес масло -бензин 1:50, т.е. 2 %.
Но може агрегатът да е и с четиритактов двигател - тогава без масло! Ако агрегатът работи, Емо ще може да го пуска отвреме-навреме, за да има осветление вечер и ще може да си захранва телефона. Така въпросът с тотално липсващата в момента връзка на хижата ще се реши.

Призивът ми е особено към тези, които сега биха отишли там по случай рождения ден на Аспарух.

Тема Re: За хижаря на х. Иван Вазовнови [re: razdela]  
Автор Orнeдишaщ (змей)
Публикувано21.04.10 18:38

Амчи тя липсата на ток не предизвиква у всички непременно чак толкова дълбока печал.

Разбирам добре това, което пишеш - "ако се наложи..." и т.н. Но има и друга гледна точка. В тоя ред на мисли бихме могли да идем и по-нататък - Емо не разполага, да кажем, с операционна, с въртолет и т.н. Ами не разполага! А може да му се наложи да ги ползва.

Тъй че поне у мен положението не буди особена тревога. Липсата на това и онова си е част от преживяването да си в планината.

Тема Re: За хижаря на х. Иван Вазовнови [re: Orнeдишaщ]  
Автор dido3 (член)
Публикувано21.04.10 18:49

Абе то идилията си е идилия ама за 2 месеца престой ток си требе поне от време на време ;-)

------------------

Тема Заеби идилиятанови [re: Orнeдишaщ]  
Автор KGM (Разбиращ)
Публикувано21.04.10 20:59

"Тъй че поне у мен положението не буди особена тревога. Липсата на това и онова си е част от преживяването да си в планината."
То теб няма защо да те тревожи понеже си там за ден два. Това че Емо си живее без ток и нему пречи (или поне го приема или не признава) също е о.к.
Но че няма никаква комуникация със света си е проблем. Необходимо ли е да стане нещо за да се каже - ако хижаря беше палнал генератора (който си стои в склада) и беше извикал помощ НАВРЕМЕ тези хора можеха да не пострадат. Или първо лошото пък после оправията.
Все пак това е хижа и хората се стремят към нея което предполага възможност за инциденти. Много малко се иска да се осигури тази необходимост -- като навременно извикване на помощ. Това е нищо в сравнение с инвестициите направени за подобрения на хижата.
Както се казва "Safety First" - или това не важи за планината за да има романтика?

When the going get tough, the tough get going !

Редактирано от KGM на 21.04.10 22:48.

Автор kyky (изкукал :-))
Публикувано21.04.10 21:10

Мисля че на въпросния Емо не му е първа зима изкарана по този начин, така че не се тревожи толкова...

Тема Re: За хижаря на х. Иван Вазовнови [re: kyky]  
Автор YosserHughes1 (минаващ)
Публикувано22.04.10 09:19

Ако е само за едното зареждане на телефон, има зарядни със соларен панел. Не са и кой знае колко скъпи.

Автор razdela (непознат )
Публикувано22.04.10 09:51

Направо съм изумен от мнението ти, Лъчо. Чакай, какъв хеликоптер, каква операционна... Говоря за нещо най-елементарно за днешно време, което обаче може да се окаже животоспасяващо. Предполагам, и ти, като ходиш на планина, не оставяш мобилния си телефон нарочно у дома ?!

И тук изобщо не стои въпросът за ЛИЧНИЯ КОМФОРТ на този Емо ... (това в отговор на виждането на КУКУ). В крайна сметка, това е и въпрос на личен избор. Но не може и не бива един хижар във високата планина да няма НИКАКВА
комуникация - не просто и само заради себе си, но и особено заради другите, които биха имали нужда от едно спасително и навременно обаждане.

Автор Orнeдишaщ (змей)
Публикувано22.04.10 10:14

Разбирам изумлението ти. Просто се опитах да обясня, че не всички вземат посочените (и напълно реални, разбира се) рискове толкова насериозно. Фактът, че Емо не си решава сам проблема с телефона (което е осъществимо за 20-ина лева, не са толково много) е показателно за това. Какво е абсолютно необходимо е какво не е до голяма степен е въпрос на лично отношение и преценка и всеки поставя летвата на различно място, често даже на МНОГО различно. Това само исках да кажа, а не да давам мнение, какво трябва и какво не трябва да има на една хижа, или да призовавам към "романтика" и т.н.

Автор wind4 (срещу цензурата)
Публикувано30.04.10 16:13

Хе, много интересно...

Аз не само, че не си вземам мобилен в планината, ами и в града нямам такъв!

Въх, хората как опулват очи, като разберат - как ли оцелявам в наше време в града без мобилен? Ужас! Пък и колко хора искат да ми подарят такъв. Но АЗ НЕ ИСКАМ.

Та може и на този хижар така да му харесва. Ако е проблем за туристите - не вярвам да не са мислили арендатори ли, каквито там са хижарите. Не е кой знае каква философия да се предвиди необходимото.

Така ми прозвуча като бедстващ човек в планината. Надали.

Автор harvy (новак)
Публикувано01.05.10 10:56

Емката не му е първа зима горе, не се притеснявайте, добре си е, бензин не му трябва генератора не се ползва зимата, ток не му трябва, има си печки на газ, на дърва и свещи, това от което има нужда е кафе, батерии и свещи, ако ги е свършил но според мен го заредихме добре преди няколко месеца. Така или иначе днес се качват хора от хижата и ще го заредят, не го мислете той и на друго ниво вече Емката....а и най важното - ако има някой девойка и иска да помогне с малко нежност - няма да и откаже

Редактирано от harvy на 01.05.10 10:56.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.