Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:03 13.07.25 
Хоби, Развлечения
   >> Туризъм
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Размисли на тема "термоси".нови  
Автор TUONO (непознаваем)
Публикувано13.01.09 09:57

Здравейте,
Сигурен съм, че тук има доста хора с добри термоси и биха дали мнение.
Преди няколко дни купих от известен магазин за туристическа екипировка еднолитров термос SIGG. От мои приятели взех още два термоса METEOR и SAPIR със същия капацитет. Направих бърз тест ...

Наливам в трите термоса вода с температура +93°С.

След предстой от 1 час на терасата при температура -12°С, температурата на водата в термосите беше както следва:

SIGG = +83.1°C
Meteor = +83.9°C
Sapir = +85.0°C

Следва престой от 9 часа в неотопляемо стълбище при температура около +15°C с резултати:

SIGG = +51.5°C
Meteor = +70.1°C
Sapir = +60.3°C

Поражда логичния въпрос защо платих 4-5 пъти повече за термос, който не успява да задържи температурата толкова добре? Разликата от от почти 20°С е смущаваща.

Може би здравина, надеждност, дизайн?

"...откъде идваш ... и накъде отиваш..."
===

===

Редактирано от TUONO на 13.01.09 10:01.

Тема Re: Размисли на тема "термоси".нови [re: TUONO]  
АвторSpas (Нерегистриран)
Публикувано13.01.09 10:22

разгледай

АвторStefan (Нерегистриран)
Публикувано13.01.09 12:35

Не не, разгледай тук

Авторcho (Нерегистриран)
Публикувано13.01.09 13:56

Аз също си купих от известен магазин за туристическа екипировка еднолитров термос SIGG преди година.Имам също и "Метеор". Направи ми впечатление ,че SIGG не се държи толкова добре,колкото Метеора.Отдадох го на това , че сигурно не наливам чая под правилния ъгъл :)).
Споделих моите съмнения с един от обслужващите в магазина.Той не го прие на сериозно .
Подкрепям въпроса-Защо платихме толкова?
Не зная дали е възможно да рекламираме закупената стока?

Тема Re: Размисли на тема "термоси".нови [re: cho]  
Публикувано13.01.09 15:56

Рекламация едва ли. Въпреки всичко, даже и да бях направил тест предварително пак щях да купя SIGG. Има си редица предимства, но все пак основната цел е задържане на температурата.
Между другото преди този тест налях вода +65°C в детски термос, китайски някакъв. На сутринта в детския термос водата беше +45°C срещу +40°C в SIGG-а. Та от тук ми тръгнаха съмненията.

Относно туристическите магазини и техните служители няма какво да се коментира. Евтиното печалбарство и неграмотността там вървят ръка за ръка.

===

===

Тема Re: Размисли на тема "термоси".нови [re: cho]  
Автормитakyc (Нерегистриран)
Публикувано13.01.09 20:39

Според мен значение има и материала от кото и изработен самия термос. В евтините китайски боклуци се влагат и някой материали като пласмаси и сплави, които често са далеч от безопасните за здравето, макар да имат добри показатели като здравина, изолация и др. Незабрявяй че в термоса наливаш горещи течности които реагират много по-интензивно от студените такива с матриала на стените на термоса. От тук и качеството на съхранение на течноста в термоса е различна. Може би точно това е разликата. Иначе ако питаш мен просто за марката да плащаш по висока цена просто не си струва. Остава да се надяваме че изграждайки имидж на марката утвърдените производители са по малко склонни да влагат некачествени материали и да зстрашават здравето на потребителите. Обаче и на това май не може да се разчита.

Тема Re: Размисли на тема "термоси". [re: митakyc]  
Публикувано13.01.09 21:20

Благодаря за това мнение, наистина е важно това за материалите и реакцията.

===

===

Тема Re: Размисли на тема "термоси".нови [re: Stefan]  
Авторpyмeн (Нерегистриран)
Публикувано13.01.09 21:34

Олег се постара с експеримента и резултатите са надеждни.
Ползвам Салева 1л. и съм доволен. Е, мек е наистина и тук-там се поогъна, но върши чудесна работа.
За сравнение, един красив Примус, нов-новеничък сдаде багажа - протече безсрамно

Общо-взето, някои неща си струват парите .

Автор Яceн_ (като мъгла)
Публикувано14.01.09 09:22

Нямам наблюдения за различни видове марки, но ще споделя моят опит.

Аз ползвам "Примус" 1 литър. При напълване с течност, току-що свалена от котлона, т.е. още кипяща, след 24 часа още е приятно топла. Без да съм мерил температури. Като през тия 24 часа поне 12 термосът е бил в среда с отрицателни температури, а накрая течността беше наполовина. Това последното го пояснявам, защото когато термосът не е пълен, течността изстива по-бързо. Не мога да обясня защо се получава така, макар че за себе си намирам някаква логика.

Друг експеримент, правен със същия термос - напълнен догоре с гореща вода и прекарал 12 часа във фризер (не знам на колко градуса) - след това водата вътре още е прекалено гореща за пиене, макар и определено изстинала.

Хомо Сапиенс - това означава възможност, но не винаги способност за мислене

Тема не мисли, опасно!нови [re: Яceн_]  
Авторфизиk (Нерегистриран)
Публикувано14.01.09 12:12

"Това последното го пояснявам, защото когато термосът не е пълен, течността изстива по-бързо. Не мога да обясня защо се получава така, макар че за себе си намирам някаква логика. "

Има си причина - когато е празен, теюността има как да се изпарява, изпраението отнема топлина!
А!

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.