Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:37 10.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Туризъм
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема вр.Мусала 02-03 януари 2010нови  
Автор goro_levskara (планинар)
Публикувано03.01.10 19:57

Традиционно първата събота на новата година се запътваме към вр.Мусала. Този път беше доста по различно от предишните....
Не за друго, но за първи път ми се случва да тръгна от Боровец без да има капка сняг. Нещо, което не е типично за Рила през януари.
Тръгнахме заедно с Жорката от Гоце Делчев и Стойчо към 09:30 ч. по така наречената Мусаленска пътека....

До Велчовото мостче почти изцяло ходихме по кал. Там се засякохме с Митко, Светла и Доби от Пловдив. Именно той ме запали преди пет години за това ходене. На него това му беше за 18 поредна година.
От мостчето нагоре имаше фирнован сняг, където трябваше да ходим с повишено внимание. На пистите вятърът се засили и на моменти поривите му бяха доста сериозни. Нито едно съоръжение не работеше, нямаше и никакви хора...

Малко преди хижата се засякохме с група македонци слизащи от върха, които ни предупредиха за ураганния вятър горе. В подкрепа на думите им един много силен порив мина през нас. Вангел ни чакаше на заслона още от първи и идеята беше да стигнем дотам, пък после каквото дойде, както казва Митко.
На изкачването на вр.Палеца имаше няколко места, където снегът беше навял и трябваше да се гази и да се прави пъртина.

До заслона се редуваше фирнован сняг с навяли преспи, но стигнахме без някакви сериозни проблеми. Вътре взехме решение да се пробваме нагоре още същия ден. Вятърът беше силен, но на пориви, затова и бързо тръгнахме нагоре. А и извадихме късмет, че тези пориви не бяха с такива скорости, каквито са били предишните дни. Качихме се на върха, като видимостта не беше много добра и нямаше много какво да се снима....

Слезнахме бързо в заслона, където си бяхме само ние седмината и стопанката. В други години е имало повече хора, но този път нямаше никой друг.
На следващия ден беше навалял нов пресен сняг и видимостта беше паднала значително. Пак тръгнахме нагоре, като сега върху фирна от вчера имаше сняг и на въжето имаше хлъзгави участъци. Този път си направихме по няколко снимки и директно тръгнахме надолу без да влизаме в станцията...

Вятърът не беше от най приятните, но не беше като вчерашния ден. На въжето минавахме с повишено внимание....

От неговия край до заслона си беше газене...

Оттам надолу вятърът почти изчезна, като даже на моменти се показваше и слънцето....

По Мусаленската пътека, където предния ден имаше само кал сега си беше понатрупал снежец....

И малко преди да слезнем в Боровец си заваля хубаво, както не ни беше валяло тези дни и се намокрихме за отрицателно време.
Бъдете Здрави!!!
Жоро

Тема Re: вр.Мусала 02-03 януари 2010нови [re: goro_levskara]  
Автор W_sjanka (член)
Публикувано03.01.10 20:21

Единственото, което мога да добавя е, че за пореден път в Планината споделих Приятелството- БЛАГОДАРЯ "банда"!, както и малко снимки:

Не мога да пропусна да изкажа най- добри думи за стопанката на заслон "Ледено езеро"- леля Величка!!!...!!! Поклон пред Планинарското й присъствие там ГОРЕ! Дано все такива хижари ни посрещат и подслоняват.

Автор dido3 (член)
Публикувано03.01.10 23:57

Честита нова година Жоре на всички вас.

Бяхме се засилили и ние да ви дойдем на гости в заслона от х. Грънчар но лошото време предния ден - на 1-ви - ни отказа. Предпочетохме аварийно слизане към Бели Искър предвид лошата прогноза за 2-ри. То се оказа, че по-лошия ден от двата е бил 1-ви ...

-----------------------------------------------

Тема Re: вр.Мусала 02-03 януари 2010нови [re: dido3]  
Автор ve_san ()
Публикувано04.01.10 13:15

Хехе, ние пък се бяхме засилили да ви дойдем на гости на Грънчар от Заврачица на 1-ви, но малко преди Манчо ни забуха суграшица с ветЪр и се върнахме в ниското.
ЧНГ !

П.С. Има ли дърва на Грънчар ?

Тема Re: вр.Мусала 02-03 януари 2010 [re: ve_san]  
Автор Caka1ueB (планинарче)
Публикувано04.01.10 17:38

Браво, мвого хубаво сте си изкарали блазе ви..

Автор boshuleca (металист)
Публикувано05.01.10 00:35

Неуспях да дойда , но бях с вас духом- през цялото време. В живота на всеки има върхове котито трябва да изкачи или дасе срине оттам.Бях на Орлово гнездо и се радвам че се чухме от високото.Доскоро!

Редактирано от boshuleca на 05.01.10 00:42.

Тема Re: вр.Мусала 02-03 януари 2010нови [re: dido3]  
Публикувано05.01.10 09:09

Здрасти Дидо,
За много години на теб и на всички от спретната ви дружинка. Убеден съм, че взехте правилното решение. Нямаше смисъл да рискувате по Близнаците в такива условия. Има време да се засечем някъде горе. Но по-добре е да е в по-безопасно и по-малко ветровито време.
Бъди здрав!!!

Тема Re: вр.Мусала 02-03 януари 2010нови [re: boshuleca]  
Публикувано05.01.10 09:25

За много години Бошулец,
Планините няма да избягат, затова и никога не е късно да се разходиме по тях.
Радвам се, че си слезнал безаварийно в Троян и си се прибрал благополучно в София.
Мислиме да се разходиме с Вангел тези дни, така че като имам яснота ще ти звънна да погазиме малко някъде

Поздрави!!!

Автор tvy (новак)
Публикувано06.01.10 11:48

Хубаво преживяване. Само да попитам - какъв вид обурудване ще ми е необходимо за такова изкачване? Котки (ако да какви - в Салева са пуснали и едни за пета само и за свод), пикел, щеки, снегоходки и т.н. Ще ми се най-сетне зимата да го изкача този връх.

Тема Re: вр.Мусала 02-03 януари 2010нови [re: tvy]  
Публикувано06.01.10 13:24

Здравей tvy,
Спомням си, че първия път преди пет години като се качих на Мусала зимата бях само със щеки. Щеки, които само пречат на въжето. Тоест при повече внимание можеш да се качиш без нито едно от тези неща дето си споменал. Естествено хубаво е да ги имаш, но всяко от тях ти качва тежестта на раницата. За това ми качване си взех само щеките, които оставих на заслона и котките, които използвах само на въжето. Снегоходки ме мързеше да нося, а пикелът не е чак толкова необходим. На въжето има две стръмни места, където снегът винаги е фирнован и ако имаш страх от високото е хубаво да си вземеш някакви котки.
Снегоходки също биха ти послужили на определени места от маршрута, но много зависи от снежната покривка. Щеките са най-необходимото нещо според мен, които ще са ти от полза навсякъде без въжето.
Уцелиш ли добро време, няма да е проблем да се качиш на върха. Просто ходенето от Боровец до горе си е хамалогия, тъй като денивелацията, която преминаваш е доста голяма. Ако пък решиш да спиш някъде и да го качиш на следващия ден, то си мисля, че ще успееш без да имаш проблем.
Успех!!!
Жоро

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.