|
Тема
|
с. Тъжа - хижа "Тъжа" - вр. Марагидик
|
|
Автор |
ve_san () |
Публикувано | 02.02.09 19:45 |
|
Тази събота бяхме на хижа "Тъжа" - за пръв път откакто Чочо е неин домакин.
Самият него го нямаше, заместваше го Румен, който беше изключително гостоприемен (личи си, че е "карал школа" на "Рай").
Останах приятно изненадана от състоянието, в което намерих хижата - има още много работа по нея, но и много е свършено. Освен, че блести от чистота, има топла вода, ток, чорба, домашна ракия, чисто нов таван, мегапечка за отопление на столовата... Кеф !
Моя милост е навикнала и на по-сурови условия, но понякога на човек му се прииска да се поглези и с удобства, а "Тъжа", както е тръгнало, ще стане идеално за това място.
Качихме се през с.Тъжа през досадна лепкава мъгла, почти нищо не можахме да видим по пътя, на хижата стигнахме по тъмно (едвам я уцелихме в мъглата), но на другия ден към обяд се отвориха едни гледки, не е за приказване..
Ето линк (нищо не съм надписвала и подреждала тоя път):
Телефон за връзка с хижарите:0896 688 549. На хижата няма обхват, който е на смяна се качва към обед на близкия хълм да провери какво - що.
П.С. Само дето транспорта до село Тъжа е....
| |
Тема
|
Re: с. Тъжа - хижа "Тъжа" - вр. Марагидик
[re: ve_san]
|
|
Автор |
goro_levskara (планинар) |
Публикувано | 02.02.09 20:28 |
|
Здравей, наистина сте имали късмет с гледките, което си е истинско бинго за Балкана. Искам да те попитам няколко неща относно ходенето. За колко време горе-долу минахте разстоянието от селото до хижата и съответно от хижата до Марагидик. Със снегоходки ли бяхте, или може и без тях, въпреки че като гледам е имало много сняг. Както и да те помоля да коментираш това:
П.С. Само дето транспорта до село Тъжа е....
Благодаря ти!
Поздрави!!!
Жоро
| |
Тема
|
|
|
Автор |
sea_wolf_ (непознат
) |
Публикувано | 02.02.09 20:30 |
|
Вие май всеки път си правите много готини разходчици, балгородно ви завиждам. Аз поради липса на подходяща група не си позволявам по-дълги разходки :( Дали ще е удобно да се присъединя към вас ако ходидте пак някъде, че моите приятели са все деца на града и не са зарибени като мен.
| |
|
От селото до хижата - около 6 - 6.30 часа. Но имай предвид, че бяхме 9-ма, от които само двама (моя милост+още 1) са що-годе във форма. Движихме се с много спирания за снимки, оправяне на багаж и тем подобни. Ако си сам или с малко хора, ще стигнеш много по-бързо.
Сняг до хижата почти няма. Ако ще ходиш само до там, хич не мъкни снегоходки. От хижата нагоре си има снежец, до върха - за около час стигнахме. Имаше тънък пласт нов сняг, а под него - лед.
За транспорта - ами, ако си хванеш влака в 7.10 за Калофер, после трябва да стопираш. Не че има лошо... Ама на връщане (ако се връщаш от същото място) е още по-зле, защото на гара "Тъжа" спират само пътнически влакове. Така че идея си нямам в колко часа трябва да тръгнеш от горе, за да хванеш влак
| |
Тема
|
[re: sea_wolf_]
|
|
Автор |
ve_san () |
Публикувано | 02.02.09 20:50 |
|
Ами че защо не, стига да имаш желание (и домашна ракия/вино)
| |
Тема
|
|
|
Автор |
sea_wolf_ (непознат) |
Публикувано | 02.02.09 22:22 |
|
Желанието е голямо, ракия имам и вино ще се намери
| |
Тема
|
с. Тъжа - хижа "Тъжа" - вр. Ботев - Калофер
|
|
Автор |
Бopивaн (вечно зелен) |
Публикувано | 03.02.09 02:07 |
|
Привет, привет!
Много хубава екскурзия сте си направили - с хубави снимки и хубави впечатления.
Позволявам си и аз да сложа едно линкче към малко снимки от една наша разходка по същия маршрут, но през лятото на 2005 год.
Ето ги и .
Наистина всеки сезон си има своята прелест и чар. Пожелавам на всички в клуба повече време за досег с планината!
С много поздрави
И.
Хубавото вино се изпива, младата жена остарява, а гората вечно зелена остава.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
E.Yonkov (непознат) |
Публикувано | 03.02.09 23:12 |
|
И аз като се замисля за нощните влакове от и за Варна все се отказвам, но тая пролет вече ще отида.
|
|
|
|