Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 08:51 17.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Туризъм
*Кратък преглед

Тема въпрос за спане с чувалнови  
Автор YosserHughes1 (новак)
Публикувано14.03.09 23:45

Имам леко глуповат въпрос - може ли и как е да се спи директно на сняг (без палатка и без снежна пещера, евентуално само леко окопаване срещу вятъра) с чувал от типа на дадения долу, на височина около 2000 м. н.в. на открито през март?

MODEL Anapurna
TEMPERATURE RANGE
Extrem: -28В°C
Comfort: -19В°C

Тема Re: въпрос за спане с чувалнови [re: YosserHughes1]  
Автор Slavei ()
Публикувано15.03.09 00:47

Може, просто е по-студено заради вятъра.

Тема Може [re: YosserHughes1]  
Автор Aндoн (Родопска Мечка)
Публикувано15.03.09 17:13

Павел има такъв Хъски, така че той може да ти каже от опит.

Но не би трябвало да имаш проблеми освен ако температурата е под -15.

Човекът е Човек, когато е на път!

Автор Orнeдишaщ (змей)
Публикувано15.03.09 20:21

Ако е тихо, нямаш проблем. Ще си спиш като къпан. Ако е много студено, ще трябва да си покриеш носа с някаква дреха и да дишаш през нея, за да не мръзне.

Ако духа силен вятър, работата става съвсем различна. В такива условия вятърът носи сняг и той много бързо ще проникне навсякъде в чувала. Ако нямаш подслон или поне в какво да се омотаеш - лошо.

П.С. При всички случаи, главният проблем е ставането сутрин. Отвратително е. Ама ти си човек с ищах към тия работи, та ще си имаш компенсация

Редактирано от Orнeдишaщ на 15.03.09 20:24.

Автор Пaвeл (скитащ)
Публикувано16.03.09 09:30

Здравей,

Спал съм с моя чувал направо в снега (с шалте отдолу, разбира се

) при температура около -10 градуса. Имаше и вятър, но не прекалено силен. Бях легнал в една ниша в снега, но вятъра си ме обдухваше. Призори ми стана малко студено, но не достатъчно, за да стана и да избягам в хижата (спах пред х. Македония). В чувала бях легнал с тънък вълнен чорапогащник, вълнени чорапи и тънък полар. Беше ми студено единствено на краката. На сутринта чувала ми беше покрит със сняг. Отвън беше мокър, но отвътре си беше сух.

Мнението ми е, че за спане навън директно в снега, посочените от производителя температури (комфорт и екстрем) трябва да се намалят с около 10-тина градуса.

Поздрави и успех със зимните биваци.
Павел

Тема Ето ти и един конкретен пример-пътепис от 02.2005нови [re: YosserHughes1]  
Автор niki_leo (непознат)
Публикувано16.03.09 10:28

Човекът е спал на по-ниско - ок. 1650 м, но за сметка на това в началото на февруари. Само че доколкото те познавам май смяташ да спиш по Старопланинското било, нейде из района на Ботев. А там доста духа и обикновено няма кой знае колко сняг за окопаване. Ще трябва да си намериш някое място на завет може би зад скала или на подветрената страна на някоя седловина и да се поомотаеш малко, ако температурите са по-ниски или вятърът е по-силен.

Приятно прекарване! Щастливец!

И да напишеш после!!!

niki_leo = Ники
Човек и добре да живее... един ден се регистрира в дир-а

Тема Re: Ето ти и един конкретен пример-пътепис от 02.2005нови [re: niki_leo]  
Автор Slavei ()
Публикувано16.03.09 23:18

Ха, тоя пътепис го търсих като писах по-горния пост, но не го намерих в сайта ми.

Борисе купи си термофолио или бивачно фолио или както го водят по магазините. Струва между 5 и 10 лв (в зависимост от производителя има малки разлики в размера, дебелината и теглото)

линк към магазин Алпи:
http://www.alpibg.com/product_info.php?products_id=1304&osCsid=d50cdd0718b88d13fdbf7f363f5b759c

Върши страшна работа за подобни бивакувания.

пп
Преди да изхвърлиш етикета виж дали пише нещо за това коя страна да е от вътре

Редактирано от Slavei на 16.03.09 23:19.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.