Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:44 12.11.25 
Хоби, Развлечения
   >> Туризъм
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Връх Ботевнови  
Автор Яceн_ (като мъгла)
Публикувано15.12.08 12:40

Вчера си спретнахме едно ходене до Ботев. Еднодневно. В 6.30 тръгване от града, в 18.30 прибиране. Не съм засичал точно, но към осем и нещо поехме от паркинга под хижа „Плевен” нагоре по ръба, по който минава кабелът за връх Ботев. Снежец имаше тук-там, на малки петънца. С изкачване във височина снежната покривка започна да става непрекъсната, но с дебелина 2-3 см. Чак на мястото, където се пресича пътеката от х.”Плевен” към Водните дупки снегът вече беше десетина сантиметра. Нагоре започна да се увеличава, но не бе кой знае колко. Като цяло снежната покривка е 20-30 см. Естествено има места с навявания, веднъж-дваж затънахме до чатала, но това е изключение. Още с пристигането в планината се радвахме, че денят се очертава прекрасен. Надявахме се да остане такъв. Отдолу се виждаше цялото било, обляно от светлината на изгряващото слънце. Усещахме, как ни гъделичка отвътре: „Нагоре, да се накефим на гледките”. Но не ни било писано... Още с излизането над Купата, т.е. след границата на гората, се видя, че нещата по билото не изглеждат добре. Влачеха се едни мъгли със скорост, която даваше представа за вятъра. А снегът не беше много, и пръхкав, неулегнал... Видяхме един самотен елемент да се придвижва по лятната пътека. Той също ни видя и ни изчака на мястото, където нашият път се пресича с пътеката. Единодушно решихме да продължим по летния път. Като цяло стар сняг почти няма, а новият тъкмо покриваше тревите и хвойната. Времето беше студено и здраво. Явно без опасност от лавини. По пътеката обаче пресякохме три улея, където бяха падали. Малки лавинки, но достатъчни, за да направят беля. Това явно беше ставало в предишните топли дни. Ако някой мисли да ходи натататък, все още може да се мине по лятната пътека. Има места, където е голям гъдел да се премине, а ако се затопли ще има и известен риск от лавинки, но на този етап все още може да се премине достатъчно безопасно. Падне ли обаче нов сняг, край!

Това е известен маршрут и предполагам голяма част от четящите тук са го преминавали. И аз бях минавал оттам много пъти, но никога в зимни условия. Представете си сега водопадите, склоновете, скалите на Северния Джендем... всичко това покрито със сняг и лед. Бяло, зловещо и красиво. Със замръзнали водопади и набити със сняг скали. Невероятна гледка, още е жива пред очите ми. За съжаление не можах да направя много снимки. Един път, че се скапа времето и видимостта падна до 20-25 метра, и втори път - батерията сдаде багажа. Имам нов фотоапарат и за първи път го тествах в планината – май няма да го бъде. Уж по-добър, но със съответните неудобства – голям, тежък и трябва да се пази повече. И батерията му явно не устисква на студа.

Когато започнахме да изкачваме последния баир, към заслона, лошото време започна да слиза при нас. Заливаха ни талази мъгла, вятърът се засили, но успяхме да се изкачим почти догоре при хубава видимост. Малко преди заслона взехме решение да не ходим до него, а да изкачим върха направо. Там лятно време си личи пътека, но сега през зимата есествено не. Набелязахме посоката, поехме нагоре и не след дълго бяхме в гъста мъгла, носена от силен вятър. За щастие поне валеж нямаше. Държахме посоката все нагоре, времето беше неприятно, но поносимо. Последните 15-20 минути стана проблемно – студът и вятърът се усещаха осезаемо. Но предвид близката цел стискахме зъби и вървяхме.

