Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:39 13.11.25 
Хоби, Развлечения
   >> Туризъм
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Девин - х. Орфей?нови  
Автор niki_leo (новак)
Публикувано21.04.09 13:21

Здравейте,

Трябва ми информация по 2 въпроса:

1. Къде в Девин може да си остави човек колата / платено или неплатено / за 3-4 дни докато ходи по баирите наоколо?

2. Има ли ги още 2-та маркирани, пешеходни маршрута Девин - х. Орфей / според картата на Картография - жълта и зелена маркировка / и ако да: откъде се хващат двете пътеки за съответните 2 маршрута в гр. Девин?

niki_leo = Ники
Човек и добре да живее... един ден се регистрира в дир-а

Тема Re: Девин - х. Орфей?нови [re: niki_leo]  
Автор Trekera (интересуващ се)
Публикувано22.04.09 20:38

Здравей,

1. Виж картата, т-ка 1,2,3

2. Има два маркирани маршрута до х. Орфей. Първия, означен с номер 4, е със зелена маркировка и започва в ляво точно преди моста в Девин. Общо взето е скучен и през 90% от времето се върви по черен път през гората. Освен гори няма други гледки.
Алтернативата е да се хване пътя към местността Струилица, означен с 5 на снимката. Следваш асфалтовия път докато свърши - 4 км. Като свърши има паркинг /безплатен/, след който започва черен път и след още около 30 минути започва пътека покрай Девинска река. В края на екопътеката има дървен мост, поляна и къща. Там трябва да се мине по моста и достигайки къщата да се направи почити обратен завой. Маркировката, която се търси е червена и се мамира трудно. Пътеката също не е ясно изразена. Веднъж като се хване пътеката следва стръмно изкачване и след около 45 минути се излиза на една поляна с хубава гледка, на която маркировката отново се губи. Там следва да се завие в дясно и да се върви без пътека през поляната до достигане на дървена кула, която се вижда едва след около 5-10 минути ходене по поляната. Веднъж достигната кулата се излиза на черен път, по който за около 2 часа се стига до х. Орфей

Приятно изкарване. Аз тази събота и неделя съм на работа и няма да мога да се включа.

Върхът е изкачен, когато слезеш от него.

Тема Re: Девин - х. Орфей? - Благодарянови [re: Trekera]  
Автор niki_leo (новак)
Публикувано23.04.09 12:43

за подробния и изчерпателен отговор. Ако ми остане време после ще напиша как е минало. По принцип предвиждаме ходене за няколко дни вкл. до Кемеров мост и някои др. места, както и ходене без маркировка по някои участъци, ама ще видим какво ще излезе.

Между другото като се рових в архива за информация попаднах на един разказ, в който хората са слезли директно от Кемеров мост до Девин т.е. без да се минава през х. Орфей, но няма описание на маршрута. Имаш ли случайно информация за такъв маршрут? Ще ни спести време на връщане, а и винаги е по-интересно да не повтаряш маршрута на обратно.

niki_leo = Ники

Тема Re: Девин - х. Орфей? - Благодаря [re: niki_leo]  
Автор Trekera (интересуващ се)
Публикувано25.04.09 09:51

"Има" "пътека" немаркирана и трудно намираема покрай реката. Кавичките са защото май няма и е трудно различима. Опитвал съм на няколко пъти да я намеря, но безуспешно. Освен това се налага многократно пресичане на Девинска река без мостове, а в момента е пълноводно и не те съветвам.

Има обаче друг вариант. Като се достигне Кемеров мост трябва да минеш от дясната страна на реката по посока на течението, т.е. да пресечеш рибарниците. Там започва една червена маркировка, която стръмно се изкачва по едно дере. После незнам дали продължава, но аз я загубих и тръгнах без пътека по левия по посока на изкачването склон на дерето. След около 30 минути се излиза на един коларски път, по който по-късно се излиза на пътя гр. Девин - х. Орфей.

Върхът е изкачен, когато слезеш от него.

Тема За Trekeraнови [re: Trekera]  
Автор niki_leo (новак)
Публикувано07.05.09 15:15

Още веднъж благодаря за информацията. Беше ни много полезна на самото място. Качихме се да х. Орфей и след това до Кемеров мост без особени проблеми. Всъщност проблеми имаше, защото маркировките в Родопите по принцип са си губещи се.

С изненада установявам, че новите маркировки, които са поставяни по разни проекти, са доста недоскопосани на места и особено в крайните и началните точки, да не говорим за връзката им към други маршрути. Но за нас това не е проблем, тъй като бяхме с палатка, а и обичаме да се губим.

Относно червената маркировка, която започва от рибарниците на Кемеров мост. Върнахме се по нея без да я изгубим до края. През цялото време върви по въпросното дере без да излиза от него. Накрая дерето става вада и маркировката минава през едни ливади и излиза на черен път, където надясно на около 700 - 800 м. се намира Ловно стопанство / бившето ДДС "Извора" /, а наляво излиза на пътя Девин - х. Орфей. Тази червена маркировка е също доста недомислена като маршрут, въпреки че на мен ми хареса.
1. Началото и е в заграден частен имот / рибарниците /.
2. Маршрутът по дерето не е за нормални туристи - примерно възрастни туристи или неопитни и начинаещи могат да се забият много зле там и ни нагоре, ни надолу. Твърде лесно е човек да получи травма там - счупен, навехнат или изкълчен крак или ръка по хлъзгавите камъни и между десетките нападали дървета.
3. Маркировката не извежда до самия черен път, а свършва 300 м под него и трябва да го търсиш.
4. Като се качиш на пътя - няма табела наляво или надясно да ходиш, отделно от това надясно, където е правилната посока няма нито една маркировка до излаза на пътя Девин - х. Орфей.
5. Ако искаш да я хванеш в обратната посока, което не го препоръчвам на никого, защото е доста опасно да се слиза по това дере, по никой начин няма да я откриеш, освен ако не я знаеш. Ако са и скрили нарочно излаза, за да не се ползва в обратна посока - това по мога да го приема.

