|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Езерно-клекова разходка
|
|
Автор |
Orнeдишaщ (змей) |
Публикувано | 15.06.09 16:36 |
|
В събота и неделя направихме нещо по-необичайно. Вместо върхове, обикаляхме езера в Рила.
Срещнахме се в Кочериново в 8 часа - 2 коли, от София и Пловдив, с общо 6 души. Налапахме се с банички, иначе хубави, ама с някакъв гнусен синтетичен подсладител: явно не беше захар. Оттам дружно се изнесохме на Кирилова поляна, оставихме колите, нарамихме раниците и тръгнахме по пътя покрай Рилска река. След големия обратен завой се отбихме надясно към Манастирските езера. Направо ме досрамя, че досега не бях минавал по тая толкова хубава пътека. Тя е блага, минава през много красиви места и на всичкото отгоре е маркирана със зелена боя до развалините на някаква каменна мандра под езерата. Оттук се продължава нагоре по реката, отводняваща езерата - няма клек, проходимо е, а местностите са много, ама наистина много красиви. Припичаше слънчице и цареше такова спокойствие, че направо ми се придрямваше.
На първото езеро, което достигнахме (в циркуса югоизточно от вр. Черней) спряхме за обяд. След това се разделихме с уговорката да се срещнем на следващия ден в 16-17 часа при колите. Павел, носител на приза "Глиган на 2008 година", ни поведе с Цецо на изток ПОД билото (крайно необичайно за него!). Другите трима тръгнаха по Рилецкото било за х. "Рибни езера".
Първо се изкачихме малко на юг, за да минем през Голямото Манастирско езеро. То е разположено сред едни широки благи поляни малко под билото, от които има чудесна гледка към Мальовишкия дял с всичките му прелестни чукари. Такава зелена трева, вода, спокойствие и тишина те карат да се замислиш сериозно, как би могъл да се домъкнеш там с една палатка и много ядене и една седмица само да се търкаляш по тревата и да зяпаш гледките... Ама ние не сме такива хора! Продължихме на изток към Джендемските езера. Благо ходене, приятна разходка. Първо минахме по брега на двете по-западно разположени езера (под вр. Теодосиеви караули). За съжаление се домъкнаха облаци, скриха Дядо Райко и отнеха мъничко от очарованието на деня, който стана по-хладен. Надолу имаше доста клек, затова си избрахме чист път по една леко изкачваща се тераса, а от източния и край слязохме надолу към двете по-източно разположени Джендемски езера. Едното беше всеоще покрито с доста лед и той беше достатъчно здрав, за да ми позволи да ида по него няколко десетки метра навътре (все пак, за всеки случай си оставих раницата на брега, ако се окаже, че ледът не е чак толкова здрав). До по-източното езеро седнахме да хапнем отново. Оттук видяхме другата групичка да щъкат край пирамидата на вр. Теодосиеви караули.
Следващата ни цел беше Черното езеро северно от вр. Рилец. Започнахме да се изкачваме към северния ръб на върха по някаква маркировка с каменни купчинки. Като стигнахме ръба, повървяхме по него на север до малко връхче, откъдето той се раздвоява. Езерото тъмнееше под нас между двете разклонения. Разклонихме се и ние: Павел тръгна по лявото било, а ние с Цецо - по дясното, като си уговорихме среща на едно заливче в североизточния край на езерото. От нашата страна се смъкнахме по блокаж и почти едновременно се появихме на уговореното място. Оттук хванахме една пътечка, която подсича на изток през клека към Смрадливото езеро. На брега му някакъв рибар си беше опънал палатка и риболовеше. Похвали се, че бил хванал 3-4 рибета, но аз не съм ги видял. Иначе Смрадливото беше пълно, та препълнено и преливаше през ръба на бетонната стена.