На върха хапнахме, направихме един час почивка и в 14.00 стартирахме надолу. Времето беше същото, дори по-лошо – с по-силен вятър и по-гъста мъгла. Надявахме се със слизането да се отървем от него, но не ни било писано... Решихме пак да прескочим заслона и да се прибираме по-бързо, затова се върнахме по същия път. Аз имах известни притеснения дали ще го улучим, но следите ни личаха много добре. Като слязохме до лятната пътека, мъглата се пораздигна. Вятърът обаче остана, а и се появи някакъв ръмеж. Суграшица. За щастие беше слаба. Като стигнахме ръба с коловете и поехме надолу, снегът вече беше мокър и тежък. А под Купата спря и вятъра. Надолу слизането беше доста неприятно, защото снегът беше нестабилен, а отдолу мокра трева и хвойна. Всичко скрито, не виждаш къде стъпваш, а като стъпиш, се пързаля... Но към 16.30 бяхме при колата, а към 18.30 вкъщи.

Яд ме е само, че не питах на Ботев каква е температурата. Вятърът беше поносим, но студа си го биваше.

Не съм направил много снимки, но ще се постарая да кача някъде днес-утре. Да видите снега и мъглите.

Хомо Сапиенс - това означава възможност, но не винаги способност за мислене

Редактирано от Яceн_ на 15.12.08 17:40.

Тема Re: Връх Ботевнови [re: Яceн_]  
Автор Джeнraлa (планинар)
Публикувано15.12.08 13:39

Браво за похода! И ние също бяхме в района, но в събота. За първи път ходих на х.Плевен и Млечния чал и много ми хареса района.
Бяхме отседнали в къща за гости в Априлци за студентския празник и в събота решихме да направим опит за качване към вр.Ботев, но се отказахме по средата на Млечния чал. Причината е ясна - мъгла и силен вятър. Но много се изкефих на гледките към Джендема - от време на време имаше разкъсвания на мъглата и се откриваше гледки...

пс Видяхте ли един снежен човек, висок 2 метра до базата на ПСС в края на пистата до х.Плевен?

Ние го направихме.

Авторs-----a (Нерегистриран)
Публикувано15.12.08 14:06

t* за целия ден е била мак -3,6 мин -4,8 скорост вятър 10 м/с в 14 ч до 20 м/с -20ч като на порив до 24 м/с югоизточен Кой е горе сега метео

Тема Не знамнови [re: s-----a]  
Автор Яceн_ (като мъгла)
Публикувано15.12.08 17:35

Не съм го питал как се казва. Аз лично май за пръв път го виждам... Но това нищо не значи, разбира се.

Редактирано от Яceн_ на 15.12.08 17:37.

Тема Re: Връх Ботевнови [re: Джeнraлa]  
Автор Яceн_ (като мъгла)
Публикувано15.12.08 17:36

Ако четеш по-внимателно, ще разбереш, че през хижата не сме минавали.

Автор spasss ()
Публикувано15.12.08 22:39

Знаеш какво става по тази пътека и пак си правиш експерименти, та и хора си повлачил пак със себе си.
Бъзикам се, сигурно щом си решил да минеш оттам наистина е било абсолютно проходимо и по цвички.
Ако не си забравил как се снима със старата Практика носи я за всеки случай, ако новия апарат не успее да направи снимка. Поне за нея съм сигурен, че няма пропуск. Имам няколко снимки от нея, които наистина си заслужава да се видят, жалко, че не знам как да ги кача, за да ти ги припомня.

Тема Ех, Спасе...нови [re: spasss]  
Автор Яceн_ (като мъгла)
Публикувано16.12.08 08:32

Благодаря за съвета, но Практика-та тежи повече. По-здрава е, вярно, но... после скенери, обработки... Пък това лесно.

Тема Малко снимкинови [re: Яceн_]  
Автор Яceн_ (като мъгла)
Публикувано16.12.08 09:45

Ето качих няколко снимки.

Тема Re: Малко снимкинови [re: Яceн_]  
Автор kibik (позициониран)
Публикувано16.12.08 10:37

ето малко снимки, 2 седмици по-рано 30.11.2008

водопада

-----------------------------------------
неак'Ф УжасТ, неак'Ф аТ

Авторs---a (Нерегистриран)
Публикувано16.12.08 12:52

Ясене говоря за вр Ботев не се ли отбихте на топло при метеорлога

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.