|
|
|
Тема
|
Как се нарича този водопад
|
|
| Автор |
JWalker (оптимист) |
| Публикувано | 17.01.10 22:44 |
|
|
Как се нарича този водопад по връх Ботев, вижда се от пътеката от хижа Плевен за връх Ботев:
| |
|
Тема
|
Re: Как се нарича този водопад
[re: JWalker]
|
|
| Автор |
momtchi (непознат
) |
| Публикувано | 18.01.10 08:00 |
|
|
Може би е Големия водопад в Северен Джендем, не съм много сигурен - няма общ план. Под пътеката за заслон Ботев има нещо като циркус с три водопада, като средния е най-големия и тече през цялата година. Другите два се виждат само когато има много вода и като замръзнат през зимата. Високи са по около 200 м. Едно от най-добрите места за ледено катерене в България.
| |
|
Тема
|
[re: momtchi]
|
|
| Автор |
JWalker (оптимист) |
| Публикувано | 18.01.10 10:23 |
|
|
Това е водопада на реката, която се пресича, когато от заслон Ботев се тръгне към хижа Плевен. По-надолу, когато пътреката постепенно завие на [северо]запад, същата река пак се пресича и след нея вече започва подсичането на склоновете на безименния връх Млечния чал. Не му знаех името.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
momtchi (непознат
) |
| Публикувано | 18.01.10 11:09 |
|
|
Е, значи той е . Всички му викат "Големия водопад". Най-добрата гледка към него е като се излезе 100-тина метра в страни от пътеката по едно хоризонтално рамо - водопада се пада точно срещу теб. От хижата се вижна само малко от горната му част. През зимата как се синее само...
| |
|
Тема
|
[re: momtchi]
|
|
| Автор |
JWalker (оптимист) |
| Публикувано | 18.01.10 20:53 |
|
|
Най-добрата гледка към него е като се излезе 100-тина метра в страни от пътеката по едно хоризонтално рамо - водопада се пада точно срещу теб. И за да му видиш дъното, трябва малко да слезеш по стръмния склон на това хоризонтално рамо. А щом е около 200 метра, защо водят Райското пръскало за най-голям?
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
E.Yonkov (непознат) |
| Публикувано | 22.01.10 10:16 |
|
|
Не знам как се казва този водопад, но реката на която се намира се казва Василковица. Това е по-точно левия и приток, а върха в ляво, който се вижда в края на клипа е Кози връх, в основата му е пещерата Водните дупки. Чувал съм че водопада наистина е по-висок от Райското пръскало, но предполагам не влиза в класацията защото лятото понякога пресъхва.
| |
|
Тема
|
[re: E.Yonkov]
|
|
| Автор |
momtchi (непознат
) |
| Публикувано | 22.01.10 10:53 |
|
|
Всъщност аз не знам как точно се мерят водопадите, за да влизат в класациите, пък и имам слабост (отрицателна) към употребата на степента "най-". Като написах 200 м, въобще не съм си помислил за това колко се води на "документ", а че горе долу толкова е дължината на катеренето през зимата. Трябва да има някаква дефиниция за водопад, както има и за пещера . Например Скакавишкия, който се води 70м (дори и повече в някои източници), се катери в момента с 60 метрово въже, а като го засипе още малко снега може и с 50 метрово .
Момчил
| |
|
|
|
|