Първоначалното ни намерение беше да слезем към Тиха Рила по оттока на езерото, но променихме плана и решихме да използваме пътеката към хижа "Рибни езера", за да не газим клек. Така имахме възможността да видим и (някои от стотината) Кьоравишки езера. Оттук ме смъдна, че много си удължаваме пътя, и предложих да слизаме надолу, като обещах, че няма да газим клек. Нямах представа, дали наистина няма, но не газихме и успешно се изсулихме на стената на долното Рибно езеро. Оттук по пътеката за Кобилино бранище стигнахме долината на р. Маринковица. Мислихме да спим някъде по-нависоко, но духаше вятър, времето беше хладно и решихме, че ни си струва да ковем клинци. Наядохме се за пореден път и си спретнахме уютно леговище под един клек, което гордо нарекохме "Кочината" - нали бяхме тръгнали да глиганстваме, а пък прасетата спят в кочини.
За икономия на обем аз не носех шалте, но при хубавата, мека и суха трева отдолу то много и не ми трябваше. Облякохме всички дрехи, що носехме, и още съвсем по светло, в 21 часа, се оттеглихме с достойнство по чувалите в прасешките си покои. Нощта беше доста студена - на сутринта край реката и по потоците имаше дебели ледени висулки - но ние се наспахме добре. Станахме рано и тръгнахме във форма "пълен кофраж" нагоре по баира. До връх Маринковица аз съблякох половината от "кофража", а нататък вече грееше слънце. На седловината преди вр. Погледец се събрахме и закусихме на припек. Очертаваше се великолепен ден - много ясен, слънчев, тих и негорещ.
От трапезата ни можехме да наблюдаваме езерата на изток и запад, но до тях не слизахме. Основната ни цел за деня беше мистичното езеро Йозола, което досега все беше се отървало от посещението ни. След закуската се качихме на вр. Погледец и хванахме красивото и обгледно билце на северозапад от него. От дясната си страна видяхме още езера, живописно сгушени под билото. Достигането им май е разумно само отгоре, защото под тях се простира неизброден плътен клек.
Накрая достигнахме едно клекаво връхче и ниско под нас блесна Йозола. Тук билцето се дели на три и езерото се намира между средния и десния хребети. Клекът е навсякъде, но за голяма изненада (да не кажа "разочарование", че ще прозвучи кощунствено) успяхме да слезем до южния бряг на езерото доста бързо и почти без да газим, използвайки покритите с блокаж участъци от склона. Водата в езерото беше изненадващо топла след ледовете в Джендемските езера. С Павката даже малко поплувахме, защото това помага за овладяването на Силата.
Заобиколихме езерото от запад. Някой (вероятно рибари) е просякъл пътека по протежение на целия бряг. Макар и доста обрасла, тя все пак помага. Стигнахме до оттока и заумувахме за по-нататък. Не ни се връщаше обратно на Погледец, макар това несъмнено да е най-лесният начин за прибиране. Освен това бяхме се настроили психически за клекогазене и още не си бяхме начесали крастата, така да се каже.
Решихме да грухтим в клека на запад, като си пробиваме път към Кобилино бранище. От върха на един чудовищно израсъл ендемит ми се привидя по-рехава ивица на отсрещния склон и поведох смело и безотговорно нататък. Подаде се команда "Грух!".
За следващите четири часа и половина няма какво особено да се разкаже. С две думи - мъка, мъка голяма, с която преодоляхме около 2 км през доста расови представители да сатанинското растение и достигнахме до водослива на Горна лева река и Леви Искър. Проснахме се на поляната и извадихме да доядем последното ядене, че сили не ни бяха останали от грухтене.
Като живнахме малко, започнахме да търсим пътеката към Кобилино бранище по Леви Искър и бързо я намерихме, но това не значи, че кой знае колко ни олекна. Макар общо взето да личи, пътеката е ужасно обрасла. През половината от времето лазиш на 4 крака под дебелия, нисък клек. През втората половина проклинаш това изчадие на ботаниката. А през третата правиш двете неща едновременно, ако изобщо ти е останал дъх. С това упражнение уплътнихме още час и половина - два. Дадохме и свидна жертва - едната щека на Цецо остана нейде из ендемита. Накрая, като достигнахме до безкрайните равни поляни на Кобилино бранище, направо щеше да ме хване аерофобията.
