|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Защо няма да стане телевизия от БНТ1.
|
|
Автор |
viachi (Вървя по Пътека) |
Публикувано | 22.03.09 23:33 |
|
Току - що обявиха победителя в Голямото четене.
Веднага се сетих за някакво музикално състезание преди около половин година пак по същия канал... на първо място беше Росица Кирилова.
Моля ви се...
Та в тази класация победителят, за когото били гласували най - много зрители, е "Под игото".
За книгата мога да кажа много малко - каквото съм чел от нея е било в училище по задължение(а съм сигурен, че и голяма част от хората са така). По същото време, без никой да ме кара изчетох всичко, каквото намерих на Радичков. Виж за него има какво да кажа... богатство и страхотен колорит на образите, много въздействащ стил и начин на изразяване (може би защото съм от Северозапада, но много ми харесва), богато въображение...
От "Под игото" не помня почти нищо като сюжет. Не помня и нещо което изобщо да ме е впечатлило. Не мога да кажа, че е слаб роман, но след като не е оставил нищо в мен, в никакъв случай не бих го определил и като кой - знае колко значима творба. И в никакъв, ама никакъв случай, не може да се сравнява с "Време разделно" (моят фаворит, използвам го само за пример). Вярно, че епохата на писане има голямо значение, но, с цялото ми уважение, Иван Вазов има много боб да изяде докато стигне нивото на Антон Дончев.
Та за канала (за "телевизия" все не ми се пречупва езика). Ясно, че като няма хляб, държавата ще се опита да ни храни с вяра, ама стават смешни вече. Все пак класацията не е за най - национален роман (в което "Време разделно" също не отстъпва), а за качествата на едно художествено произведение. Без значение кога и от кого е писано.
Време-то съм чел 3 пъти. Всеки път успявам да видя гористите баири на Родопа и да усетя водните капки във врата на Венецианеца. Сигурен съм, че пак ще я прочета.
"Под игото" нямам намерение да разлиствам.
| |
Тема
|
Много крайно си го написал това за боба...
[re: viachi]
|
|
Автор |
Бopивaн (вечно зелен) |
Публикувано | 23.03.09 02:18 |
|
Явно си много запален по темата, щом правиш такива крайни изказвания и то по тема, която не е типична за клуба.
Според мен от това, че не е "избран" романът, за когото може би си гласувал, не е критерий, от който да правим извода, че Канал 1 не става за телевизия. В момента там има желание да се прави нещо свежо, актуално, нестандартно - самата идея за "Голямото четене" е интересна и приятна (в ушите ми още дълго ще звучи музиката от клипчето, а и гледайки как автобусът обикала страната ни, човек вижда, че все още има хора, които обичат да четат). Не вярвам резултатът да е манипулиран, ако се замисля, може би наистина, това е романът, който най-много българи са прочели. За голямата част това е било по задължение – от училищната програма, и това се е случило във възраст, в която може би човек не е най-съзрял, а и задължителността, както и в много други случай в живота ни, ни кара да не оценяваме някои истински стойностни неща...
За мен „Под игото” е гениален роман, както и неговият автор – безсмъртният Иван Вазов. Освен проза той е оставил след себе си и вечни и незабравими стихове, които знае наизуст всеки българин. А в „Под игото” има така живо описани сцени – дори ако започнем само с първата – вечерята на чорбаджи Марко с челядта си, че са се запечатали в съзнанието ми още от ученическите ми години. Не че аз ще отворя романа да го препрочета сега, но може би, ако доживея пенсия и имам възможност да се наслаждавам на свободно време сигурно ще го направя. Сега само като минаваме през Сопот с децата, се отбиваме да им покажем историческата лоза в женския метох.
Иначе и аз съм запален почитател като теб на творчеството на Йордан Радичков и на „Време разделно” на Анон Дончев.
Беше в моя 11 клас (малко след 10 ноември 1989 год.) когато имахме възможността да се освободим от матура по литература, ако се справим добре с разработването на тема, в която можеше да се избере автора измежду класиците от учебника – Иван Вазов, Елин Пелин, Йордан Йовков и другите. Точно как беше формулирано, вече съм забравил - беше нещо като „Вечното и общочовечкото в творчеството на...” и ние сами можехме да изберем някой от изучаваните автори. Аз точно тогава бях много запален като теб по Радичков – бях изчел много от неговите разкази и новели и избрах да пиша за него. Имах двойка, разбира се, защото формално темата не беше правилно избрана, и ще трябваше да се явявам на матура, но малко преди матурата преподавателката ни по литература ме извика и ми каза, че много е мислила и ще направи изключение да признае темата – много била впечатлена и затова няма да хода на матура. Веднага искам да вметна, че аз съвсем не съм силен по литература, но явно Радичковите произведения и мен са ме били вдъхновили да пиша интересно.
