Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:34 25.11.25 
Хоби, Развлечения
   >> Туризъм
*Кратък преглед

Тема Как се нарича този водопаднови  
Автор JWalker (оптимист)
Публикувано17.01.10 22:44

Как се нарича този водопад по връх Ботев, вижда се от пътеката от хижа Плевен за връх Ботев:

Тема Re: Как се нарича този водопаднови [re: JWalker]  
Автор momtchi (непознат )
Публикувано18.01.10 08:00

Може би е Големия водопад в Северен Джендем, не съм много сигурен - няма общ план. Под пътеката за заслон Ботев има нещо като циркус с три водопада, като средния е най-големия и тече през цялата година. Другите два се виждат само когато има много вода и като замръзнат през зимата. Високи са по около 200 м. Едно от най-добрите места за ледено катерене в България.

Тема Re: Как се нарича този водопаднови [re: momtchi]  
Автор JWalker (оптимист)
Публикувано18.01.10 10:23

Това е водопада на реката, която се пресича, когато от заслон Ботев се тръгне към хижа Плевен. По-надолу, когато пътреката постепенно завие на [северо]запад, същата река пак се пресича и след нея вече започва подсичането на склоновете на безименния връх Млечния чал. Не му знаех името.

Тема Re: Как се нарича този водопаднови [re: JWalker]  
Публикувано18.01.10 11:09

Е, значи той е

. Всички му викат "Големия водопад". Най-добрата гледка към него е като се излезе 100-тина метра в страни от пътеката по едно хоризонтално рамо - водопада се пада точно срещу теб. От хижата се вижна само малко от горната му част. През зимата как се синее само...

Тема Re: Как се нарича този водопаднови [re: momtchi]  
Автор JWalker (оптимист)
Публикувано18.01.10 20:53

Най-добрата гледка към него е като се излезе 100-тина метра в страни от пътеката по едно хоризонтално рамо - водопада се пада точно срещу теб. И за да му видиш дъното, трябва малко да слезеш по стръмния склон на това хоризонтално рамо. А щом е около 200 метра, защо водят Райското пръскало за най-голям?

Тема Re: Как се нарича този водопад [re: JWalker]  
Автор E.Yonkov (непознат)
Публикувано22.01.10 10:16

Не знам как се казва този водопад, но реката на която се намира се казва Василковица. Това е по-точно левия и приток, а върха в ляво, който се вижда в края на клипа е Кози връх, в основата му е пещерата Водните дупки. Чувал съм че водопада наистина е по-висок от Райското пръскало, но предполагам не влиза в класацията защото лятото понякога пресъхва.

Тема Re: Как се нарича този водопаднови [re: E.Yonkov]  
Публикувано22.01.10 10:53

Всъщност аз не знам как точно се мерят водопадите, за да влизат в класациите, пък и имам слабост (отрицателна) към употребата на степента "най-". Като написах 200 м, въобще не съм си помислил за това колко се води на "документ", а че горе долу толкова е дължината на катеренето през зимата. Трябва да има някаква дефиниция за водопад, както има и за пещера

. Например Скакавишкия, който се води 70м (дори и повече в някои източници), се катери в момента с 60 метрово въже, а като го засипе още малко снега може и с 50 метрово .
Момчил

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.