|
|
|
Тема
|
За GPS-то и старопланинските дерета
|
|
| Автор | Moмчил (Нерегистриран) |
| Публикувано | 21.01.09 09:16 |
|
|
Щастлив собственик съм на Garmin Etrex Vista HCx. Ползвам го като прост консуматор, без да навлизам в детайли, та за това се обръщам към хората, които са задълбали на тази тема.
През уикенда се поразходих по старопланинско било, като качването беше по Дамлъ дере, пък слизането по Коджа дере (да ме извиняват радетелите за българските имена, ама така ми харесват повече, отколкото преведени). Значи, нормално е в дерето, когато имаш само едно петно небе над главата ти, ГПС-то да хваща малко спътници, грешката да е голяма и надморската височина да не е коректна (по ГПС данни). Проблемът ми е, че първия път на излизане, а втория на влизане в дерето ГПС-то се шашка и показва глупости – качва ме нагоре, сваляме надолу, праща ме в посоки, в които въобще аз не се движа. Успях да го успокоя с рестартиране, нищо друго не помогна. Дори отказваше да приеме височината, която му давам като правилна (при калибриране на висотомера).
Това ми се случи и миналата година на излизане от едно много схлупено дере, пак се наложи да го спирам и пускам, за да се намери къде е ошашавения уред.
Въпросът ми е, това нормално ли е, или нещо в настройките не съм направил както трябва. Щото иначе си работи много добре, други оплаквания нямам.
P.S. За сведение само – и в двете дерета мечките не са заспали още...
| |
|
Тема
|
Re: За GPS-то и старопланинските дерета
[re: Moмчил]
|
|
| Автор | xacaн (Нерегистриран) |
| Публикувано | 21.01.09 09:48 |
|
|
"...да ме извиняват радетелите за българските имена, ама така ми харесват повече, отколкото преведени..."
Добре, Мюмюне, твое право е да харесваш родното...
Е, след сто години това /за родното/ ще да звучи съвсем не на шега! И това е тъжно.
Но пък е заслужено, така , както вървят нещата :
1. с безразличие пред обществените проблеми и неучастие в тяхното решаване /сравнителна справка митинг студенти и митинг аец, или студенти срещу мафиотски капитал, единият бит от властта за назидание , а другият , "протестиращ" с подкрепа на властта/,
2. с опашки пред дюнерите, защото си падаме по арабското,
3. с преклонение пред кючека като единствен инструмент за веселие,
4. с толерантност и себепредлагане към чуждоземното...
Неслучайно от вън ни виждат ясно /справка изложба в Брюксел, където територията е описана кратко и точно/.
| |
|
Тема
|
[re: xacaн]
|
|
| Автор | pecho (Нерегистриран) |
| Публикувано | 21.01.09 10:05 |
|
|
normalno e za tozi model i v po gasta gora shte se poluchi sashtoto
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
dido3 (член) |
| Публикувано | 21.01.09 14:08 |
|
|
Знам за подобни проблеми и при други Etrex-и. Явно калибриращия алгоритъм на тия модели и на 60 CSx-a се различават значително. Последния няма никакви проблеми с показанията за НМВ и автокалибрацията.
За 60-ката знам, че автокалибрация се прави постоянно по ГПС-показанието само ако последното е с малка грешка (т.е. достоверна ГПС-височина). Корекцията на барометричната височина не се прави веднага, а плавно, в продължение на 10-20 минути ако е добър сигнала. Ако сигнала е скапан - уреда изоставя калибрацията и използва чистото показание на сензора.
Не изключвам възможността педалите от Гармин да са влошили умишлено алгоритмите за калибрация заради различния клас на приемниците - доскоро 60-ката беше върхов модел ...
-----------------------------------------------
Редактирано от dido3 на 21.01.09 14:12.
| |
|
Тема
|
[re: pecho]
|
|
| Автор |
cтpaжapa (баир будала) |
| Публикувано | 21.01.09 14:16 |
|
|
Здрасти
Ние с Ицо от Лом продължихме през вр.Вежен, Старопланинското конче до вр.Братаница при силен насрещен вятър. От последния слязохме до х.Бенковски и там след подкрепа с превъзходен планински чай с аромат на боровинки продължихме и при колата бяхме към 6часа.