Радичковото творчество е уникално, аз го чувствах много близко до детството си – как върху тавана на стаята играят проблясъците от печката, как педята земя се смалява като започне да вали първия сняг през късната есен. Но си мисля, че радичковите разкази определено не са най-четеното нещо от българина, макар че много наши сънародници като теб и мен са му запалени почитатели. За съжаление с времето и то се отдалечава от нашето съвремие – верблюдът наистина ще остане винаги да ни гледа от луната и иззад облаците и сърцето трябва да остане да бие за хората, но шипковите храсти и теренните пътеки вече ги няма – на тяхно място днес буквално вече ги има построени огромни луксозни палати на първенците на нашето време...
А за „Време разделно” – това е романът, за който и аз гласувах в класацията „Голямото четене на” БНТ. Това е любимият роман на мен и на съпругата ми. От там избрахме името на нашата първа дъщеря Елица, която през това лято ще навърши 6 години. Може би 2/3 от Елиците в България са кръстени на героинята от романа на Антон Дончев. Първия рожден ден на дъшеря ни празнувахме на поляна в гората върху черги и покривки като е в онази грандиозна сцена на сватбата на Манол и Елица. Бяхме щастливи и горди, че 400 години след онези драматични събития, Елица пак я има и е била по-силна от Караибрахим, защото той вече беше в останал в историята. На семейния екземпляр на романа имаме собственоръчно подписано посвещение от автора: „На Елица да порасте здрава и красива и да пази името си”, което Антон Дончев ни написа една седмица след като се роди дъщеря ни.
Изписах всичко това за да покажа, че и на мен „Време разделно” ми е много мил на сърцето (макар че със сигурност и този роман като всяко произведение има за какво да бъде критикуван в литературно отношение), но свалям шапка и пред дядо Вазов и изказвам съгласие, че „Под игото” е едно от най-големите и вечни български произведения, писано още в зората на българската литература, което намира още едно свое заслужено място в тази интересна и явно разбудила духовете класация на БНТ.
С много поздрави
Хубавото вино се изпива, младата жена остарява, а гората вечно зелена остава.
| |
Тема
|
Re: Много крайно си го написал това за боба...
[re: Бopивaн]
|
|
Автор |
lr_discovery (новак) |
Публикувано | 23.03.09 07:39 |
|
Дали не е възможно ти да не си дорасъл за "Под игото"?
| |
Тема
|
И аз бях афектиран снощи, но...
|
|
Автор |
Яceн_ (като мъгла) |
Публикувано | 23.03.09 08:45 |
|
...чак толкова крайно не мисля да се изказвам.
Всъщност аз така и не разбрах докрая това класация за най-четена книга ли е или за най-любима? Ако е за най-четена, съгласен съм с първото място на "Под игото". Както каза снощи някой в дискусията, ако има човек, прочел само една книга, то тя ще му е любимата. А "Под игото" сигурно са чели всички - просто беше задължително в училище. От тази гледна точка може би наистина е най-четената. Но ако е за любима книга, не мога да се съглася, че "Под игото" може да е любим роман на българина. В дванайсетицата имаше книги, които би трябвало да са доста по-напред в това отношение. Но както и да е... Може би "Време разделно" или "Осъдени души" заслужаваха челното място. А защо не и "Тютюн"... Книгата, за която аз гласувах, остана във втората половина на класирането, но не съм и очаквал друго - знаех, че не може да е на първо място в тази класация. но пък "Под игото"... и сега като се сетя, и нещо отвътре ме напъва да протестирам. Аз лично се възмутих, още когато пуснаха класирането от четвърто до дванайсто място. Не бях съгласен, че в първата тройка трябва да са български романи. И на мен първата ми реакция беше: Е бива, бива, ама чак пък толкова... имайки предвид очевадно нагласените неща според мен. Но като се наспах и като разсъждавам тази сутрин, има логика в това, което се случи. В челната тройка да са все български книги, имам предвид. Не първото място на "Под игото". За това ще си остана с резерви докрай.
Хомо Сапиенс - това означава възможност, но не винаги способност за мислене
| |
Тема
|
Re: Защо няма да стане телевизия от БНТ1.
|
|
Автор |
viachi (Вървя по Пътека) |
Публикувано | 23.03.09 10:08 |
|
Искам да се извиня за "боба" на всички, които го сметнат за обидно. Не съм искал да се подигравам с Иван Вазов, темата ми не е насочена към него. А освен това, мисля, че и самият той би използвал този израз.