Оттук се разбързахме надолу, че всички срещи вече бяха отдавна просрочени. Нарамих един плик с боклук, който бяхме събрали с Цецо в и край заслона още предната седмица, но не можахме да свалим. Проклетият плик все се извърташе и откачаше - в бързането не го бях завързал добре за раницата. Това обаче не му помогна. За наказание го изхвърлих чак в контейнера пред блока ми в Мордор.
Минахме край последното езеро от маршрута ни: Сухото. Насладихме се в пълна мяра на величествените гледки към стените на север във вечерно осветление и около 20:30 ч. бяхме на Кирилова поляна. Спътниците ни, вече пообезпокоени от забавянето ни, ни чакаха.
Така открих за себе си глиганския сезон - 2009.
| |
|
Браво Лъчо!
Павката като ми каза през седмицата какви сте ги замислили, си представях едно, пък като се чухме вчера се оказало съвсем друго, т.е. още по-брутален клек. Но както се казва "сефте"
Иначе ако ми позволиш една корекция, започваш разказа с това, че сте правили нещо необичайно ..... та кое е то, че нещо не ми стана ясно , защото това с клекинга и глиганиадата и тая троица, ти, Цецо и Павката не ми се вписват в понятието "нещо необичайно"
Хайде живи и здрави да сте и да ви държат копитата, да газите още много клек!
Поздрави,
Митака
| |
Тема
|
Re: Езерно-клекова разходка
[re: Orнeдишaщ]
|
|
Автор |
Aн. () |
Публикувано | 15.06.09 17:05 |
|
ЗАКОН
за защитените територии
Глава втора
ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ И РЕЖИМ НА ОПАЗВАНЕ И ПОЛЗВАНЕ НА ЗАЩИТЕНИТЕ ТЕРИТОРИИ
Раздел I
Резервати
Чл. 17. (1) В резерватите се забраняват всякакви дейности, с изключение на:
3. преминаването на хора по маркирани пътеки, включително с образователна цел;
| |
|
Ами необичайното беше, че обикаляхме езера, а не върхове.
| |
Тема
|
[re: Aн.]
|
|
Автор |
Жopo Чepeн (непознат
) |
Публикувано | 15.06.09 20:58 |
|
Ами да си ги сложиме в рамка защитените територии и да им се наслаждаваме само от маркираните пътеки. Най-добре хора да се пускат само в посетителските центрове и когато има еко протести.
| |
|
Абе, ходи обяснявай на дивия селянин що е то "резерват" и има ли той почва у нас... Това са елементарни неща бе, за какво говорим изобщо, Боже, Боже-е.
| |
Тема
|
[re: Aн.]
|
|
Автор |
Пaвeл (скитащ) |
Публикувано | 19.06.09 17:48 |
|
Здравейте,
Благодаря Ви за усилието и ценната информация, която споделихте с нас непросветените.
Понеже нямам време, за да дискутирам с Вас екологичните проблеми на нашите (и не само) планини, бих искал да Ви задам един ясен въпрос, на който очаквам да получа кратък и ясен отговор без излишни поучения.
Мислите ли, че няколко човека преминали през един от труднодостъпните райони на дадена планина и не оставили НИКАКВИ следи след себе си вреди на планината, а една екскурзионно летуваща тумба (или група самозабравили се туристи), която се движи през Резервата (или извън него) по маркитраните пътеки с образователна цел не вреди?
И понеже за мен този въпрос е риторичен ще Ви задам още няколко, на които не желая да ми отговаряте. Те са нещо като тема за размисъл.
Защо е възникнала нуждата от създаване на резервати и защитени местности? Как хората векове наред са живяли в хармония с Планината, кръстосвали са надлъж и шир и въпреки това не е било необходимо Бриджит Бардо да създава резерват за мечки? Човекът е част от Природата. Защо той да не може да ходи където си иска и когато си иска, ако с действията си не пречи на заобикалящата го флора и фауна? Глиганът минава през клека - и аз минавам оттам. Следи- няма. Мечката пие вода от реката - и аз също. След нея остава някоя смачкана тревичка и неприятна миризма (временно) - след мен също (особено, като съм газил цял ден в клека ) и т.н.
