Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 14:45 08.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Туризъм
*Кратък преглед

Тема ТУРИЗЪМ  
Автор planinec (непознат )
Публикувано23.02.09 20:34

Планирал съм през лятото с моята компания преход от Рилския манастир връх Мальовица хижа Седемте езера нощувка там и пребиране през Сепарева баня.Имаме малък опит няколко прехода предимно в Рила и Пирин.Търся повече информация за първата половина на маршрута.Ако някой знае нещо моля да пише предварително благодаря

Тема Re: ТУРИЗЪМнови [re: planinec]  
Автор ()
Публикувано24.02.09 09:50

Мисля, мисля, мисля иии.... не се сещам да познавам някой, който да се е качвал от Рилски манастир към Мальовица

Всъщност не познавам лично никой, който и да го е слизал тоя баир...
Еднодневен преход от Рилски манастир, през връх Мальовица и стигане до Седемте езера е безсмислено тежък... Още повече, че като излезете на билото, ще трябва да се "върнете" към върха и после пак обратно към езера. Но ако държите да го правите - изберете си дъъълъг ден с добра прогноза за времето и при всички положения имайте готовност да къмпингувате някъде по пътя
Малко по-човешка алтернатива е да тръгнете от манастира по пътеката за х. Иван Вазов и от там да слезете към езерата. Ако пък държите на връх Мальовица - тръгнете от ЦПШ-то, през върха и нататък към езерата...

Тема Re: ТУРИЗЪМнови [re: CУ]  
Автор AнтoнГ (непознат )
Публикувано24.02.09 11:29

Е, аз съм го правил... Просто като се стигне до билото си оставяш раницата, отиваш до Мальовица и се връщаш, след което продължаваш към езерата. Не си спомням точно времето, но беше нещо около 7-8 часа. Маршрутът е супер обзорен, защото се виждат ясно и двата красиви циркуса - на Урдините и на Седемте езера. Все пак трябва да сте в прилична форма, денивелацията (само качването) е към 1900 м. Не знам, обаче откъде започва пътеката, навремето тръгваше от Самоковската порта на манастира, като застанеш с лице на север и тръгваш на дясно и нагоре. Пътеката е стръмна и в първата си част е през гора, след това през трева по ръба на хребета (Дългия рид). След това подсича наляво и пак нагоре. Та, последният път когато минах покрай манастира видях, че там, откъдето почваше пътеката, има някакъв строеж, явно ще трябва да се заобикаля.
Естествено трябва хубаво лятно време.
Успех!
Антон

Автор planinec (непознат )
Публикувано24.02.09 12:50

Благодаря и на двама Ви .Въпроса който ме вълнува е може ли от манастира по Дългия рид да се стигне до подножието на Мальовица и от там да се изкачи върха от южната страна.

Автор tvy (непознат )
Публикувано24.02.09 16:02

Връх Мальовица оттам можете да изкачите западно, а като изкачите баира просто тръгвате на север по равно до самия връх. А после се връщате обратно към Додов връх и оттам през Вазов връх и Раздела към циркуса на 7-те езера.

Тема Re: ТУРИЗЪМнови [re: tvy]  
Автор mar4o (непознат)
Публикувано24.02.09 18:14

Правил съм го в обратна посока-от Седемте рилски до Рилски манастир.Колегите преди мен са ти описали добре маршрута.Необходима е добра натренираност за ходене и правилно разпределение на храненето и силиците.Моят съвет е да пренощувате на Седемте рилски и на сутринта да се спуснете към Сепарева баня.Успех!

Тема Re: ТУРИЗЪМнови [re: AнтoнГ]  
Автор aaaq (непознат )
Публикувано24.02.09 20:55

Пътеката от манастира тръгва от гроба на Баучер. По натаък си го описал добре. Само ако не се лъжа в часовете, но май до х. Иван Вазов беше около7-8 часа от манастира. А с ходене и до в. Мальовица отива поне още 1:30часа стегнато темпо.

Тема Re: ТУРИЗЪМнови [re: aaaq]  
Автор CocoCountry (ride)
Публикувано24.02.09 21:09

Тази пътека, за която пишеш, е към хижа иван Вазов и седемте езера. Пътеката по Дълги рид , стигаща в близост до Мальовица, тръгва от Източната порта, като първите метри се тръгва по река Друшлявица и после следва рязък завоя надясно и нагоре...
И един апел към пишещите в темата: нека не създаваме илюзията, че в селището под Паничище има сЕпарета в банята... Не че съм ходил да проверя де...

Не се нарича и не се пише така селището. По-скоро Сапарева баня.

Тема Re: ТУРИЗЪМнови [re: aaaq]  
Автор Orнeдишaщ (змей)
Публикувано24.02.09 21:13

Ако от манастира отиват за Мальовица, естествено няма да минат нито през гроба на Баучър, нито през х. "Иван Вазов". Ще се качат по дългия рид.

Баирът е душегубен, ама не се умира. Аз съм се качвал зиме. Уморително е наистина.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.