Иначе изкарахме страхотно, въпреки, че ходенето беше сравнително малко поради липса на подходящ маршрут за 3-те дена с които разполагахме. Като имам повече време ще пиша. Между другото имаше доста кърлежи - не знам дали е така винаги или само по това време на годината.

И един последен въпрос:

Ходил ли си по пътеката, която тръгва след Кемеров мост и която минава по билото между Девинска река преди и след завоя на реката при моста. Според картата на Западните Родопи на Картография там трябва да има синя маркировка, която да отива чак до Брацигово. Аз предположих, че вече отдавна я няма, още повече, че мястото е резерват. Наистина никъде не видях синя маркировка след моста. А иначе преди самия мост е последната синя маркировка на маршрут с. Борино - м. Лисичево някакъв нов маршрут правен по някакъв проект. След моста обаче няма пукната синя маркировка. Но се оказа, че там има някаква червена маркировка, която не знам откъде идва. Имаше и табелки, които сочеха в посоката на Кемеров мост и на тях пишеше м. Кемера, но не видях нито една табелка за обратната посока. Ние походихме около час, час и половина по тази маркировка, но в крайна сметка я оставихме за друг път. Имаш ли идея докъде отива? Маршрутът ми изглежда интересен, макар че е доста тежък - стръмен и почти отвесен в началото и пресечен с много нападали дървета нататък.

niki_leo = Ники

Тема Re: За Trekeraнови [re: niki_leo]  
Автор Kamba (непознат )
Публикувано17.06.09 12:15

Ако правилно съм те разбрал идваийки от х. Орфей, преминаваш през Кемеровия мост, веднага след моста завиваш на дясно, вървиш 200 м, подминаваш позанемарена сграда и се опитваш да намериш пътека, която тръгва на ляво по един стръмен баир. Там има нападали дървета и свлачище.
Ако наистина се итересуваш от този маршрут имай пред вид, че никак не е лек, не е кратък и на места липсва маркировка. Ако продължава да те интересува и след това представяне мога да ти дам подробности

Тема Re: За Trekeraнови [re: Kamba]  
Автор niki_leo (новак)
Публикувано17.06.09 13:03

Здравей,

Дай да минем на лични бележки да не товарим форума. Пуснах ти бележка. Провери си профила.

Поздрави

Ники

niki_leo = Ники

Тема Re: За Trekeraнови [re: niki_leo]  
Автор edelvise ((uchenik})
Публикувано27.07.10 14:46

Между другото и аз на свой ред да попитам за маршрута от Брацигово до хижа Орфей и Девин, през горски стопанства Борово и Орлово(Кьошка) и Кемеров мост - проходимост, чешми, реки, места за бивакуване, бунгала, вили, къщи, мечки и друг вид местен дивеч. Местата по маршрута не са обхождани често от туристи и поради този факт не мога да открия каквато и да е прясна информация в Нета. Ще съм много благодарен, ако някой все пак е минавал или знае и пише нещо интересно по въпроса или посочи места, откъдето мога подробно да се информирам! Сума време вече обмислям нещата по предстоящите преходи и все нещо остава неизвестно, въпреки че в google earth се вижда като на длан.
Успехи на всички и до срещи горе по баирите!

Винаги с мисъл за природата!

Тема Re: За Trekeraнови [re: edelvise]  
Автор re4en1 (новак)
Публикувано27.07.10 23:38

Дано това ти е от полза

Преди две седмици ходих на плаж на минералният над Девин. От него почва екопътека до в-х Калето.Спахме на поляната до реката след моста преди разклона за крепоста. Да добавя че пътя от Девин до Лисичово е лош, от Кьошка до Куртлуджа е отвратителен за коли, а от Лисичово до Кьошка е по добър от коя да и магистрала в БГ и не се шегувам. Нещо качването на снимките не ми се удава. Успех

Тема Re: За Trekeraнови [re: re4en1]  
Автор edelvise ((uchenik})
Публикувано28.07.10 11:22

Благодаря на re4en 1 за линковете! Тази поредица от постове съм я изчел до последния - твърде интересна е, емоционална и увлекателна като описателни разкази. Принципно информацията в описанията ми помага само в началото, защото по-нататък се отнася за райони, съседни на тези, които смятам да обходя. Споменатият в постовете маршрут се явява успореден на замисляния от мен. Всъщност идеята ми изхожда от една синя линия, с която е обозначена основната част от преходите между Брацигово и хижа Орфей в картата Родопи - западна част на Картография ЕООД (издание 2003). Разбрах само, че до разклона на г.с. Кьошка (на картата го изписват Орлово) имало някакъв фургон или нещо от този тип и... толкова, при това информацията е от преди 4 години. На google earth се виждат и няколко други постройки, но резолюцията на снимката не е добра и само може да се гадае какви са. От там до Кемеров мост, изглежда, е почти само по горски път(също по атласа), за който никъде нищо не пише. И накрая разбрах, че спускането към моста над Девинска река било лошо заради наскорошно свлачище и нападали клони от дървета - доста оскъдна информация, но все пак полезна, разбира се.
Иначе по ме интересува дали в постройките на стопанствата има хора, има ли възможност да се пренощува под покрив на тези възлови места или палатката ще е спасението в случая. Поне за вода там няма да бера грижа.

Винаги с мисъл за природата!

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.