|
Тема
|
сигнали за незаконна сеч - обучения юли
|
|
Автор |
skitnya (непознат
) |
Публикувано | 26.06.09 12:30 |
|
Покана за обучения
Във връзка с масовите корупционни схеми по изсичане на българските гори, БлуЛинк (www.bluelink.net) разработва и ще поддържа онлайн мониторингова система за приемане на граждански сигнали за незаконни сечи.
Сигналите ще бъдат проверявани и ако компетентните органи докажат, че изсичането е незаконно, извършителите ще бъдат санкционирани. Свидетелите на сечите ще изпращат съобщения както в текстов, така и в графичен формат чрез SMS, уеб интерфейс и електронна поща. Сигналите ще бъдат представяни на платформата на БлуЛинк чрез онлайн географска карта. При подаване чрез системата на надежден сигнал (за предпочитане GPS координати), ще бъдат извършвани съвместни проверки от експерти на екологични организациите и Държавната агенция по горите (очакваме потвърждение).
Обучения по ползване на платформата, 18-19 и 25-26 юли:
- Обученията са за доброволци, които искат да се запознаят подробно със системата за сигнали, с това как се разпознава незаконната сеч и какви доказателства са нужни, за да бъдат нарушенията доказани.
- Целта ни е да привлечем за ползватели на платформата всички активни любители на природата, които обичат гората и прекарват в нея част от времето си. Изпращаме покани за участие до клубове по делта и парапланеризъм, екологични организации, форуми за велосипеден и мото офроуд, пешеходен туризъм и т.н.
- Логистика: Обученията ще са еднодневни и ще включват теоретични инструкции по видовете сеч и различаването им (до обяд) и работа на терен с обхождане и нагледно обяснение на обекти с примерна сеч (след обяд). Обученията на терен ще се извършват на сравнително леснодостъпни места в близост до София. БлуЛинк покрива разходите за транспорт и обяд на участниците.
- Обучители: Обученията ще се извършват съвместно от двама обучители - един експерт от ДАГ (очакваме потвърждение) и един експерт от екологична организация (Константин Дичев, Зелени Балкани).
За повече информация и участие: Вера Стаевска на адрес vera [at] bluelink.net .
| |
Тема
|
Re: сигнали за незаконна сеч - обучения юли
[re: skitnya]
|
|
Автор |
Orнeдишaщ (змей) |
Публикувано | 26.06.09 13:59 |
|
Вероятно по-страшните сечи са законните, но все пак инициативата е похвална и много интересна.
Откъде може да се научи повече за идеята? На bluelink.net не намерих нищо по въпроса.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
re4en1 (непознат
) |
Публикувано | 27.06.09 22:02 |
|
ми те от горите и горските много добре знаят, но ги е страх, а и като ги хванат какво? Веднага мога да ти дам 2-3 местности в Родопите и то в резерват.
| |
|
Дано да съм лош пророк но представителят на ДАГ няма да се яви на уреченият ден, поради "възникнали спешнни служебни ангажименти".
Но инициативата е похвална, само това е начинът.
Горният текст е забранен за разпространение като злепоставящ Делото на Светлината.
PS И Тъмнината.
| |
Тема
|
[re: Orнeдишaщ]
|
|
Автор |
skitnya (непознат
) |
Публикувано | 01.07.09 17:45 |
|
Ето линкове:
http://www.bluelink.net/bg/about/projects.shtml?x=41466
http://www.bluelink.net/index.shtml?x=41529
Все си мисля, че е добре да опитаме да променим нещата, колкото и малък да е ефектът, няма да е никdкcв. Имаме предварителна готовност за съдействие от ДАГ, да видим как ще сработят проверките.
Засега целта e хората да свикнат, че могат да реагират на такива неща и да знаят кога и как да го правят - затова ще са обученията на 18, 19, 25 и 26 юли. Ще се радвам да се видим там. Пишете на vera AT bluelink.net , ако имате интерес.
Редактирано от skitnya на 01.07.09 17:46.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
galuni (новак) |
Публикувано | 05.07.09 18:45 |
|
Аз подадох сигнал на 112 в неделя надвеечер. После в къщи ми звъняха разни анонимни типове, да ме търсят (никой не ми звъни на домашния обикновено!), и някакъв друг образ ми звъни на мобилния и вика "здрасти, абе Андрей каза че имало проблем" - и аз какво да кажа - питам кой андрей и кой звъни... то било отговорния горски да ми к аже, че нямало нарушение... а телефона е изтекъл за около 10 минуто от четвърто районно на полицията от варна. естествено, че като топя този горски, ако го попитаме, ще каже, че всичко е в ред.
Забелязвам, че никъде няма ясна информация как да подадем сигнал... и само някой има дейност да обучава хора и да строи платформи, и както си знаем :)
| |
Тема
|
[re: galuni]
|
|
Автор |
skitnya (непознат
) |
Публикувано | 08.07.09 11:11 |
|
След седмица ще е готова сплатформата, на която ще се подават сигналите - ще има и кратки инструкции как да се разпознае незаконната сеч. Тогава ще пусна линка. Аз не знам как си знаем, но не мисля, че е безсмеслено да опитваме да контролираме корупцията поне в гората.
| |
Тема
|
Re: сигнали за незаконна сеч - обучения октомври
|
|
Автор |
skitnya (непознат
) |
Публикувано | 09.10.09 17:15 |
|
Здравейте,
БлуЛинк оганизира следващата серия от обучения по платформата си срещу незаконните сечи: http://www.bluelink.net/index.shtml?x=41949
Много ще се радваме, ако и вие можете даразпространите информацията. И разбира се - да дойдете, ако предишния път не сте успели. Все още обсъждаме терена за обучения, като се надяваме да е различен от предишния път и да имаме възможност заедно да проверим някой от получените на http://www.spasigorata.net/ сигнали.
Поздрави,
Вера
| |
Тема
|
|
|
Автор |
skitnya (непознат
) |
Публикувано | 09.10.09 17:16 |
|
P.S. Датите са 24, 25, 31 октомври и 1 ноември.
| |
|
|
|
|