|
Тема
|
Пътека между Гела и Широка Лъка
|
|
Автор |
sylwesta (непознат
) |
Публикувано | 10.07.09 17:16 |
|
При предстояща екскурзия ще ми се наложи да се откъсна от групата на х.Ледницата и да се прибера същия ден в София. Какви са вариантите. Има ли туристическа пътека между Гела и Широка Лъка или инфо за транспорт. Предварително благодаря.
| |
Тема
|
Re: Пътека между Гела и Широка Лъка
[re: sylwesta]
|
|
Автор |
niki_leo (минаващ) |
Публикувано | 10.07.09 17:40 |
|
Пробвай на стоп. Разстоянието е малко, а през този сезон минават доста коли. Ние така направихме преди 3 години.
Иначе, доколкото знам имало някаква пътека май, но откъде почва и как е маркирана не можахме да разберем.
Може би да има и някакъв обществен транспорт, но нямам информация.
Друг вариант е да слезеш пеша по асфалта, но това не ти го препоръчвам.
niki_leo = Ники
Човек и добре да живее... един ден се регистрира в дир-а
| |
Тема
|
|
|
Автор |
irra () |
Публикувано | 11.07.09 13:08 |
|
От Ледницата би трябвало да има пътека до Широка Лъка, поне от Широка Лъка съм и виждала началто. От Гела до Ш.Л. се ходи по пътя, няма пътека, 6-7 километра е , не съм чувала за обществен транспорт.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
igela (непознат
) |
Публикувано | 12.07.09 18:54 |
|
Има пътека покрай параклиса "св.Илия",където се провежда събора Илинден,известен напоследък с гайдарското надсвирване,махала Заевите и оттам надолу ,Широка лъка се вижда 500 м денивелация по-ниско.Друга пътека-от пещерата Ледницата,покрай реката по черен път-3-4км до пътя Девин-Широка лъка.И оттам нагоре до Ш.л.-3-4 км.Иначе по асфалта е 4км,от стъпването на него по най късия път/пътека/ през махала Магарджица,до Широка лъка.
| |
Тема
|
Пътеката Широка лъка - махала Заевете - Гела
|
|
Автор |
Cинeвa () |
Публикувано | 12.07.09 21:52 |
|
каквато беше :
За желаещите да отидат пеш от Широка лъка до Гела. От музикалното училище тръгва добре маркирана в зелено пътека, първият знак на която е на стълб на осветлението до стълбището край училището. По нея има само едно проблемно място - след излизането на асфалтовия път малко над Широка лъка пътеката продължава вдясно от шосето зад натрупани камъни и пръст, които я скриват; десетки метри след това място тя се раздвоява - надясно хоризонтално и наляво и нагоре, трябва да се продължи по обраслия с малки борчета ляв вариант. Със серпентини през сенчеста гора се изкачва до живописната махала Заевете. Малко под първите й къщи пътеката се губи в треви, изкачването може да продължи нагоре към сградите и извисяващата се телекомуникационна кула, през дворчетата. След това по черен път покрай ливади, понори, стопански сгради, параклиси и великолепни панорами се достига до западния край на Гела, излиза се на пътя за хижа "Ледницата". Вода има в махалата и до параклиса на св. Илия.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
sylwesta (непознат
) |
Публикувано | 13.07.09 14:13 |
|
Благодаря за съветите.Поне разбрах че няма да е много лесно.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
igela (непознат
) |
Публикувано | 14.07.09 21:24 |
|
Има автобус Гела-Смолян,сутрин рано-7ч,в неделя-13 30ч.
| |
Тема
|
[re: igela]
|
|
Автор |
sylwesta (непознат
) |
Публикувано | 17.07.09 10:03 |
|
благодаря.със сигурност ще ми свърши работа.
| |
|
|
|
|