Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:52 10.11.25 
Хоби, Развлечения
   >> Туризъм
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Самотраки, връх Фенгаринови  
Автор Ckитaлeцa (турист)
Публикувано16.05.09 23:22

Здравейте,

След успешното изкачване на върховете Ипсарио и Пророк Илия на остров Тасос в началото на Май някакси естествено решихме следващата ни цел в гръцко да е Самотраки. Ето защо моля за информация от някой, който вече е бил там-кой е изходния пункт за изкачване на върха, има ли маркирани пътеки, има ли заслони или хижи в планината, колко е времетраенето на прехода, какви са теренните условия и т. н. Чух, че имало и много красиви водопади, така че малко инфо какво точно представляват и как се стига до тях също ще е от полза.
Ще ходим през Юли, защото тогава имаме отпуски, ще се приспособяваме към жегата с подходящи дрехи и много вода, като се надяваме за сметка на това времето да е стабилно.

Благодаря предварително!

Тема Re: Самотраки, връх Фенгаринови [re: Ckитaлeцa]  
Автор sea_wolf_ (непознат)
Публикувано17.05.09 12:49

Аз винаги се допитвам до Google EARTH :)

Тема Re: Самотраки, връх Фенгаринови [re: sea_wolf_]  
Автор lover_bg (непознат)
Публикувано18.05.09 10:25

здрасти, Самотраки според мен е един от най-самобитните и диви острови на Гърция, който присъства и в моите бъдещи планове. Най-практичната информация, която намерих планирайки посещение на планината Фегари или Фенгари (φεγγάρι), от върха на която Посейдон е наблюдавал Троянската война според гръцките легенди е тук:

Редактирано от lover_bg на 18.05.09 10:27.

Автор Гaлeнa (непознат )
Публикувано18.05.09 11:50

Редактирано от Гaлeнa на 18.05.09 11:51.

Автор ивчo1 (непознат)
Публикувано19.05.09 06:58

Началото на този месец бяхме на Самотраки. Наистина много див и красив остров. Кеф ти водопади, минерални извори, море, скали, страхотна планина и уникална флора. За фауната няма да споменавам сам ще я видиш :). Острова не е голям и за 3,4 дни можеш да го разгледаш. За планината - има пътеки и са маркирани. Аз лично се качих от Терма и слязох в Хоро, т.е. прехвърлих планината. Като време ми отне 3.5 часа до върха и 4.5 за слизането в другата посока. Планината е доста скалиста и страшно ронлива на слизане към Хоро. Проблеми с намирането на пътеката нямахме- добре маркирани са. А със карта на района е най добре. Продават на пристанището на Самотраки. Успех ти желая и ако имаш други въпроси питай?

Тема Re: Самотраки, връх Фенгаринови [re: ивчo1]  
Автор Ckитaлeцa (турист)
Публикувано21.05.09 18:55

Благодаря на всички! Острова много ме заинтригува. Планина "пирински" тип насред Егейско море! Яко!
Имам и още няколко въпроса: Възможно ли е през лятото, когато ние ще ходим, да се намери стая за нощувка (не хотел) без предварителна резервация? Къде се намират водопадите и как се стига до тях? Вярно ли, че има водопад, който пада направо в морето от голяма височина?

Автор Yogi (турист)
Публикувано22.05.09 10:59

Привет,

За Самотраки не е писано много във форума, но все пак има информация:

. Малка корекция на механична грешка в горния линк - х-л Орфеас е единият от двата изходни пункта от Терма (Лутра), когато говорим за подход към върха от север. През последните години доста съфорумци, някои и по няколко пъти посетиха острова, така че питай смело и конкретно, все някой ще ти отговори. Аз все още не съм писал, но когато му дойде времето сигурно ще подготвя за някъде статия, защото също имам известни впечатления от това място.
Като гледам разказа на Галена също е много увлекателен, а също и информативен, за което можем да й благодарим. Трябва да се има предвид, че тази планина може да бъде много зъбата в кофти време, особено ако трещят и гръмотевици, както не беше при тях, но имаше много силен вятър и достатъчно ниска облачност.

