|
Тема
|
Goretex, Killpro и всякакви други waterproof?
|
|
Автор |
tvy (новак) |
Публикувано | 02.11.09 15:21 |
|
Действително ли goretex мембраната пази крака сух вътре безависимо от водата отвън на обувката. Гледах и обувки Killtex с мембрана Killpro - едва ли не отвън из ведро да вали, то отвътре остава сухо. Истини ли са всички тези писаници за такива мембрани? И какво е по-доброто на подметки от Vibram?
| |
Тема
|
Re: Goretex, Killpro и всякакви други waterproof?
[re: tvy]
|
|
Автор |
tibetski (непознат) |
Публикувано | 03.11.09 00:33 |
|
Gore tex определено пази крака сух от дъжд ,само че ако вали повечко пак ще ти се намокрят краката защото водата ще влиза от панталона в обувката а за vibram самата гума е много добра за тва я препоръчват
| |
Тема
|
|
|
Автор |
didipav (непознат) |
Публикувано | 03.11.09 08:56 |
|
Пробвай и сам ще откриеш разликитеВ началото на моя "туристически живот"аз също не отдавах значение на екипировката,но с времето опита ми показа,че съм грешала.А според мен обувките са най-важната част,съвета ми е дай повечко пари и си купи нещо качествено
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Яceн_ (като мъгла) |
Публикувано | 03.11.09 08:57 |
|
Мембраните остаряват. Всички. Особено на обувките, защото там влияят и други фактори - триене в камъни, треви, храсти и т.н. Моите наблюдения са, че повече от един сезон не издържат. Има значение и колко време обувката се е подмятала по разни складове, преди да стигне до теб.
Така че истина е, но донякъде.
Хомо Сапиенс - това означава възможност, но не винаги способност за мислене
| |
Тема
|
[re: Яceн_]
|
|
Автор |
Acпapyx () |
Публикувано | 03.11.09 09:39 |
|
Съгласен с Ясен. Мнението ми е, че гортексовите и другите мембрани са идеални за дрехи, но просто не са материал за обувки. Вариантът "кожа+гортекс" издържа един сезон, независимо от цената и производителя, и след това почва да тече като решетка. Е, може и два сезона, ако не се носи усилено.
По-добре пластмасови обувки - влагата от изпотяване е нищо в сравнение с гъбата, на която стават кожените обувки, особено след влизане в топло помещение. Или заледяването на кожата след нощуване на открито, или просто на студено.
А вибрамовите подметки са си хубави - надживяват всички обувки, на които са монтирани.
Редактирано от Acпapyx на 03.11.09 09:40.
| |
Тема
|
[re: Яceн_]
|
|
Автор |
spasss () |
Публикувано | 03.11.09 20:18 |
|
Яско е донякъде прав, има значение възрастта на мембраната. Както и степента на замърсяване на порите на мембраната. Ако се зацапа с кал, ако не се третира с подходящи препарати, порите се зацапват и мембраната спира да функционира в посока издишане. Донякъде не е прав, че влияе външното триене в камъни и т.н. Ако обувката е от здрава кожа, мембраната е отвъвътре и почти не се влияе дали кожата се търка в нещо.
От година и нещо имам обувки с Gore-tex мембрана, засега не са ми мокрили краката, но пък и не съм имал наистина сериозни преходи, за да дам реално мнение. Ясен има същите, може би ще сподели след колко време да очаквам намокряне. Защото наистина им имам по-малко доверие от огромните Кофлаци, Кастингери и Алпини от преди 10-15-20 години. Те са направени от дебела кожа и след подходящо намазване наистина не пропускат. Нося такива вече 10 години, като тогава си ги купих втора употреба за 70 лева. Ясен също има какво да каже за тоя род обувки. Разликата между тях и новите, с мембраните е в теглото и удобството, но ако говорим за надеждност...
| |
Тема
|
|
|
Автор |
kupena (непознат
) |
Публикувано | 03.11.09 20:29 |
|
Мога да споделя моя опит с мембраните на обувките .Използвам различни класове обувки с Gore Tex. Можеж да бъдещ сигурен ,че мембраната е изключително полезна и дълготрайна - поне три години .Много важно е обувките да се използват правилно и да се подържат а не като гумени ботуши.. Първо, след всяко носене да се почистват и ако са използвани в мокро да се импрегнират мокри с препарат на Nikwax. В тревисти участъци да се носят с дълги панталони за да не влизат в обувките осили, които пробиват мембраната и тя протича.Добре е да се носят полиестерни чорапи които не здържат потта ...и да се сменят.В никакъв случай памучни.По време на дъжд обувките се мокрят през панталона и е добре да имаш мембранен панталон,.Ефекта е много добър.Обувките дишат,вън кожата е мокра но краката ти са сухи .Гетите в повечето случаи са евтини и не могат да дишат ,особено ако имат ластици по средата.Резултата е отчайващ - запарени и мокри крака и при сухо време.
По отншение на вибрам подметките - колкото по лека е обувката (hiking) клас,,подметката се износва по бързо.Това е цената на удобството.Ако си вземеш трисезонни издържат по дълго но са тежки и не много удобни.
За зимни преходи най добри са двойните обувки .Кожени с мебрана или пластмасови.Първите са по удобни за ходене по скалист терен или участъци без сняг.Вторите са по тежки ,неудобни и по здрави .Избора става с проба.
Добре е поне веднъж в годината да ги измиеш от вътре само с вода след това даги напълниш до горе с вода и да ги оставиш една вечер.Сутринта водата е излязла през мембраната .Положи тези скромни усилия и дълго време ще имаш сухи крака.
Желая ти успех в избора.
| |
Тема
|
[re: spasss]
|
|
Автор |
Яceн_ (като мъгла) |
Публикувано | 04.11.09 16:33 |
|
Спасе, моите протекоха на петото или шестото ходене. Като преди това дъжд ме беше валял само веднъж, и то не силен. За сметка на това пък здраво ги бях носил по сухо - в прахоляк и камънаци. И веднъж като тръгнах за три дни... Първия ден в мокро - навлажниха се, но вътре беше добре. Вторият ден джваках отвсякъде. А третия ден... направо си ги обух мокри сутринта. Добре, че се прибирах. Това в рамките на около година, година и два-три месеца. Като имаш предвид, че зимата не ходя с тях, а повече от половината ми ходения в планина за година са през зимата.
Направих горното твърдение не само на база на моите наблюдения. Коментирал съм и с други хора. А това къде е мембраната, отвън или отвътре, нямам идея. Знам само, че като се износи се пръскат или мажат отвън, не отвътре. Така че логично е да се предположи, че водонепропоскливия слой поначало си е отвън. Пък и си личи как се стича водата в началото, докато са нови. Ако този слой е отвътре, ще попива в кожата.
Хомо Сапиенс - това означава възможност, но не винаги способност за мислене
| |
|
|
|
|