Отново извинете.
Мисълта ми беше за това, което каза Ясен - гласуваме за най - хубава, най - любима книга, най - силно произведение. И ето, виждам, че и вие не бихте я поставили на 1-во място :).
А напълно е възможно аз да не съм дорасъл за нея, съгласен съм.
Поздрави на всички
Тц,тц,тц, брей да
Редактирано от viachi на 23.03.09 10:19.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
wind4 (непознат) |
Публикувано | 23.03.09 11:25 |
|
Телевизия не гледам и от тук научавам за този конкурс.
Погледнах линка, посочен по-горе от viachi.
Нямам нищо против българските книги на първите три места, но ... за да е на първо място българска книга, то значи голяма част от хората не са чели друго, освен задължителното едно време.
| |
Тема
|
[re: wind4]
|
|
Автор |
Jefff (скитник) |
Публикувано | 23.03.09 12:55 |
|
Не мисля, че българските книги по дефиниция са по-низши от останалите. Нито по-велики. Нали всички те принадлежат на световното културно наследство. Предполагам много хора са гласували за "Под игото" защото го чувстват по-близко, а не защото не харесват Хемингуей или Ремарк например.
Не трябва да забравяме и начинът, по който става гласуването - със SMS-ите мнението на една доста голяма социална група остава непотърсено. И още - някои хора въобще не гледат телевизия, други имат любими книги, но не обичат емоциите им да бъдат класирани по такъв груб начин.
ПП: Обаче наистина мястото на тази тема не е тук. Много по-добре например би стояла в клуб "Литература".
| |
Тема
|
[re: Jefff]
|
|
Автор |
wind4 (непознат) |
Публикувано | 23.03.09 13:07 |
|
Именно защото става въпрос за световно културно наследство, а не за българско такова - тематиката трябва да докосва всички, а не определена националност. Говорим за световно наследство.
Не споря с теб.
| |
|
Всичко е нагласено, също като гласуването за Евровизияи Мис България....едно приятелче ми разказа, как роднини на Иван Вазов са раздавали из циганските махали безплатни ваучъри за GSM за да пускат есемеси за "Под Игото".
| |
Тема
|
|
|
Автор |
niki_leo (непознат) |
Публикувано | 23.03.09 14:37 |
|
Ами какво очакваш от класация, която:
1. се прави заради самата класация т.е. да направим нещо, няма значение какво, важното е нещо да става, шоу да има някакво па било то и мижаво.
2. гласуването става с SMS-и, които никой не контролира по никакъв начин.
Каква е тая класация в която се класират като равнопоставени абсолютно различни в жанрово отношение романи: Къде е "Под игото" или "Железният светилник", къде са "Властелинът на пръстените" и "Пътеводител на галактическия стопаджия" -тюрлю гювеч някакъв. Оригиналната идея била на BBC и там този проект имал голям успех.
Какъв успех ... това като всяка кампания ще бъде забравено след 3 дни
/ всяко чудо за 3 дни /, както беше забравена и класацията "Най-великите българи". Щяло било да има положителен ефект върху младите българи, които много малко четяли и като им се привлечяло вниманието чрез тази класация щели да проявят изведнъж интерес към книгите. Ха-ха-ха! Колкото кампанията "Ако си пил слез, искам да стигна жив" доведе до някакви резултати или тая другата кампания, дето разни известни хора ни казваха 1 минута преди новините по "Хоризонт" колко хора умират по пътищата и как трябва да се шофира внимателно. Резултатът: през 2008 има повече загинали по пътищата отколкото през 2007 т.е. похарчени са някакви пари за тоя дето духа.
Защото който иска да постигне траен резултат в нещо трябва да полага системни и задълбочени усилия. А на който не му дреме - прави кампании от време на време, за да имитира дейност и да отвлича вниманието от собственото си безхаберие. Децата на България ще започнат да четат книги, когато собствените им родители започнат да отделят достатъчно време за възпитанието им и да им дават личен пример и това важи не само за книгите, но и за тютюнопушене, употреба на алкохол, наркотици и т.н. Правителството на България, ако му пука това да се случи ще изгради стратегия как да се работи целенасочено с децата в институциите извън семейството - детски градини, училища, университети и отделно от това как да се стимулират родителите да отделят повече внимание на децата си. Останалото е демагогия и кампанийност за широките народни маси.
niki_leo = Ники
Човек и добре да живее... един ден се регистрира в дир-а
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|