За нощувка без предварителна резервация, вероятно ще си намерите дори и в сезона. Може да поизгубите малко време в търсене. Има и два къмпинга, почти един след друг, където да спите със собствена палатка. Водопадите на острова са много, сега в столицата Хора (Самотраки), разгледах една съвсем нова книжка за каньониг. В нея със схеми за трудностите и спецификата + много снимки, беше поднесена информация на няколко езика, за 10 потока. Трябва да се има предвид, че практикуването на този вид спорт на острова е за напреднали в него. Всяка година ставали доста нещастни случаи.
Конкретно водопадите, за които питаш са известни с името "Фониас". Паркингът, от който започва нещо като екопътека към тях е обозначен и с няколко табла с карти на острова, както и малки снимки на водопадите с имената им. Намира се на няколко км. след къмпинзите, като се следва панорамното асфалтово шосе в посока от Терма на изток. Който и да попитате ще ви ориентира. Все пак на самите водопади и по пътечките между тях също трябва да се внимава. Има рехава маркировка, а също и възможности да се отърве.
За 180 метровия водопад, възможността да се види е единствено чрез лодка. Южното крайбрежие е скалисто и недостъпно по суша. Та този водопад е каскаден и съдейки по снимките се излива на сушата съвсем близо до морето, но не директно в него. От малкото пристанче при Терма, през сезона, а именно когато вие ще бъдете, се движат две туристически лодки, които разхождат около южната част, като отделят и известно време за плаж в закътани пясъчни лагуни. За тази атракция трябва да отделите сигурно един ден, тъй като тръгват някъде около обед и се прибират в доста късния следобед. Като цена нямам представа, не съм се возил, все още. Преди две години на реклама беше обявена цена 18 евро, сега предполагам, че е в диапазона 20-30.

Тема Re: Самотраки, връх Фенгаринови [re: Yogi]  
Автор Ckитaлeцa (турист)
Публикувано22.05.09 20:50

Благодаря ти за информацията. Засега смятаме да идем на острова с кола, за да можем да обикаляме без проблеми-въпреки значителното оскъпяване. Туристи сме, но не и алпинисти или "екстремисти", така че за каньонинг нямаме нито подготовка, нито ни влече. Това си е сериозно занимание от друга категория. Така, както го описваш ти и другите съфорумци, изглежда, че ще успеем да стигнем водопадите Фониас по въпросната пътека. Смятам, че при хубаво време ще успеем да качим и върха откъм Терма за около 10 часа нормален ход отиване и връщане с по 3 литра вода на човек. Не вярвам през Юли да има вода в изобилие. При нестабилно време ще се опитаме да стигнем до високата част на планината (над гората) и да и се насладим. Както изглежда от чудесните снимки и разказ на Галена терена е "пирински" и височината от 1600 м няма нищо общо със Средна гора и ще го имаме предвид. Водопадите откъм южната страна също си заслужават и сигурно ще им отделим 1 ден.

Поздрави

Тема Re: Самотраки, връх Фенгаринови [re: Yogi]  
Автор бaбa мapтa (непознат )
Публикувано02.07.09 11:22

привет.
аз искам да питам дали е възможно да се спи на самотраки на палатки, но не в къмпинг. т.е. правят ли проблем за диво къмпингуване? и дали има места, които са удобни за целта?

Тема Re: Самотраки, връх Фенгаринови [re: бaбa мapтa]  
Автор Yogi (турист)
Публикувано02.07.09 12:42

Възможно е, по принцип в Гърция е забранено дивото къмпингуване. За Самотраки съм чувал, че понякога правят проблем през активния сезон, може би това се отнася за спането на плажната ивица. Една палатка или един чувал могат да се поставят на много места.

Редактирано от Yogi на 02.07.09 12:45.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.