Шегата на страна, но истината е, че всичко опира до възпитание, самосъзнание, отговорност и морал, а не на измислени закони.
Поздрави,
Павел
| |
Тема
|
[re: Пaвeл]
|
|
Автор |
lsolation (непознат) |
Публикувано | 20.06.09 01:05 |
|
Понеже нямам време, за да дискутирам с теб екологичните проблеми на нашите (и не само) планини, бих искал да ти задам един ясен въпрос, на който очаквам да получа кратък и ясен отговор без излишни поучения.
Мислиш ли, че ЕДНА САМОЗАБРАВИЛА СЕ ТУМБА (СЪС СЪМНИТЕЛНО ВЪЗПИТАНИЕ, САМОСЪЗНАНИЕ, ОТГОВОРНОСТ И МОРАЛ, В РАЗРЕЗ С УСТАНОВЕНИТЕ ПРАВИЛА, БЕЗ ЯСНА ПРЕДСТАВА ЗА ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ ТОВА) преминала през един от труднодостъпните райони на дадена планина, ТВЪРДЕЙКИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО САМОУВЕРЕНО, ЧЕ НЕ ОСТАВЯ НИКАКВИ СЛЕДИ след себе си, не вреди на планината, а една група (или НЯКОЛКО ВЪЗПИТАНИ, СЪЗНАТЕЛНИ И ОТГОВОРНИ туристи, СПАЗВАЩИ НОРМИТЕ НА ПОВЕДЕНИЕ, НАЛОЖЕНИ ОТ КРАЙНАТА НЕОБХОДИМОСТ ДА БЪДЕ ПОщАДЕНА ПОНЕ ТАЗИ МИНИАТЮРНА ЧАСТ ОТ ДИВАТА ПРИРОДА (която се движи през Резервата (или извън него) по маркитраните пътеки с образователна цел, вреди?
И понеже за мен този въпрос е риторичен ще ти задам още няколко, на които не желая да ми отговаряш. Те са нещо като тема за размисъл.
Защо е възникнала нуждата от създаване на резервати и защитени местности? ЗАЩО хората векове наред са живели в хармония с Планината, кръстосвали са надлъж и шир, А СЕГА Е необходимо Бриджит Бардо да създава резерват за мечки? Човекът е БИЛ част от Природата. Защо той ВЕЧЕ не ТРЯБВА да ходи където си иска и когато си иска, и с действията ИЛИ БЕЗДЕЙСТВИЯТА си ДА пречи на заобикалящата го флора и фауна? Глиганът минава през клека - и аз минавам оттам. Следи- няма. Мечката пие вода от реката - и аз също. След нея остава някоя смачкана тревичка и неприятна миризма (временно) - след мен също (особено, като съм газил цял ден в клека ) и т.н., НО КОГАТО АЗ СЪМ ТАМ, ДИВИТЕ ЖИВОТНИ СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С МЕН И МЕ ИЗБЯГВАТ.
ВСИКО ТОВА БИ БИЛО УЖАСНО СМЕШНО, но истината е, че всичко опира до възпитание, самосъзнание, отговорност и морал ПРИ СПАЗВАНЕТО НА ЗАКОНИТЕ (ВЪПЛАЩАВАЩИ И ПРИЛАГАЩИ ОБЩЕСТВЕНИЯ ДОГОВОР).
Поздрави,
НЯКОЙ СИ
ВЪЗРАЖЕНИЯ ИЛИ БЯХ ДОСТАТЪЧНО ЯСЕН?
| |
|
Мисла, че си прекалено скромен. Ти и другите активисти от форумо сте заслужили да привилегията да ходите през клека, бе! Предполагам, че ти си боядисал лично вратата на заслона на Кончето, некой друг е изтупал чергите, трети е пикал на покрива, да види дали вътре случайно не тече. Вие сте светци и ви се полага да ходите по клека. Нема да се учуда ако лекуваш с докосване и болните от безплодие мечки у планината. Като се засечете при реката. Мола те, отговори ми, имам куп остроумия за споделяне с теб и активните ти приятели-планинари!
| |
|
...има ли?
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|