По твоя въпрос има доста да се говори и уточнява. Аз самия бях с такъв апарт повече от 6месеца и мисля, че доста бях навлязал в неговите тънкости, като предимства и недостатъци.
Този проблем с ръчното калибриране на височината си го има във всички апарати от този модел. Прекъсването си е нормално в много дълбоко дере, но като за начало го вържи към нета и провери с кой фирмуер си. Последният излязал е 2.80 от октомври 2008г. Ако ти е по стар го ъпдейтвай.
Инъче при мен почти не съм забелязвал да загуби сигнал този уред, другото е че е най-икономчния уред на Гармин. Но това с височината, ако правилно съм те разбрал си го имат всички Етрекс Висти НсХ, казано просто немогат да си калибрират автоматично надм.височина. Питах и в Гармин България и от там ми казаха, че този проблем си го има, заради някъкъв недостатък на барометричния чип. Аз даже им го бях пратил за първи път с такъв проблем и от нашия Гармин от София чак тогава разбраха, че този модел си има проблем с автокалибрацията на висотомера.
Редактирано от cтpaжapa на 21.01.09 14:22.
| |
|
Тема
|
[re: cтpaжapa]
|
|
| Автор | Moмчил (Нерегистриран) |
| Публикувано | 21.01.09 15:16 |
|
|
Благодаря за мненията! (Хасане, не на теб, разбира се )
Явно съм се минал с уреда, а преди да го взема проведох сериозно проучване (все пак две години минаха от тогава...)
Явно ще го рестартирам, когато зацикли и ще си взема часовник за алтиметър. Досега не съм регистрирал да се авто калибрира (дори при включена настройка и много добър сигнал). Това което най-много ме притеснява, е не губенето на сигнал, а зациклянето дори при наличие на сигнал...
За Стражара
Ние тръгнахме късно, след 8 и 30 и в 14 00 бяхме на парапета на Козя стена (бях с една девойка дето ходи добре, ама не си пада по спортните постижения). След консултация с Гармина (не е чак толкова лош, нали ) и с Мирчо от Хр. Даново (и с малко помощ от него ) бяхме в на бира в селото в 16 и 30 часа и спокойно се качихме на влака в 17 00. Беше страхотно, само малко повече сняг да имаше и да не се затъваше така зверски по ръба и от север .
При подходящи условия този траверс не отстъпва на нито един рилски или пирнски!
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
cтpaжapa (баир будала) |
| Публикувано | 21.01.09 16:30 |
|
|
При нас затъването беше също на доста места и се налагаше ту със снегоходки или котки заради места със силно заледени склонове. Особеноо малко преди Вежен доста бяха необходими котките, а в последствие и по Старопланинаското конче. А от Бенковски надолу по пътеката си беше истинско слизане, като кънки на лед.
Апарата си е супер точен в планината много рядко ми е губел сигнал, даже може би се броят на пръсти. Неможах да те разбера с кой ъпдейт си на фирмуера, тъй като в 2.60 имаше ъпдейт за подобряване на точността, а в следващите и други подобрения на софтуера. Това зацикляне на висотомера го разреших или чрез рестартиране до заводски настройки или чрез ръчно калибриране на висотомера, по спътниковите данни. Аз сега съм с Орегон, но преди бях страшно доволен от Вистата, която и ти имаш. Сравнявал съм я с 60ката и с изключение на много дълбоки долини се получаваше по-голяма отклонение, макар че там не се знае дали отразения сигнал и на двата не те лъжат. Просто според мен за туризъм е идеалната машинка спрямо цена, икономичност и точност. Менюто е същтото като на 60ката и даже с леки подобрения, даже е и по нов модел от 60ката. Големият му недостатък е, че се отлепва гуменото уплатнение. Но и затова има цярове.
Редактирано от cтpaжapa на 21.01.09 16:32.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
amorpheus (admiral Stukov) |
| Публикувано | 21.01.09 18:03 |
|
|
Не знам дали е нормално но и мен ми се случва миналото лято.
В клека зад Безбог посока Дисилица. Изстреля ме на няколко километра от мястото където реално бях и след рестарта се укроти. Апарата е сходен на твоя - Legend HCx
| |
|
|
|
|